Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat kent konseyi nerede

Kısaltılmış adı STK olan Sivil Toplum örgütleri,faaliyet alanlarında toplum bilincini geliştirmek, topluma yararlı hizmetlerin gerçekleşmesine katkıda bulunmak amacıyla gönüllülük esasına göre kurulmuş yasal oluşumlardır. STK’lar önce üyelerine, sonra temsil ettikleri meslek gurubu ve de genel anlamda topluma hizmet sunarlar.

Günümüz Türkiyesinde varolan yüzlerce STK’lar içerisinde en önemli STK’lardan biri de hiç şüphe yok ki Kent konseyleridir.
Yanlış hatırlamıyorsam bundan 6-7 yıl önce Belediye kanunu ve Kent konseyi yönetmeliğine göre ,oluşturulan böyle bir sivil insiyatif kurumu, kurulduğu kentlerde etkin STK’lar arasında yer almaktadır.
Kent konseylerine yüklenilen amaç ve görevlere kısaca bir göz atmakta yarar var.
Öncelikle Kent konseylerinin başlıca amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:

Kent hayatında ,kent vizyonunun ve hemşehricilik bilincinin geliştirilmesi ,kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek…
Gelelim kent konseyinin görevine..
Kentteki paydaşları bir araya getirmek..
Merkezi yönetimi,yerel yönetimi,kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşlarını sivil toplum ortaklık anlayışıyla hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluşturmak..
Başka..

Bilinen ve belirlenen kent sorunlarını tartışmak,ortak akıl ile çözümler geliştirmek..Ortak akıl sözgecinden geçirilen kararları tavsiye etmek ve uygulanması için önerilerini Belediye ve ilgili kurumlara sunmak..Kent hayatının her kesitinde etkin olmak..

Hatırlarsanız, Türkiyenin hemen hemen her ilinde olduğu gibi, Belediyenin gayret ve rehberliğinde Yozgat’ta da yıllar önce “Kent konseyi” oluşturularak faaliyete geçirilmişti.
Kent konseyinin ilk dönem faaliyet alanı içerisinde Yozgat’ın sorunları ve sorunların çözümüne ilişkin çalışma stratejileri de belirlenmişti.

Sonrasında Yozgat Kent konseyi yönetimi yenilenmiş, başkanlığına ise kentimizin deneyimli politikacılarından mimar sayın Ünsal Allıoğlu getirilmişti.
Yozgat kent konseyi o günlerde sayın Allıoğlu ve ekibi ile en aktif çalışmalarını sergilemişti.
Ardından Allıoğlu ve ekibi, her nedense Kent Konseyinden ayrıldı.
Allıoğlu’dan sonra kim geldi konseyin başına ve yönetimine .
Ben şahsen hatırlamıyorum.

Gördük ki, Yozgat kent konseyi birdenberi kent sahnesinden çekiliverdi.
Sanki, kayıplara karıştı.
Son zamanlarda hiçbir aktiviteleri yok.
Yani,Yozgat’ın en önemli STK’si Kent Konseyinin bırakın aktivitelerini adını bile duyan yok..
Sözü daha fazla uzatmadan demek istiyorumki;

Eğer, Şehir kültürü bilincinin giderek zayıfladığı Yozgatımızın kent merkezinde “Kent konseyi “gibi önemli bir sivil dinamik kurum çalışmıyorsa vay bu şehrin geleceğine..

11.01.2014

OKUR YORUMLARI
halit yagiz
23.03.2014 14:32:00

varmiydiki gostermelik olarak isimlerini yazdirdilar bir kac sefer gozukup baktilarki bir kac kurus ceplerinden para cikicak arazi oldular yani desenize STK olmak biraz da ozveri ister veen el alan elden iyidir beyler biz bir yerlere ismimizi yazdirinca cikar bekleriz yoksa kayboluruz bulana helal olsun tesekurler

hasan baycan
08.02.2014 13:20:00

sayın kıracı arabaşı yutmaktan fırsat bulupda stk faalıyetlerinde bulunamıyoruz selamlar

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ