Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat,yeni açılımlarla gelişir

Bazen evimin penceresinden Yozgat’ı seyrederim.

Yozgat’ın şehir manzarasının her açıdan iç açıcı olmadığını defalarca görmenin burukluğunu yaşarım.

Yozgat’ı doğal ve dar bir vadi içerisinde mahkum ettiği ve gelişimini sınırladığı için Çaparkoca Ömer Ağa’ya da çoğu kez esef ederim.

Bildiğiniz gibi, Yozgat’ın kurucusu Çapanoğullarından Çaparkoca Ömer Ağa geçmiş tarihte Bozok Yaylasından geçerken karakışın erken bastırması sonucu ve sığınma maksadıyla bu bölgeyi Yozgatlıya yerleşim yeri olarak seçmiştir.

Bozok Yaylası yıllardanberi kelimenin tam anlamıyla Yozgatlıya dar gelmektedir.

Kentin bugünkü görüntüsü yürekler acısıdır.

Yozgat,her geçen daha da betonlaşmaktadır.

O güzelim yeşil bahçeli evler birer birer kaybolmaktadır.

Kimi yüksek,kimi alçak,kimileri de çarpık binalar giderek çoğalmaktadır.

Bir şehre yakışmayan caddeler,daracık sokaklar,yetersiz bulvarlar,Yozgatın kentleşme yapısını gölgeleyen ana çizgileri oluşturmaktadır.

Yozgat bugün güneyde Çamlık, Kuzeyde Nohutlu eteklerine, Doğuda Esentepe ve batıda da Sarıhacılı sınırlarına dayanmıştır.Daha da genişleyememektedir.O nedenledirki ,genelde eski evler yıkılmakta yani Yozgat’ın o doğal nostaljik görüntüleri kaybolmakta yerini beton yığınlarına terk etmektedir.

21.yüzyılın eşiğinde çoğu alt yapı sorunları bile çözümlenemeyen derbeder bir Yozgat’ın kentsel gelişimi adeta kilitlenmiştir.

Yozgat,bugün iki dağın arasına sıkışmış, çapı ve çerçevesi beton binalarla sınırlı saklı bir kent konumundadır.

Oysa,Yozgat kent merkezi artan nüfus potansiyelinin doğurduğu ekonomik gelişmeye parelel olarak büyüme sürecindedir.Önümüzdeki yıllarda da mevcut yerleşim alanı daha da yetmeyecektir.

Ne hazindirki, geçmişte ve günümüzde Yozgat’ı yönetenler, kentin gelişimine ilişkin geleceğe yönelik ciddi anlamda projeler üretmemişlerdir.Hep güncel işlerle zaman kaybetmişlerdir. Kentsel açılım adına da hiçbir projeye imza atmamışlardır.

Peki,ne yapmak gerekirdi ?

Daha doğrusu bundan sonra ne yapmak gerekir ?

Yozgat için yeni projeler geliştirilmelidir.

Eğer,Yozgat’ı bu dar vadiden kurtarmak gereğine daha doğrusu mecburiyetine inanılacaksa yeni yerleşim alanlarının kurulmasına yeni uydu kent projelerinin planlanmasına çalışılmalıdır.Yozgat’ın mevcut kent yapısı içerisinde yapılan çalışmalar kentin çehresine cazibe kazandıramamaktadır.Sözün doğrusu Yozgat kent merkezi bugünki haliyle büyük bir kasabayı andırmaktadır.

O halde yeni açılımlar kaçınılmaz olacaktır.

Yozgat ilk aşamada yeni projelerle Üniversite tarafına açılmalıdır.Üniversite tarafı,gelişime en uygun bölgedir.Bu alanda çağdaş boyutta yeni bir uydu Yozgat metropoli oluşturulabilir.

Yozgat kent merkezinin açılımında ikinci adres, Esentepe ile Yimpaş fabrikalar sahasıdır.Bu güzergah yeni yerleşim projelerine ideal adresler olacaktır.

21.yüzyıl gelişim ve değişim çağıdır.

Yozgat gelişecekse,şehircilik yapısında yeni açılımlara yönelmek zorundadır.

Mevcut Yozgat ,halen eski bir şehir kimliğindedir.Kente yapılan yeni makyajlar,yaşlı bir kadına yapılan makyajlara benzemektedir.Ne yapılırsa yapılsın Yozgat güzelleştirilememektedir.

Görünen odur ki;

Yozgat ya iki dağın arasında şıkısıp kalacak,ya da yeni kentsel projeleriyle ve yeni açılımlarıyla geliştirilebilecektir.

Tercih ,elbetteki kenti yönetenlerin olacaktır.

¨¨¨

Bayramınız kutlu olsun…

Tarih : 29.09.2008
OKUR YORUMLARI
BİLAL SARI
18.10.2008 03:55:00

sayın ahmet kiracının mahdumu osman bey..Yazılarınızı severek okurum.Memlekete sizin gibi seviyeli dürüst gazeteciler hava ve su gibi gerekli olduğunu bilen bir şahsım.Tüm yazarların yazısında yorum kısmı var . Ama yimpaşın altındada yorum kısmı olsa iyi olurdu .Yanlış anlamayın tabi bu benim görüşüm.saygılarımla

Turgut Balaban
05.10.2008 23:16:00

Yozgat nasıl bu hale geldi?
12 Eylüle kadar mis gibi olan Yozgat, özellikle ANap iktidarından sonra bozulmaya başladı.
İstanbulun kapalı çarşısı nasılsa, Yozgatın Tol çarşısı öyle değil miydi?
Büyük Caminin karşısındaki o bir türlü bitmeyen inşaatı başlatan kim?
Askerlik şubesinin yanındaki o akıl almaz çirkin bina nerden bitti.
En büyük cinayet, Saat kulesinin dekoru sayılan, muhteşem Çamlık palas kimin zamanında yıkıldı.
Hepsinin veballeri boyunrlarından kalkmasın.
Hükümetin arkasındaki ve yanındaki o çirkin binalar da bildiğin kadarıyla, Yozgatı Erdemirin marifeti.
Yapan yaptı, eden etti, kimse yapanların edenlerin yakasına yapışamadı.
Kanun da yapışamadı.
Yüce rabbim onları nasıl bilirse öyle yapsın.
Aha şimdi de Yusuf Başer...
Galiba, şu Cumhuriyet Meydanının niçin deşilip kapatıldığının hesabı verilmedi ve sorulmadı.
Yozgatlı bunlara yine mi oy verecek,
Verecek ya diyeceksiniz.
Tabi bunun adına demokrasi mi diyeceğiz.
Allah encamımızı hayretsin.

İhsan YEŞİLLİK
05.10.2008 12:09:00

Yorumunuz.Evet haklısınız YOZGAT büyük bir kasabayıANDIRIYOR NEDEN.Uzun yıllardır gurbette yaşarım heryıl bir iki kez büyük bir heycanla gelirim ve her gelmem bir kabus olur yozgatın küçüklüğünden değil sayın hemşerilerimim beyinleri küçükte ondan.sakarya ilkokulunun karşısında iki adet bina var biri saygılar sitesi diğeri 3veya4 katlı genş bir bina acaba TÜRKİYEnin başka biryerinde böyle bir imar izni verecek yerel yönetim varmı veya buna itiraz etmiyecek şehirli varmı merak ediyorum ve iyi bir yozgatlı olarak utanıyorum bunları çoğaltmak mümkün.

Ertuğrul Kapusuzoğlu
05.10.2008 00:30:00

Üzülerek,
Aynı duyguları paylaşarak,
Altına imza atarak

Saygılarımla...

Serkan Doğan
04.10.2008 23:24:00

Eski Yozgatta direnen yöneticiler varken,yeni yozgat düşünülebilirmi ? Vizyon değişmezse Yozgat böyle gelmiş böyle gider..

Mehmet Erol
01.10.2008 15:18:00

20-30 yıldır Yozgattta, içinde 3-4 kişinin yaşadığı evler yıkılarak 30-40 ailenin yaşadığı bloklar yapılmaktadır.müstakil bir ev yerini bir köye terketmektedir.sonuçta yollar parkeden arabalarla dolmakta, kaldırımlarda yürüyecek yer kalmamakta, iki dağ arasına sıkışmış vadide sıkış tıkış bir yozgat ortaya çıkmış durumdadır. sıkışma süreci devam etmektedir. insanların yaşadığı mekanlar kültürlerini de belirlemektedir.dar kaldırımlar, yetersiz otoparklar, birbiri içine girmiş binalar, ortak kullanım alanlarının yokluğu, yozgatlıya dar gelen bir kent... en iyisi bu şehri patlatmadan yeni bir kent kurmak. yerini de yazar belirtmiş. divanlı tarafı ya da çalatlı tarafı. evvela belediye öncülüğünde 500-1000 konutluk kooperatif kurulmalı. okul cami alışveriş merkezi vb her şeyi olmalı. eski yozgata yalnız işyerine çalışmak için gelinmeli. bu kooperatif çekirdek olacak etrafı yeni binalarla çok geçmeden dolacaktır. yeni yozgatın mimarisi, altyapısı yerleşimi sağlam olacağından tercih edilir olacaktır. tabii ki saat kulesine uzak olduğundan yozgatlı önce çekingen davranacak gitmek istemeyecek ama sonra akın edecektir. özetle çözüm yeni yozgatın kurulmasında...

Deniz Günbay
29.09.2008 21:31:00

Evet,bu kentte Belediyenin yaptığı işler,dediğiniz gibi yaşlı bir kadına yapılan makyaja benziyor.Ne kadar makyaj yapsanız şehrimiz güzelleşmiyor.Eski yozgattan vazgeçip yeni bir yozgat oluşturulabilirse ortaya güzel bir şehir çıkabilir.yoksa eski yozgat beton yığınından başka bir şeye benzemez.selamlar

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ