Prof. Dr. M.Öcal Oğuz

BOZOK YAZILARI

ÜNİVERSİTE ve BAYRAM

Yozgat’ta Bozok Üniversitesi’nin kuruluş kararının TBMM’den çıkması, Türkiye’deki bütün Yozgatlıları sevindirdi. Özellikle, Yozgat merkezde yapılan ve medyaya yansıyan sevinç gösterileri bir bayram havasına işaret ediyordu. Yozgat halkının üniversiteyi böylesine bir coşku ve heyecan ile karşılamasının sürekli bir desteğe ve bilimsel yapılaşmanın güçlü tutulması yönünde bir çabaya dönüşmesi dileğimizdir.
Üniversitenin kurulmasında temel harcı atan sayın Erdoğan M. Akdağ başta olmak üzere Yozgatlı işadamlarının imkanları oranında üniversitenin kurumlaşmasına katkı sağlaması gerekmektedir. Bozok Üniversitesi’nin tercih edilen ve iyi eğitim veren bir kuruma dönüşmesi, hayırseverlerin yardımlarıyla mümkün olacaktır. Bu yardımlar öncelikle, çağdaş bir bilim mekanı yaratmak için yapılmalıdır. İkinci olarak, üniversitede yapılacak yüksek lisans ve doktora gibi bilimsel çalışmalarının madden desteklenmesi, bu desteğin Yozgat’ta lisans üstü çalışma yapmaya Türkiye’nin her yerinden gelenleri özendirmesi gerekmektedir. Bu çalışmalarda da Yozgat’ın sorunları ve potansiyeli ele alınmalı ve Yozgat’ta her alanda kalıcı bilimsel çözümlere ulaşılmasına katkı sağlamalıdır.
1950’lerdeki devlet eliyle gerçekleştirilen sanayileşme dönemini başarısızlıkla kapatan, 1980’lerden sonra özel sektöre cazip alanlar açamayan ve böylece sanayileşme trenini kaçıran Yozgat’ın eline Bozok Üniversitesi ile 2000’lerde yeni bir fırsat çıkmaktadır. Bu fırsat, Yozgat’ı 5 milyon nüfuslu Ankara’nın yanı başında, büyük kentten uzak ama büyük kentin imkanlarına yakın bir “bilim ve kültür kenti” yapmaktır.
Türkiye’de illerde üniversite kurulmasıyla ilgili yaygın ve yanlış bir kanının aksine olarak Yozgat halkı ve esnafı üniversiteye gelen öğrenci ve öğretim elemanlarını tüketici bir nüfus konusu olarak ele almamalıdır. Bu eğitimli nüfusun Yozgat’ın bilim, kültür ve sanat alanlarını harekete geçireceği düşüncesinin halka yerleşmesi için çaba harcanmalıdır.
Yozgat Belediyesi’nin üniversitenin kuruluş çalışmalarına denk düşün “I. Uluslar Arası Bozok Sempozyumu”nu 2006 yılı içinde gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlaması, bu bakımdan zamanlaması çok iyi olan son derece önemli bir harekettir. Yozgat’ın bilim ve kültür potansiyelini harekete geçirmeye yönelik bu kıvılcımların yangına dönüşmesi gerekmektedir. Yozgat, “Bozok” ve “Bozok Yaylası” adları üzerinden dolayımlayacağı büyük güçlü bir Türkmen kültürüne sahiptir. Yozgat, Greko-Latin öncesi Anadolu uygarlıklarının önemli bir yerleşim yeri ve kazı alanıdır. Yozgat, yer yüzü ve yer altı doğa olay ve oluşumları ile bilimsel çalışmalar için son derece verimli ve bakir bir alandır. Yozgat, 18. yüzyılda başlayan ve 19. yüzyılda devam eden kentleşme modeliyle, Osmanlı devletinin gerilediği bir dönemde, gelişen bir vilayet merkezi olarak üzerinde durulması gereken bir yakın tarih zenginliğine sahiptir.
Bu ve daha pek çok doğal, tarihi ve kültürel özelliklerin araştırılması, araştırmaların uygulanabilir bilgiye dönüşmesi, Yozgat’ın bilim, sanat ve kültür alanında güçlü bir cazibe merkezi olmasını sağlayabilir. Bütün bunlar içinse, Yozgatlıların el ele vererek üniversiteyi hem maddi bakımdan hem de bilim kalitesi açısından desteklemesi gerekmektedir.
Yozgat, üniversitenin kurulmasıyla bir bayram yaşamaktadır. Bütün Yozgatlıların gelen Kurban bayramıyla birlikte “çifte bayram”ları kutlu olsun

Tarih : 09.01.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ