Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

YOZGAT’IN GÜÇLÜ SESİ

Eğer Anadolu’nun ortasında her anlamda geri kalmış bir ilde bir yerel gazete çıkarıyorsanız işiniz çok zor demektir. Bir kere bulunduğunuz yerde “okuma alışkanlığı” yoktur. Dolayısıyla okumayan bir topluluğa okuyacağı bir malzeme sunuyorsunuz. Dolayısıyla sunumu çok mükemmel yapmalısınız. Öyle bile olsa insanlar kitle iletişim araçlarından en çok da görsel-işitsel olanı tercih etmektedirler. Sonra insanlar ne gariptir ki illerindeki sorunlara karşı duyarlı olmak, o sorunlarla baş edebilmenin yollarını araştırmak yerine daha çok ülke meseleleri ile alakadar olmaktadırlar. Her yerde hep ülke konuşulur, il konuşulmaz, ilin ahval-i durumu pek de merak da edilmez. Bu konuda her nedense dikkat çekecek kadar duyarsızlık vardır. Üstelik bulunduğunuz illerde halen insanlar ilan ve reklamın ne denli önemli olduğunun da farkında değillerdir. Dolayısıyla gazetenizi yaşatacak ulan unsurları bulmak da zorlanırsınız. Hadi diyelim tüm bu olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başardınız bu kez de bulunduğunuz ilde donanımlı-kalifiye eleman bulmakta, bulduğunuzu da çalıştırmakta zorlanırsınız. Hele bide en doğal demokratik hakkınızı kullanarak sizi il bazında yönetenlerin yanlışlarını, başarısızlıklarını, eksikliklerini dile getirdiniz ise işiniz çok daha zorlaştırılır. Yerel gazeteler için bilgiye ulaşmak da çok zordur. Bir çok yönetici “devlet memuruyum” der, bırakın demeç vermeyi bilgi vermekten bile kaçınır. Günlük yayınlanmıyorsanız yasal zorunluluk olarak ilanlardan istifade edemezsiniz. Gazetenizi çıkarırken ulusal basının rengarenk, promosyonlu cazibesiyle baş edebilmeniz, bölge ekleri ile rekabet edebilmeniz ne denli zor ise gazetenizin hammaddesi olan kağıdı ucuza almanız, tirajınızı yükseltmeniz, girdi maliyetlerinizi düşürmenizde o kadar zordur.
Oysa bu kadar zorluğa rağmen “Yerel Gazetelerin” misyonu; yayınlandıkları kentin ve kentte yaşayanların sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme taşıyan, onları tartışan, yönetenleri halk adına denetleyen, yerel yönetimlerin hizmetlerini duyuran, aksayan hizmetlere dikkat çeken, yolsuzlukların üstüne yüreklice gidebilen, yerel yönetimle merkezi yönetim arasında köprü işlevini gören, sivil toplum kuruluşlarının gelişiminde ve etkinliğinin sağlanmasında rol oynayan, ulusal basına malzeme sağlayan, mutfağında yetiştirdiği nitelikli gazetecileri ulusal basına kazandıran, kaliteli yorumları ile insanları düşünmeye sevk eden, edebiyat-tarih-kültür-sanat ve turizm konularına yer veren bunları nesillere özendiren ve aktaran kuruluşlardır.
Sıraladığım bunca zorluğa, yüklenmiş olduğu bu kadar önemli misyona rağmen ilimizde bu şirin kentte 35 yıldır işlevini en iyi şekilde yerine getiren öylesine bir gazete var ki. O hep dimdik ayakta. Yolsuzlukların üstüne cesaretle gidebilen doğru haber-doğru yayıncılığı ilke edinen, mürekkep kokulu sayfalarda yayınlanmayı yeterli görmeyip, Yozgat’ta bir ilki gerçekleştirerek Internet’te de yayınlanan, böylece tüm dünyaya Yozgat’ın sesini duyuran, YOZGAT GAZETESİ..
Bu gün dile kolay “Yozgat Gazetesi”nin 35. yılını kutlamaktayız. Ancak ciddi, basın ahlakına sahip, özgür irade ile çıkarılan gazeteler bunca yıl ayakta kalabilirler. Şanla, şerefle, şaibesiz, çeşitli dallarda ödüllendirilerek yayın hayatını sürdüren gazete, üstelik de periyodik yayınlanması nedeniyle ilan gelirlerinden yoksun mücadelesini sürdürerek bu yıllara gelmiştir. Günümüzde yerelde yayınlanan basın organları elverişsiz teknolojileri ile rekabetin bir hayli gerisine itilirken aynı zamanda maddi imkansızlıklar ve kalifiye eleman sıkıntısı içerisinde kıvranırken; ilimizde “Yozgat Gazetesi” ileri teknolojisi, modern matbaasının sübvansiyonu ve çağdaş ve ilkeli gazetecilik anlayışı ile yayın hayatını sürdürmektedir.
Zor maddi koşullar nedeniyle, pastadan büyük pay kapma yarışındaki bazı basın organlarının, verilen tavizler neticesinde basın ahlak ilkelerinden ne denli ödün verdiklerini düşünürsek, 35 yıl zarfında tarzını, taktiğini ve meslek ahlakını değiştirmeyen nadir gazetelerden biridir “Yozgat Gazetesi…
Sadece haftalık yayınları ile okuyucu ile buluşmuyor gazete. Aynı zamanda sanal alemde de www.yozgatgazetesi.com adresi ile yayınlanıyor. Her gün güncelleşen haberleri, nitelikli yorumları, Yozgat’ın tanıtımının yapıldığı kültür sayfaları ile de Yozgat odaklı Internet siteleri arasında en fazla tıklanan site olma özelliğini taşıyan Yozgat Gazetesi evet bu gün 35. yaşını kutluyor.
Yozgatlının Ankara’ya uzanan güçlü sesi, Internet’in en çok okunan gazetesi..Ben biliyorum ki sende yazmak bir ayrıcalık..İyi ki varsın Yozgat Gazetesi.
Nice yıllara..35. Doğum günün kutlu olsun….


Tarih : 01.03.2008
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ