Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGAT’TA PARTİLERİN ADAY LİSTELERİ ÜZERİNE

Ve hafta başında Yozgatın milletvekili aday listeleri belli oldu.

Yozgat’ta siyaset kamuoyu hararetle aday listelerini tartışıyor.

Ama 24 Hazirandan sonra resmen yürürlüğe girecek olan yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde parlamenterlerin görev konumlarının ne olacağı konuşulmuyor ve tartışılmıyor.

Milletvekili adaylarının bazılarının ise yeni Anayasa ile yetkileri ve etkileri adeta sıfırlanmış bir parlamentoya girme mücadelesini yaptıklarından haberleri bile yok.

Oysa ,yeni dönemin milletvekillerinin aylık maaş ve sosyal haklar dışında artık Yozgat İl Genel Meclisi üyelerinden farkı olmayacak.

**

Gelelim,partilerin Yozgatta belirlediği milletvekili aday listelerine..

Önce iktidar partisinin listesine bir göz atalım.

1 Mayısta kaleme aldığım siyasi yorumumda Ak Partinin aday listesini sayın Bekir Bozdağ’ın kafasından geçen isimlerin oluşturacağını yazmıştım.

Oysa;Reis, bu kez Yozgat listesini Bozdağ’ın insiyatifine bırakmamış..Bizzat kendisi hazırlamış.

Eğer,listeyi Ak Partinin Yozgat Teknik Direktörü Bozdağ hazırlamış olsaydı sayın Yusuf Başer,bu listede ya hiç olmaz veya bu kez yeniden kazanamayacağı 4.sıraya kaydırılırdı.Sorgun ilçesini temsilen de eski Belediye Başkanı Ahmet Şimşek listede mutlaka yer alırdı.

**

Ak Parti listesinde en flaş sürpriz bence Sibel Yıldırımın listeye dahil edilmesidir.

Yozgat siyaset tarihinde ilk kez bir kadın politikacı partisi tarafından seçilebileceği bir yerden milletvekili adayı olarak değerlendirilmiştir.

Sayın Sibel Yılırım bizim tanıdığımız kadarıyla Yozgat kamuyunun takdirini kazanmış, gerçekten hanımefendi ,naif,zarif,aktif,dürüst ve kaliteli bir insandır.Üstelik Ak Parti kurulduğundan bu yana parti teşkilatlarının hemen hemen her kademesinde sabır ve gayretle çalışmış, Ak parti misyonuna beklentisiz 17 yıl emek ve katkı vermiştir.Ak partinin teşkilat tabanı da onun bu hizmetlerini temayül yoklamasında yüksek oranda verdiği oylarla mükafatlandırmıştır.

Ve bir önemli not daha…

Hatırlanacağı üzere Sibel hanım,Harun Lekesizin görevinden alınmasının ardından Yozgat il başkanlığı tesbiti sürecinde yapılan araştırmalar sonucu finale kalmış,Celal Köse ile birlikte Külliyede ağırlanmış ve sayın Cumhurbaşkanının önerisi nedeniyle il başkanlığını rakibine bırakma erdemini göstermişti.

Tüm bu pozitif gelişmeler ,sayın Sibel Yıldırımı Ak Parti listesine 3.sıraya taşımış bulunmaktadır.

Bu arada hemen ifade etmeliyim ki; sayın Cumurbaşkanının Sibel Yıldırıma ilişkin vefakar kararı takdire şayan bir durumdur.

**

Ak Partide sn.Sibel Yıldırımın aday listesine dahil edilmesi Ak Partilileri ve Yozgatlı hanım seçmenleri sevindirirken Ak Parti adaylarından Prof.Dr Taner Demirer ve eski milletvekili Osman Coşkunun da yine ve yeniden liste dışı bırakılması Ak partinin teşkilatlarını ve seçmen tabanlarının üzmüştür.

Bundan bir kaç yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisince onur ödülüne layık görülen, Yozgat seçmeninde karşılığı bulunan,Ak Partiye Yozgat’ta kazandıracağı artı oylarıyla katma değer sağlayacağı bilinen ve Dünya çapında bir bilim adamı olan Prof.Dr. sayın Taner Demirer ile özellikle Yeni Çeltek işletmesi genel müdürlüğü döneminde Sorgun ve Yozgat’ta kayda değer başarılı hizmetlere imzasını atmış, çalışkan politikacı Yozgat eski milletvekili sayın Osman Coşkun’un bu seçimde de göz ardı edilmeleri keyfiyeti ise gerek Ak parti teşkilatlarında ve gerekse Yozgat kamuoyunda kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığı da yaratmıştır.

Kariyerleri ve vizyonları itibariyle Milletvekilliğinin ötesinde ‘Bakanlık’ yapacak kapasiteye sahip bu iki yetenekli hemşehrimizin Ak Partinin 24 Haziranda yeniden iktidar olması halinde sayın Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan tarafından kariyerlerine uygun devletin üst düzey görevlerinde değerlendirmeleri eminim ki Yozgatlıları ve özellikle Ak Partilileri ziyadesiyle sevindirecektir.

**

Ak Partililer,24 Haziranda Yozgatta yine 4-0 yapacaklarını iddia ediyorlar.

Bence Ak Parti,bu seçimde en iyimser tahminle ancak 3 milletvekili çıkarabilecektir.

Niye mi ?

Bunun nedenini ve diğer partilerin aday listelerine ilişkin görüşlerimi yarınki yazımda yorumlayacağım. / 24.05.2018

----------------------------------------------------------------

MHP, OYLARINI İKİ KATINA ÇIKARABİLECEK Mİ ?

Yozgat, bir zamanlar MHP’ye sağladığı güçlü siyasal desteği nedeniyle ülke genelinde ‘Ergenekonun başkenti “ diye anılırdı.

Yozgat’ta 1999 seçimlerinde 105 bin oyla tavan yapan MHP, sonraki seçimlerde sürekli gerilemiş,1 Kasım 2015 seçimlerinde elde edebildiği 30 bin oyu ile hem dip yapmış,hem de Yozgat’ın parlamentodaki tek sandalyesini de kaybetmişti .İşte, bu nedenle Yozgat eski milletvekili ve MHP genel başkan yardımcısı Sadir Durmaz, 24 Haziran listelerinde Ankaraya kaydırılırken MHP genel merkezi Yozgat listesini de bildik isimlerden ziyade yeni adaylardan oluşturdu.

MHP’nin tabanı aday listesini benimsemiş durumda.MHP Yozgat’ta ülkü ocaklarındaki genç kadroların desteğiyle 24 Haziranda başarıya koşma çabasında..

MHP,24 Haziranda Yozgatta nasıl bir sonuç yakalayacak?

1 Kasım 2015’de kaybettiği tek milletvekilliğini yeniden kazanabilecek mi ?

**

MHP Yozgatta en azından bir milletvekili çıkarabilmesi için önceki seçimde edindiği oyunu yaklaşık 2 katına çıkarması gerekiyor.

Neden mi ?

Bildiğiniz gibi, Ak Parti ve MHP’nin birlikte hazırlayıp değiştirdiği seçim yasasına yani yeni ‘dong’ sistemine göre, hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağını öncelikle ittifak oyları belirlemektedir.

Şimdi ,1 Kasım 2015 seçimlerininin rakamlarını dikkate alarak yeni ‘dong’ sistemine göre, milletvekillerinin partilere dağılımının nasıl gerçekleşebileceğini hesaplamaya çalışalım.

Önceki seçimde Ak Parti 157,MHP de 30 bin olmak üzere bugünkü Cumhur ittifakını oluşturan 2 parti yaklaşık 187 bin oy, diğer partiler ise yaklaşık 60 bin küsur oy elde etmişlerdi.

24 Haziranda ise Cumhur ittifakının 180 bin ‘Millet’ ittifakını oluşturan İYİ parti,CHP,SP ve DP’nin yaklaşık 60 bin oy topladıklarını varsayalım.

Bu durumda MHP’nin bir milletvekilliğini kazanabilmesi için edineceği oy,’ millet’ ittifakının edindiği toplam oylardan ( örneğin bu rakam 60 bin olursa ) 1 oy fazla kazanması gerekmektedir.Yani,MHP ,’millet ittifakını’ oluşturan partilerden her halükarda fazla oy olmak zorundadır.Aksi halde ‘millet ittifakı’içerisinde yer alan partilerden hangisi en çok oy elde ederse milletvekilliğini o parti kazanacaktır.

Bu açıdan baktığımızda MHP adaylarının 24 Hazirana kadar yoğun tempoda çalışması gerekmektedir.

İYİ PARTİNİN YOZGAT’TA TANSİYONU İYİ Mİ ?

İyi partinin Yozgat teşkilatları ile Yozgatlı kurucularından emekli bürokrat ve eski MHP Yozgat milletvekili adayı Seyit Yücel arasında il kongresinden bu yana soğuk rüzgarlar esiyordu.

Çünkü; sayın Yücel, Yozgat il kongresinde 10 ilçenin desteklediği kurucu il Başkanı Metin Özışık’ın karşısına aday olarak çıkan Ahmet Serdaroğlu’nu desteklemesi nedeniyle seçimi kazanan mevcut yönetimle ters düşmüştü.İyi Partide Yozgat il ve ilçe teşkilatlarının milletvekilliği aday sıralamasında liste başında Yozgat’ın sevilen politikacılarından Yusuf Bacanlı,Murat Bayar veya Dr.Mesut Türker’den birini görmek istedikleri kulislerde konuşuluyordu.

Ancak aday listesi açıklandığında İyi parti teşkilatları, listebaşında Seyit Yücel’in adını görünce adeta şok olmuşlar.

“Genel merkez Yozgatın listesini hazırlarken niye bizimle istİşare etmez”diyen İYİ parti Yozgat il teşkilatı başkanlık divanı yöneticileri ile 10 ilçenin teşkilat başkanı ,il başkanı Özışık’ın önderlğinde sayın Akşener’le görüşmek üzere soluğu Antalyada almışlar.

Ben de yeni öğrendim İYİ partililerin isyanını..

Yozgat heyeti liderlerine demiş ki;

“Biz Seyit Yücel’i istemiyoruz.Üstelik adaylardan üçünü Yozgat seçmenleri hiç tanımıyor.Listenin değişmesi gerekir “

Akşener,”Hayır,aynı listeyle seçime gireceğiz.Vakit kaybetmeyin ,hemen Yozgata gidip seçim çalışmalarına bir an önce başlayın”talimatını vermiş..

İyi partide sular nasıl durulur?

Liste başı adayı teşkilatlarla birlikteliğini seçim ortamında nasıl oluşturur ?

Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Ama bugüne değin anlaşılan o ki; Türk siyasetinde özellikle erken seçim öncesinde dengeleri değiştiren sayın Meral Akşener’in liderliğindeki İYİ parti Yozgat’ta maalesef 24 Haziran seçimlerine iyi bir başlangıç yapamadı

Eğer,sayın Yücel parti içi barışı sağlayamazsa İYİ parti’nin ahvali iyi olamaz..

Ama, teşkilatlarıyla barışıp birlikteliği sağlar, seçime kadar il düzeyinde aktif hamle ve çalışmalar gerçekleştirirse 24 Haziranda pekala sonuca gidebilir.

Bu süreçte İYİ parti lideri sayın Meral Akşener’in Türkiye genelinde estirdiği rüzgar Yozgat’ta bu partinin 1 milletvekilliğini kazanmasında etkileyici ve itici güç olacağını düşünüyorum.

CHP’DE ALİ KEVEN’E ‘İTTİFAK’ FIRSATI

Yozgat siyaset kamuoyunun bildiği gibi, CHP’nin kentimizdeki duayeni sayın Ali Keven yaşam boyunca partisi ile özdeşleşmiş yerel bir siyasetcisidir.

CHP’de 35 yıla uzanan geçmişi ve özverili emeği unutulamaz.

Gençliğinde gençlik kollarında ,sonrasında partinin her kademesinde çalışmış,yıllardır il başkanlığının çilesini çekmiş,2 dönem öncesinde milletvekili adaylığında hayal kırıklığı yaşamış CHP’nin gediklisidir Ali Keven…

Dahası Yozgat siyasetinin simgesel mağdurlarından biridir.Kentimizde yaşayan politikayla ilgili CHP’li ve öteki partili herkes, Ali Keven’in mağduriyetinin canlı tanığıdır.

**
CHP’de yılların emeğine karşılık bulamayan bu hemşehrimizin şimdilerde önüne güzel bir fırsat çıktı.

İttifak sayesinde Milletvekili seçilebilme fırsatı..

Bilindiği gibi,2011’de 28 bin oyu bulunan ,son 7 yıl içerisinde özellikle yoğun göç dalgası yüzünden sosyal demokrat seçmenlerinin yaklaşık 10 binini kaybeden CHP’nin son seçimdeki seçmen sayısı 18 bine düşmüştü..

CHP’nin 18 bin oyla Yozgattan milletvekili çıkarması imkansızdı.

Ancak,Ak Parti iktidarının ittifak için yenilediği yeni seçim sistemi Yozgat’ın CHP’deki siyaset mağduru Ali Keven’e güzel bir fırsat doğurdu.

Türk seçmeni,özellikle Yozgat seçmeni ,her zaman ve her seçimde halkıyla barışık siyaset mağdurlarına hep destek olmuştur.

Ali Keven’i tanıyan ama CHP’li olmayan seçmenlerin de 24 Haziranda ona destek vereceği Yozgat siyaset kulislerinde sıkca dile getiriliyor.

Eğer,sayın Keven’in 24 Haziranda yeni bir mağduriyet yaşamamasına gönlü elvermeyen Yozgat seçmenlerinden bir bölümü emanet oylarını CHP’ye aktarırsa , böylelikle Ali Keven CHP’nin oylarını dişe dokur biçimde artırabilirse ve CHP ‘Millet ittifakı’ içerisinde yer alan İYİ partiden fazla oy alırsa sonuç nasıl olur biliyormusunuz ?

Ali Keven,’ ittifak’ fırsatı sayesinde muradına erer..

Aksi halde bir kez daha makus talihine boyun eğer..

AK PARTİ 24 HAZİRANDA 4-0 KAZANABİLECEK Mİ ?

Evet, Ak Partililer Yozgat’ta 24 Haziran seçimini 4-0 kazanacaklarını iddia ediyor.

Bence Ak Parti bu seçimde skoru 4-0 yapamaz.

Niye mi ?

Ak Partinin geçen dönem seçimi 4-0 kazanmasının 2 nedeni vardı.

Biri, sayın Lütfullah Kayalar’ın Bağımsız milletvekilliğine adaylığını koyup genellikle MHP’nin tepki oylarını toplaması..

Diğer nedeni ise listenin 4.sıraya ötelenen merkez adayı sayın Yusuf Başer’in çok aktif bir şekilde çalışarak Yozgat’ın oy deposu olan merkez ilçeden hatırlı oy alması..

Bu seçimde Lütfullah Kayalar aday değil ama Kayalar’ın topladığı oyların kanalize olabileceği merkez sağda yeni bir parti yani İYİ PARTİ var..

İttifaklar formülü milletvekilliği dağılımında önemli bir rol oynayacaktır.

Yazımın MHP bölümünde izah ettiğim gibi ,Cumhur ittifakı 1 Kasım 2015 oylarını korusa ( Ak Parti + MHP) yine 187 bin oy elde etse , diğer yanda da ‘Millet ittifakını’ oluşturan İYİ parti+CHP+SP+DP toplamda değil 60, 50 bin oy alsa bile sonuç 4-0 olmaz..

4 milletvekilliğinin 3’nü Ak Parti, 1’ni de ‘Millet ittifakı’ içerisinde en çok oy alan parti kazanır.

Yozgat’ta milletvekili dağılımının 2+1+1 olarak sonuçlanabilmesi için de Cumhur ittifakının 145 bin,Millet ittifakının ise 100 bin oy kazanması gerekmektedir.İttifakların edineceği bu rakamlara göre,MHP ise ancak 50001 oy alabildiği takdirde ancak bir milletvekili çıkarabilecektir.

**

24 Haziran seçimleri ülkemizde rejim değişikliği açısından son derece önemli bir seçimdir.

Ve de unutmayın bu seçim hem Türkiye genelinde hem de Yozgat’ta sürprizlere gebe bir seçimdir.

24 Haziran seçimlerinin Ülkemize,milletimize,Yozgatımıza huzur içerisinde hayırlı sonuçlara vesile olması en içten dileğimdir.

25.05.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ