Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGAT'IN TARİHİ YOK EDİLİYOR

Yozgat’ta gün geçmiyor ki; tarihi eser kaçakçılığı vukuatları ile  karşılaşmayalım.
Gün geçmiyor ki; İl Jandarma Komutanlığının asayiş bültenlerinde tarihi eser kaçakçılarının eylemlerine  ilişkin haberlere sıkça rastlamayalım..
Bugünkü jandarma bültenin edindiğim bilgilere göre,tarihi eser kaçakçıları Yozgat’ta işi iyice azıtmışlar. Bu kez ellerindeki eserleri Yozgat Organize Sanayi Bölgesinde satmaya kalkışırken yakalanmışlar.
Yozgat’ta son zamanlarda mesela daha dün Akdağmadeninde 39 ,önceki günlerde  Merkez Çalatlı bölgesinde 65 ,Boğazlıyanda 57 ,Özler yöresinde 300 ,daha öncesinde ise  Yerköy’de 85,Şefaatlide 101 ,Sorgunda bir otomobil içerisinde 545 parça olmak üzere çeşitli medeniyetlere ait toplam 1192 parça tarihi objeler ele geçirildi.
**..
Dahası var..
Jandarma Sarıkayada  bir evde  ihbar üzerine yaptığı operasyonda 561 parça tarihi eseri ,Yerköy ilçesinde de bir evin içerisinde 12 metre derinliğe  inerek kazı yapan ve Tunç dönemine ait değerli bir heykeli bulan 5 kişiyi yakaladı.
Hatta ve hatta..
Geçen ay yine jandarma ekipleri Çekerek yöresinde Sit alanı alanında kaçak kazı yaparak  tarihi eser arayan
6  kaçakcıyı da kazma ve kürekleriyle yakaladı..Başarı operasyonlarından dolayı jandarma ekiplerini kutluyorum.
Evet sözünü ettiğim bu operasyolar ,ihbar sonucu ortaya çıkan tarihi eser kaçakçılığı vukuatlarıydı.
Yani,ele geçirdikleri değerli tarihi objeleri paylaşamayanların  birbirlerini ihbarlarıyla ve jandarmanın takibiyle ortaya çıkan olaylar..
İhbar edilmeyen,ele geçirilmeyen ve yakalanmayan olayların faillerini ve kaçırılan tarihi eserlerin potansiyelini de artık siz düşünün.
**
Demek ki; Yozgatımızda tarihi eser kaçakçılığı karlı bir sektör haline gelmiş..Sayısını tahmin edemeyeceğimiz  bir sürü insan,çete veya  şebekeler her karış toprağı tarih kokan vilayetimizde   gece gündüz talan peşinde.
Jandarma ele geçirdiği tarihi objeleri Yozgat Müzesine teslim ediyor.
Yozgat Müzesi de bu gidişle reyonlarında  galiba operasyonel eserleri sergileyebilecek yer  bulamayacak..
Yozgat bölgesindeki tarihi eser  kaçakçılığının yoğunluğunu detaylı hesaplayacak olursak  tarihsel zenginliğimiz  adeta yok edilmekte.
**
Şimdi burada aklınıza şöyle bir- iki  soru gelebilir:
“Tarihi eser kaçakçıları neden Yozgat’ta yoğun biçimde cirit atıyorlar ?..
Ve Yozgat’ın ilgilileri,yetkilileri ve sorumluları,Yozgatın tarihini,kültürünü ,hazinelerinin talan edilmesi sorununu niçin ciddiye almazlar ?..”
Bu soruları  yanıtlamak hiç de zor değildir..
Birincisi; Arkeoloğların  ve tarihçilerin yıllar boyu   yaptığı  yüzey araştırmalarına göre,Yozgat il’i Hititler.Firikler,Med’ler,Persler,Roma ve de Bizans imparatorluklarının yerleştiği ve hüküm sürdüğü topraklar  arasında ve Anadolu yarımadasının  tam ortasında yer almaktadır.Tüm bu uygarlıkların derin izleri,paha biçilmez kalıntıları ,eserleri,ziynetlerinin bir bölümü Yozgat il’i topraklarının altında saklıdır. Yozgat,maalesef bugüne değin de değerli tarihi hazinelerini ve kültürel miraslarını henüz toprağın üzerine çıkaramamış bakir bir vilayettir. Yozgat’ın adı ünlenmemiş Anadolunun tarih dolu ender bir yöresi  olduğunu farkeden kaçakçılar,bu  tarihi eser deposu vilayeti  kendilerine ilk adres ve faaliyet alanı olarak seçmişlerdir.
İkincisi ; Yozgat, cumhuriyet tarihi boyunca tarihini ve kültürel mirasını yeterince ortaya çıkaramayan  ve bu değerlerine de ( istisnalar hariç) sahiplenemeyen yöneticilerin yönettiği bir vilayet olma konumunu halen sürdürmektedir.Kaçakcılar,bunun da farkındadırlar.
Yozgat, tarihi rezervleri itibariyle hem zengin ve bakir bir bölge,hem de sahipsiz bir memleket olduğu için tarihi eser kaçakçıları işte bu sebeple Yozgat’ı hiç boş bırakmıyorlar..
**
Artık bilinen ve görünen o ki:Yozgat’ın tarihi zenginlikleri ve kültürel hazineleri soyulmakla kalmıyor,hızla yok oluyor.
Ve işin dramatik tarafı da Yozgat’ı yönetenler, Yozgatın tarihsel zenginliğini iflas ettirecek bu soyguna seyirci kalıyor.
Sadece ihbarları değerlendirerek onlarca kaçakçıyı yakalamakla Yozgatta hızla devam tarihi eser yağmalaması önlenemez.
Yağmalamayı durdurabilmek  için ihbarsız  diğer  soygunları da önlemek gerekmez mi ?
OKUR YORUMLARI
Musa Karadeli
09.03.2022 14:34:25

Yozgat'ın sorunlarını yazarak dile getirdiğiniz için teşekkürler.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ