Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat’ta göç ön-le-ne-mez

Artık, Yozgatın göç sorununun çözümüne ilişkin umudumu tamamen yitirdim.
Artık,bundan sonra hiç kimse Yozgat’tta göçün önlenebileceği masalını anlatmasın bize..
Üzülerek ifade etmek zorundayım ki ; bu çaresiz gidişatla Türkiye İstitastik Kurumunun öngörüleri galiba doğru çıkacak ve Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümüne rastlayan 2023’de Yozgat’ın nüfusu yaklaşık 300 bine düşecek..
Artık,herkes bu gerçeği anlayıp kabul ederek geleceğe ilişkin hesaplarını da ona göre yapmalıdır.
¨ ¨ ¨
Evet, umudumu yitirdim ve kaanatim kesinleşti :
Yozgatta göç ön-le-ne-mez..
Niçin mi ..
İzah edeyim..
Hepimizin bildiği gibi,Yozgat 2015 yılı sonu itibariyle Türkiyenin göç şampiyonudur.
Göç faciası, Yozgatı her geçen gün eritmekte,küçültmekte ve sonu belirsiz bir mecraya sürüklemektedir.
Oysa Yozgat’ta göçü önlemenin yolu,yordamı ve alternatif çözümleri bellidir.
¨ ¨ ¨
Hatırlarsanız 2 Ocak 2016 tarihli gazetemizin manşetinde yayınladığımız yorumlu haberimizle Yozgat’ın göç sorununun nedenlerini ve çözüm önerilerini ayrıntılı bir biçimde sıralamıştık.
“İşte Yozgat’ta göçü önlemenin reçetesi”başlıklı haberimizde 8 maddelik çözüm önerilerimizi Yozgat kamuoyu ile paylaşmıştık.
15 Temmuz 2016 tarihli gazetemizde ise “Yozgatta göçü önleyecek sürpriz fırsat”başlıklı bir yorumlu haber daha yayınlayarak Hükümetin Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 23 il için müthiş bir kalkınma projesi hazırladığını,Yozgatın göç sorununun tümüyle durdurulması için bu projeye dahil edilmesi gerektiğini ve Adalet Bakanımız sayın Bekir Bozdağ’ı bu anlamda tarihi bir görev beklediğini detaylarıyla hatırlatmıştık.
Nitekim,Başbakan sayın Binali Yıldırım Devletin Doğu ve Güneydoğdaki asi çocuklarını yola getirmek için hazırlanan o müthiş yeni ekonomik kalkınma ve teşvik projesini 3 Eylülde Diyarbakırda açıkladı.Başbakanın açıklamasına göre,Ak Parti iktidarlarının 2003-2016 yılları arasında 80 milyar lira yatırım yaptığı Doğudaki 23 il’de bu yeni dönemin başlangıcında 140 milyar lira (eski rakamla 140 katrilyon lira) harcanarak o bölgeye acilen 80 fabrika,yeni stadyumlar,toplu konutlar ve de bölgenin kalkınmasını sağlayacak her türlü hizmet ve yatırımlar gerçekleştirilecek.
İktidarın Doğuyu kurtarmaya yönelik projesi Yozgat için de adeta biçilmiş bir kaftandı.
Yıllardanberi TERÖR sorunu kadar tehlikeli olan GÖÇ faciasını yaşamakta olan devletin uslu çocuğu Yozgatın bu projeye dahil edilmesi gerekiyordu.
Beklentimiz hüsranla sonuçlandı.Yozgatın sözkonusu projeye dahil edilmesi çabası bir yana Hükümet nezdinde gündeme dahi getirilmedi.
‘Yozgatta göçün önlemenin reçetesi’ başlıklı yazımızda sıraladığımız birbirinden önemli önerilerimiz de tarihe not düştüğümüz Yozgatın meseleleri olarak sadece sütunlarımızda kaldı.
Bu arada Yozgat kamuoyu geçen ay dramatik bir hak arayışına tanık oldu.Askeri birlik için Başkente giden bir grup Yozgatlı Ankarada taleplerini dile getirecek muhatap dahi bulamadı.
¨ ¨ ¨
Peki, göçü önleme konusunda iktidar ne yapmakta, ne düşünmekte?
İktidarın temsilcileri ve sözcüleri bu konuda öteden beri özetle şunları söylemekte..
“Eğer Hızlı tren,Havalimanı,yeni OSB, şehir hastanesi ve benzeri projelerimiz tamamlanıp hizmete açıldığında Yozgatta göç duracak.Hatta geriye dönüş başlayacak”
İktidarın göçün çözümü konusundaki bu tezine de bir açıklık getirmek gerekiyor.
Evet,Türkiyenin 28 ilinde hızla inşa edilmekte olan modern şehir hastanelerinden biri Yozgat’ta tamamlanmak üzere.Bu arada şehir hastanesini diğer projeler gibi geciktirmeden Yozgata kazandıranları kutlamak istiyorum. Kasımda hizmete çılacağı ve 2700 kişiye iş olanağı sağlayacağı bildirilen Yozgat şehir hastanesinin ilimizde göçü ne kadar önleyeceğini 2016 TÜİK verilerinden öğreneceğiz.
Gelelim,göçün durdurulmasında umut bağlanan diğer projelere :
Hızlı Tren 2005 yılından bu yana Ak Partinin Yozgata vaat ettiği projelerden biridir.11 yıllık bir geçmişi vardır.En son 2019 yılında tamamlanıp hizmete sunulacağı bildirilmektedir.
Oysa,projenin 2-3 yılda tamamlanması imkansızdır.Çünki,arazi şartları nedeniyle en zor tünellerin yapılacağı Ankara-Kırıkkale hattının Elmadağı kesiminde henüz gözle görülür bir çalışma yoktur.Ama diğer yanda Konya-Karaman hızlı tren projesi bitmek üzeredir.
Ankara Yozgat YHT projesi ne zaman biter, biliyormusunuz ?
Bir tarafa yazın lütfen..
2023’den önce bitmez..
¨ ¨ ¨
Yozgat havaalanı ve 2.Organize sanayi projelerinin inşaatlarına henüz başlanamamıştır.
21 Nisan 2012’de dönemin Ulaştırma Bakanı sayın Binali Yıldırım Yozgatlıların 2017 yılında uçacağını söylemişti.
Aradan 4 yıl geçti..
Yozgat Havalimanı inşaat sahasında sadece rüzgarlar uçuyor.
Proje bitecek,temeli atılacak,inşa edilecek,uçuşa hazırlanacak.
2017’de mi ?
Yozgat hava limanının açılış tarihini de açıklıyorum.
Bunu da bir tarafa yazın..
Havaalanı da hızlı tren gibi, ancak en iyimser tahmindle 2023’de tamamlanır.
Şimdi sormak gerekiyor.
İktidarın Yozgatta göçü durdurulmasına umut bağladığı Hızlı Tren,Hava Limanı ve OSB gibi projeler,2023 yılına kadar tamamlanamayacağına ve Yozgat her yıl 12 bin göç verdiğine göre,ilimizde göç nasıl durdurulacaktır?
Üstelik Yozgat, Hükümet tarafından Doğu ve Güneydoğuyu kurtarma projesine de dahil edilemeyerek tarihi bir fırsattan yararlandırılmazken, askeri birliklerinin birinin bile Yozgata nakli düşünülmezken göç faciasından nasıl kurtarılacaktır?
Onun için ben, büyük bir teessür ve umutsuzlakla çok net bir şekilde diyorum ki;
Yozgat’ta bu saatten sonra göç ön-le-ne-mez..
Yozgat,maalesef ”Göç durdurulacak”masallarıyla her geçen gün küçülüyor ve eriyor.
Hepimize şimdiden geçmiş olsun.

21.09.2016
OKUR YORUMLARI
hasan baycan
26.09.2016 17:22:00

sayın osman hakan kıracı bey efendi hiç kendinizi yormayın Yozgat tercihini çoktan yapmış bulunuyor.Bunca yıldır yazıp
çiziyorsunuz pek bir şey değişmiyor çünkü okuma alışkanlığı ve analiz yeteneğimizi kaybettik yalnızca duyduklarımıza veye bize anlatılanlara ınanır olduk onun için çag atlayan yozgatta göçün olması normal pek şaşırmamak gerekir.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ