Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGAT’TA GÖRÜNEN KORONAVİRÜS TABLOSU

Tüm dünya ve de Türkiye, yaklaşık 2 aydır ‘Koronavirüs’sorunuyla yatıp  yine ‘koronavirüs ‘kabusuyla uyanıyor.
Yozgatımızda ise  hayatımızın şimdiki gerçeği elbette Koronavirüs sorunu..
Halkımızın  gündeminde konuşulan en önemli konu Koronavirüs salgınının vak’aları ,etkileri ve doğuracağı  sonuçlar...
Yozgat’ta Koronavirüsle ilgili durum ve gidişat ne..
Bugüne kadar kaç kişi öldü,kaç kişi tedavi altında ?
Covid 19 Yozgata nereden ve nasıl bulaşıyor ?
Yozgat’ın en çok  hangi bölgesinde yoğunlaşıyor?
Ve daha nice sorular ve bu sorunların yanıtları gerek fısıltı gazetesinde ve gerekse sosyal medyada sürekli tartışılıyor.
Ama  görüyoruz ki,her iki mecradaki haberlerin içerisinde bilgi kirliliği  hayli yoğun..
Çoğu asılsız söylentiler ortalıkta cirit atıyor.
**  **
Koronavirüs musibetinin ‘Yozgat ‘cephesinde olup bitenleri, bu konudaki  gerçek rakam ve bilgileri Yozgat kamuoyunu aydınlatmak amacından hareketle  öğrenip yazmak istiyoruz.
Doğru bilgileri edinebilmek için İl Sağlık Müdürü sayın  Dr.Fatih Şahin’i ve Şehir Hastanesi Başhekimi sayın İbrahim Akkurt’u arıyoruz.Onlar,açıklama konusunda  topu Yozgat Valisi sayın Kadir Çakır’a  atıyor. Yozgat Valisi de “Açıklama yetkisi sayın Sağlık Bakanımızda “diyerek bilgi vermekten kaçınıyor..Sayın Valiyi sıkıştırınca da “Biz  koronavirüs vak’alarında Yozgat olarak Türkiye ortalamasının altındayız”demekle yetiniyor.
Aslında sayın Sağlık Bakanı her akşam Türkiye genelinde günlük  Koranavirüs tablosunu kamuoyuna verdiğine göre, her il’in Sağlık müdürü veya Valisi de o il’in günlük olmasa bile asgariden haftalık olarak  koronavirüs raporunu açıklayabilir.Böylelikle  Koronavirüse dair  bilgi kirliliği ve asılsız dedikodular önlenmiş olmaz mı ?
Peki,il  yöneticileri neden açıklama yapmak istemiyorlar,biliyormusunuz?
Hemen söyleyeyim.
“Yozgat’ta koronavirüsle ilgili gidişat iyi” deseler halkın rehavete kapılarak  tedbirlerin gevşemesinden ve salgının artmasından endişe ediyorlar.
Öte yanda  “Vaziyet,gidişat kötü deseler” toplumun paniğe ve karamsarlığa sevkolmasından korkuyorlar.
Aşağı tükürseler sakal,yukarı tükürseler bıyık..
İşin bu tarafından bakınca il yöneticilerine de  hak vermek  gerekiyor..
**  **
Ama yine de bu işin bir aması var.
Yani,Koronavirüse ilişkin ‘halkın merakı’ ve de ‘gerçekleri öğrenme hakkı’..
İnsanlar biraraya gelemiyorlar ama telefon görüşmelerinde  herkesin birbirine sorduğu sorular ve anlattığı konuların ana gündemini Koronavirüs meselesi oluşturuyor.
Koronavirüs sorularının öncelikli muhatapları ise gazeteciler..
Ben şahsen konuya ilişkin sorulardan bunaldım.
Hem hemşehrilerimin ve okurlarımın merakını gidermek ,hem de ortalıkta dolaşan bilgi kirliliğini bir nebze olsun gidermek için Yozgat’ta Koronavirüs salgınıyla  ilgili olarak edinebildiğim bilgileri ve gözlemlerimi artık paylaşamaya karar verdim.
Aktaracağım bilgilerimde ,belirleyebildiğim gözlem ve değerlendirmelerimde eksiklikler olabilir ama  eğer yanlışlıklar varsa ilgililer lütfen düzeltsinler.
**  **
Şimdi gelelim Koronavirüsün Yozgat tablosuna..
Koronavirüs salgınının Yozgat’ta başladığından bu yana gerek il merkezinde ve gerekse ilçelerdeki sağlık kurumlarına  Covid19  şüphesiyle başvuranların  sayısı yaklaşık 1000 dolayında..
Tabii,bunların tamamı Yozgat’ta  ‘Pandemi’merkezine dönüştürülen Şehir Hastanesinde testten geçirilmiş bulunuyor.
Koronavirüs, Yozgat için ithal bir hastalık.Çünkü; Yurt dışından,İstanbul’dan ve Umreden gelen bazı vatandaşların Yozgat’a bu hastalığı bulaştırdığı bilinen bir gerçek.
Yozgat il düzeyinde  salgının kol gezdiği ve zaman zaman da depreştiği 2 kırmızı bölge var.
Biri Boğazlıyan yöresi,diğeri Çekerek  bölgesinde bazı köyler.
Bildiğiniz gibi, Yozgat Valiliğince  kontrollü karantinanın uygulandığı Boğazlıyan’dan Kayseriye çıkış yasağı halen devam ediyor.
Yapılan testlerde belirlenen pozitif vak’a sayısı ise yaklaşık 100 dolayında..
Vefat eden hasta sayısının 10 dolayında olduğu bildiriliyor.Belki bu rakamın artısı olabilir,ama ben daha fazla olabileceğine  ihtimal vermiyorum.
İyileşen hasta sayısı hayli yüksek..Yoğun bakımdaki hastaların sayısında ise bariz azalma gözleniyor.
Yozgat’ta ölenlerin çoğunluğu 65 yaş üstü kronik hastalar..
Şehir hastanesinde 1900 personel görev yapıyor.
Yaklaşık 2 aylık  Koronavirüsle mücadele sürecinde bu hastalığa sadece bir  personel yakalanmış..
O da hastanenin hemşerilerinden  sn.Fatma Kaplan.. Tedavisi tamamlanınca  geçen ay sonunda alkışlarla taburcu edilmişti.
Pandemi merkezi,hastayı negatifleştirmeden salıvermiyor.Dolaysıyla Koronavirüs hastalarının evde tedavilerine gerek kalmıyor.
**  **
Şehir Hastanesinin normal hasta kabulüne Mayıs’ın ilk haftasında başlaması planlanmıştı.
Boğazlıyan ve Çekerek bölgelerinde çıkan  yeni vak’alar nedeniyle bu konudaki planlamanın ertelenmesine yolaçtığı bildiriliyor.
Şehir hastanesinin Yozgat’ta koronavirüsle ilgili yeni  vak’alar  oluşmazsa bayramdan sonra veya 1 Haziranda hasta kabulüne başlaması bekleniyor..
Yozgat’ta bu veriler ışığında Koronavirüs tablosuna baktığımızda sürecin olumlu yönde gittiğini ve korkulacak bir durumun olmadığını görüyoruz.
Vali sn.Kadir Çakır’ın ifadesine göre de Koronavirüs vak’aları Yozgat’ta Türkiye ortalamasının altında seyrediyor.
Ancak, virüsün bazı bölgelerde ani hareketlenmelerini de tanık olunca rehavete kapılmamamız gerektiği ortaya çıkıyor.
**  **
Koronavirüs salgını  yaşadığımız çağda  insanlık aleminin en önemli sorunu olmuştur ve aşısı bulunana kadar da sorun olmaya devam edecektir.Bu nedenle hepimiz elbirliği içerisinde  bir süre daha tedbiri ve dikkati elden bırakmamamız gerekiyor.
Ve bu arada Koronavirüse karşı korkusuzca mücadele eden tüm sağlık çalışanlarına da şükran borçluyuz.Tümünü bir kez  daha minnetle alkışlıyoruz.
Koronavirüsle ilgili sürdürülen savaşın her alanında sabırla çaba gösteren her sorumlu yönetici ve görevlilere  kolaylıklar diliyorum.
Cenab-ı Allah,hepimizi daha doğrusu tüm insanlık alemini Koronavirüs musibetinden korusun.

OKUR YORUMLARI
Belma
18.05.2020 22:56:24

Koronavirüs herkesin derdi.. Şehrimize ne kadar zarar vermişti ,bilinmiyordu.yozgatta koronavirüsle ilgili söylenenlerin ne kadar doğru olduğunu bilmiyorduk.Bu yazınızda verdiğiniz bilgilerle bizleri aydınlattınız.Kaleminiz bizleri daima hep böyle aydınlatsın.Teşekkürlerimizle...

Kemal
12.05.2020 11:31:02

Demekki şehrimizde koronavirüsle alakalı konuşulan her şey yalan yanlış şeylermiş..Siz bu koronavirüs gerçeklerini yazmasaydınız hemşehrilerimiz yalan dolan bilgilerle meşgul olacakmış.verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ederiz.

Sinem
12.05.2020 11:20:14

Koronavirüs gerçekten büyük bi dert..yozgatta koronavirisin yarattığı sıkıntı ve sonuçları niye diğer gasteciler yazmaz veya yazamaz anlayabilmiş değilim. İyiki siz varsınız da covid 19 ile ilgili merak ettiklerimizi sayenizde öğrenmiş bulunuyoruz.Allah sizden razı olsun..

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ