Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat’ta yaşanmış ibretlik bir proje hikayesi

Size bugün Yozgat’ta yaşanmış trajik ve ibretlik bir proje hikayesini anlatacağım.
Öncelikle Yozgat’ı ve sonrasında da Yozgat medyasını yakından ilgilendiren çok önemli bir projenin hikayesinin hazin akibetini..

Daha açık bir ifade ile Yozgat Basın Müzesi projemizin nasıl sinsi ve gizli bir senaryo ile engellendiğini..
Yozgat Belediye Başkanı Dr.Kazım Arslan’ın Belediye meclisi kararlarını hiçe sayarak,eski Belediye Başkanı Yusuf Başer’in çok sayıdaki projelerini çöpe atarak ve yeri geldiğinde açıklayacağımız bir takım haksız,hukuksuz ve adaletsiz icraatlarla Yozgat Belediyesini de nasıl ‘Babasının çiftliği’ gibi yönettiğini..
Anlatmağa çalışacağım.
Ve böylelikle de bu trajik olayı Yozgat Basın tarihinine kaydetmiş olacağım.
* * *
Takvimler 21 Ocak 2014’ü gösteriyordu.
Yozgat basınının geçmişten bugüne özgün değerleri ile tarihi varlıklarının tanıtımını sağlamak ve kent merkezinin marka şehir olabilmesine katkıda bulunmak için Yozgat’ta bir basın müzesi kurmayı düşünmüştük.
Ama,cemiyetimizin maddi durumu bir Basın müzesi projesinin tek başına oluşturmamıza olanak vermiyordu.
Projemizi dönemin Belediye Başkanı Yusuf Başer’e yazılı bir başvuru ile sunduk.
Sayın Başer,hiç tereddütsüz benimsediğini belirterek: ’Basın müzesi ünlü gazetecilerin memleketi olan Yozgatımıza hem çok yakışır,hem de prestij kazandırır.Bu önemli projeyi süratle hizmete geçirmeliyiz ”dedi.
Yozgat Basın Müzesinin o günlerde Yozgat Belediyesince kamulaştırılan Türk basınının ünlü kalemi ve CNN Türk Televizyonu medaratörlerinden sayın Taha Akyol’un ailesinin yaşadığı konakta oluşturulmasını kararlaştırdık.
Türkiyenin 7.basın müzesi olarak gerçekleştireceğimiz projemizi, Yozgat Belediye Meclisi başvurumuzdan sonraki ilk toplantısında oybirliği ile kabul etmişti.
Madem ki, Müzeyi Yozgat Belediyesi ile birlikte yapacaktık adını da ‘YOZGAT BELEDİYESİ-GAZETECİLER CEMİYETİ BASIN MÜZESİ’ olarak belirledik.
Meclis kararının ardından projenin detaylarını da Belediye ile bir protokole bağladık.
* * *
Hazırladığımız Basın müzesi projesi protokolüne göre,Yozgat Belediyesi ORAN , SODES ve Kültür Bakanlığının ilgili fonlarından sağlayacağı katkılarla müze konağının restorasyonunu tamamlayacak,Yozgat Gazeteciler Cemiyeti ise müzede yer alacak ve teşhir edilecek eski matbaa makınalarını,diğer basım araç ve gereçleri ,daktilo,fotoğraf makınaları,kameraları, Yozgat basınına ilişkin belge ,doküman, gazete koleksiyonları ve çeşitli nostaljik basın objelerini derleyecekti.
Ayrıca Yozgat Basın Müzesinde başta Osmanlı döneminde ilk Türkçe gazeteyi yayımlayan Çapanzade Ağah Efendi ile ulusal medyada görev yapan Yozgatlı ünlü gazeteci, yazar ve TV medaratörlerimizin fotoğrafları klişeleştirilerek biyografileri ile sergilenecekti.
Çağdaş tasarımlarla oluşturmayı planladığımız projemizin dönemin Belediye başkanı ve Belediye meclisince içtenlikle ve oybirliği ile benimsenmesi Yozgat basın camiasını oldukca heyecanlandırmıştı.Bu projeyle Yozgat basını Müzenin çatısı altında kendisine de bir adres edinmiş olacaktı.
Yozgat Belediye nikah salonunda düzenlediğimiz Basın Müzesi protokolü imza töreni hayli ilgi görmüştü.
Törene ilçelerden bile gazeteci meslektaşlarımız katılmıştı.İmza töreni gününün anısına meslektaşlarımızla birlikte hem Belediye binasının önünde ,hem de Basın müzesi konağı önünde hatıra fotoğrafları çektirmiştik.
Ülkemizin ilk gazetecisinin Yozgatlı olduğu kentimizde Türkiye’nin 7.basın müzesinin kurulacağına ilişkin haberler,Yozgat medyasının yanı sıra Türk basınında da geniş yankı bulmuştu.
Yozgat Basın Müzesi projemiz sadece kentimizdeki meslektaşlarımızı değil,duayen gazeteci hemşehrimiz sayın Taha Akyolu ziyadesiyle mutlu etmişti..
Sayın Akyol, bu konuda bakın ne demişti:
“Gerek Yozgatlı meslektaşlarımın ve gerekse Belediyemizin Yozgat Basın müzesi olarak evimizi seçmesi beni çok duygulandırdı.Sizin,Belediyemizin ve meslektaşlarımın vefasına müteşekkirim.Müzenin oluşumuna emek verecek herkesi kutluyorum.”
* * *
Ancak sonraki süreçte araya 2014 yerel seçimleri girmiş ve Yozgat Belediye Başkanlığına Ak Partiden sayın Yusuf Başer’in yerine sayın Dr.Kazım Arslan aday gösterilmişti.
Seçimden önce kendisine sorduğumuzda Basın müzesi projemize sıcak baktığını dile getirmişti.
Arslan seçimi kazandıktan sonra Basın Müzesi konusunda 28 Temmuz 2014 tarihinde gazetemize yaptığı açıklamada ise şunları söylemişti:
“Basın Müzesinin restore,röleve,restütisyon ve çevre düzenleme projelerini hazırlattırıyorum.Yozgat basın müzesi benim önemsediğim ve üzerinde durduğum bir projedir.”
Başkan böyle diyordu ama aradan günler,haftalar ve aylar geçiyor ancak Basın Müzesi binasında restorasyon çalışmaları gözlenmiyordu.
Demek ki ; Başkanın kafasında başka bir plan vardı..
Ve aradan yaklaşık 1 yıl geçtikten sonra yani 4 Haziran 2015 tarihinde Belediye Meclisine şöyle ve çok kısa bir teklifde bulunuyordu :
“Köseoğlu mahallesindeki Belediyeye ait Taha Akyol konağının Kayyumzade konağı ile bitişik olduğu için ‘Yozgat Belediyesi Kayyumzade konağı olarak isim verilmesini ‘ teklif ediyorum.”
Öyle anlaşılıyordu ki ; Başkan,kafasında Yozgat Basın Müzesi projesini iptal etmişti ..
Yozgat Belediye Meclisi üyelerinin ise Başkanın kafasındaki gizli planından haberi yoktu.Bu nedenle başkanın teklifine ‘olur’ demişlerdi.
Oysa ,Belediye Başkanı Arslan 4 Haziran 2015 tarihindeki toplantıda konağın isim değişikliğine gidilmesinin nedenini Belediye Meclisine açık ve net bir şekilde izah etmesi gerekirdi.
Yozgat Belediye Meclisinin 06.02.2014 tarihinde Yozgat Basın müzesinin kurulmasına ilişkin oybirliğiyle aldığı kararı niye iptal etmek istediğini,Basın Müzesi konağını hangi sebeple bir sohbet konağına dönüştürmeye yöneldiğini açıklamalıydı Meclisteki mesai arkadaşlarına..
Hiçbir gerekce göstermeksizin önceki meclisin kararını kaldırmıyor ,Basın Müzesinin yerine o binada ‘Kayyumzade Konağı’adıyla yeni bir sohbet konağını yapma önerisini tartışmaya sunmuyor ve sadece konağın adını değiştirerek bir bakıma meclis üyelerini uyutmuş oluyordu.Çünkü,meclis üyeleri uyanmasın diye o toplantıda Taha Akyol konağında gerçekleştirilmesi planlanan ‘ Basın müzesinin’adını tek kelimeyle dahi telaffuz etmiyordu.
* * *
Ama biz, Dr.Arslan’ın Basın müzesine yönelik niyeti ile gizli ve sinsi planının farkına varmıştık.
Yozgat gazetesinin 24 Eylül 2015 tarihli nüshasında “İşte,Arslan’ın ötelediği ‘ Başer’ patentli projeler başlıklı haberin “Her ne sebeple ise adını değiştirdi’ ara başlık bölümünde müzeye ilişkin detaylı bilgileri aktardıktan sonra aynen şunları yazmıştık :
Dr.Kazım Arslan muhtemelen ‘Bu da Yusuf Başer patentli’ deyip ince bir kurnazlık tekniği ile adını “Kayyumzade konağı” olarak değiştirdiği tarihi Basın Müzesi binasında nasıl bir restorasyon yaptırmakta?..
Bu sorunun cevabı şimdilik sadece Dr.Kazım Arslan’ın kafasında saklı.. 14 aylık süreçte adını değiştirdiği binada bundan sonra ne yaptıracak ?
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti adına Dr.Arslan’ın beynindeki Kayyumzade Konağı senaryosunu büyük bir dikkat ve ilgiyle takip edeceğiz.”
* * * *
Sabır ve dikkatle izledik Basın Müzesi projemizin akıbetini.
Ve projemizin başlangıcının üzerinden tam 4 yıl geçmişti.
Başkan Arslan 4 yılın sonunda 06.02.2014 tarihli Belediye Meclisinin kararını yok sayarak kendince Yozgat basın müzesi projesini engellemeyi başarmıştı!
Basın Müzesinin yerine kuruluş amacı ve faaliyet konuları henüz başkan tarafından açıklanmayan ,muhtemelen mahalli sakinlerince ‘sohbet’ mekanı olarak kullanılacağı bildirilen ‘Kayyumzade’ konağını 1 Nisanda hizmete açtı.
Yozgatta sanki sohbet konağı kıtlığı varmış gibi, Basın müzesinin yerine kurulan Kayyumzade konağında bugüne değin henüz bir etkinlik düzenlenmedi.
* * * *
Şimdi,diyeceksiniz ki; “Bu başkanın derdi neydi de gerçekten Türkiye genelinde Yozgat’a prestij kazandıracak,böylesine önemli bir projeyi niye engelledi. ? “
Bu soruyu yanıtlamadan önce birkaç hususa da dikkatinize çekmek isterim.
Projemiz Kültürel ve tarihsel vasfı nedeniyle restorasyon masrafları çeşitli kaynaklardan sağlanacağı için Belediyeye önemli bir mali külfet getirmeyecek ve Müzenin adı sadece Taha Akyol dahil hiç bir gazetecinin veya sadece Yozgat Gazeteciler Cemiyetinin adını da taşımayacaktı.
Müzemizin tabelasına protokolümüzde de yer aldığı gibi, “Yozgat Belediyesi-Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi “yazılacaktı.
Üstelik Yozgat Belediyesi,Yozgat basın projesini hazırlayan,müze içindeki tüm basım malzemelerini temin edecek olan bize veya Gazeteciler Cemiyetine proje ve malzeme bedeli olarak beş kuruş para ödemeyecekti.Zaten böyle bir talebimiz söz konusu değildi.
Yozgat Belediyesinin Türkiye çapında adının duyurulacağı ,Türk basın tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmayı başaran onlarca ünlü ve usta kalemlerin Yozgatın gelecek nesillerine tanıtılacağı müzeyi bizatihi başkanın sinsi ve gizli yöntemlerle engellemesi işi Türkiyedeki başka hiçbir Belediye Başkanının akıl edemeyeceği bir olaydı.
Peki,niye engellenmişti Yozgat Müze projesi..
Başkan,engelleme gerekçesini bugüne değin açıklamadı.Ama bir görüşmemiz esnasında Taha Akyol konağının Basın müzesi için dar gelebileceğini ima etmişti.
Oysa bize göre,Yozgat basın müzesi projesini önce 3 yıl öteleyip, 4.yılın sonunda yok saymasının nedeni,projemizin önceki ‘Belediye Başkanı Başer patentli’ projelerin arasında yer almasıyla alakalıydı..
30 Mart 2014 seçimleri öncesinde Belediye Başkan adaylığı için yarıştığı Yusuf Başere karşı husumet besleyen ve husumetini bugüne değin kindarlık derecesinde sürdüren Dr.Kazım Arslan, selefinin görevden ayrılırken kendisine bıraktığı 7 projenin 2’sini ötelerken,6’sını da bertaraf etmişti.
Yozgat Basın Müzesi de sayın Başerin sayın Arslana bıraktığı 9 projenin arasında yer alıyordu.
Başkan Arslan’ın projemizi önce ötelemesinin sonra da yerine Kayyumzade konağı projesini planlama senaryosunu gazetemizin 24 Eylül 2015 tarihli nüshasında “İşte,Arslan’ın ötelediği Başer patentli projeler’ başlığı ile yayınlamıştık.
Dr.Arslan ise O günden bugüne aradan geçen yaklaşık 2,5 yıllık süreçte projemizi engelleme nedenine ilişkin haberimizi de tekzip edememişti.
Dr.Arslan,Başer’in hangi projelerini bertaraf etmiş veya ertelemişti?
Eski başkan sayın Başerin bu projelerini önemine binaen bugün gazetemizin 10.sayfasında topluca bir kez daha yayınlıyoruz.
* * * *
Gelelim, Yozgat Basın müzesinin Belediye başkanı tarafından ‘çiftlik’ anlayışı yönetimiyle nasıl engellendiğine..
5393 sayılı Belediye kanununa göre, Belediye Başkanı ve Belediye encümeni (Belediyenin yöneticisi ve icra organı ) Belediyeyi ,Belediye meclisinin kararları doğrultusunda yönetmek ve Belediyenin icraatlarını da yine Belediye Meclisinin kararları doğrultusunda gerçekleştirmek sorumluluğundadır.
Belediye Meclisi, Belediyenin parlamentosudur.Belediyenin icraat ve uygulamalarında bir anlamda Belediyenin yasama organıdır.
Belediye Başkanı ve Belediye Encümeni,Belediye Meclisi kararlarına uymak zorundadır,Belediye Meclisi kararlarını yok farzederek,hiçe sayarak veya Meclis kararı olmaksızın iş, işlem ve icraat yapamazlar.
Ama gelin görün ki ; Yozgat Belediyesinde bazı meclis kararları yok farzedilerek gerçekleştirilmemiştir.
Bunun en somut örneği,hem Basın Müzesi Projesinde hem de eski başkan Başer’in diğer 6 projesinde bariz bir şekilde görülmüştür.
Dr.Arslan, Basın Müzesinin kurulmasına ilişkin Yozgat Belediye Meclisinin 06.02.2014 tarihli ve 39 sayılı kararını uygulamayarak projemizi 4 .yıldanberi gerçekleştirmemiştir.Basın müzesinin iptali ile yerine planladığı Kayyumzade konağını neden ve hangi amaçla kurma öngörülerini Belediye meclisinde gündeme dahi getirmemiştir.
Oysa Devlet’te devamlılık esastır.
Belediyelerde Başkanlar değişebilir önceki dönemden de olsa meclis kararları ‘yok’ hükmünde sayılamaz.Başkan ve Belediye Encümeni Meclis kararlarına uymakla yükümlüdür.
Ama Yozgat Belediyesinde son 4 yıldanberi farklı bir yönetim sistemi uygulanmaktadır.
Yozgat kamuoyunun dikkatle izlediği gibi Dr.Arslan kendi başına buyruk gibi bir takım keyfi uygulamalarıyla ne yazık ki, Belediye Meclisi kararlarını da hiçe saymak suretiyle Yozgat Belediyesini ‘Babasının çiftliği ‘mantığı ile yönetmektedir.
* * * *
Şimdi de gelelim şu bizim Basın Müzesi hikayesinin hazin akibetine..
Ne kadar trajik,hatta ne kadar traji-komik ve o kadar da ibretlik bir hikaye değil mi ?
Yozgata kazandırmak istediğimiz Basın Müzesi projemizi Yozgat Belediyesinin önceki Başkanı gerçekleştirmek istiyor, şimdiki Belediye Başkanı ise müzenin gerçekleşmesini engelleyerek adını Yozgat basın tarihine ‘Yozgat basın müzesi projesini engelleyen reis” olarak yazdırıyor.
Ne acı bir realite değil mi ?
Bu kentte neredeyse sevgiyi unuttuk,toplumun hemen hemen bütün katmanlarında anlamsız bir çıkar ve sevgisizlik ilişkilerinin yaşandığı yetmiyormuş gibi,şimdi de yönetenlerimizin kin ve nefret duygularının Yozgata ne denli hasarlar verdiğine de tanık olmuş bulunuyoruz.
Evet, hemşehrilerimiz arasında velhasılı toplumumuzun tabanında ve tavanında sıkca gözlemlediğiniz bu inanılmaz ve akıl almaz kin, nefret ve kıskançlık duyguları eğer günün birinde dizginlenemezse biliniz ki; bu memleket kıyamete kadar iflah olamayacaktır.

15.06.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ