Prof. Dr. M.Öcal Oğuz

BOZOK YAZILARI

MİSAFİRLİK…

Koranavirüsle ilgili bazı halk davranışlarına "erkeklik", "korkaklık", "umursamazlık", "katillik", "bıkkınlık", "tiryakilik"; “fedakârlık”, “duyarlılık” ve “seferberlik” başlıkları altında bu sayfadan dikkat çekmiştim.
Bu yazıda Türk kültürünün temel değerlerinden biri olan ve Dede Korkut’un “konağı gelmeyen evler yıkılsa iyidir” dediği “misafirlik” ve “misafirperverlik” üzerine birkaç söz söylemek istiyorum.
Bizim ev ziyaretlerimiz “bir maniniz yoksa akşam size geleceğiz” cümlesi ile başlar. Varsa bile bütün maniler ortadan kaldırılır, hazırlıklar yapılır ve kapılar ardına kadar açılır.
Biz mutlu günde “gözünüz aydın”, hastalıkta “geçmiş olsun”, yaslı günde “başınız sağ olsun” demek için ev ziyaretleri yaparız.
Konumuzun komşumuzun veya uzak yakın akrabamızın özel günlerinde "gitmesek ayıp olur” diye düşünür; gelmeyen tanıdıklarımıza ise gönül koyarız.
Ev ziyaretlerimizde kâh “sebeb-i ziyaretimiz” diye söze başlar; kâh izlediğimiz televizyon dizilerindeki kahramanlar için birlikte duygulanır; kâh çayımızı, kahvemizi içerken memleketin hâli üzerine derin ve hararetli sohbetler ederiz.
Gün olur “gün” yaparız, gün olur “mevlit” okuturuz. Gün olur “arabaşı”, “kaz ekmeği” veya “keşkek” gibi bir tören yemeği için aynı sofrada buluşuruz.
Bir gerekçe olmasa veya ziyaret sebebi söylenmese bile kapımızı çalanı “Tanrı misafiri” kabul ederiz. Evlerimizde çoğu zaman tabir yerindeyse yazıdan yabandan gelen bile ağırlanıp izzetlenir; yedirilip içilir ve öylece yola yollanır.
Bizim için kapımızı çalana açmamak; “bir maniniz yoksa” diyene “var” demek; çağrılırsak törene veya tören yemeğine gitmemek çok zordur. Bu konularda “hayır” demeyi bilmeyiz, bilsek bile utanır diyemeyiz.
Ancak içinde bulunduğumuz küresel salgın şartlarında hepimizin artık ciddi ve ölümcül “bir manisi” var. Bu mani nedeniyle “misafirlik” ve “misafirperverlik” geleneğimizi, güzel günlerde içeceğimiz ve kırk yıl hatırını gözeteceğimiz kahvelerin hayaliyle bir süre askıya almak zorundayız.
İnşallah bu zor günleri tez zamanda geride bırakır; dostlarımıza kaygısız ve korkusuz bir şekilde “size geliyoruz” veya “buyurun gelin” diyeceğimiz günlere kavuşuruz.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ