Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

BİRİ ENERJİ TASARRUFU MU DEDİ?

Ne çok tüketir olduk. Bilinçli bilinçsiz tasarrufa hiç riayet etmeden doğal kaynaklarımızı ve sınırlı enerji potansiyelimizi hoyratça harcadık. Sandık ki dünyanın enerjisi sınırsız. Oysa en temel ihtiyaçlarımızdan biridir enerji. Enerji konusunda dışa bağımlı olmak bile bizi ne yazık ki durduramadı. Anlamadık anlayamadık bir türlü enerjiyi dikkatli kullanmazsak sınırlı olan doğal kaynaklarımızın hızla tükeneceğini, çevrenin hızlı bir şekilde kirleneceğini ve dışa bağımlılığımızın daha da çok artacağını.
Hızla artan dünya nüfusu, sanayinin bu denli gelişmesi, teknolojinin yaşamın her alanına hızlı bir şekilde girmesi, yaşam standardının yükselmesi enerji tüketimini de o oranda artırdıkça artırdı. Artık insanlarımız ne yazık ki enerji tasarrufu fikrine alışık oldukları konfordan vazgeçecekleri, işletmelerde üretim kalitesinin düşeceği, verimliliğin azalacağı, yapılacak yatırımların maliyet yükleyeceği kaygısıyla yanaşmak istememektedirler. Bu durumda hiç olmazsa mevcut enerjiyi daha etkin ve en iyi şekilde kullanarak enerji israfının önüne geçmekten başka şansımız kalmıyor.
Konutlarda enerji israfının önüne geçerek, sanayide ise enerji verimliliğini sağlayacak yatırımlar ile enerji açığının bir nebze kapatmak mümkün olacaktır. Bugün görsel yayın organlarında bilinçlendirme yayınları yapılsa da yeterli olamamaktadır. Bu konuda ilgili tüm kurumların topyekûn bilinçlendirme konusunda üstüne düşeni yapması, hatta her ülkenin enerji üretiminde kendi öz kaynaklarının verimli kullanmasının yan ısıra “yenilenebilir enerji kaynaklarına” yönelmesi gerekmektedir.
Günümüzde yenilenemeyen enerji kaynaklarının kömür, petrol, doğalgaz gibi tükenmeleri söz konusu iken güneş, rüzgâr, katı atık, gübre, jeotermal gibi sınırsız enerji üreten yenilenebilir enerji kaynakların kullanılması ile hem çevrenin ekolojik dengesi korunmuş aynı zamanda enerji maliyetleri düşürülmüş, öz kaynaklar devreye sokulmuş olur.
Bizim ülkemizde olduğu gibi güneşi, rüzgârı ve çöpü eksik olmayan ülkeler bunlardan azami istifade edebilmek için alt yapı oluşturmaktadırlar. Elektrikli aletlerde gelişen teknoloji ile birlikte en az enerji tüketenler piyasaya sürülmekte ve tüketicinin de alırken bunlara dikkat etmesi gerekmektedir. Hem aile hem ülke bütçesi böylece korunmuş olur. Bugün konutlarda kullanılan elektrik, yakıt gibi enerjileri kullanırken alınacak basit önlemlerle yaşam standardı düşmeden de tasarruf yapmak mümkün. Binaların yalıtımına önem vererek boşa yanan lambaları, sürekli takılı fişleri boşa akan muslukları kapatarak bile çok önemli tasarruflar sağlanabilir. Bu konuda yayın organlarında birçok tedbirler yer alır. Sırf diş fırçalarken kapattığımız musluk bile önemli bir tasarruf sağladığı düşünülürse sınırlı kaynaklara sahip enerjiyi biraz daha dikkatli uyarılara da riayet ederek kullanırsak hem ülke ekonomisine hem kendi bütçemize ne kadar çok faydamız olur.
Günümüzde arabalardan salınan sera gazlarının ozon tabakasını incelttiğini dolayısıyla ısınan dünyamızda eriyen buzulların, yaşanan iklim değişikliklerinin dünyamızı yaşanabilir olmaktan uzaklaştırdığını hepimiz görüyoruz. Ne yazık ki dünyanın gittikçe tükendiğini gören bazı doğaseverler birçok ülkede teknolojiyi tamamen reddederek doğal kaynaklarla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bu yaşam tarzı büyük bir fedakârlık.
Bu kadarına gerek olmadan evimizde, ofisimizde, yolda, dışarıda alacağımız çok basit tedbirlerle bile ülke kaynaklarımızı korurken hem kendi bütçemize hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz. Bugün sadece çalışır vaziyette olmayan elektrik aletlerini fişini çekerek bile büyük bir katkı sağladığımızı unutmayalım. Kızılderili atasözünde denildiği gibi “Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık”. Boşa harcadığınız enerjiye bütçeniz elverse bile bir kere daha düşünün. Unutmayın çocuklarımıza, torunlarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için çok duyarlı olmalıyız. Onları da bu konuda eğitimin her kademesinde bilinç oluşturacak şekilde yetiştirmeliyiz. Boşa akan her musluk, boşa yanan her lamba, sebepsiz yere kesilen her ağaç, yerli yersiz kullandığınız otomobilinizden salınan karbon gazı dünyamızı kirletirken aynı zamanda tüketmektedir.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ