Prof. Dr. M.Öcal Oğuz

BOZOK YAZILARI

MASKE : KORKAKLIK ve ERKEKLİK

MASKE: KORKAKLIK VE ERKEKLİK
"Anadolu insanı" veya son zamanlardaki söylenişiyle "yurdum insanı", küresel salgından korunmak için maske takma konusunda pek isteksiz.
Kadınlarımız görece daha temkinli ve tedbirli iken özellikle erkeklerimiz çarşı pazarda, yolda belde, düğünde dernekte kahvede lokantada pek maske takmıyor, maske takmayı sevmiyor.
Erkeklerin maske takmadaki isteksizliğinde iki husus öne çıkıyor: "Korkaklık" ve "Erkeklik".
Erkeğimiz, maske takmayı aşırı pinpirikli olma, ölümden veya basit bir virüsten korkma gibi değerlendirmelerle korkaklık olarak yorumluyor.
İkincisi maskeyi Anadolu kadınının yakın akraba olmayan erkeklerden yüzlerini saklamak için taktıklar "yaşmak" ile ilişkilendiriyor ve maske takmama bahanesini "erkek yaşmak takmaz" sözüyle ifade ediyor.
Maske takan erkeklere söylenen "amma da korkaksın" veya "biz yakın akrabayız, benim yanımda yaşmak takman gerekmez" gibi şaka, eleştiri veya sataşmalar, özellikle etkiye açık erkeklerin tanıdıklarının arasında maske takmamalarına neden oluyor.
Virüsten korunmada maske, mesafe ve temizliğin önemi ve gerekliliği anlatılırken, "korkaklık" veya "erkeklik" gibi kültür kodlarının halk arasında maske aleyhine kullanımı ile de mücadele edilmelidir.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ