Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

Soğuk bir İstanbul akşamında sıcak bir Yozgatlılar gecesi...

Cumartesi günü eşimle internetten “Esenler Belediyesi Kültür Merkezi”ne nasıl gideriz diye araştırırken telefonum çalıyor. Arayan “Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulundan Yaşar Türk Bey. “Bu gece Esenler Yozgatlılar Derneği tarafından organize edilen Arabaşı Şölenimiz var. Size daha önce mail atmıştık katılırsanız memnun oluruz “ diyerek çok nazik bir şekilde davet ediyor bizi. Eşimle bize Kültür Merkezini bulmamızda yardımcı olacak öğrencim Erol Özdemir’i de alarak yola çıkıyoruz. Tabii yanımızda uzun yıllar İstanbul’da yaşayan Erol olunca yolumuzu çok rahat buluyoruz.
Şölenin yapılacağı Esenler Kültür Merkezinin Balo Salonu söz konusu şölen için gayet güzel hazırlanmış. Konukların rahat etmesi için her şey düşünülmüş. Salonda son derece sıcak bir hava var. Sıladan uzak olmanın verdiği özlem davranışlara birebir yansıyor. Herkes birbirini muhabbetle kucaklıyor. Program başlamadan her birimiz ilk kez gördüğümüz ya da yıllardır görüşemediğimiz Yozgatlılarla ki aralarında öğrencilerim de var koyu bir sohbete dalıyoruz. Derken Fatih Belediyesinin Mehter Takımının insanın içini titreten yanık ezgileri eşliğinde Basından “İhsan Karaman” alıyor eline mikrofonu; “Esenler Yozgatlılar Derneği” Başkanı “Soner Karabulut Bey” konuşmasını yapmak üzere çağrılıyor. “3.Geleneksel Arabaşı Şöleni” nedeniyle söz alan Başkan kısa bir teşekkür konuşması yaptıktan sonra tekrar pozitif ve aktif sunumuyla salona canlılık katan “İhsan Karaman” alıyor mikrofonu ve başlıyor salona şeref veren konukları bir bir sıralamaya. Konuklar içinde kimler yok ki! Fatih Cumhuriyet Başsavcısı, Fatih Mahallesi muhtarı, Abdulkadir Çapanoğlu Bey, Kanal 24 den Bahadır Açıkel, Federasyon ile Federasyona bağlı Yozgatlılar Derneğinin Yönetim Kurulu Üyelerinin birçoğu, bir kısım Parti İlçe Başkanları. Yozgat’tan gelen konuklardan, Yimpaş Yozgatspor Başkanı Kenan Yılmaz, Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, Dernekler masasından Nurettin Bey, Yeni Ufuk gazetesinden Bekir Çaylak... İlerleyen zamanlarda Esenler Belediye Başkanı, Esenler Emniyet amiri, Esenler Çankırılılar Dernek Başkanı da “Yozgatlıların kültürlerini yaşatmak, dernek faaliyetlerinden haberdar olmak aynı zamanda birbirleriyle görüşüp kaynaşmak adına düzenlenen bu şölende” ilerleyen saatlere kadar Yozgatlıları yalnız bırakmadılar.
Konuklar bu kadarla da sınırlı değildi. Adını sayamadığım birçok konuğun yanı sıra, elverişsiz havaya rağmen tüm çoluk çocuğu ile katılıp salonu hıncahınç dolduran Yozgatlı Hemşerilerimizi de unutmamız lazım diye düşünüyorum. Bu arada kimi Yozgatlı kimi Balıkesirli kimi Sivaslı olan sanatçılar Yozgat Türkülerini okurken kavurga ve çerez daha sonra dört hanımın 36 sat uğraşarak yapmış olduğu arabaşı, hamuru ile birlikte ikram edildi. Salon çok kalabalıktı ama gerek ikramlar gerekse programlar hiç aksatılmadan herhangi bir hoşnutsuzluğa meydan verilmeden gerçekleşti. Sahne alan sanatçılar okumuş oldukları Yozgat türküleri ve halay havaları ile salonu bayağı coşturdular.
Tabii arabaşı, eğlence ile gece devam ederken “Yozgat Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Deniz Bey”in yapmış olduğu konuşma esnasında Federasyonun neler yaptığını ve neler yapacağını da ayrıca sıralamak istiyorum:
Mehmet Bey “Çanakkale Savaşını ve Çanakkale ruhunu unutmamamız gerekir” ifadeleri ile başlamış oldukları konuşmalarına, “kültürleri yaşatmamız lazım” diyerek satır aralarında derneğin faaliyetleri ile ilgili şu açıklamalarda bulunuyor.
“- 27 Martta, tüm Yozgatlı İş Adamları, Tüm Yozgatlı Akademisyen, Sanayici, Bürokratlardan oluşan bir “Danışma Kurulu” oluşturacağız. Bu Danışma Kurulunda Yozgatlıya nasıl yardımcı oluruz, turizmine, sanayisine, üniversitesine nasıl yardımcı oluruz buna bakacağız. Çok verimli ve çok faydalı bir çalışma olacak.
- Fikir babası Federasyona bağlı Merkez Yozgatlılar Derneği. Çığır açtı bu konuda. 23 Haziran Dünya Yozgatlılar Günü. Yozgat’ta ve Yozgat dışında hatta dünyada yaşayan tüm Yozgatlıların bir araya geldiği getirildiği geniş katılımlı bir gün olacak. Devletin en yüksek Kurumları ile bir araya gelen Yozgatlılar 23 Haziran 2010’da ne yapıyoruz neler yapabiliriz i konuşacaklar.
- Şu an İstanbul’da okuyan 140 Yozgatlı Üniversite öğrencisine burs veriyoruz.
- Dernek çatısı altında her türlü eğitim sınıflarında okuyan öğrencilere ücretsiz Türkçe,
İngilizce, matematik kursu verilecek.
- Yarın Federasyon üyeleri ve gönüllüler olarak Kızılay”a kan bağışı yapılacaktır.
- Federasyon olarak düzenlemiş olduğumuz futbol turnuvası da yarın başlayacaktır.
- Federasyon bünyesinde Yozgat oyunları ile ilgili bir folklor ekibi kurulması için
çalışmalara başlandı.
- İstanbul”un tüm ilçelerinin her birinde bir Yozgatlılar Derneği kurmayı
hedefledik.
-Federasyon olarak internet sitemizde bir Bilgi Bankası oluşturduk. İstanbul’da
yaşayan tüm Yozgatlı hemşerilerimizin bilgilerini gireceğiz.”
Daha sonra konuşma yapmak için sahneye davet edilen “Adıyaman doğumlu Esenler
Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu”da “ Arabaşı geleneğinden söz ederek bu geleneği yaşatan Yozgatlılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Sevgi ve kardeşlik üzerinde durarak; “Karslı, Diyarbakırlı, Kayserili hep beraber Türkiyeliyiz kardeşiz. Hepimiz Karslıyız hepimiz Kayseriliyiz. Yozgatlılığımızı da birbirimizi tanımak için kullanırız. Ayrıca bizim tarihimizde soykırım yoktur ….”Diyerek konuşmasına devam ediyor.
Gece geç saatlere kadar süren eğlence programı ara ara verilen plaketlerle devam etti.
Böylece soğuk bir İstanbul akşamında sıcak bir “Yozgatlılar Gecesi” yaşandı. Ben tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Aslında bu tür programlar, fuarlardaki katılımlar, illerde yapılan festivaller hemşerilik duygularının oluşturulmasına katkıda bulundukları gibi, artık kaybolmaya yüz tutmuş folklorik özelliklerin nesillere aktarılmasında, bir ilin tanıtımında, illerle ilgili imajların pozitif anlamında düzeltilmesinde, her şeyden önemlisi bir ilin reklam edilmesinde son derece önemlidir. Günümüzde iletişim araçları o kadar etkin ki. Artık insanlar düşüncelerini, yaşam şekillerini, ticari faaliyetlerini iletişim araçlarının etkisinden yürütüyorlar. Ve günümüzde reklam, tanıtım, birliktelik o kadar önemli ki!Yapılan her ekstra faaliyetin mutlaka bir yerlerde geri bildirimi olacaktır. Yeter ki hiçbir fırsatı küçümsemeden en iyi şekilde değerlendirelim. Aslında federasyonun yapacağı çalışmalar içerisinde çok isabetli iki çalışma var. Biri “Dünya Yozgatlılar Günü” diğeri “Danışma Kurulu”nun oluşturulması. Bu iki çalışma amacına uygun geniş katılımla gerçekleştirilirse, alınan kararlar bir bir hayata geçirilirse Yozgat’a bir değil onlarca el uzanmış olur.
Aslında o akşam Esenler’de Yozgatlılar sadece hamur yutmadılar. Birbirleriyle tanıştılar. O gece kimlerin kendilerini yalnız bırakmadığını gördüler. Hemşerilik Duygularını pekiştirdiler. Geleneklerini yaşattılar. Türkülerini özlemle dinlediler. Yozgat’ın kaderini değiştirecek projelerin konuşulduğunu gördüler. Kayserlisi, İstanbullusu, Balıkesirlisi, Çankırılı ve Adıyamanlısı ile bir bütün oldukları mesajını verdiler. Beklide Yozgat hiç görmemiş evlatlarına işte Yozgat bu, Türkiye bu dediler...

(08.03.2010)
OKUR YORUMLARI
Ayfer ESENER
14.04.2010 00:57:00

Yozgat sevdalısı Sayın Hocam kaleminize yüreğinize sağlık

necla
24.03.2010 12:28:00

nesrin hanım,yazılarınızla istunbuldaki yozgatlılara moral veriyorsunuz .sağoğlun,ama hemşehrilerimiz maalesef işlerini dört başı mamur yapamıyorlar,eksiklerini de hatırlatmakta yarar var.selamlar.

rıfkı
11.03.2010 08:32:00

derneğimizin arabaşı şölenini en geniş ve en duygulu ifadelerle atmosferine uygun kaleme aldığınız için size teşekkür ediyorum.sağolun..

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ