Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGATTA GÖÇ FACİASININ VEBALİ

Yozgatın göç faciasına ilişkin önceki yazımda Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre,yıllık 13 120 kayıpla 2015 sonunda 419 bine gerileyen nüfusumuzun en iyimser rakamlarla ;
Cumhuriyetimizin 100.yıldönümüne rastlayan 2023 yılında 328 bine..
Bundan 15 yıl sonra 2030 yılında 250 bine..
Ve 25 yıl sonra 2040 yılında ise yaklaşık 135 bine düşeceğini ciddi bir kaygı ve derin bir üzüntüyle dile getirmiştim.
Cumhuriyet tarihimizin son 14 yılında ilimizde yaşayan insan potansiyelimizi 682 binden 419 bine indiren yoğun göç,öyle gözüküyor ki; 21.asrın ilk yarısında Yozgat’ı nüfusuyla birlikte ekonomik,sosyal,toplumsal ve tarihsel yönden adeta bir iflasa sürükleyecek..
Eğer,ilimizin nüfus kayıp hızı bu tempoda devam ederse önümüzdeki süreçte Yozgat’ta ne gibi olumsuz gidişata, hasara ve zarara yol açacak, biliyormusunuz ?
Yaptığım araştırmalara göre, göç faciasının Yozgat üzerinde oluşturacağı belli başlı olumsuzlukları yine üzülerek şöyle sıralamak mümkün..
1-Yozgat’ta hali hazırda mevcut bulunan 419 bin nüfusumuzun 263 bini il ve ilçe merkezlerinde 156 bini de belde ve köylerde yaşıyor.Bu gidişle Yozgatta köyler kısmen boşalacak. Kırsal alanlarımızda iş yapan ve üreten hemşehrilerimiz kısmen köylerini terkedecek ve geride sadece yaşlı insanlar kalacak.
2-Milletvekili sayısı zamanla azalacağı için Yozgat gerek kabinedeki ve gerekse parlamentodaki mevcut siyasi gücünü de kaybedecek.
3- Yozgattaki 34 Belediye içerisindeki Belde belediyelerinin bir bölümü daha nüfus kaybına parelel olarak kapanmak zorunda kalacak ve yine bu süreçte bütün Belediyelerin Belediye meclisi ile İl genel meclisinin üye sayılarında da azalmalar meydana gelecek.
4-Yozgat Belediyeleri için daha da önemlisi nüfus düştükce İller Bankasının katkı payları da sürekli azalacak,dolaysıyla bundan sonra finanman sıkıntısı yaşayacak olan Belediyelerin kentlerde yapacağı hizmet ve yatırımları da gerileyecek.
5-Hemşehrilerimiz göçtükce Yozgat ve ilçelerinde gayrimenkul piyasası darboğaza girecek,satılık ve kiralık meskenler çoğalacak ,ev ,işyeri,arsa vb. gayrimenkul fiatları dip yapacak..Kira gelirleri tahminlerin ötesinde azalacak.
6-Kent merkezlerindeki özellikle küçük esnafın işlerinde son yıllarda artan iş krizi göçe parelel olarak daha da yoğunlaşacak.Yozgat’ta zaten yetersiz olan üretim ve ticaret giderek gerileyecek.
7-Resmi kurumlarda iş yükü hafifleyeceği için yeni istihdam olanakları hayli azalacak.
8-Kamu yatırımları da azalacağı için Devletce Yozgata tahsis edilen kamu ödenekleri ile yerel gazetelerde değerlendirilen kamu yatırımlarına ilişkin resmi ilanlar da azalacak.
9-Ülkenin ünlü markalarının yanı sıra banka gibi finans kuruluşları artık Yozgatta şube açmayı öngörmeyecek..
10-Yozgatın nüfus kaybına parelel olarak küçülmesi durumunda Devletin bazı büyük yatırımlardan vazgeçme riski söz konusu olacak.
* * *
Göç faciası bence Yozgat’ın 1.derecede öncelikli ve en önemli sorunudur.
Bu nedenle hassasiyetle önemsediğim göç faciasına ilişkin önce defalarca göçün nedenlerini,sonra göçü önlemenin reçetesini ve yine değerli okurlarımın hatırlayacağı gibi son makalemde de Yozgatın göçünü durduracak en etkili alternatif adresini de yazmıştım.
Bugünkü yazımda ise göç faciasının zaman içerisinde Yozgat üzerinde oluşturacağı muhtemel zarar ve hasarları şimdiden gözler önüne serdim.
Demem o ki; ben bu şehirde yaşamayı kendine kader edinmiş bir gazeteci olarak son yıllarda Yozgatımızı adeta erim erim eriten göç felaketiyle ilgili yazmam gereken her şeyi detaylarıyla yazarak üzerimdeki vebalden kurtulduğumu düşünüyorum.
Net bir ifadeyle söylemek gerekirse Yozgatın göç sorunun vebali,bütün ağırlığı ile Ak Parti iktidarının en muktedir Yozgatlı sayın Bakanı ,Yozgat’ın vekilleri, iktidar temsilcileri,il ve yerel yöneticileri, STK temsilcileri ve Yozgatımızın cümle karasevdalısı (!) etkili-yetkili hemşehrilerimizin omuzları üzerindedir.
Evet,Yozgatımızın tüm sorumuluları, ya üzerlerindeki ölü toprağını atıp yapacakları radikal çaba ve icraatlarla Yozgat’ın göç faciasını durdurarak tarihi vebalden kurtulurlar.
Veya malum sorunumuzu seyretmeye devam ederek bu vebalin sorumluları sıfatıyla Yozgat tarihine geçerler.
Umarım,Yozgatın göç faciasına bugüne değin seyirci kalanlar, hiç değilse bundan sonra harekete geçerek tarihi vebalden kurtulma mücadelesini başlatırlar..

15.02.2016
OKUR YORUMLARI
YOZGAT'IN SÖZÜ
16.02.2016 08:46:00

Değerli Osman Hakan KİRACI ağabeyimiz,son günlerde Yozgat'tan GÖÇ sorununu dile getiren yazılarına ağırlık verdiğini görüyorum.
Elbette ki bu GÖÇ diğer iller den soyutlanarak farklı düşünülemez.Anadolu'nun merkezinde ki en önemli il olan Yozgat yıllardar uygulanan yanlış politikalar,sen-ben kavgası,küçük olsun benim olsun,ben varsam Yozgat ve Yozgat'lı var...gibi kısır basit,aciz düşünce sahipleri tarafından bilinçli olarak bu durumu getirilmiştir.Hani bir hikaye var Yozgatlı! bir Kul"Allahım kış gelmeden beni uyar tedbirimi alayım der.Erciyese,kerkenese,sivri dağına,çomak dağına kar yağar en sonunda Yozgat Merkeze yağar.Kul Allahım senden yalan sadir olmaz hani beni uyaracaktın deyince-Ya kulum çevrene değişik zamanlarda kar yağdırdım ama sen hiç oralı olmadın,anlayacağın ben seni uyardım' der.Aynı bu durumdayız şimdi.Nüfus göçü senelerdir sürmekte ama yetkililerimiz hiç bir tedbir almamışlardır.Sizin gibi yazı ve sözleri ile uyarma gereğini düşünenlerin büyük bir çoğunluğu ise dışlanarak susturulmuş ve adeta aforoz edilmişlerdir.
GÖÇ'ün önlenmesi için zaman tükenmiş değildir.Eldeki olanakları akıl süzgecinden geçirerek,siyasiler,Sivil Toplum kuruluşları,Üniversite,Dernekler,Basın Kuruluşları ve bu konuda görüş ve sözü olabilecek tüm birimlerin öncelikle samimiyetle biraraya gelip oturup şapkalarını önlerine koyum iyice düşünüp ortak çözümde karara varmaları YOZGAT ve YOZGAT'lı için onurlu bir görev olarak algılamaları gerekmektedir.
Eğitim başta olmak üzere,baraj ve göletleri,Organize sanayiini,ilçelerdeki sanayilerin konumunu,beldelerin kapatılmaması,kapatılanların tekrar açılması,küçük esnafı ayakta tutabilecek yardımların fonlardan yapılması,un,salça,cips vb.tarım ürünlerine dayalı fabrikaların kurulması,bunların kurulması aşamasında verilecek keredilerin denetlenerek bir an önce faaliyete geçirilmesi,barajların sadece sulama için değil iç turizme yönelik kayakçılık,teknecilik,mesire alanları,yeşil alanları ile gezilip görülecek yeşil alanlar olarak cazibeli hale getirilmesi gibi saymakla bitmez hizmetler çok basit bir şekilde yapılabilir.Ama hepsinden önemlisi YOZGAT ve YOZGAT'lıyı gerçekten sevmek gerek SEVMEK.SEVGİ herşeyin başlangıcı ve birarada olmamızın tek ve gerçek nedeni olmalıdır.Sevgi Yolunuz Açık,yürekleri Yozgat, Yozgatlı ve İNSAN sevgisi ile dolu canlara selam olsun.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ