Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat-Ankara arası duble yol rezaleti

Sanırım Yozgat Ankara arasında gidip gelirken siz de fark etmişsinizdir.
Hele bir de bu yolda direksiyon kullanmışsanız ne demek istediğimi hemen anlamışsınızdır.
Bugün size Yozgat- Ankara arasındaki bölünmüş ,ya da yeni duble yol kepazeliğini anlatmak istiyorum.
¨¨¨
Bilmem hatırlarmısınız, rahmetli Özal dönemi Yağlı-Yerköy arasına yapılan asfalt yolu..
Aradan geçen 23 yıl kullanılmışlığına rağmen hala sapasağlam ve oldukca rahat bir yol..
Ama, bir de son yıllarda yapılan karayollarına bakalım.
Yozgat Ankara arasında yer yer açılan,yenilenen ve yapılan bölünmüş duble asfalt yollardan söz ediyorum.
Biliyoruz ki; duble yollara beton asfalt dökülmemekte..
Adına “duble”,”bölünmüş” veya başka bir şey, ne derseniz deyin yeni yapılan uluslararası bir karayolu çok kısa zamanda bozulur mu?
Ama,Yozgat - Ankara veya Yozgat - Sorgun arasında ve özellikle de Yozgat il sınırları içerisinde inşa edilen duble yollar hernedense hemencecik bozuluyor.
Ve peşinden onarımınlarına başlanıyor.
Yeni duble yola yapılan onarımlar işe yaramıyor,yamalıklar da her ne hikmetse tutmuyor,
Ağır tonajlı araçların yıllarca yıprattığı miadını doldurmuş yorgun yol görüntüsünden bir türlü kurtulamıyor.
Yozgat-Ankara arasındaki duble yollarda seyrederken dikkat edin aracınız sallanıyor, hatta yer yer zeminin dengesizliği yüzünden zıplıyor.Sanki genişletilmiş stablize köy yolunda gidiyorsunuz.
Ama, ’Özal’ döneminin eski asfalt yoluna girdiğinizde aracınızın dört tekeri de dengede gidiyor,yol gürültüsü kesiliyor ve kelimenin tam anlamıyla rahatlıyorsunuz.
¨¨¨
Nisan’ın ilk haftasında özel aracımla önce Bursa’ya gittim. Bursa’dan da İzmir’e geçtim.
Ankara – Bursa, Bursa - İzmir ve İzmir - Ankara arasında son yıllarda yer yer yapılan yeni bölünmüş duble yolları da gördüm.
Üzülerek ifade etmek zorundayım ki; Yozgat-Ankara arasındaki yeni yol rezaletinin hiçbirini o güzergahta görmedim.
Evet,o istikametlerdeki duble yollar da beton asfalt gibi değil ama Yozgat –Ankara arasındaki bölünmüş duble yollar gibi bozuk ve de yamalıklı da değil.
Geçtiğimiz günlerde de Sarıkaya ilçemize gidip gelmiştim.
Ya o Yozgat-Sorgun arasındaki yeni duble ve bölünmüş yoldaki rezalete ne demeli?
Yozgat il sınırları dışında gerçekleştirilen duble yol yapım kalitesine bakıyorsunuz.
Hiç değilse gerçekten sorunsuz şekilde yeni bir karayolunda seyahat ettiğinizi gözlemliyorsunuz.
Yozgat’lının en sık kullandığı yollara bakıyorsunuz..
Karayolu adına periyodik yol rezaletlerini yaşıyorsunuz.
Bozuk,yamalıklı,dengesiz, dayanıksız köy yolu asfaltına benzer, genişletilmiş sözde devlet karayolu bu çağda Yozgat’lıya yaşatılan yeni bir işkence türü olmalı.
Yozgat - Ankara arasında son yıllarda inşa edilen bölünmüş,duble yollar bir vatandaş olarak bana “yolsuzluk” yollarını çağrıştırıyor.
Uluslararası E-88 güzergahında yer alan Yozgat-Ankara arasındaki bu devlet karayolunun yeni yollarının zemini niye bu denli dengesiz oluşturulur, sonra çok kısa zamanda bu kadar çabuk nasıl bozulur,nasıl kötü yamalıklar atılır; işte,tüm bu sorunları birer birer sorgulamak lazımdır.
¨¨¨
Sözümün son noktasında buradan tüm ilgililere ve yetkililere sesleniyorum;
Yozgat-Ankara ve ayrıca Yozgat-Sorgun arasında son yıllarda yapılan yeni duble yollar. karayollarının standartlarının ötesinde alenen görülmektedir ki; yolsuzluk yollarıdır.
Eğer,bu yollarda yolsuzluklar veya yandaş kollamaları olmasa devletin karayolu bu kadar kısa zamanda bozulması mümkün müdür ?
Bahsettiğim yolları yapanlar kadar bu yolları karayolları ihale şartnamelerine uygun görüp “kabul” edenler de vebal altındadır.
Bu nedenle kısa zamanda bozulan duble yollar,özenle ve ciddiyetle hemen revize edilmelidir.
Ve tüm sorumluları da mutlaka sorgulanmaladır.

Not : Bu yazı konunun önemine binaen yeniden yayınlanmıştır.
OKUR YORUMLARI
Eyüp bozok
25.09.2011 21:09:00

delice yerköy sorgun yıldızeli arası kısım kısım ihalesi yapıldı diye bekir bozdağın beyenatları var nedir bu iş bunun aslını bilen var mı geçen sorgundan sivasa gittim il sınırında sivas tarafı beton asfalt yozgat tarafı kaplama bayağı bir moralim bozuldu sivaslılar için bari yolun devamını asfaltlasalar adamalar ankaraya giderken yozgattan geçiyorlar.yozgatın çevresindeki iller tamamı sıcak asfaltla bağlanıyor diğer illere yozgata gelince bozuk mıcır yol başlıyor

ahmet yılmaz
22.08.2011 17:39:00

evet ankarada ikamet eden yozgatlı biriyim,her ay en az 2 sefer yozgat ankara arası yol gidip gelmekteyim sadece söylemek istediğim şu ki ''ingilizler asfaltı bulmuş; türklerde yamasını''! malesef ankara yozgat arası yol da bu şekilde...

Hasan ERKILIÇ
04.08.2011 00:37:00

Sevgili Osman ağabey;Yozgat ve Yozgatlının dertlerini ciddi anlamda değerlendirdiğiniz ve gazetenizde duyurduğunuz için minnettarım.Ben de,sık sık Ankara-Yozgat arası yolculuk yapıyor ve yollardaki kalitesizliğin çilesini çekiyorum. Yozgat olarak hep cefa çektik ama kesinlikle çok daha iyi hizmetleri hakettiğimize inanıyorum.Sesimiz olduğunuz için teşekkürler,görüşmek dileğiyle..... Hasan ERKILIÇ

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
30.07.2011 11:29:00

Değerli Osman Beyciğim.Bu yorumumu lütfen yazınıza nazire olarak kabul etmeyiniz ama son seçim sonuçları göstemiştirki Yozgat insanı hayatından memnun.Verilen alt yapı üst yapı hizmetleri,yaşadığı hayat standartı,ekonomik durumu,Yozgat'taki istihdam,çocuklarının yüksek tahsil ve askerlik sonuçları onları tatmin ediyor.Karayoluda öyle oluversin canım ne çıkar, nasıl olsa hızlı tren geliyor.İstanbuldan sevgi ve saygılar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ