Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Yozgat’ı yönetenlerin imtiyazları

“Yozgat, yabancılar için bulunmaz bir cennet,hemşehrileri için de dayanılmaz bir cehennemdir” mealindeki teşhisime şimdilerde bir eklenti yapmam gerekiyor.
“Yozgat, seçilmişler ve atanmışların en özgürce görev yaptığı Türkiye’nin ender vilayetlerinden biridir.”
Yozgat’ta siyasi platformlarda ,kamuda veya yerel yönetimlerde görev alanlar,hata yapabilme lüksüne de sahiptirler.
Onun için yönetenlerinin en rahat görev yaptığı yerdir Yozgat …
Çünkü;
Yozgat adına parlamentoda, kamuda ve yerel yönetimlerde ellerinde ‘yetki’ mührü bulunanlar, diledikleri takdirde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyebilirler.
Hatta yanlış işlerin ötesinde, hesapsız, kitapsız, plansız, yolsuz ve yasa dışı işler de yapabilirler.
Gerek necip halkımız ve gerekse ilgililer,her ne hikmetse onlardan hesap sormazlar.
Dolaysıyla cezalandırılmazlar ve bir bedel de ödemezler.
Hatta kimilerinin ise ödüllendirildiği ve Yozgat’ta yıllar boyu baş tacı edildikleri kamuoyunca bilinen vakıalardandır.
¨ ¨ ¨
Örnek ister misiniz ?
İşte size muhtelif örnekler..
Eğer,siz bu vilayetteki halkı parlemantoda temsil etmek üzere bilmem kaç dönem milletvekili seçilmiş ve bugüne kadar Yozgat’ın temel sorunlarına ilişkin projeler üretememiş iseniz…
Basın mensuplarının karşısına geçip,”Biz devr-i iktidarımızda yarım kalan tesisleri tamamlayıp halkımızın beklentilerine cevap verdik”demekle yetinebilirsiniz.
Ve daha sonra “Yozgata daha başka neler yapabiliriz.Bunu bulmak zorundayız.Yeni projeler üretmeliyiz” dediğinizde bu şehirde birileri size “Ey vekilim, Yozgat için proje üretmek sizin göreviniz olduğu halde kaç dönemdir niye projeler üretemediniz.. Geçmişte vaat ettiğiniz projelerinizi önümüzdeki seçime mi hazırlıyorsunuz?Yoksa proje üretmeyi bizden mi bekliyorsunuz”demez.
¨ ¨ ¨
Eğer,siz bu il’de bilhassa iktidarın milletvekili iseniz “vekil” olmanın anlamını Yozgat bürokrasisine tecrübesiz “vekil” bürokratları atamak biçiminde yorumlayabilir,Yozgatın kalkınmasına katkı sağlayacak proje üretmek yerine hizmet görev sürelerinizi bilumum bürokrat, memur ve hademe tayinleriyle harcayabilirsiniz.
Ekonomide, eğitimde ve sanayide Doğu ve Güneydoğunun en geri illeri arasında yer alan Yozgat’ımıza tecrübeli, yetenekli, vizyonlu, çaplı bürokratlar atanmasını sağlamanız gerekirken “Vekil” statüsündeki tecrübesiz yandaş bürokratlarınızı ilimize ‘müdür’ olarak görevlendirebilirsiniz.
İşte, o “Proje”dediğiniz hizmet modemlerini Yozgat’ta kaldığı kısa sürede çok sayıda üreten Cesim Ateş gibi çalışkan bir müdürü görevinden uzaklaştırabilir, Ateş’in projelerini kendine malederek Antalya Milli Eğitim Müdürlüğüne yelken açabilen “Osman Nuri Gülay”gibi uyanık bürokratlarla övünebilir ve yerine de stajyer vekil bir müdür atayabilirsiniz
Ne de olsa ,mühür sizdedir.
Karşınızda da size “Yozgat bürokrasinini yaz-boz tahtası gibi sınırsız kullanma yetkisini nereden alıyorsunuz“ diyebilen muhalefet de yoktur.
Rahat olabilirsiniz.
Yaklaşan 2007 seçimlerinde de karşınızda iktidar alternatifi partiler oluşmazsa hiç merak etmeyin yine parlamenter seçilmeniz pekala mümkündür.
¨ ¨ ¨
Eğer,siz bu vilayetten yıllarca parlamenter seçilmiş, 2 dönem de Bakanlık yapmışsanız ve tığ teber gittiğiniz parlamentodan 20 yılda Türkiye’nin en zengin mülti trilyoner parlamenterlerinden biri olarak çıkmış, 3 Kasımdan bu yana da kendinize bir parti bulabilmek için kapı kapı dolaşıyor iseniz ..
Hiç endişelenmeyiniz.
Hiç kimse size o büyük servetinizi arsalarınızı ,villalarınızı ,dairelerinizi, katlarınızı, işletmelerinizi, yurt içindeki ve dışındaki fabrikalarınızın kaynağını sormaz.
Bugüne kadar gizlemeyi başardığınız o çok büyük servetinizi 20 yıllık mebus maaşıyla nasıl kazandığınızı araştırmak kimsenin aklına gelmez.
Yozgat siyasetinin tüm sözcüleri dahil birileri çıkıp sizi “ Şu 3,5 yılda kapısında dolaşmadığınız hangi parti kaldı? Senin hiçbir misyonunun, felsefen ve siyasal çizgin yok mu?”diye sorgulamaz.
Ve bilmelisiniz ki ,eğer seçime kadar kendinize bir parti bulabilirseniz “Bunların 5’i bir Lütfullah Kayalar etmez” diye mevcut milletvekillerine ateş püsküren Yozgat seçmeni tarafından tekrar parlemantoya seçilmeniz olasıdır.
¨ ¨ ¨
Eğer siz, bu Yozgat şehrinde Belediye Başkanlığı yaptığınız 16 yıl gibi uzun bir süreçte kentin altyapı, yol ve imar gibi temel sorunları çözemediğiniz gibi, Belediye Et-Entegre tesisinden dolayı Belediyeyi altından kalkamayacağı 100 trilyon lira civarında borç kazığı bıraktığınız halde AKP milletvekilliği ile ödüllendirildi iseniz…
Yozgattaki ne siyasi muhalifleriniz,ne de kendini kamuoyu adına denetim mekanizması olarak algılayanlar bile “BESET’ i başlangıçta Yap-İşlet-Devret modeliyle Belediyeye bedavaya malolacak şekilde kuracağınızı vaad etmenize rağmen sonradan Hazine kredisiyle ve yüksek faizle birlikte yaklaşık 100 trilyona malederek Yozgatlıyı niye bu kadar ağır borca mahkum bıraktığınız gerekçesiyle sizi eleştirmez.
Sakın korkmayınız ..Belediye Başkanı iken değiştirdiğiniz ileri sürülen BESET dosyasının,kaybolan Belediye Meclis ve Encümen evraklarının akibeti kimsenin umurunda değildir.
Rahat olun. Geçmişte Ergenekonun Başkomutanı , AKP’nin liste başı milletvekili ve şimdilerde ise ANAP genel başkan yardımcısı ve Yozgat’ın medar-ı iftiharı siyasetcisi olarak Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde ANAP barajı aşarsa yine milletvekilliği ile ödüllendirileceğiniz muhakkaktır.
¨ ¨ ¨
Eğer, siz 28 Mart’ta Recep Tayip Erdoğan rüzgarıyla birlikte MHP’nin Belediyedeki saltanatına son verip Başkanlığa seçilmiş iseniz..
Arkanızda da güçlü iktidar desteği var ise.
Gücünüz güç.. İşiniz iş.. Yetkiniz keyfiniz demektir.
İcraatlarınızı kafanızda tasarlarken Belediyeyi babanızın çiftliği gibi kullanabilirsiniz.
Hükümet konağının bahçesine bir gecede zabıta birimi inşa eder,ertesi gün yıktırabilirsiniz.
Karayolları Bölge Müdürlüğüne siparişle yaptırdığınız köprülü kavşak projesinin tamamlandığında koca kenti ikiye böleceğini, şehrin iki yakasını birbirinden koparabileceğini önceden kestiremeyebilirsiniz. 6 trilyonluk köprülü kavşak projesine yaya alt geçitlerini koydurmayı unutabilirsiniz. Böylece Devlet bütçesine 680 milyar liralık ekstra yük getirebilirsiniz.
Unutulan yaya alt geçitlerinin sonradan yapımı nedeniyle ömrü uzayan yol zulmünü aylarca Yozgatlıya reva görebilirsiniz.
Köprülü kavşak projesinin geçtiği Sivas caddesinin kodunu yükseltebilirsiniz.
Lise caddesinin ve lise caddesi ile bağlantılı yolların da kodunu düşürerek imkanları kıt Belediyenin kasasından trilyonlar harcayabilirsiniz.
Ama kimse size “Yahu Reis, şehrin Sivas caddesinin kodunu yükselttin. Lise caddesini de düşürdün. Böyle akıl almaz icraatları nereden icat ediyorsun” demez.
Belediyede hem Meclis, hem Encümen ve hem de icra organları sizin emrinizdedir.
Bazen Meclis kararlarına uymadan,bazen meclise danışmadan her türlü icra yetkisini kullanmak sizin insiyatifinizdedir.
Dilerseniz , Belediye Meclisinin yeşil alan olarak korunmasını kararlaştırdığı yeri ihalesiz kiraya verebilirsiniz.
İsterseniz, bir AKP’li Belediye Meclisi üyesinin kullandığı işyerinin merdiven boşluğunu da dükkanına katmasına olanak sağlayabilirsiniz.
Fuarın karşısındaki arsalar üzerinde yapılacak inşaatların kat sayısını 10’a çıkardıktan sonra satışa sunabilir ve buralardan arsa edinebilmeleri için bazı partililerinize ve ,yakınlarınıza göz kırpabilirsiniz.
Zincirleme daha nice yanlış işlere devam edebilirsiniz.
Az kalsın unutuyordum..
Belediye Meclisinin onayını almadan Yozgatın Cumhuriyet Meydanını bir gecede yerle bir edebilirsiniz.
Yaptığınız bu işin yasal olmadığını öğrendiğinizde paniğe kapılmanıza hiç gerek yoktur.
Çünkü, sizin yasa dışı işleriniz bile bu şehirde yandaşlarınız tarafından Cesur Yürekli Başkan’ın icraatları olarak değerlendirilmektedir.
Sizin ifadenize göre, anketlerde halkın % 72’nin beğenisini ve taraftarlarınızın da “Cesur yürekli başkan” yakıştırmasını kazanmış Belediye başkanı olarak size düşen görev,yasal ya da yasadışı icraatlara hiç çekinmeden devam etmektir.
Sakın tasalanmayın.
Açıklamanız doğru ise ne de olsa halkımızın % 72’si icraatlarınızı alkışlamaktadır ( ! )
¨ ¨ ¨
Eğer bu şehirde siz de kamu kesiminde yönetici iseniz yaptığınız veya yapacağınız yanlışlardan dolayı hata yapma lüksüne sahipsiniz demektir.
Müfettişleriniz Kurum denetimlerinde hatalarınızı yakalarsa ona bir şey diyemem.
Ama taleplerini değerlendirdiğiniz siyasi iradeden,sivil toplum örgütlerinden ve ahalimizden yana bir sıkıntınız olamaz.
Hele bir de yabancı iseniz hemşehrilerimiz size saygıda hatta sevgide bile kusur etmezler
Dahası sivil toplum örgüt temsilcilerimiz,tüccarımız ve esnafımız üst düzey bürokratını tayin olduğu vilayete kadar zengin bir araç kortejiyle uğurlar.
Beyhude söylemiyorum ya…
“Yozgat, yabancılar için bulunmaz bir cennet,.hemşehrileri için dayanılmaz bir cehennemdir.”
Ve şimdilerde de ekliyorum:
“Yozgat,şehrin geleceği üzerine yanlış icraatları yapanların en itibar gördüğü Türkiyenin ender illerinden biridir.”

Tarih : 28.11.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ