Yusuf ÖZCAN

SEYYAH

DİNDIŞI SAÇMALIKLAR

Allah dostlarının sohbetinde bulunmak, kâmillerin öğüdünü tutmak, türbe ve kabir ziyaretleri, manevi haz verdiği gibi inançları güçlendirir elbette ki. Alınan dipnotlar çıkarılan derslerle bütünleştirilse tabii ki.
Merhamet duygularının galebe çaldığı kutsal günlerde, inananların zaaflarından istifade etmesi daha kolaydır. Hemen hemen çoğunluk buna müsaittir. Gerçi “devenin gönlü olursa hamuda boynunu uzatırmış."Bu yüzden de Rahmeti Rahmana kavuşmuş kişilerin, ikametgâhları yanıbaşında dükkân açan “tahtalıköy tacirleri”, esnaflığına aleni devamda bir beis görmemektedirler. Rafları üfürük, tükürük, çaput, mum, kurşun, üzerlik, kıl, tüy, hazır hatim, bitirilmiş mevlidi şerif gibi sermayesiz mallarla donandığından iflasları asla mümkün değildir. Saf ve alık müşterilerin biri gitmeden, diğeri kendisi gibi bir sürü sersem getirir. 
İslam’da, her türlü fal, tütsü, nefes, benzer şeyler dökmek/döktürmek, ölü veya diriden medet ummak kesinlikle haram ve yasaktır. Gaibi sadece Hâkimi Mutlak bilir, şefaatse peygamberdendir. Dindışı saçmalıklara zaman ve para kaybetmek yerine, ihtiyaç sahiplerini kollaması, fidan dikip yetimleri okutması daha mı zordur?
Hoca Efendiye; “kocam kadir gecesi öldü, üstelik de cuma ile denkleşti, cennetlik midir?” diyen kadına, imam; “beyinizin ne gibi güzel hasletleri vardı?” yanıtını yöneltince Hatun; “rahmetli oruç tutmazdı ama tutanları severdi, hayır yapmazdı fakat yapanlara hürmeti sonsuzdu, hacca gitmedi lakin gidenlere sevgiyle davranırdı, ömründe alnı secdeye değmedi ancak namaz kılanlara saygıda kusur etmezdi” diye ifade edince, imam; “eşinizi cuma günü ellemezler ama cumartesi ne ile karşılaşır bilemem”! der.
 
Şikirsiz
 
Satranç bilmez dama bilmez zar bilmez
Dalya oynar seksek ister şikirsiz
Boynu kalın kolay kolay eğilmez
Yalağını yüksek ister şikirsiz
 
Kemirir kavunu gever karpuzu
Islatır yoncayı sever yarpuzu
Sineklenir ara sıra boynuzu
Yemliğini tümsek ister şikirsiz
 
Karmacından kıymık alsa tazısı
Tafrasından adam sanır bazısı
Otlayıp da kamaşınca azısı
Sekili’den kesek ister şikirsiz
 
Keyfe gelir uzanınca serine
Kuyruk sallar yelpazenin yerine
Ödünç diye bir çöp verse birine
Samanlığı vesek ister şikirsiz
 
Şapırtısı geğirmeye karışır
Yellenmesi nefesiyle yarışır
Gerdanına gıdığına kırışır
Özcan’ına dirsek ister şikirsiz
 
Yusuf ÖZCAN
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ