Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

YOZGAT 29 MART’A HAZIR MI?

Yozgat “29 Mart 06”ya hazır mı diye başladım yazıma. Niye 29 Mart 06.
Çünkü bu yüzyılın Türkiye’den izlenecek ilk tam güneş tutulması bu tarihte gerçekleşecek. Bir sonraki “30 Nisan 2060” da. Yani bugünkü kundaktaki bebekler bile 54 yaşında olacak o zaman. Bizlerin görme şansı ise hiç yok. Ayın dünya ile güneş arasına girerek ayın gölgesinin güneşi kapladığı bu muhteşem astronomi olayı Önce “Antalya ve Kaş” çevresinde görülecek. Ardından sırasıyla “Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, YOZGAT, Sivas, Tokat Amasya” ve çevrelerinden izlendikten sonra son olarak Ordu ve Giresun’da görülecek. Tam tutulmanın 190 km lik bu hat üzerinde yaklaşık 2 dakika ile 4 dakika arasında izlenecek olması yerli ve yabancı turistlerin bu illere olan teveccühünü fazlasıyla artırdı. Bilhassa doğa, kültür ve tarihi yerlere haiz olan bu hat üzerindeki iller, şimdiden “astronomi şenliği” altında bu olayı hem bilimsel hem de turizm açısından en iyi şekilde değerlendirdiler. Çeşitli cazip paketler hazırlayarak turistik tesislerini şimdiden doldurdular bile.
Bu kadar önemli bir astronomik olayın meraklılarınca mutlaka izlenmesi gerektiği inancından hareketle her türlü hazırlığın, her türlü tanıtımın çeşitli şekillerde yapıldığı bu iller içerisinde Yozgat niye yok diye hayıflanıyorum. Çeşitli tur operatörleri veya turizm acenteleri ile görüşülerek acaba başkentin burnunun dibindeki ilimize turist çekebildik mi 29 Mart sabahı? Hadi diyelim konaklamada belki sorun yaşayabiliriz. Malum çamlığımızda bir, ilimiz merkezinde bir, ilimiz çıkışında her iki uçta da birer olmak üzere topu topu dört tane konaklama tesisimiz var. Onların da hizmet kaliteleri nasıl, tartışılır. Ama günü birliğine de olsa çok mükemmel bir tanıtımla “çamlığımızın enfes manzarasına bir de güneş tutulmasının gizemini” katarak bir paket program hazırlanabilirdi. Veya “Kerkenez Harabeleri”nde yine değişik aktivitelerle güneş tutulmasını tarihle birleştirerek çevre illerden gelecek insanlarımıza sunabilir veya “Çamlıkta konaklatıp Hattusaş”ta tutulmayı izlettirebilirdik diye düşünüyorum.
Tabii bunları yazmak için belki çok geç ama hiçbir turizm aktivitesi ile bu kadar turist bu kadar kısa zamanda ilimize çekemeyiz. Güneş tutulma hattı içerisinde olmak bizim için büyük bir şans eğer bu vakte kadar çeşitli paket programlarla bunu değerlendirebildiysek tabii. Aslında 29 Mart ilimiz, ilimizin doğa ve tarihi dokusunu tanıtmak amacıyla büyük bir fırsat olarak düşünüyorum. Aslında tutulmayı da izlettireceğimiz en güzel ve en muhteşem paketimiz ne olabilir di derseniz: Ah yüzümüzü ağartacak kaplıca tesislerimiz olsaydı, kalabalıklara çamlığın güneş tam tepede iken tutulmayı izleyecekleri en elverişli noktasından izlettirip daha sonra her bir ilçemizde şifa dağıtan kaplıcalarımız da onları dinlendirebilirdik. Ama ben birçok ilçemizdeki şifa dağıtan kaplıcalarımızda tek bir tane bile yüz ağartacak bir tesis bulamıyorum siz bulabiliyorsanız lütfen bana da bildirin.Bu konuda çok turistik kaplıca kentlerine gitmeye gerek yok buyurun hemen yakınımızda küçücük bir ilçede Kozaklıda ki yüz ağartan tesisleri lütfen ilgililerimiz bir gezip görsünler. Bu gün Yozgat’ta bile birçok aile hafta sonu Kozaklının tam pansiyon hizmet veren bu nezih konaklama tesislerinden ne yazıktır ki istifade etmektedirler. Niye yazık dedim. Şurada hemen yakınımızda kaplıca sularımız sular seller gibi kaynar akarken hatta biz onlardan ısınma amaçlı istifadeyi düşünürken hiç birimizin aklına dört- beş yıldızlı tesis yapmak gelmiyor ne yazık ki ne yazık.
Son yıllarda bir sıcak su arama furyası yaşadık belki Yozgat’ta bile şifalı su bulabiliriz umudunu taşıdık belki bir sürü masraf ettik sonuç ne oldu ben bilmiyorum. Siz biliyorsanız lütfen beni de bilgilendirin. Diyorum ki boşa giden onca masrafı beş yıldızlı konaklama tesislerinin yapımına harcasak acaba daha mı iyi olurdu. Bakın dünyanın yeni trendi güneş ışığının zararlarından, kirlenen denizlerden sonra deniz ve güneş değil ne peki “TERMAL TURİZM”İ. Üstelik kaplıca turizmi yılın 12 ayı altın yumurtlayan tavuk. Ne yağış, ne kar, ne sıcak ve ne de bulunduğu ilin geri kalmışlığı engeller tesislerdeki doluluk oranını,yeter ki siz sunduğunuz hizmetin kalitesini artırın ayrıca tanıtımını iyi yapın.
Bakın yazım yine mecramdan çıktı yine turistik yatırım alanındaki potansiyellerimizi nasıl ihmal ettiğimizi hatırladım yine. Güneş tutulmasını fırsat bilerek yerel-idari yöneticilerimiz varsa turizmcilerimiz her birimiz büyük sorumlulukları paylaşabildik.
Bu olayı fırsata dönüştürebildiysek ne mutlu? 11 Ağustos 1999’daki kısmi tutulmada Malatya’dan sırf tutulmayı izlemek için sevgili babam bizleri “Elazığ Harput”a götürmüştü. “Harput” o gün ana baba günüydü. Arabayı canım babam park ettiği yerden üç saatte çıkaramamıştı. O kadar izdiham vardı. Harput tarihi ve turistik vasfına rağmen belki o kadar kalabalığı bir daha hiç ama hiç göremedi.
Şimdi biz de aynı kalabalıkları Yozgat’ta da toplayabildik, ilimizin tanıtımına çok büyük katkıda bulunabildik mi diye düşünüyorum. Ayrıca her bir güneş tutulmasının ardından dünyamızda -belki ilgisi var veya yok- hep çok büyük acılar yaşandı, 17 Ağustos depremi de güneş tutulmasından altı gün sonra vuku buldu ve ciğerlerimizi dağladı. Tutulmayı izlerken Rabbimize bizlere bir daha böyle acıları yaşatacak afet vermemesi için de tüm benliğimizle de ayrıca dua edelim. Unutmayalım ki böylesine gündüzün geceye büründüğü bu hadiseyi çok da ifrata kaçmadan bilimsel yönünü ön plana çıkararak izleyelim ve arkasından tüm dünyamızı felaketlerden koruması için tüm yüreğimizle tüm insanlık için dua edelim diyorum.


Tarih : 28.03.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ