Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGAT’TA AKP ve MHP’NİN BEKLENTİLERİ

Dünkü yazımda 27.dönem  milletvekilliğine ilişkin seçmen ve seçim sonuçlarını bilginize sunmuştum.

Yozgat’ın 2018’deki 296 869 olan seçmen sayısı bugün itibariyle  299 883 olmuş..

Geçen dönem seçime iştirak oranı  % 86,3  ama geçerli oy sayısı 251 bin idi.

Bu dönemin artışını dikkate alırsak 14 Mayısta ortaya çıkacak geçerli oy sayısını ortalama 255 bin olarak tahmin edebiliriz.

**

Şimdi diyeceksinizki ; Yozgatta seçime katılan partiler bu oyları nasıl paylaşacak?

Oyların dağılımı  konusundaki beklentileri öncelikle seçime katılacak partilerin adaylarına veya ilgililerine  sormam gerekiyordu.

Sordum tabii..

Ak Parti,MHP, İYİ parti,Cumhur ve Millet ittifakının yetkilileri,14 Mayısta elde edecekleri oylar hakkında oldukca iddialı rakamlardan söz ettiler.

Sözün özeti; ‘ayranım ekşi’ diyen olmadı..

**

Neler mi söylüyorlardı  ?

Şimdi,iktidar partisinden başlayalım.

Bildiğiniz gibi,Ak Parti bu seçim kampanyasını Yozgat’ta malum  deneyimli siyasi Direktörünü değiştirerek başlatmış  bulunuyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Cumhurbaşkanı sn.Recep Tayyip Erdoğan Ak Partinin Yozgattaki siyasi Direktörü Bekir Bozdağ’ı Şanlı Urfa cephesine,TESKOMB genel başkanı Abdulkadir Akgül’ü de yeniden siyasete  davet ederek Yozgat cephesine atamıştı.

Geçmişte 2 dönem Yozgat milletvekilliği görevini yapan Akgül,şimdilerde Erdoğanın üzerine yüklediği ağır yükün altından başarıyla  kalkabilmek için Yozgat’ta yaklaşık bir aydanberi yoğun bir performansla, hem de olağanüstü bir performansla gece gündüz çalışırken Ak Partinin tüm organlarında görev alan teşkilatlar ile kadın ve gençlik kollarına ve propoganda ekiplerine  nefes aldırtmıyor.

Akgül’ün milletvekilliği garanti.

Mazbatası cebinde.

Ama buna rağmen 14 Mayıs seçiminin sath-ı mail’in de tıpkı bir kale komutanı ihtirasıyla  mücadele veriyor.

Ve seçim yarışının sonuçları konusunda da  oldukca iddialı konuşuyor.

Gazetemizi ziyaretlerinde ona birkaç kez sormuştum.

"Ak Partinin Yozgat’taki  134 bin oyunun akibeti ne olur ? “ diye.

“Hedefimiz 150- 160 bin- Skor 3-1 olur” dedi.

O ,diğer bir milletvekilliğini de sordum.

“Onu da Cumhur ittifakı ortağımız MHP çıkarır” dedi.

Yani,Millet ittifakına hiç hayat hakkı tanımıyordu Akgül..

Ak Parti, Yozgat’ta Akgül’ün hedefini tutturur mu,yoksa giderek yoğunlaşan hayat pahalılığı ve ülke gündemindeki çeşitli sorunlar yüzünden ne kadar oy kaybeder ?

Bu sorunun yanıtını elbetteki 14 Mayıs gecesi öğreneceğiz. 

**

Evet, Ak Parti Yozgat’ta seçim kampanyasını  iktidarın ve Belediyelerin türlü çeşit destekleriyle ve  yoğun tempoda sürdürüyor ama aday listesi düzenlenmesindeki önemli bir eksikliğin veya hatanın yol açacağı  oy kaybını da  görmezden geliyor..

Nedir o noksanlık veya o liste hatası..

Onu da ben söyleyeyim.

Yozgat,Ak Parti için Türkiyede ne kadar güçlü bir kale ise Yozgat il hudutları içerisinde de her seçimde Ak Partinin oy potansiyeli bakımından en güçlü kalesi merkez ilçedir.

Son resmi verilere göre , Yozgat’ın 299 883 seçmeninden 72 122’si merkez ilçede yaşamaktadır.

Ve Ak Parti 2018 seçimlerinde merkez ilçenin  60 271 geçerli oyundan 29 788’ni yani oyların % 49’unu kazanmıştır.

Malumunuz olduğu üzere ,Ak Parti bünyesinde  Yozgatın en büyük ilçesi ve oy deposu olan merkez ilçeyi Avukat Yusuf Başer temsil ediyordu.

Yusuf Başer,milletvekilliği süreçlerinde kent merkezinin yanı sıra  diğer ilçeleri de kucaklaşmayı başarmıştı.

Başer,geçen dönem ise Ak Partinin diğer milletvekili Bekir Bozdağ’ın hem rahatsızlık geçirdiği ,hem de tekrar Adalet Bakanlığına seçildikten sonraki  süreçlerde yani Bozdağ'ın Yozgat'la  ilgilenemediği süreçlerde Yozgat kent merkezi  ile birlikte bütün ilçelerdeki parti teşkilatlarının ve Belediyelerin yükünü de tek başına çekmişti.

Partisi için son dönemde daha çok çalışmış,çabalamış  ama ne yazık ki; 3 dönem engeline takılmıştı.

Başer’in yerine bu sebeple  merkez ilçeden başka bir adayın listede yer alınması bekleniyordu.

Ama gelin görün ki;  Bekir Bozdağ’ın hazırlanmasına katkı sağladığı iddia edilen  Ak Parti Yozgat milletvekili aday listesine merkez ilçeden  ilk kez bir aday konulmadı

Ak Parti genel merkezi hangi akla hizmet etmişti de  Yozgat’tan en fazla oy kazandığı merkez ilçeden birini liste dışına bırakıyordu.

Yozgat’ta 28.dönem milletvekilliği yarışında MHP merkez ilçe adayını listesinin başına, Millet İttifakı da listesinin 2.sırasına adayını koyarken  Ak Parti merkez ilçe adayını 'es' geçmişti.

Şimdi ne dersiniz..

Ak Parti bu şartlar çerçevesinde merkez ilçede oy kaybetmez mi ?

**

IRGATOĞLU : BİRDEN FAZLA MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAĞIZ

Gelelim ,Cumhur ittifakının sadık bileşeni MHP’nin Yozgat cephesine..

Yozgat’ta 1 Kasım 2015 seçimlerinde 30 374’e düşen oylarını 2018 seçiminde 63 404’e yükselten MHP iddialı başladığı 14 Kasım 2023 seçim kampanyasını tam gaz sürdürmekte..

Geçen hafta liderleri Devlet Bahçeli’yi Cumhuriyet alanında düzenledikleri mitingle ağırlayan ve ,seçim kampanyası sürecinde çalışmalarına Cumhur ittifakı ortağı  Ak Parti ile uyum içerisinde devam eden MHP’nin hedef tahtasında  MİLLET ittifakı yer alıyor.

MHP Yozgat il başkanı Tekin Irgatoğlu,14 Mayısta Yozgat’ta ' Bir değil, birden fazla' milletvekili çıkaracaklarını iddia ederek şunları söylüyor :

“Bizim cumhurbaşkanlığı seçiminde tavrımız ve kararımız  MHP olarak nettir. Adayımız Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.Biz vatandaşlarımızdan bir oy partimize ,bir oy da Erdoğan için istiyoruz.14 Nisan seçiminin galibi göreceksiniz hem MHP,hem de Recep Tayyip Erdoğan olacaktır.Bizim oy kaybedeceğimizi ileri süren muhaliflerimize şunu söylemek isteriz ki; MHP yozgatta sürpriz yapacak ve birden fazla milletvekilliği kazanacaktır “

MHP İl başkanı Irgatoğlu, Millet ittifakının14 Mayısta büyük bir hayal kırıklığı yaşacağını ileri sürmekle kalmıyor ve diyorki ;

 "Biz her gün sahadayız.Seçmenlerimizle sürekli konuşuyoruz.Hemşehrilerimiz  HADEP’in ve PKK’nın desteklediği Millet ittifakına  oy vermeme kararında..Şehidin kardeşine küfredenleri halkımız unutmamış..Millet ittifakı bu seçimde Yozgatta hezimete uğrayacak “

Yozgatta  MHP muhalifleri,MHP’nin önemli çapta oy kaybedip mevcut milletvekilliğini yitireceğini iddia ederken MHP kanadı ise ‘birden fazla' milletvekilliğini kazanacağına inanıyor.

MHP oy patlaması mı yapacak,yoksa mevcut milletvekilliğini mi kaybecek?

Az kaldı..

Bekleyip MHP’nin Z raporunu da Pazar günü göreceğiz.

(Devam edecek )

YARIN : YOZGAT'TA MİLLET İTTİFAKI CEPHESİ 

OKUR YORUMLARI
Mustafa caglayan3
10.05.2023 09:09:33

Guzel bir yorum bende yozgatta bir hafta kaldim seçim sonuçları için bir tahmin yapamıyorum ama tüm tahminleri yaniltacak sürpriz bir sonuç olacağını tahmin ediyorum saygilarimla

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ