Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

24 HAZİRAN SEÇİMLERİNİN YOZGAT TARAFI

Türkiye, son yüzyılın en önemli seçimini 24 Haziran’da yaşayacak.
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel milletvekiliği seçimleri öncekilerinden çok farklı bir seçim olacak.
Ülkemizin yönetim rejimi 24 Haziran seçiminin sonucuna göre netleşecek..
24 Haziran seçimlerini sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti kazanırsa Türkiye,Demokratik parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine yani Devletin ve Hükümetin yönetimine ilişkin yetkilerin Cumhurbaşkanınca kullanılacağı yeni bir sisteme fiilen geçecek.
Bu ülke Osmanlı imparatorluğu döneminde asırlardır ‘Padişahlar’ tarafından yönetilmişti.Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet rejimiyle birlikte yaklaşık 1 asırdanberi de demokratik parlamenter sistemle yönetiliyordu.16 Nisan referanumunda % 51,5 oranındaki seçmenin benimsediği yeni Anayasa sayın Erdoğan’ın önümüzdeki seçimi kazanması halinde yürürlüğe girecek ve Türkiye ‘Tek adamlı’ yepyeni bir sistemle yönetilecek.
Ama eğer,24 Haziranda ve de 8 Temmuzda yapılacak 2.tur Cumhurbaşkanlığı seçimini muhalefetin desteklediği adaylardan biri kazanırsa Türkiye yeni bir Anayasa değişikliği ile tekrar Demokratik Parlamenter sisteme yeniden dönüş yapacak.

SEÇMEN SIKINTILI
24 Haziranda Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte gerçekleştirilecek Genel Milletvekilliği seçimleriyle de yeni parlamentonun yeni milletvekilleri belirlenecek.
Erken seçim sonucunda Cumhurbaşkanlığı seçimini hangi lider,parlamento seçimlerini de hangi parti veya partilerin kazanacağını 24 haziranda hep birlikte göreceğiz.
Ama 24 Haziran seçimleri, sayın Erdoğan ve Ak Parti için kolay kazanılacak seçimler olmayacak.
Çünkü ;Türkiyede son zamanlarda döviz artışlarına parelel olarak yoğunlaşan enflasyon ve hayat pahalılığı özellikle sabit ve dar gelirli vatandaşların cebini yakıyor,küçük işletmeleri de mağdur bırakıyor.
Seçmen; ekonomik sıkıntıların yanı sıra Türkiyenin hemen hemen her alanında bilhassa yerel yönetimlerde karşılaştığı ve yaşadığı haksız,yolsuz, adaletsiz ve benzeri diğer sorunlardan dolayı rahatsız.. Fanatik olmayan Ak Partili seçmenlerin bir bölümü de İktidara ve yerel yönetimlere kırgın ve hatta kızgın..Sıkıntılarıyla ilgilenmeyen milletvekillerini ve yerel yöneticileri 15 yıldır görmekten bıkkın..Seçmen,dışa vurmadığı tepkilerini 24 Haziranda sandığa yansıtırsa Ak Parti tahmin edemeyeceği bir bedel ödeyecektir.

ERKEN SEÇİMİN YOZGAT TARAFI..
İnsanlarının çoğunun politize olduğu Yozgatımızda bugünlerde konuşulan başlıca gündem konusu 24 Haziran seçimleri..
Siyaset tiryakileri ve seçim meraklıları birbirine soruyor..
Ak Partinin listesinde hangi adaylar yer alacak ?
İYİ parti, MHP ve CHP’nin liste başı adayları kim olacak ?
Muhalefet, nasıl bir ittifak yapacak..
Bekir Bozdağ, listede yer almayıp yine kabinede mi görevlendirilecek ..
Prof.Taner Demirer’in durumu ne ..
Lütfullah Kayalar aday olacak mı ?
24 haziranda Milletvekili dağılımı nasıl sonuçlanacak ?
4-0 mı, 3-1 mi ?

24 Haziran seçimlerini bugünden kestirmek ve sağlıklı bir tahminde bulunmak kolay değil.
Gerçeğe yakın tahmini seçimden bir hafta önce o gün esen rüzgara bakarak yorumlamak mümkün..
Biliyorsunuz; Yozgat, Ak Partinin Türkiyede en çok oy kazandığı 7 il’den biri ve değişmez kalesi..
Ve seçmeninin % 66’sı da ‘Recep Tayyip Erdoğan’hayranı..
Ama şunu bugünden söylemek mümkün..
Eğer,Ak Parti seçime mevcut 4 milletvekiliyle yani aynı listeyle girerse oy kaybeder..
Seçimi 4-0 kazanamaz..Sonuç 3-1 olur.
Skor ne olursa olsun sayın R.Tayyip Erdoğan Yozgat’ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ak Partiden daha fazla oy kazanır.

BOZDAĞ’IN KAFASINDAKİ İSİMLER
Ak Partinin listesinde yer alacak isimleri bilebilmek için sayın Bekir Bozdağın kafasının içindekilerini okumak gerekir.
Çünkü ; Ak Partinin Yozgat cenahında milletvekili, Belediye ve Teşkilat başkanlarını belirleyici
İsmidir Bekir Bozdağ..Tek kelimeyle Ak Partinin Yozgat teknik direktörüdür.
Önceki seçimlerde olduğu gibi,24 Haziran seçiminin milletvekili listesini elbette ki o hazırlayacaktır.
‘Kafasındaki isimler kimlerdir ? ’
Onu bilemem ama ona yakın bazı partililerin tahminlerine göre,Bozdağ’ın listesinde yine Abdulkadir Akgül’ün yanı sıra bu kez Sorgun eski Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ile Avukat İskender Minar’ın yer alacağı söyleniyor.
Bu arada Yusuf Başer de göz ardı edilmemelidir. 1 Kasımda 4.sıraya getirilmesine rağmen 1.sıra adayı gibi çalışarak edindiği başarı unutulmuyor.Yıllardır parlamentoda sergilediği performansıyla dikkat çektiği gibi etkin görev üslendiği genel merkezde de güçlü referanslarının olduğu biliniyor.

AK PARTİDE TANER DEMİRER MUAMMASI
Ak Partide sayın Prof.Taner Demirer’in durumuna ne demeli ?
Tam bir muamma..
Prof.sayın Demirer , dünya çapında ünlü bir tıp adamı. Derdine derman arayan Yozgatlıların Başkentteki şifa kapısı..Hemşehrilerinin gönlünde taht kurmuş karizmatik bir Yozgatlı..
Halkın tabanında adı ve karşılığı olan ve açıkcası her partiye lazım bir siyaset jokeri..Yozgat seçmeni nezdinde de partisine en az 10-15 bin oy kazandıracak etkiye sahip sevilen bir isim.

Taner hoca Ak Partide siyaset yapmak istiyor.2 dönem milletvekili aday adayı oluyor.Ak Parti genel merkezinin 2 dönem yaptırdığı bütün kamuoyu anketlerinde ve teşkilat yoklamalarında ilk sırada yer alma başarısını gösteriyor.Hatta Ak Partinin Nisan 2018 anketinden bile birinci çıkıyor. Ama her ne sebeptense Ak Parti milletvekili aday listesinde yer alamıyor veya Belki de Ak Partinin fazla oya ihtiyaç duyulduğu bu dönemde bile oy potansiyeli adeta görmezlikten geliniyor.

Ak Partide aynı talihsizliği sadece Taner hoca değil,eski milletvekili Dr.Osman Coşkun da yaşıyor. Sorgun yeni Çeltek genel müdürlüğü döneminde olağanüstü başarılarının yanı sıra Sorgun ilçesinin geleceğine yönelik büyük projeler hazırlamış,bu süreçte Yozgatta seçmene unutamayacağı güzel hizmetleri sunmuş, Yozgatlıların takdirini kazanmış,seçmen tabanında sevilen bir siyasetci olmasına karşın sayın Osman Coşkun’un da geçen seçimde aday listesinde yer almaması da gerçekten garip bir vak’a idi..

Anlaşılan sayın Cumhurbaşkanı ve Ak Parti genel merkezi mevcut milletvekillerinden çok memnun olmalı ki,partiye daha fazla oy katkısı sağlayacak adaylara ihtiyaç duymuyor.

KAYALAR,NEREDE?
Gelelim, sayın Lütfullah Kayalar’ın adaylık meselesine..
Hatırlayacağınız gibi,2007 seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı olarak katıldığı seçimi kaybedip o dönem siyasi potansiyelini adeta sıfırlayan ve yeni bir parti vaadiyle bağımsız girdiği 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise Yozgattaki MHP tabanının tepki oylarını toplayarak 28 bin oy edinip siyaset borsasında yeniden prestij kazanan Lütfullah Kayalar, 16 Nisan referandumunda ortadan kaybolmuştu. Parti kurmaktan vazgeçmiş, İYİ Partinin kurucular kurulu önerisini de geri çevirmişti.
Oysa, hergün siyasetle yatıp siyasetle kalkmak ,her seçimde mutlaka aday olarak seçim heyecanlarını yaşamak ,miting meydanlarında nutuklar atmak onun vazgeçilmez yaşam felsefesiydi.
Amma velakin son 2 yıldır, bırakın siyaset yapmayı,siyasetin semtine bile uğramıyor ve politika arenasında hiç gözükmüyor.Kayalar,işte,bu nedenle eminim ki,siyaset yapamamanın ızdırabını yaşıyordur.Siyasete sevdalı deneyimli bir politikacının siyasetten hızla uzaklaşmasının gerisinde önemli bir neden olmalı.
Bugünlerde iddia edildiği gibi, kapalı kapılar ardında iletişim kurduğu bir parti varmıdır bilmiyoruz.
Ama sayın Kayalar’ın siyasetten bu kadar uzak durmasının nedenini ve 24 Hazirana ilişkin niyet ve girişimlerini onun iş ve sır ortağı ve de kadim dostu Kasacı’dan yani Hüseyin Coşkundan sorup öğrenmek lazım..

İYİ PARTİ İYİ ADAY GEREK
İYİ parti ve MHP’nin durumuna gelince..
Eğer,Ak Parti’nin Yozgat Teknik Direktörü sayın Bekir Bozdağ, 24 Haziran’da aynı takımla sahaya çıkarsa Yozgat’ta hem İYİ partinin ,hem de MHP’nin ekmeğine yağ sürer.
Bu durumdan MHP’den ziyade İYİ parti yararlanır.
İYİ partinin de böylesi bir fırsattan yararlanabilmesi ve Yozgat’tan 1 milletvekili kazanabilmesi için Yozgat ve ilçelerinde seçmen tabanında karşılığı bulunan,Yozgat kamuoyunda hüsnü kabul görebilecek,seçim maratonunda Ak Parti milletvekili adaylarıyla aşık atacak güçte ve partisine oy bakımdan katma değer kazandıracak,mazisi ve sicili temiz,şaibesiz,sempatik ve deneyimli bir siyasetciyi listenin başına koymalıdır.

VE YENİ DÖNEMDE VEKİL OLMAK (!)
Evet..Yazımın başında a belirttiğim gibi,24 Haziran. bu güzel ülkemiz için yepyeni bir milat olacak.Bence 24 Haziranda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ,27.dönem genel milletvekilliğinden çok daha önemli.
Çünkü ; seçimi sayın Cumhurbaşkanı kazanırsa Türkiyede sistem değişecek..
O zaman da yeni dönemin milletvekilleri yeni Anayasa ile yetki ve etkileri sıfırlanmış bir parlamentoda görev yapacaklar.
Ve şimdiden merak ediyorum ; 27.dönemin 600 milletvekili acaba böyle bir Mecliste görev yapmaktan ne kadar mutlu olacaklardır..

01.05.2018
OKUR YORUMLARI
Kadriye ŞAHİN
20.05.2018 04:26:00

İYİ parti ve MHP’nin durumuna gelince..
Eğer,Ak Parti’nin Yozgat Teknik Direktörü sayın Bekir Bozdağ, 24 Haziran’da aynı takımla sahaya çıkarsa Yozgat’ta hem İYİ partinin ,hem de MHP’nin ekmeğine yağ sürer.
Bu durumdan MHP’den ziyade İYİ parti yararlanır.
İYİ partinin de böylesi bir fırsattan yararlanabilmesi ve Yozgat’tan 1 milletvekili kazanabilmesi için Yozgat ve ilçelerinde seçmen tabanında karşılığı bulunan,Yozgat kamuoyunda hüsnü kabul görebilecek,seçim maratonunda Ak Parti milletvekili adaylarıyla aşık atacak güçte ve partisine oy bakımdan katma değer kazandıracak,mazisi ve sicili temiz,şaibesiz,sempatik ve deneyimli bir siyasetçiyi listenin başına koymalıdır.

Öncelikle; tarafsız şekilde memleketin hayrına olan düşüncelerinizi açıkça belirtmekten çekinmediğiniz için kutluyorum.

İş yapmayan, masraf çıkarmayan vekilleri tercih eden partiler; hatırı gönlü ortadan kaldırıp, bir kez daha düşünmeliler.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ