Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

2009'da Yozgat'ta ne olmuş ne bitmiş..

Geride bıraktığımız 2009 yılında sürekli yazdık Yozgat sıralamalarda hep gerilerde kalıyor dedik. İyide 2009 yılında hiç güzel şeyler olmadı mı? Ya da 2009 yılının değerlendirilmesini yaparsak ufacıkta olsa kıpırdanmaların emareleri gözükmedi mi? İşte bunun için şöyle bir arşiv çalışması yaptım sizler için. Sütunumun elverdiği oranda aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim. Belki yapılanlar yapılacak olanların müjdecisi olabilir diye düşündüm.   


Peki, neler yapılmış. Öncelikle kendi alanım olan “E⁄İTİM” le başlamak istiyorum. Geride kalan 2009 yılında eğitim alanında hangi teşebbüslerin temelleri atılmış. Neler katılmış ilimize. Kısa başlıklar halinde bir bakalım…


-Bozok Üniversitesi” kampus alanı içerisinde “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği” tarafından yaptırılacak olan Fen Lisesi İnşaatı için ilk adım atıldı. Ayrıca Bozok Üniversitesi kampusu içerisi adeta şantiye gibi birçok Eğitim ve Sosyal amaçlı binanın temelleri atıldı. Geçen yıl söz verip bu yıl kriz nedeniyle sözlerini erteleyen yardım sever iş adamlarımız taahhütlerini yerine getirirlerse 2010 yılında onların bitirdiği binaları minnettarlıkla yazacağımızı umut ediyoruz.


-“Yozgat Milli Eğitim Müdürlüğü” ekmek parası kazanmak amacıyla ilimizde bulunan doğulu yoksul işçilerin çocukları ve köylerdeki okul öncesi çocuklar için eğitim amaçlı tam teşekküllü gezici karavanlar oluşturarak “mobil eğitimi” hizmete soktu.


-“Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi”nin “Araştırma Hastanesi”nin geçici bir binada hizmet görmesi için ayrılan binanın tüm iç teşrifatı yapılmış en yakın zamanda Yozgat Halkının hizmetine açılması için son hazırlıkların yapılmaktadır.  


-“Yozgat İl Müftülüğü” ilindeki Üniversiteye sahip çıkmış “Tıp Fakültesinde”    kullanılmak üzere topladığı yardım paralarını Üniversiteye takdim etmiş; bunun karşılığında “Rektör Sayın Varinli” tarafından “Sayın Müftümüz” plaketle ödüllendirilmiştir. Bir çok kuruma örnek olacak bu davranışı bizde takdir ediyoruz.


-Hayırsever iş adamı “Seyhan Cengiz Turhan ve eşi Fatma Temel Turhan”ın yapma sözü verdiği “İkinci Bilim Sanat Merkezi”nin yapımı için “Yozgat Belediyesi” tarafından 10 000 metrekare arsa tahsisi yapılmıştır.


-Yapımına iki yıl önce başlanan, tüm kompleksleri ile modern bir okul olan, öğrencilerin tüm sosyal, kültürel ve spor etkinliklerini doyasıya sergileyecekleri her türlü imkânın en ince detayına kadar düşünüldüğü yeni “Fen Lisesi” binası tamamlanma aşamasına gelmiştir.


-Sarıkaya’da “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu”nun açılmasına karar verilmiştir. Bunu için arsa tahsisi bile yapılmıştır diyelim ki bir an önce binanın bitirilerek hizmete açılmasını da 2010 yılında yazalım.


Şimdi “TURİZM” alanında neler yapılmış, ileriye dönük neler planlanmış bir bakalım:


-  Yıllarca ihmal edilen bırakın alternatif alanda kullanmayı turizm alanında bile tam anlamıyla değerlendiremediğimiz, sadece hamam gibi işletilen  “Kaplıcalarımız” nihayet fark edilip çeşitli kongrelerle masaya yatırılıp, müteşebbisleri buraya çekme metotları denenmeye başlanmıştır. Ayrıca “Sorgun”da yüz akı termal işletmeler hizmet vermeye başlamıştır. Ama bunların sayısı artmalı. Sorgunda, Sarıkaya’da, Boğazlıyan’da, Yerköy’de... Beş yıldızlı oteller olmalı. 


- Hep göz zevkimizi okşayan baktığımız zaman bizi tarihin derinliklerine götüren o “tarihi köprülerimiz” hep ihmal edilmişti bu güne kadar. Ama 2009 yılı sonlarına doğru işte ihmal edilen bu 26 köprüden 5 inin restorasyonuna başlanmıştır. Ama bu köprüler aslına uygun yenilenirken tarihi bilgileri ve isimleri de ayrıca bir tanıtım tabelasında yer almalı.


- 5 yıl önce 750 metre derinlikte çıkarılan 30 derece sıcaklıktaki Çatak mevkiindeki suyu “Bozok Üniversitesi” güneş panelleri ile de ısıtarak yarı olimpik bir yüzme havuzu yapmayı kararlaştırmıştır. Bu projede muhteşem. İyi ki Bozok Üniversitesi ve bu Üniversitede şehre ayrıca mistik katkı sağlayan, şehrin dinamiklerini heba etmeden kullanmayı hedefleyen projeler üreten saygın beyinler var.


- Yozgat’ın nadide eserlerinden biri, gözbebeği olan “Çapanoğlu Büyük Camii” aslına uygun olarak yenilendi. Tamiratlardan geçti. Güvenlik Kamera sistemleri ile ibadete açıldı. Çevre düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Sanırım 2010 yılında camii çevresindeki düzenlemeler ile bu muhteşem caminin nasıl ortaya çıkarıldığını ve etrafında tarihi ve turistik mekânlar oluşturarak yerli ve yabancı turistlerin merakla gezmelerini sağladığımızı yazacağız. İçi muhteşem camii ne yazık ki etrafındaki metruk binalarla boğulmuş. Yeter artık Allah aşkına  etrafını açın caminin.  Bu muhteşem güzelliği sakladığınız yeter artık. Bir el atın 2010 da da gururla onu yazalım. Sadece Çapanoğlu değil Yozgat ili ve ilçelerindeki diğer tarihi camilerimizi de aynı şekilde koruyalım muhafaza edelim çevre tanzimleriniz yapalım . Her birini tek tek özenle elden geçirelim. Böylece gezi programlarının içine onları da katalım.


-  “Seyir Tepesi”. Nohutlu Tepesine kurulacak tesislerin tümü. Proje tamam. Bittiği zaman mutlaka Yozgat turizmine çok katkısı olacaktır. Bir de Sayın Valimin hedeflediği Çamlıktan Seyir Tepesine bir teleferik sistemi kurulursa. Üstelik Seyir Tepesi’ne Yozgat’ı kuşbakışı seyrederken odun ateşinde yapılmış kahvenizi yudumlarken ya da nargilenizi içerken nasılda keyif aldığınızı 2010 da yazarız inşallah. Bu tepeye has bir damak tadı olmalı. Bu ya kahve ya testi kebabı ya da tandır. Ya da tepeye özgü bir içecek veya yiyecek. Veya geleneksel yiyecekler le donattığımız sabah kahvaltısı.  Her ne olursa. Tıpkı İstanbul’daki gibi manzara eşliğinde “Pier Loti”ye kahve içmeye gidenler gibi Yozgat insanı da “Seyir Tepesi” ne ya kahvaltıya ya da kahve içmeye yada yemek yemeğe gitmeli.


-  Yozgat Valiliği Yozgat il sınırları içerisinde bulunan dört tane eski han ve kervansarayları aslına uygun olarak yenileyerek ayrıca tarihi “İpek Yolu” projesini hayata geçirmeyi planladı.


- Sit alanı olarak ilan edilen ve kurtarılması için çalışmaların devam ettiği 1400 rakımlı tarihi “Çeşka Kalesi”,  “Türk Hava Kurumu” tarafından “yamaç paraşütüne” uygun bulunmuş bu yönde çalışmalar başlatılmıştır. Şimdi orada ayrıca çevre düzenlenmelerinin yapılarak gerekli tesislerinde kurulması planlanmalı. Çeşka etrafındaki tesisleri ile ışıl ışıl olmalı..


- Yozgat’ın değerlendirilirse yüz akı olacak bir doğa güzelliği “Kazankaya Kanyonu” .Kanyon sizi vahşi doğası ile büyülüyor. Hele baharda suların çağıl çağıl aktığı dönemde. Bakıyorum onunla ilgili pek haber yok. Tek haber ödenek yokluğundan yapılan tesislerin tamamlanamadığından söz ediyor. 2010 yılında bu kanyon ile ilgili dışa açılımlı birçok projenin hayata geçirildiğini yazmak umudunu taşıyoruz.


Aslında bitmedi ekonomi, sağlık, sosyal konularda  neler yapılmış 2009 da; bunlarla ilgilide notlarım arasında bir sürü tespitlerim var. Daha çok yazacaklarım var.  Ama yazıyı göndermekte çok geciktim. Ayrıca yerimde kalmadı onları da bir başka yazıya inşallah…


Hepinizin en iyi dileklerimle Yeni yılını kutlar yeni yılın her birinize sağlık, mutluluk ve hayır getirmesini diliyorum.


Allah’a emanet olunuz.


İstanbul’dan selamlar…


 


 

OKUR YORUMLARI
nurullah
26.01.2010 17:38:00

saygi deger nesrin hanim yazmis oldugunuz yazilari pur dikkat okuyorum gurbette bir okurunuz olarak size cani gonulden tesekur ederim dogup buyudugum canim memleketim yozgati yazdiginiz ve ilgilendiginiz icin projelerin cok guzel dahada guzeleri memleketimiz icin saygilar 26 01 2010

ALİ İHSAN
25.01.2010 23:19:00

BİR YOZGATLI OLARAK ŞU SOĞUK KIŞ GÜNÜNDE YAZINIZ İÇİMİ ISITTI TEŞEKKÜR EDERİM....

AKİF KEMAL SAĞLAM
25.01.2010 00:42:00

NESRİN BACIM,
ELİNE,YÜREĞİNE SAĞLIK VALLA BACIM YA YÜREĞİMİZE SU SERPTİN AHA BU İHMAL EDİLMİŞ MEMLEKETİMİDE GÜZEL ŞEYLERİNDE YAPILMASINDAN BİZLERİ HABERDAR ETTİN YA ALLAH SENDEN RAZI OLSUN.
SAYGILAR NESRİN BACIM.
AKİF KEMAL SAĞLAM

Nehir KARAAĞAÇ
25.01.2010 00:37:00

Yozgat'tan ayrılmış olmanıza rağmen, Yozgat için hala kalbinizin çarpması, araştırmanız, güzelliklerden bizide haberdar etmeniz taktire şayan bir davranış. Yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum. Her harfiniz, harcadığınız en küçük zaman dilimine kadar binlerce teşekkürler Nesrin Hanım.
Saygılar ve sevgiler....
Bu güzel ilden, bu güzel yürekli hanımefendiye....
Nehir KARAAĞAÇ

Dilşat DİLMAN
24.01.2010 23:49:00

Saygıdeğer Hocahanım,
Tüm gün televizyonlarda, olumsuz haberler dinlemekten içimizin karadığı şu günlerde, ne kadar hoşuma gitti, olumlu gelişmeleri araştırıp bizlere sunmanız... Elinize sağlık. Gözlerim dolu dolu oldu araştırmanızı okurken....
Ben inanıyorum ki, olumlu ve güzel şeyler ön plana çıkarılırsa, bu yeni olumlu ve güzel şeylerin oluşmasına, doğmasına vesile olacaktır... Vesilede olmalı ülke olarak buna ihtiyacımız var.
Bu ülkenin işsiz milyonlarca genci, onları okutmak için varını yoğunu harcayıp kendi yaşamadan çocuğunun eğitimine para aktaran gariban, vatansever aileleri bilmeli ki bu ülkede güzel şeylerde yapılıyor...bilmeli ki ferahlamalı... bilmeli ki karamsarlıktan kurtulmalı...bilmeli ki güzellikler çoğalsın...bilmeli ki eğitimli, huzurlu umutlu insanlar artsın....buna ihtiyacımız var....
Binlerce teşekkürler, saygı ile önünüzde eğiliyorum....
Dilşat DİLMEN

Selim
18.01.2010 23:38:00

Hocam elinize kaleminize sağlık..Sizler bizlerin sıla özlemini gideriyorsunuz. Matematik öğretmenimin ışık tutan kalemi halen bizi aydınlatıyor.Hocam sizinle gurur duyuyorum...

TAŞDEMİR
17.01.2010 03:50:00

SAYGIDEĞER ÖGRETMENİM GERÇEKTENDE YOZGAT İÇİN ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA YAPMIŞSINIZ. HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ YİNE OLUMLU YOZGAT İÇİN GÜZEL DÜŞÜNÇELERİ YAZIYA DÖKMÜŞSÜNÜZ. HER ZAMAN GÖNLÜMÜZ SİZLER GİBİ GÜZEL İNSANLARIN YANINDADIR. İSTANBUL'DAN YOZGAT'A SELAMLAR.

hasan
15.01.2010 13:12:00

Nesrin Hanım Lütfen bu yazının arkasınıda getirin.O yazacklarınızı çok merak ediyoruz.Yozgat için diğer alanlardad ne yapılmış onlarıda görelim...Selamlar..

Hüdai
10.01.2010 10:35:00

sayın abdulkadır çapanoğluna aynen katılıyorum.yozgatta olaylara nedense bardağın boş tarafından bakılıyor,ama siz dolu tarafından da bakarak yozgat adına bizi umutlandırıyorsunuz.teşekkürler.

Nesrin Masarifoğlu
04.01.2010 01:51:00

Yorumunuz Sayın Çapanoğlu asıl ben size teşekkür ederim. Bu tür yorumlar daha güzel yazılar yazmak için bize güç veriyor. Daha önceki yazılarım içinde sizden çok pozitif çok güzel yorumlar almıştım. Aslında çok istedim yapılan yorumlara tek tek cevap vermeyi ama kısmet olmadı. Gündemler birbirini kovaladı. Biz şu an kızımın çalıştığı fabrikaya yakın olması nedeniyle Beylikdüzündeyiz. Eşimde bende Istanbulda yaşamanın zor olduğunu düşünürdük ama öyle olmadı.Istanbul bizi büyüledi diyebiliriz. Eşinizle ve sizinle tanışmayı bizde çok isteriz. Sizi misafir etmek bizi çok mutlu eder.En yakın zamanda buluşmak dileği ile Saygılar sunuyorum..Eşinizede selamlar..

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
03.01.2010 21:43:00

Sayın Masarifoğlu okadar güzel bir liste hazırlamışsınızki hemen kopyalayıp bilgisayarımda dosyama koydum.Gerektiğinde hem akrabalara hemde hemşerilerimize iftiharla sunarım.Emeği geçenlere maddi ve manevi yardımda bulunanlara da çok teşekkür ederiz. Epey bir araştırma yapıp bu listeyi hazırladığınız için ayrıca sizede çok teşekkür ederiz.İstanbul'un hangi semtindesiniz bilmiyorum,bizde eşimle Ataköyden selamlarımızı saygılarımızı sunarız.

resul
02.01.2010 20:09:00

2oo9'un çok güzel bir muhasebesini yapmışsınız,tabii her zaman olduğu gibi yozgata gine müspet bakarak.iyi seneler.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ