Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGATLI ÜNİVERSİTESİNE SAHİP ÇIKACAK MI?

Takvimler yanılmıyorsam Mayıs-Haziran 2002’yi gösteriyordu.
Yozgat’ta yüksek sesle “Müstakil Üniversitemizi isteriz” feryatlarının yükseldiği,şehrin girişine tabelaların dikildiği,kentin içindeki binalara da bez pankartlarının asıldığı günlerdi.
Üniversitenin daha da gecikmeden kurulmasının gerekliliğine inanan dönemin Belediye Başkanı ile tüm sivil toplum örgüt temsilcileri Yozgat Ticaret Odasında bir araya gelerek Üniversitenin altyapısına destek anlamında önemli bir karar almışlardı.
Hayırsever işadamı Erdoğan.M.Akdağ, İİB Fakültesine bir bina, Yozgat Belediyesi lojman binası, Yozgat’ın malum sözde sivil toplum örgütleri de üniversitenin misafirhanesini yaptıracaklardı.
Ve 24 Haziran’da üniversite kampusünde düzenlenen törenlerle fakülte, lojman ve misafirhanenin temelleri birlikte atılmıştı.
Aradan geçen bir yılda Akdağ,söz verdiği gibi yaklaşık 1 trilyon liralık harcama ile fakülte binasını tamamlatmış, Belediye Başkanı Erdemir’in başlattığı lojman binası inşaatı yarı başlı kalmış,Sivil toplum örgütlerimizin “Üniversitemize bir tuğla da senden”kampanyası ile üstlendiği ve toru topu 100 milyar liraya maledilebilecek misafirhane ise su basmanı seviyesinde bırakılmıştı.
Belediye bir lojman binasını niye inşa edememişti bilmiyorum ama toplam 48 hayırsever vatandaşımızın katıldığı kampayaya ayni ve nakti olarak 13 milyar lira toplanabilmişti.Böylece kentin sivil toplum örgütleri “Yozgat’a üniversiteyi isteme”sınavında resmen ikmale kalmışlardı.
Sadece sivil toplum örgütleri mi?
“Üniversiteye bir tuğla da senden” kampanyasına katılmayan Yozgat’ın cümle yerel siyasetcileri,şirketleri,tüccarları,esnafları da..
Öbür yanda ise Yozgat dışındaki varlık ve imkan sahibi “Sürmeli” aşığı(!) hemşehrilerimizin Yozgat’ta bir üniversitenin kurulması olayına nasıl baktıkları da merak konusuydu.
İşte, o tarihlerde dönemin Üniversite vakfı sekreteri Yusuf Başer Yozgatta kurulacak üniversiteye destek için Yozgat dışındaki tam 6500 hemşehrimize mektup yollamıştı.
Ama ne hazindir ki 6500 mektuba sadece 13 hemşehrimizden yanıt gelmişti.
13 kişinin üniversiteye katkı desteği, 6500 kişiye gönderilen posta pulu masrafının yanında son derece komik rakamdı. Daha doğrusu “Yozgata üniversite isteme” sınavında mektup tebligatına muhatap hamşehrilerimiz de ikmale kalmışlardı..
¨ ¨ ¨
Aradan yıllar geçiyor,Yozgat ile birlikte 15 ilin üniversiteye adım adım yaklaştığı günlerde hayırsever işadamı Erdoğan Akdağ,”Kurulacak üniversiteye adımı verin ,3 fakülte binası daha yaptırayım”diyordu.
AKP’milletveklleri Mehmet Çiçek ile rahmetli İlyas Arslan ,kamuoyuna hala açıklamadıkları için bilemediğimiz nedenlerden dolayı Akdağ’ın adına kırmızı kart gösteriyorlardı.
Ve 2005’in sonunda da YÖK’e rağmen AKP lideri Erdoğan’ın sağlam duruşu ve kararlığı sonucunda yeni Üniversite yasası çıkıyor ve Yozgatımız AKP iktidarı sayesinde Üniversitesine kavuşuyordu.
Yozgat’a üniversite kurulmuştu, kurulmuştu ama bu arada yeni fakülteler kurulmamıştı.Yozgat Ziraat Fakültesi de önceden kurulduğu halde Üniversiteyi müteakiben de öğretime açılamıyordu.
Yozgat,bu aşamada sanki sadece üniversite tabelasına kavuşmuş gibiydi.
Çünki,aradan geçen bir yılda ihtiyaçları,sorunları giderilememişti.
Ve bu nedenle hemşehrimiz Cemil Çiçek,Bozok üniversitesinin sorunlarına sahip çıkma ihtiyacını duymuş olmalı ki olayı gündemine aldı.
¨ ¨ ¨
Hepimizin yakından izlediği gibi, hemşehrimiz sayın Çiçek, Yozgat Üniversitesine işlerlik kazandırmak amacıyla destek arama ve bulabilme anlamında Ankarada iki toplantı yaptı.
Önce Yozgat’lı 18 profesör ile biraraya gelip Üniversitemizin akademik kadrolarının doldurulması konusunda destek istedi.
Sonra da ilk aşamada 50 dolayında sanayici, fabrikatör ve zengin işadamlarını Hakimevinde toplayıp Üniversitenin acil mali sorunlarının çözümü için Üniversite vakfına destek önerdi.
Hayırsever işadamı Akdağ’ın belki de kırgın olması nedeniyle katılmadığı toplantıda Yozgat’lı zenginlerin büyük bir çoğunluğunun pamuk elleri,eskiden olduğu gibi yine ceplerine gidemedi ve katılımcılardan sadece 4 hemşehrimizden destek geldi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kefalet kooperatifi genel başkanı Sarıkayalı hemşehrimiz Abdulkadir Akgül, Yozgat Bozok üniversitesi vakfına kooperatif bütçesinden 100 milyar, Ankaradaki işadamlarımızdan Mustafa Erkılıç ve Şükrü Deniz ile Yozgat’tan sadece Esnaf Odası başkanı Uğur Bektaş 10’ar milyar yardım taahhüdünde bulundu.
4 yıl aradan sonra Bakan huzurunda toplanan Yozgat’lı zengin sermayedarlarımız bu kez de “Yozgat üniversitesini yaşatma” sınavının ilk aşamasında Ankara’da yine ikmale kalmıştı.
¨ ¨ ¨
Ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, gördüğü lüzum üzerine bayram öncesinde özel bir mesaj hazırladı.
Üniversite kapsamlı bayram tebriği, Yozgatlı hemşehrilerimize ince mesajları içeriyordu.
Mesajın bazı satırları dikkat çekiciydi.
Bakın neler yazıyordu:
“Yozgat Bozok Üniversitesinin ilimizde kültürel,sosyal ve ticari alanlarda büyük katkıları olacağına çocuklarımıza en iyi şekilde eğitim vererek kültür yuvası haline dönüşeceğine inancım tamdır.
Takdirle karşıladığımız “Üniversitemi istiyorum”dileklerinizin “Üniversitemi destekliyorum. Üniversitemi en gelişmiş seviyeye ulaştırarak yaşatacağım.” şekline dönüştürmeniz en büyük arzumuzdur.”
Bakan Çiçek özetle diyordu ki ,”Ey benim aziz hemşehrilerim, bu Üniversite bugün sizin çocuklarınıza yarın da torunlarınıza eğitim verecek kültür yuvasıdır.’Siz üniversitemi istiyoruz’ dediniz.Biz de getirdik.Bundan sonra üniversitenizi yaşatmak, devletin olduğu kadar sizin göreviniz,bizim de arzumuzdur.”
¨ ¨ ¨
Yozgat’ta geçmişte ‘Üniversiteyi isteme’ sınavından sonra şimdilerde de üniversiteyle ilgili yeni bir sayfa ve yeni bir sınav dönemi açılıyor.
Bu sınavın adı Bakan Çiçek’in deyimiyle “Yozgat Bozok Üniversitesini destekleyerek yaşatma”sınavıdır..
Bakanının talimatı ve onun temsilcisi Mustafa Erkılıç’ın organizasyonu ile sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Yozgat’ta ‘Üniversitemize destek’ toplantıları düzenlenecekmiş.
¨ ¨ ¨
Bakacağız. Üniversiteye kim,hangi ölçüde destek verecek..
Yozgat’ın içindeki ve dışındaki ..
Ekonomi baronlarımız..
Trilyoner siyaset baronlarımız.
Bu şehrin ağaları ..Para babaları..
Fabrikatörleri.. Tücarları.. Esnafları.
Sivil toplum örgüt temsilcileri..Bilhassa işadamı kulüpleri (!)
Türkiye Bankalar Birliğinin istatistiklerine göre, 2005 yılı sonu itibariyle bankalarda yaklaşık 500 trilyon türk lirası tasarrufu, ve kapısının önünde toplam 1 katrilyon Türk lirası tutarında da yaklaşık 50 bin adet bilimum motorlu aracı bulunan hali vakti yerindeki hemşehrilerimiz.
Yozgat Bozok Üniversitesini yaşatma projesine duyarlılık gösterebilecek mi?
Çocuklarının, torunlarının kültür yuvası Yozgat üniversitesine kim,ne kadar katkı verebilecek.
Bakacağız,birlikte göreceğiz.
Sevgili hemşehrilerimiz, Yozgat Bozok Üniversitesinin şimdiki “Tabela Üniversitesi” konumunu sürdürmesine seyirci mi kalacak,yoksa imkanları ölçüsünde katkı sağlayarak üniversitesine sahip mi çıkacak?

Tarih : 10.01.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ