Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat belediyesi ne zaman sorgulanacak ?

Yozgat Belediyesinin AKP döneminde olumlu-olumsuz ve doğru – yanlış her ne kadar icraatı varsa bunları eleştirecek, sorgulayacak, sorumluların peşinden koşacak ve yakasına yapışacak en son kişi hiç şüphesiz ki eski Belediye Başkanı sayın Mehmet Erdemir’dir.

14 yıl yönettiği Belediyeyi yanlış icraatları nedeniyle 100 trilyon lira borç batağına ve hacze sürükleyerek kentin gelişimi açısından geleceğine adeta ipotek koyan, çevre kentlere göre Yozgat’ı geride bırakan eski bir Belediye Başkanı,mevcut Belediye yönetimini ve icraatlarını sert bir üslupla eleştiriyor, olayı TBMM’ye taşıyor ve ilgili bakanlara soru önergeleri veriyorsa o zaman Belediyenin icraatlarını mutlaka irdelemek gerekiyor.

Belediyenin birbirinden ilginç uygulamaları konusunda en son konuşması gereken kişi eğer Belediye sorumlularına ağır suçlamalar yöneltebiliyorsa ve hele bu kişi Belediye Başkanlığından yetişme, deneyimli ve kurt bir politikacı ise Yozgat Belediyesinin son zamanlarda kamuoyunun gündeminden de düşmeyen şaibeli icraatlarında ‘bir anormallik vardır’ demektir.

Şimdi , yaklaşık 3 yıldanberi Yozgat Belediyesini yöneten AKP’li Belediye Başkanı Yusuf Başer döneminde olup biten hatalı ve şaibeli işlerle ilgili iddialara kısa başlıklarla tekrar göz atalım:

√Belediyenin tek Cumhuriyet meydanı Belediye Meclisi kararı alınmaksızın, kapalıçarşı veya otopark yapılacağı gerekçesiyle planı - projesi çizilmeden bir gecede yerle bir ediliyor. Başkan Yusuf Başer, bu icraatıyla Belediye yönetiminde bilinçsizliğin ve sorumsuzluğun somut bir örneğini sergileyerek meydanda yapılan hafriyattan dolayı Belediyeyi zarara uğratıyor.

√ Çemsan bölgesinde yapılan 18. madde uygulaması ile tüyü bitmedik yetimin hakkı bulunan Vakıf arazisi, Belediye Başkanı Yusuf Başer’in kontenjanından Belediye Meclisine AKP’nin listebaşından seçilen ve ilk dönem Belediye Encümen üyeliğine getirilen Satılmış Erdoğan isimli Belediye Meclisi üyesinin bir yakınına akaryakıt istasyonu sahasına dönüştürülerek veriliyor.

√ Eski Başkan Erdemir’in açıklamasına göre, 25 bin dikenli çamın dikildiği ve ‘şehitler ormanı’adı verilen orman arazisi imar sahasına dönüştürülüp parsellenerek satılıyor. Bir dizi teknik hatalarla ve rekabet ortamı oluşturulmadan yapılan satışlar sonucunda o bölgede 2 yıl önce metrekaresi 190 YTL’den satılan arsaların benzerlerinin metrekaresi 90 YTL’den satılarak Belediye yine zarara uğratılıyor. Bazı AKP’lilerin yeni imar sahasında ruhsatsız ve kaçak inşaat yapmalarına Belediyece müsamaha gösteriliyor.

√ Kentin eski Başkan Ali Açıkgöz ile yeni Başkan Yusuf Başer döneminde yapılan temizlik ihalelerinde, park bakım ve ağaç-çiçek alımlarında yüksek düzeyde trilyon liralık farklar bulunduğu, Belediyenin usulsüz harcamalarının acilen denetim altına alınması gerektiği vurgulanıyor.

√ Başer’in temizlettirip, boyattırdığı ve çeki düzen verdirerek işler hale getirmeyi başardığı Abide İşhanında ise AKP’li bazı Belediye Meclisi üyelerinin veya yandaşlarının imar yasasına aykırı biçimde koridorları paylaşıp işyerine dönüştürdüğü,dış cephe duvarlarını yıktırıp vitrinler açtıkları aylardanberi dilden dile dolaşıyor.

Belediyenin daha başka bir dizi yanlış icraatlarından da söz ediliyor.

Diğer iddiaları da önümüzdeki haftalarda kamuoyunun bilgisine sunacağım.

Ancak,Yozgat Belediyesinin su yüzüne çıkan ve kamuoyunun gündeminden düşmeyen icraatlarına ilişkin iddiaları bugüne kadar ilk aşamada soruşturması gereken Devlet, İçişleri ve Orman Bakanlarının Erdemir’in soru önergelerine rağmen Yozgat’a henüz müfettiş göndermediklerini ve Belediyenin her geçen gün kabarmakta olan dosyalarını açmaya niyetli olmadıklarını duyuyoruz.

Belediyenin onca soruşturulmayı gerektiren icraatlarının sadece Yozgat Valiliğince tayin edilen bir yerel muhakkik tarafından incelendiğini biliyoruz.

Öte yandan Vakıflar Sivas Bölge Müdürlüğünün ise 18. madde uygulaması ile kaptırdığı arsayı geri alabilmek ve Belediyenin 18. madde uygulamasına tedbir koydurmak için Bölge İdare Mahkemesine başvurduğu bildiriliyor.

Evet, onca iddiaya bir muhakkik görevlendiriliyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü de kendi sorumluluğunu kurtarmak adına arsanın peşine düşüyor.

Kısacası, Yozgat Belediyesi sanki iktidarının kanatları altında korunuyor.



Oysa,Yozgat Belediyesine yönelik iddiaların bir kısmı doğrudur.

Mesela, Cumhuriyet alanının bir gecede yerle bir edilerek Belediyenin keyfi olarak zarara uğratıldığını kim inkar edebilir?

Mesela, Üzerinde tüyü bitmedik yetimin hakkı bulunan Çemsan’daki vakıf arazisinin Belediyenin tasarruf ve uygulamaları ile AKP’nin bir yandaşına armağan edildiğini Başkan Başer dahil hiçbir Allah’ın kulu inkar edebilme şansına sahip midir?

Ama, diğer yanda Belediyeye yönelik iddiaların bazıları da doğru olmayabilir.

İddiaların doğrusu - yanlışı, yasalı - yasal olmayanı ya da yolsuzu ve yolsuz olmayanı nasıl ortaya çıkacaktır ?

Elbette, tarafsız ve deneyimli müfettişlerin yapacağı soruşturmalarla…

O halde,AKP iktidarı ve ilgili bakanlıklar daha neyi bekliyor?

Yozgat Belediyesine yönelik birtakım icraatlarıyla ilgili iddialar, eğer asılsız ise iddiaların muhataplarının töhmet altından kurtulması ya da iddialar doğru ise sorumlularının cezalandırılması için soruşturmaların geciktirilmemesi gerekir.

Bilinmeli ki, Belediyeye ilişkin iddialar,soruşturulması savsaklanacak ve de üzeri örtülecek türden değildir.


Tarih : 21.02.2007

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ