Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat medyasına bulaştırılan leke

Ülkemizin ilk gazetecisi Agah Efendisinin doğduğu,onlarca onurlu gazetecinin yetiştiği Yozgat’ın medyasının sürüklendiği duruma bakınız.

Yozgat basını, cumhuriyet tarihinde ilk kez bir rüşvet skandalı suçlamaları ile karşı karşıya kalıyor.

Genel basının bazı köşe yazarları Yozgat medyasının bulaştırıldığı rüşvet skandalını Türkiye’nin gündemine taşıyor.

Yozgat’ta bütün medya,rüşvet iddialarını ortaya atan TSO Başkanı Şenol Daştan’ı köşeye sıkıştırıp şantajcı gazetecileri (!) açıklamasını, aksi halde kendisinin müfteri ilan edileceğini yüksek sesle dile getiriyor.

Daştan,yoğun baskıların karşısında iddiasının ardında durarak isimleri açıklıyor. Günlük gazeteler her ne hikmetse birdenbire frene basıyor.

Ama sonuçta Yozgat basınının üzerine kara bir leke düşüyor.

¨
Şimdi,bu memlekette 1968 yılındanberi fiilen gazetecilik görevini sürdüren bir basın mensubu olarak hem benim ve hem de benim gibi düşünen Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’ne mensup meslektaşlarımın da midesini bulandıran olayı yorumlamadan önce galiba kime veya kimlere gazeteci denilmesi gerektiğini bir kere daha vurgulamam gerekiyor.

Ve hemen ardından da Yozgat basını için de bir özeleştiri yapmak istiyorum.

¨
Türkiyede ve özellikle Anadolu’da servet sahibi gazeteciliğe meraklı insanlar, diledikleri an basın – yayın sektöründe yatırım yaparak ‘Medya patronu’ olabilmekte, gazeteciliğe hevesli insanlar da sektörün herhangi bir bölümünde görev alabildiği takdirde ‘gazeteci’ kimliğini elde edebilmektedir.

Oysa,medya patronluğu koltuğuna oturmakla veya bir basın-yayın kuruluşunda çalışmakla gazeteci olunur mu?

Medya patronu olmak,medyada çalışmak,gazetecilik kimliğini edinmek ayrı bir kazanımdır,ama gazeteci olabilmek için bir değil,birbirinden önemli bir dizi meziyeti ve mesleki özellikleri taşımanız zorunludur

Nedir bu zorunlu özellikler derseniz gazeteciliğin asgari temel esaslarını hatırlatayım:

Gazeteci öncelikle düzgün ve anlaşılır yazı yazabilen,imla kurallarını bilen ve türkçeyi en iyi şekilde kullanabilecek temiz bir kaleme sahip olabilen kişidir.Kamusal ve toplumsal hizmeti yürütmekle yükümlü bulunan bir gazeteci için sadece yazma yeteneğine sahip olması yeterli değildir.Toplumunu seven bir yüreği,demokrasiyi özümlemiş bir zihniyeti ve içinde etik değerlerle dolu bir vicdanı olması da gerekir.

Ulusal ve uluslar arası basın meslek ve basın ahlak ilkeleri,etik değerlere bağlı bir gazetecinin anayasasıdır. Gazeteci aynı zamanda seviyesini,sağduyusunu ve mesleki sorumluluğunu ön planda tutan kişidir.

Gazetecinin kamuoyu adına denetim görevi yapması,içiçe yaşadığı toplumun meselelerini izleme ve değerlendirme yükümlülüğünü taşıması nedeniyle genel anlamda kültürlü olması temel bir özelliğidir. Ayrıca olayları sağlıklı ve sağduyu ile yorumlayabilmesi için de sağlıklı bir ruh yapısına sahip bulunması ,yani her türlü psikolojik sorunlardan arınmış olması şarttır.

Basın meslek ilkelerine ve etik değerlerine yürekten bağlı olan ve bu ilkeleri mesleğinin her döneminde yaşatan gazeteci,toplumun güvenini ve saygınlığını da kazanabilen kişidir.

İşte bu özellikleri taşıyan insanlar, “GAZETECİ”sıfatını taşımayı hak ederler.


Lise Caddesi... Son defa mı ?

Hepimizin bildiği gibi,Yozgat’ın 2 ana caddesi vardır.

Biri,Lise caddesi.Diğeri de diğer adı Adnan Menderes Bulvarı olan Sivas caddesi.

Geçen yıl yapılan köprülü kavşak nedeniyle Sivas caddesinin kodu her nedense bir metre yükseltildi.

Bu yıl ise görülen lüzum üzerine lise caddesi yeniden düzenleniyor.

İşin doğrusu eski Başkan Erdemir döneminde yani bundan 7 yıl önce lise caddesinde yapılan düzenleme beğenilmemişti.Herkes “Böyle cadde olur mu ?”diyordu.

Belediye Başkanı Yusuf Başer,işte bu nedenle lise caddesini sil baştan yenileme kararı aldı ve caddenin kod farkını bir metre aşağıya indirileceğini açıkladı.

¨¨¨
Şu bizim zavallı Yozgat..Ne garip bir memleket değil mi ?

Geçen yıl 6 trilyon liralık harcama ile yapılan ,ama yaya geçişleri unutulan Sivas caddesinin kodu yaklaşık 1 metre yüksekte.

Lise caddesinin de kodu 1 metre aşağıya çekilecek..

E-88 güzergahındaki Sivas caddesinde yapılan köprülü kavşak projesinde unutulan yaya geçişlerinin projeleri hala tamamlanamadı.

Yayalar için önce 2 alt geçitin yapımına karar verildi.Sonra Vali Gökhan Sözer,alt geçitin biri “ Üst geçit olsun “diye diretmekte.

Yarın bir başka karar değişikliğini duymazsak yeni ALT-ÜST geçitlerin projeleri hazırlanacak,ihaleye çıkarılacak ve kısmet olursa bu yıl sonuna bitirilecek.

Alt-üst yaya geçitlerinin yapımı ne kadar gecikirse Yozgatlı hemşehrilerimiz de o kadar çok trafik şehitlerini vermeye devam edecek.

Tabii bu arada eski vali Hakkı Borataş’ın üst geçitlerini 20 yıl kullanmayan yayalar,vali Gökhan Sözer’in ısrarla yaptırmak istediği üst geçiti kullanacak mı?

O da işin bir başka yanı..

¨¨¨
6 trilyon liraya maledilen köprülü kavşak projesinde ilgililerin ve yetkililerinin inanılmaz gafletinin sonucu yaya geçitlerinin unutulmasının faturası yaklaşık yarım trilyon türk lirası..

Lise caddesinde yapılacak yeni düzenlemenin faturasının ise 1 trilyon liraya ulaşabileceği bildiriliyor.

O lise caddesi ki yaptığım araştırmalara göre son 50 yılda en az 5 kere elden geçmiş.Her Belediye başkanı sanki uzman bir şehir planlayıcısı ya da peyzaj mimarı gibi kafasına göre projeler yapmış.

Başkanların kafasına göre uygulanan projeler yüzünden Yozgatlı’nın trilyonları uçup gitmiş.

¨¨¨
Ben şahsen,teknik işlerden anlamam..Anlamadığım işler konusunda da ahkam kesmem.Ama,lise caddesinin yeni düzenlenmesi nedeniyle kodunun 1 metreye düşürülmesini doğru bir karar olduğunu düşünemiyorum.Estetik bir görüntü vereceğini de zannetmiyorum.

Kentin bir ana caddesinin kodu 1 metre yüksekte,bir diğer önemli caddesinin kodu ise 1 metre düşük olacak.O zaman kaldırımlardan ana yola merdivenler mi yapılacak bilemiyorum.

Açıkcası, lise caddesinin yenilenmesiyle ilgili yanlış düzenlemelerin yapılmasından kuşku duyuyorum.Neden mi ?

Geçmişte Yozgat Belediyesinin teknik ekibi yetersizdi.Başkanlar,kendi insiyatiflerine göre proje uyguladılar.Sonuçta her lise caddesi projesini bir sonraki başkan değiştirme ihtiyacını duydu.

¨¨¨
Gelelim bugünün Yozgat Belediyesine…

Yozgat Lise caddesi projesine el birliği ile katkıda bulunması gereken Belediyemizin Fen İşleri,İmar,Bahçe-Park vb.birimlerin yönetim ve teknik kadroları yeterli mi ?

Belediyenin asil ve kadrolu fen işleri müdürü inşaat mühendisi ve AKP Belediye Başkan aday adayı Mehmet Etli şu an da görevinden uzaklaştırılmış durumda. Fen işleriyle ilgisi yok.

Yozgat Belediyesinde Fen İşleri müdürü inşaat mühendisi değil,inşaat teknikeri.

Park ve Bahçeler Müdürü, çevre mühendisi değil.. Ziraat Mühendisi.

İmar Müdürü mimar değil,harita mühendisi.

Belediyenin çeşitli birimlerinde çalıştırılan makına,çevre,su ürünleri ve gıda mühendisleri kadrolu eleman değil,işçi statüsünde görevli.

Belediyemizde lise caddesini ileride bir kere daha yeniden düzenlenmeyecek şekilde kusursuz dizayn edip projelendirecek deneyimli,uzman ve yeterli bir kadro var mı ?

Yok.

Yeni Lise caddesi projesini bu alanda en başarılı firmalardan danışmanlık hizmeti alarak düzenlemeyi düşünen var mı ?

Yok !

Anlaşılan, lise caddesi projesi,sayın Başer’in kafasında şekillenmişe benziyor.

Bu şartlar altında Yozgat lise caddesinin yeni projesinin kusursuz ve düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesi sizce mümkün mü ?

¨¨¨
Hikayeyi bilirsiniz.

Deveye sormuşlar:

“Niye boynun eğri”

Devenin cevabı bellidir:

“Nerem düzgün ki.”

¨¨¨
Bizim Yozgatın durumu da deve misali

Hangi işimiz düzgün oluyor ki?


Tarih : 04.07.2006
OKUR YORUMLARI
verda gülbay
06.12.2008 18:25:00

Yorumunuzgercekten deve misali yozgat hep yerinde saydı bizim gençliğimizdekiaydın insanlar artık yozgatta barınamadıği gibi yozgatı ileriye götürme yerine dahada geriye götürüyor.hiç bir zaman yozgatlı olmaktan vazgeçmeyeceğim başkentin yanında hala geri kalmışlık niye bunu birileri anlasın artık

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ