Yusuf ÖZCAN

SEYYAH

Müdürünoğlu!

Rüzgârda sallanan tabelasının sesine “Ekmek gıcırtısı” der, bıyık altından gülerdi. Geçenlerde dükkânın önünden yürürken camdaki yarı silik, yarı solgun arzuhalci yazısını görünce rahmetli gözümün önüne geldi. 
İrikıyım vücudu tahta iskemleden taşar, sanki sığınacak yer arardı. Arkadaşlarla sırf konuşturmak ve onun tabirince “zarar vermek” adına, çay içmeye varırdık yanına. 
Her defasında gözlüğünü burnunun üstene yıkar, kolçaklarını düzeltir, çaptan düşmüş daktilosunu okşayarak siler ve bu arada çevresindekilere laf sokuşturmayı da ihmal etmezdi. “Ben müdür oğluyum, anam beni müdür doğurmuş, yere düşünce bir avuç toprakla kalkmadıktan sonra boşa yaşarım” diye övünür ve bartıl yemenin inceliklerine devam ederdi mahiranece! 
Oysa herkes bilirdi ki; “Koyunun olmadığı yerde, keçiye Abdurrahman Çelebi” dendiğini. Birkaç satır okuyup yazabildikleri için ve en önemlisi sülale hatırına müdür olmuşlardı böyleleri. Bir keresinde bartıl (hediye) gelen bir çanak peyniri, şefin sakladığı yerden alan uyanık odacı evine götürmüştü. Bunu tespit eden koca müdür(!),odacının açığını bulmak için mesaiye bir saat erken gidip, onunla çıkmaya başlamış; “Bizim bağdan koruk yiyene, pekmez siydirmezsem adam değilim” diyerek gözdağı vermişti. 
Odacı, araya ne abiler, ne hatırşinaslar koymuştu da, kuyruğu öylelikle zor kurtarmıştı. O olaydan sonra, sigara paketine karalayıp daktilosunun yanına sıkıştırdığım dörtlük camdan uzandı sanki: 
“Müdür alır hediye/ Şefe verir ye diye/ Garip memur bocalar/Sorgular da ne diye”. 

Üç maymun 

Ne gördüm de ne de işit 
Avantayı sever şunlar 
Koku sürer çeşit çeşit 
Lavantayı sever şunlar 

Şunların hoştur bakımı 
Şunların düşük rakımı 
Masaya sümen takımı 
Ajantayı sever şunlar 

Yanına oynaş alırsa 
Bir iki keriz bulursa 
Hele de beleş olursa 
Lokantayı sever şunlar 

Şunlar daim bolluk umar 
Şunlar künye kolluk umar 
Şunlar peşin yolluk umar 
Her çantayı sever şunlar 

Şunlar yanar tatil diye 
Şunlar ölür batıl diye 
Devlet malı atıl diye 
Iskartayı sever şunlar 

Şunlar kurnaz şunlar sabi 
Şunlar güya ağır abi 
Şunlar siyasiye tabi 
Şamatayı sever şunlar 

Şunlar Özcan’ımı sevmez 
Şunlar düzgün işe evmez 
Şunlar boşa kemik gevmez 
Civatayı sever şunlar 

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ