Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

2012’den aklımda kalan sorular

Her yılın sonunda geride kalan o yılın geniş bir muhasebesi yapılır.
Yılın, geniş bir blançosu çıkarılır.
Son yılın artıları eksileri değerlendirildiği gibi, geçmiş yıllarla bile mukayese edilir.
Nereden gelinip nereye gidildiği ortaya konulur.
Kısacası , her yılın sonu her vilayet, her kent için her çeşit icraatların ve hizmetlerin sonuçlarının görüldüğü günlerdir.
2012’nin sona erdiği ve yeni bir yılın başladığı bugün ben Devletin, hükümetin ve yerel yönetimlerin Yozgata ilişkin geçmiş yıllara ve geçen yıla dair icraatlarının blançosunu çıkarmayacağım.
Bugün sadece bir kaç konuda kafama takılan birkaç soruyu sormakla yetineceğim.
Hem geçen yıla yansıyan ve hem de 2012’den aklımda kalan soruları sizlerle paylaşacağım.
Sorularıma yanıt veren olur veya olmaz.
Bilemem..
Ama ben yine de soracağım..

Çoğunuzun hatırlayacağı gibi, geçen yıl kentimize gelen Milli Savunma Bakanı sayın İsmet Yılmaz, Yozgat kamuoyunu heyecanlandıran bir açıklama yaparak Savunma sanayinin öncelikle Sivasa ama bir bölümünün de Yozgata kurulacağını müjdelemişti.
Daha sonra Ankara’dan MSB’nin ilgilileri ve uzmanları gönderildi buraya.
Yozgat’ta bir dizi araştırmalar yaptılar ve gittiler.
Aradan haftalar, aylar geçti.
Ankaradan bu konuda ne bir haber,ne de yeni bir müjde geldi..
Türk uçaklarını Yozgatta üretme projesinin akibeti ne olmuştu ?
Yozgata savunma sanayinin bir bölümünü kurma projesi ertelendi mi ?
Yoksa vaz mı geçildi?
Gerçekten akıbeti ne olmuştu ?

Yozgat - Kırıkkale arasındaki duble yol rezaletini görmeyen ve yaşamayan hemşehrimiz hemen hemen yok gibidir.
Daha önce de Yozgat-Kırıkkale arası duble yol rezaletini ayrıntılarıyla yazmıştım..
Ve demiştim ki; “Bu yol, sorunlu ve sorumsuzluk yoludur”
Zira, yıllardır bitirilememişti.
Yapıldı,bozuldu..
Onarıldı..
Lakin tekrar bozuldu.
Her ne hikmetse yapım ve onarımda bir türlü düzen tutturulmadı ve bu yolun yapımı 8 yıldır tamamlanamadı.
2012’nin 11 Martında Başbakan yardımcısı sayın Bozdağ ve hemşehrimiz TBMM başkanı sayın Çiçek ile Yozgata gelen Ulaştırma Bakanı sayın Binali Yıldırım Yozgat - Kırıkkale arasındaki bozuk duble yolun beton asfalt ile yapılacağını ve yıl sonuna kadar tamamlanacağını müjdelemişti.
Yani, Yozgatlıları yeniden sevindirmişti...
Ama 2012 bitti, sorunlu yol yine bitirilemedi..
Türkiye çapında duble yol çalışmalarında harikulade işler gerçekleştiren Ak Parti hükümeti ne hazindir ki Yozgat-Kırıkkale arasındaki yolun yapımını tamamlamayı 2012 yılında da başaramadı.
Doğrusu herkes gibi ,ben de merak ediyorum:
Bu sorunlu yol, sayın Bakanın açık vaadine rağmen neden yine bitirilemedi?.

Gerek eski Yozgat Valisi sayın Necati Şentürk ve gerekse Yozgat Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer, 2011 yılının sonlarına doğru yaptıkları açıklamalarda Yozgata büyük camiden daha büyük bir camiinin yapılacağına ilişkin Yozgatlılara büyük bir müjde vermişlerdi.
Ve demişlerdi ki;
“Metro Holdingin başkanı ve Metro otobüs firmasının sahibi hayırsever iş adamı sayın Galip Öztürk ,TBMM başkanı hemşehrimiz Cemil Çiçek’in adını ebediyete kadar yaşatmak için 5 milyon liraya maledilecek 2500 cemaat kapasiteli büyük bir camiinin inşaasını 2 yılda Yozgat’a kazandıracak“
Ardından Yozgat Belediyesi Çengeltepe mahallesindeki Belediyeye ait 1600 metrekarelik boş bir arsayı Cemil Çiçek camii projesine bedelsiz tahsis etti. Daha sonra arsa üzerinde hafriyata başlandı.
Ancak, hayırsever işadamı bir dizi karanlık ve kirli suçlardan tutuklanıp cezaevine girince camiinin inşaatına başlanamadı ?
Şimdilerde Yozgat kent merkezinde bu camiinin akibeti de merak konusu ..
Vatandaş soruyor, tabii ben de soruyorum :
Yozgat Cemil Çiçek camiini yapmaktan hayırseveri vazgeçti mi ?
Yoksa Yozgatın bu en büyük camiini cezaevinden çıktıktan sonra mı inşa edecek ?

Yozgatta Valilerin ve iktidar mensubu siyasetcilerin Yozgat’ın kalkınma modeli olarak umut bağlayıp her fırsatta dillendirdikleri jeotermal enerji kaynaklarına ilişkin proje çalışmaları, yaklaşık 10 yıldanberi Valilikce yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.
Yozgat eski milletvekili Mehmet Çiçek’in startını verdiği ve eski Vali Gökhan Sözer’in 2003 yılında Yozgatın çeşitli ilçelerinde başlattığı jeotermal su arayışları için sürekli sondaj çalışmaları yapıldığı da kamuoyunca dikkatle takip edilmektedir.
Yozgatta belirlenen jeotermal kaynaklarının nerede , ne şekilde ve nasıl yatırıma dönüştürüleceği yılların merak konusudur.
Jeotermal umudunun gerçekliliği elbette zamanla anlaşılacaktır. Ancak jeotermal araştırmaları ve sondajları için Özel İdareden ve devletin çeşitli bütçelerinden önemli çapta harcamaların yapıldığı bilinmektedir.
Bu nedenle yeni Yozgat Valisi sayın Abdulkadir Yazıcı’dan öğrenmek istiyorum.
Yozgatta eski Vali Gökhan Sözer döneminden bu yana 10 yıllık süreçte jeotermal kaynaklarıyla ilgili sondaj vb. çalışmalar için özel idareden ve diğer kaynaklardan toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
Yozgatın geleceğine ve kalkınmasına umut bağlanan jeotermal yatırımının alt yapı çalışmaları kaça malolacaktır ?

Bir-iki soru da Belediye Başkanımız sayın Yusuf Başer’e sormak istiyorum..
Yozgat’ta tartışmasız herkes, daha doğrusu dar gelirli bütün su aboneleri ,uygulamakta olduğunuz su ücret tarifesinden şikayetcidir.
Ve aylardanberi de şebeke suyunda indirim beklenmektedir..
Vatandaşımız gerçekten merak ediyor..
Yozgatta şebeke suyu fiatlarını çevre il ve ilçelerin normal fiat tarifelerini kıstas alarak ne zaman ayarlayamayı düşünüyorsunuz ?
Yoksa , su abonelerine “indirim yok,aynı tarifeye devam” mı diyeceksiniz?
Ve ayrıca..
Yozgat’ta trafiğe çıkan araç sayısındaki anormal artış nedeniyle kent merkezinde otopark sorununun anormal hale geldiği tartışılmaz bir gerçektir. Kapalı otopark inşa edilene kadar sorun daha da anormalleşecektir.
Kentin en önemli sorunu sıralamasında ilk sıraya yükselen otopark sorununun çözümü konusunda Belediyemizin mevcut projenin dışında alternatif çözümleri olacak mı ?

Başka yetkililerimize de başka sorularım vardı.
Sorularımı daha fazla uzatmak istemiyorum.
Diğerlerini daha sonra soracağım..

Nice yıllara sağlık ve mutlulukla...

03.01.2013

OKUR YORUMLARI
SUZAN
17.02.2013 17:18:00

"Yazgan" kardeş;Yozgat'ı yozgat'ın dışına taşıyanların yönettiğini ifade etmişsiniz.Bu düşüncenize katılıyorum.Ancak,"önüne gelen yorum yapıyor" sözünüze katılmıyorum.Keşke Yozgat Gazetesini herkes okusa,okuyan herkes yorum yapma zahmetinde bulunsa.Her yorum bir düşüncenin ifadesidir.Her düşünce açılan bir kapı demektir.Doğru yada yanlış olabilir.Oysa ki, her yanlışda bile bir doğruluk payı vardır.Sizin yorumunuzda olduğu gibi.Üstelik, fikir beyanı insanları bir birine yaklaştırır,tanıştırır, kaynaştırır ve bu kaynaşmadan da güç birliği oluşturur. "Her önüne gelen" konusuna birazda bu pencereden bakmanızı öneririm.

Sayın O.Hakan Kiracı;Sorularınız idarecilerin gündem maddelerini oluşturuyor.Acaba yazı yazılalı gündeme alan olmuşmudur?

Saygılar...

yazgan
14.02.2013 11:06:00

Saygıdeğer hemşehrilerim herönüne gelen yorum yapıyor.yozgatı yozgatın dışında yaşayanlar idare ediyor.derdi yozgat olanların sözü geçmiyor.kurtarıcı bekliyoruz hiçbirşey yapmıyoruz.köylülükten kurtulmalıyız.

türkeş kocaay
13.01.2013 12:07:00

Hakan bey öncelikle yazılarınız için teşekkür ederim .her gelen vali jeotermal kaynaklar hakkında araştırma yapıyor hatta elindeki kaynaklar yetmemiş gibi yeni kaynaklar arıyorlar.Saraykentde bölgenin en sıcak ve ve debisi yüksek kaynak su var .Ama siyasi nedenlerden dolayı yatırım yapılmamaktadır.KAPLICAMIZ DAHİ YOK .

dOĞAN
06.01.2013 07:01:00

gazetenizin başlığı pahalı kent te yaşıyoruz .çok doğru öğretmen dersine girmiyor. milli eğitim müdürü iyi okusun. az mesaiye tam maaş.memurlar sokakta geziyor. günde 2 - 3 saat çalışmıyor tam mesai parası alıyor.sırtını sözde siyasetçiye dayamış. göstermelik müslüman cemaatten de destekleniyor.SONUÇ BU PAHALILIK YOZGATA MÜSTAHAK.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ