YUSUF ÖZCAN KİMDİR ?

İlk ve orta öğrenimini Şefaatli İlçemiz’de tamamladıktan sonra Ordu İli, Perşembe İlçesi’ndeki öğretmen okulunda okurken naklen gittiği Tokat Öğretmen Okulu’ndan  1976 yılında mezun oldu. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi mezunu da olan şair, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, idarecilik de dahil olmak üzere bir çok aktif görevde yer aldı.

Öğretmenlik mesleğinden 2002 yılında emekli olduktan sonra da sanat faaliyetlerine ağırlık verdi.

Yozgat yerel basınında bir çok dergi ve gazetelerde şiirleri ve makalelerini yayımladı. Yerel Radyo ve tv kanallarında şiir ve edebiyat programları yapmasının yanı sıra, genel yayın yapan televizyonlarda da yer aldı. Hem şiirlerini, hem de Yozgat kültürünü tanıtma görevini gönülden ve başarıyla üstlendi.

Eserleri Azerbaycan ve Kazakistan basınında da yayınlanmaya devam eden şairin, bir çok şiiri de bestelenmiş olup, TRT arşivi ve repertuarında yerini aldı.

            Balkanlardan itibaren, Orta Asya’nın en ücra köşelerine kadar, Türk Şiirine gönül veren bütün şairler ve şiirseverler arasında müstesna bir yeri olan Yusuf Özcan, tam anlamıyla bir hece virtüözüdür.Türk Halk Şiiri’nin temel taşı olan hece vezninin her kalıbını, şiirlerinde büyük bir ustalıkla uygulayan Özcan’ın serbest denemeleri de bulunmakta.

            Yusuf Özcan, şiirlerin bir milletin kelime haznesini, geçmişten geleceğe taşıyan, en kestirme ve en etkili yol olduğunun bilinciyle hareket ettiğini dile getirmekte.

Bir çok şiirinde, üzeri küllenmekte olan, has ve öz Türkçe kelimelerin gelecek nesillere taşınması görevini üstlendiği görülmektedir.  Sosyal medyada ve basında yayımladığı bir çok şiirinde yer verdiği bir çok kelimenin de, o anlamda açıklamasını yaparak ÖĞRETMENLİK vasfını devam ettirmekte.

Köy odalarındaki toplantılarda, düğünlerde ve hazin de olsa cenaze definlerinden sonraki taziye ziyaretleri sırasında edindiği birikimin yazı ve şiir hayatında önemli yeri olduğunu belirten Özcan’ın, yayınlanmış bir çok kitabı bulunmaktadır.

1993 yılında yayımladığı ilk şiir kitabı “KERVAN YÜRÜTEN”, Türk şiir Dünyasında büyük yankı yapmıştır. Ardından YİNE 1997 yılında, DELİ DÜŞLERİM DOLUNAY ismini verdiği ikinci şiir kitabı, 1999 yılında Seçmeli Ders Kitabı, 2009 yılında AŞKIN ÖTESİNDE isimli şiir kitabı, 2015 yılında SABAHI BEKLE isimli şiir kitabını, 2020 yılında ÇOPRAŞIK TÜRKMEN AĞITLARI isimli derleme kitabı, yine 2020 yılında KÖRDÜĞÜM/DESTANLAR isimli şiir kitaplarını yayımladı. Halen basım aşamasındaki ZEHR-İ ŞİFA isimli şiir kitabı da hazırındadır.

Yusuf Özcan Türk Halk Ozanları hakkında yapılan araştırmalarda, araştırmacılar için konu olmuş ve Ülkemizin 6  üniversitesindeki hakkında yapılan tez çalışmaları yayımlanmıştır.

1956 Şefaatli doğumlu olan ve halen Antalya’da yaşayan Yusuf Özcan, Antalya Hayat Dergisinde, HASBİHAL köşesinde okuyucularıyla buluşmaya devam eetmektedir.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ