Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGAT’TA BUGÜN SEÇİM OLSA

Yozgat’tan,Yozgat dışından, hatta yurt dışından siyasete meraklı ve seçim sonuçları üzerinde toto oynayan hemşehrilerim sıkca beni arayıp soruyorlar:
“1 Kasımda Yozgatta skor ne olur?”
İşin doğrusu 7 Haziran seçim sonuçlarının değişip değişmeyeceğini öğrenmek istiyorlar.
Bu konuda gerçeğe çok yakın bir tahminde bulunabilmek için partilerin gelecek hafta Yozgat’ta düzenleyecekleri açık hava mitinglerini izlemek, ilçelerden gelecek haberlerle birlikte 1 Kasıma doğru netleşecek seçim atmosferini daha da yakından gözlemlemek gerekir.
Açıkcası,”1 Kasımda ne olur?” sorusunu gerçeğe çok yakın bir şekilde bugünden yanıtlamak mümkün değil.
Ama “Bugün seçim olsa Yozgatta sonuç ne olur ?” sorusuna da seçim heyecanlısı dostlarımızın merakını gidermek adına Yozgat seçim arenasındaki gelişmelere bakarak politik varsayımlar ve adayların sürdürdükleri çalışmalar üzerinden yanıt arayabiliriz.

* * *

Duyduğuma göre,Yozgatımızın iki büyük zengin milletvekili adayı Abdulkadir Akgül ile bağımsız aday Lütfullah Kayalar, geçen hafta anket firmalarına biri AKP, diğeri kendi durumu için kamuoyu araştırmaları yaptırmışlar. Yani, kamuoyu araştırmalarına göre 1 Kasım seçiminin yaklaşık tahmini Yozgat sonuçları geçen hafta sonu itibariyle iki zengin adayımızın cebinde..Bu iki adayın araştırma sonuçlarını “sır” gibi sakladıkları söyleniyor.
Tabii,bizim kamuoyu anketi yaptırma konusunda gücümüz ve kudretimiz olmadığına göre,Yozgatın bugünkü siyasal konjüktüre göre ancak bazı tahmin yorumlarında bulunabiliriz. Üstelik, seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumumuzu önümüzdeki günlere de bırakamayız.
Çünki,yakında seçim yasakları başlıyor.
Öncelikle bir noktayı bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Yozgat seçim tarihinde ilk kez seçmenlerimizin ilgisiz ve kayıtsız kaldığı bir seçim kampanyasına tanık oluyoruz. Eğer, Lütfullah Kayalar da seçim yarışına katılmasaymış 1 Kasım seçim kampanyası Yozgatta son derece sönük ve hareketsiz geçermiş..
* * *
Şimdi, 7 Hazidan seçimlerinin rakamlarına bir göz atalım.
Katılımın yüzde 82 civarında gerçekleştiği 7 Haziran Yozgat genel milletvekilliği seçiminde yaklaşık 305 bin seçmenden 250 bini oy kullanmış,sandıktan da 245 bin geçerli oy çıkmış.
7 Haziran 2015 seçiminin oyları ise partiler arasında şöyle dağılmış:
AKP 140- MHP 67- CHP 22- SP ve BBP ittifakı 6 ve HDP ‘de 3 bin dolayında oy kazanmış..
7 bin civarındaki oylar ise diğer partiler arasında paylaşılmış.
Halkımızın seçimlere olan ilgisizliğini dikkate alırsak Yozgatta 1 Kasımda seçime katılım daha da düşecektir. En iyimser ifadeyle bu seçimde sandıktan 240 bin geçerli oy çıkar.
Bu oyların yaklaşık 15 ila 20 bini SP-BBP-HDP ve diğer partiler arasında bölüşülür.
Geriye kalan 220 bin oyu da AKP-MHP-CHP ve Bağımsız aday paylaşır.
Yozgatın kurt politikacısı Kayalar, bu üç partiden hatta HDP hariç diğer partilerden de oy alacaktır.
Kendisinin geçmişten bakaye fazla oy potansiyelinin olduğunu sanmıyorum. Ama bütün partilerden özellikle iktidar partisinden tahminlerin üzerinde varlığı farkedilen ‘tepki’ oylarını toplayacaktır. Dolaysıyla AKP, MHP ve CHP’nin oylarını düşürecektir.
Bu dönem Anavatan Partisinin eski tabanı ile DYP’lilerin desteklediği Kayalar, seçimin sanki 4.partisi gibi ,yarışı tam gaz sürdürmektedir. 2007 seçimlerinde Yozgat’ta CHP’den milletvekili adayı olduğu için kaybettiği rüzgarı bu kez arkasına almayı başarmıştır. Nefesi bir anlamda Ak Partinin 3.sıra adayı Dr.Ertuğrul Sosyal’ın ensesindedir. Ancak, şehir merkezi ile ilçelerin yoksul insanların yaşadığı kenar semtlerinde ve köylerde yine Ak Parti rüzgarının estiği bildirilmektedir.
Seçimi kazanabilecek kadar en az 40-45 bin oy alabilir mi bilemem ama oy çıtasını yükseltebilmesi için geçen günkü yazımda da dile getirdiğim gibi, Yozgatın varoşlarındaki ve köylerdeki fakir-fukara ve guraba seçmenlere mutlaka yardım elini uzatması gerekmektedir.
Türkiyenin en zengin işadamlarından biri olan Kayalar’ın Yozgatın varoşlarında ve köylerinde açlık sınırında yaşayan seçmenlere yapacağı geniş kapsamlı yardımlar ona yoksul alanlardan da oy kazandıracaktır.
* * *
Gelelim AK Parti cephesine.
Ak Parti ile ilgili olarak öncelikle herkesin şu gerçeği bilmesini istiyorum.
Bence AKP,Cumhuriyet tarihi boyunca kendisine ‘kadrolu seçmen ordusunu ‘ oluşturan tek partidir.Onun için Ak Partinin 1 Kasım seçimlerinde sandıklardan Türkiye genelinde yüzde 40’dan Yozgatta da yüzde 50’den aşağı oyu çıkmaz.

Yozgat’ta Valilik, Kaymakamlıklar ve Belediyelerin çeşitli ayni ve nakdi yardımlarından yaklaşık 30 binin üzerinde insan yararlanmaktadır. Ayrıca Ak Parti’yi destekleyen tarikatların müridlerini de eklersek AKP’nin Yozgat’ta en az 100 bin oyu çantada kekliktir. AKP’nin diğer oy destekçileri de “İstikrar” diyen seçmenlerdir.

Üstelik Ak Parti Yozgat’ta hem devletin gücünü, hem de 2.sıra adayı partinin en zengin milletvekillerinden Abdulkadir Akgül’ün adeta sınırsız finans desteğini kullanarak seçim kampanyasını sürdürmektedir.

Ancak, 13 yıllık AKP iktidarı süreci sonunda Yozgatın İç Anadoludaki il’ler içerisinde gerilemesi, göç sorununun giderek yoğunlaşması, duble asfalt yollar ile hızlı tren, havalimanı, şehir hastanesi ve benzeri önemli projelerin henüz tamamlanmaması ve Bekir Bozdağ’ın 7 Haziranda oluşturduğu milletvekili aday listesini teşkilatların ve kamuoyunun benimsememesi Ak Partiye son seçimde 30 bin oy kaybettirmiş ve AKP’nin 2011’deki 170 bin olan oyu 7 Haziranda 140 bine düşmüştür.
Bu arada AKP‘nin 1 Kasım milletvekili aday listesinde merkez adayı Yusuf Başer’in 4.sıraya konulması kent merkezindeki seçmenler arasında tepkiyle karşılanmıştır. Hem aday listesindeki yanlış sıralama , hem “Lütfullah Kayalar” faktörü Ak partinin bu seçimde de muhtemelen oy kaybedeceğini gösteriyor.
* * *
“Kayalar” faktörü Ak Parti için sorun olduğu gibi, MHP ve CHP için de sorun oluşturuyor.
MHP Yozgatta Kayalar rüzgarı ve 7 Haziran seçimi sonrasında koalisyon görüşmelerine ilişkin kamuoyunda oluşan olumsuz algı nedeniyle oy kaybedecek. MHP’nin ’Ne kadar oy kaybedeceği veya oyunu nasıl koruyabileceği ’ konusu 1 Kasıma kadar sahada yapacağı çalışmaya bağlıdır.

CHP belli ki bu seçimde Türkiye genelinde oyunu artıracak.
Ama aynı şeyi Yozgat için söylemek oldukca zor..
Çünkü; CHP adayı Onur Kaytan Yozgat için bugüne kadar hiçbir proje üretemedi.
Kampanya boyunca sadece “Onurlu Yozgat..Onurlu gelecek “diyor da başka bir şey diyemiyor.
Açıkcası, genç olmasına karşın halka hatta kendi seçmenine bile umut ve heyacan veremiyor.
Bu nedenle CHP’nin de Yozgatta oy kaybına uğrayacağını zannediyorum.
* * *
Evet ,seçime 11 gün kala benden bu kadar..
Esas sözü, 1 Kasımda Yozgat seçmeni sandıkta söyleyecek.


21.10.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ