Prof. Dr. M.Öcal Oğuz

BOZOK YAZILARI

Prof. Dr. M.Öcal Oğuz

ocaloguz1@yahoo.com

Yozgat/Sarıkaya/Pınarkaya Köyü nüfusuna kayıtlı olan Prof. Dr. Öcal OĞUZ, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı, Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Hacı Bayram Veli Üniversitesi UNESCO Kürsüsü Başkanıdır. Hacı Bayram Veli Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren iki Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinin kurucusudur.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öncesinde Gazi, Hacettepe, Tunus Dokuz Nisan, Tunus Kartaca, TOBB ETÜ ve Bilkent Üniversitelerinde tam ve yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmış, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde halk bilimi ve kültür araştırmaları alanlarında dersler vermiş ve tezler yönetmiştir.

Aralarında Yozgatlı halk şairleri üzerine hazırladığı dört kitabı ve Bozok Yazıları adlı çalışması da olmak üzere yazarlığını veya editörlüğünü yaptığı 64 eseri, alanı ile ilgili pek çok makale ve bildirisi bulunmaktadır.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komite çalışmalarına akredite olan Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği Başkanı olan Oğuz, aralarında A&HCI ve SCOPUS’un da bulunduğu uluslararası 11 indeks tarafından kaydedilen Millî Folklor Dergisi’nin editörlüğünü 32 yıldır yürütmektedir.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi, Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi başkanlıklarını da yürüten Oğuz, 2011 yılından beri UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı’dır. Yaklaşık 35 yıldanberi bu gazetede Yozgata ilişkin köşe yazıları yazmaktadır.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ