Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YOZGAT'TA AK PARTİ İLE GEÇEN 13 YIL

Ak Parti iktidara gelmeden önce Yozgatın nüfus tabelası 680 bini gösteriyordu.
Hadi bu nüfusun 50 binini ‘taşıma seçmen’ yazımlarının yol açtığı ‘mükerrer’ nüfus kabul edelim.
Yozgatın o günkü nüfusu yaklaşık 630 bin idi..
Bugün 432 bin.
Demek ki; 13 yılda yaklaşık 200 bin hemşehrimiz Yozgatı terk-i diyar eylemiş.
Göç,aynı hızla sürerse..
TÜİK’in hesaplarına göre, nüfusumuz Cumhuriyetin kuruluşunun 100.yıldönümünde yani bundan 8 yıl sonra 2023 yılında 306 bine, 2035 yılında da 200 bine düşecek.
Demek ki ; Yozgat’ı vahim bir gelecek bekliyor.

* * *

Anavatan Partisi, Doğu ve Güneydoğunun milli geliri düşük 19 ilinde özel sektör yatırımlarını alabildiğine teşvik etmek ve PKK terörürün etkin olduğu o bölgede işsizliği gidermek için 1998 yılının başlarında 4325 sayılı OHAL teşvik yasası adıyla bir yasa hazırlamıştı.
Benim ANAP il başkanlığını yaptığım o dönemde ANAVATAN Partisi Yozgat’ı işte bu yasanın kapsamına dahil etmişti. Devletin 4325 yasa ile o dönem yatırımcılara sunduğu çok cazip teşviklerinden Doğu ve Güneydoğunun 19 fakir il’inin yanı sıra Yozgat ve Ordu ile birlikte toplam 21 il faydalanmaya başlamıştı.
4325 sayılı OHAL teşvik yasası Yozgat’ı geri kalmışlıktan kurtaracak,ilimizin sanayileşmesini ,ekonomik gelişimini sağlayacak ve işsizliği giderecek özellikte Cumhuriyet tarihi boyunca Yozgata kazandırılan en önemli ve en yararlı bir kalkınma projesiydi.
4325 sayılı teşvik yasası sayesinde Yozgat Organize sanayi bölgesinde kurulan fabrika sayısı çığ gibi artarak 3-4 senede 48’i bulmuştu. O tarihlerde sadece Yozgat OSB’de faaliyete geçen fabrikalarda 10 binden fazla işçi çalışıyordu.
Ak Parti, 3 Kasım 2002 seçimi öncesinde yani ilk seçim kampanyasında 4325 sayılı OHAL teşvik yasasının 5 yıl uzatılacağını vaad ve ilan etmişti. 2002 seçiminde büyük bir zaferle işbaşına gelen Ak Parti iktidarı maalesef sözünde durmadı. 4325’in yerine 5084 sayılı yeni bir teşvik yasasını yürürlüğe koydu.Teşvikli il sayısını önce 21’den 36’ ya sonra da 36’dan 48’e yükseltti.Teşvikli il sayısı artınca Yozgatın teşvik cazibesi de kayboldu gitti.Böylelikle Yozgatın hem sanayileşmesi,hem de ekonomik açıdan hızlı gelişimi frenlenmiş oldu.
Aradan 13 yıl geçti.Yozgat OSB’de fabrika sayısı artmadı.Aksine azaldı.. Şimdilerde burada 32 irili ufaklı tesis faaliyette. Çalışan eleman sayısı ise 1500 dolayında.

* * *

Ak Parti’nin Bakanı,yetkilileri,temsilcileri önceki seçimlerde Yozgata özel birtakım vaadlerde bulunmuşladı.
Mesela bundan 10 yıl önce demişlerdi ki;
“Hızlı treni Yozgattan en geç 2012 yılında geçireceğiz”
Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir hızlı tren projeleri tamamlandı.
Ama Ankara-Yozgat hızlı tren projesinin daha henüz Elmadağ etabının viyadüklerinin ihalesi yapılmadı.
Sözün burasında belirtmek isterim ki; bundan 10 yıl önce 2012 yılında tamamlanacağı vaat edilen projenin inşaat çalışmaları bu tempoda sürdürülürse 2022 yılına kadar Yozgata hızlı trenin gelmesi mümkün gözükmemektedir.

* * *

Adalet ve Kalkınma Partisi Yozgatlıya başka neler vaat etmişti ?
En önemlilerini tekrar hatırlayalım.
“Yozgatın çevre il ve ilçeleriyle ulaşım ağını duble yollarla birbirine bağlayacağız”dediler.
Türkiyenin doğusunda, batısında, güneyinde ve kuzeyinde Yozgat hariç hemen hemen her vilayetinde duble yollar,bölünmüş yollar en mükemmel biçimde tamamlandı.
Ama benim adını yıllardanberi ‘Yolsuzluk’ yolu olarak nitelendirdiğim Kırıkkale-Yozgat yolu 13 yıldır bitirilemedi.
Sorgun-Sarıkaya-Boğazlıyan ve Yozgatın diğer ilçelerle bağlantılı yolların çoğu her nedense tamamlanamadı.

* * *

Dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 17 Mayıs 2011 tarihinde Yozgat Cumhuriyet alanında partisinin düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada Yozgatlılara “marka şehir” sözü verdi.
Aradan 4 yıl geçti.Yozgat için derin anlam ifade eden ve bütün hemşehrilerimizi heyecanlandıran “marka şehir” projesinin içi doldurulamadı.
Dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise 16 Ağustos 2011 tarihinde Yozgatın yerel medyasına yaptığı bomba gibi bir açıklama ile Yozgata Sivasla birlikte savunma sanayi üssünün kurulacağını müjdelemişti.
Aradan 4 yıl geçti, şimdilerde savunma sanayi üssü vaadini Yozgatta ne konuşan ve hatırlayan siyasetcimiz var..
TBMM Başkanı hemşehrimiz Cemil Çiçek, Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 11 Mart 2012 tarihinde kentimizde düzenlenen bir törene katılmak üzere Yozgata teşrif buyurmuşlardı.
2017 yılında tamamlanmak üzere Yozgat havalimanı ile çevre yolu yapılacağını söylediler.
Aradan 3 yıl geçmesine rağmen Yozgat Havalimanı projesine başlanamadı.
Yozgat çevre yolu projesi de tamamen lafta kaldı.
Bundan 7 yıl önce ise dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ,kentimizi ziyaretinde Yozgata en kısa zamanda modern bir şehir hastanesi yapılacağını açıklamıştı.
O hastanenin yapımına ancak bu yıl başlanabildi.

* * *

Şimdi siz de diyeceksiniz ki; “Bu Ak Partinin 13 yıllık iktidar döneminde Yozgatta bir takım hizmetler yapılmadı mı ?”
Yapılmaz olur mu?
Ak Parti iktidara gelir gelmez Türkiye genelinde gerçekten bir kalkınma hamlesini başlatmıştı.
Türkiyenin hemen hemen her vilayetine götürdüğü kamu yatırımlarını ve bir takım hizmetlerini Yozgatta da gerçekleştirdi.
Ama Ak Parti iktidarı Yozgata getirdiği hizmetlerden daha fazlasını çevremizdeki illerden örnek verecek olursak örneğin Sivasa, Kırşehire, Çankırıya, Aksaraya , Çoruma ve Kayseriye götürdü. Hatta Doğu ve Güneydoğudaki birçok il’e de Yozgattan daha fazla hizmet aktardı.
İşte bu yüzden Yozgat, 13 yılın sonunda ekonomik göstergeler bakımından İç Anadoludaki bütün illerin gerisinde kaldığı gibi Doğu ve Güneydoğudaki bir çok ilin de gerisine düştü.
Ayrıca 13 yılın sonunda Yozgat ile Kayseri, Sivas, Çorum ve Kırıkkale arasındaki gelişmişlik ve büyüme mesafesi anormal ölçüde açıldı.Bundan 13 yıl önce Yozgat’tan geri olan Kırşehir bile bizi solladı.
Ve Yozgat yine Ak Partinin 13 yıllık iktidarında Türkiyede kamu yatırımlarından en az yararlanan 10 il içerisinde yer aldı.Yozgat, son yıllarda gerileyince ve özellikle istihdam sorunu yoğunlaşınca Türkiyenin en çok göç veren il’i oldu.Sonuç itibariyle de 200 bin hemşehrimiz Yozgatı terk etmek zorunda kaldı.

* * *

Kamuoyu araştırmalarına göre,Ak Parti 1 Kasımda yine en çok oy kazanacağı bilinen bir parti..Yani, AKP önümüzdeki dönem ya tek başına iktidar, ya da kurulacak hükümetin büyük ortağı olacak..
Ve biliyoruz ki ,seçim dönemleri seçmenin vekili ile buluşabildiği ve görüşebildiği fırsat günleridir.
Şimdi sormak ve sorgulamak zamanıdır.
O nedenle Ak Parti olumlu - olumsuz bütün icraatlarının Yozgattaki 1.derecede sorumlusu olan Bekir Bozdağ eğer bugünlerde oy için sizin de kapınızı çalarsa ona sormalısınız.
Yozgatın geleceği açısından hayati değerdeki yukarıda sıraladığım projelerden hızlı trenin,havalimanının,savunma sanayinin ve “marka şehir”vaadinin akibetini,Yozgat sınırları içerisindeki duble ve bölünmüş yollarının neden bu kadar geciktirildiğini , 4325 saylı OHAL teşvik yasasına ve 13 yıldır Başkentteki liyakatlı Yozgatlı bürokratlara niye sahip çıkamadıklarını , Yozgatın en büyük sorunu olan “göç”sorununu niye çözümleyemediklerini behamahal sormak gerekir.
Yozgatın komşu iller bazında geri kalmışlığından kurtulabilmesi amacıyla önümüzdeki dönem Yozgata hayat ve Yozgatlıyı da umut verecek hangi projeleri hazırladıklarını,göç sorununa karşı hangi önlemleri öngördüklerini ve Yozgata özel 1 Kasım vaadlerini de sormalısınız.

* * *

Bu arada Unutmadan bir gerçeği de vurgulamam gerekiyor.
13 yıllık süreçte Bekir Bozdağ,Yozgat halkının Ak Partiye verdiği oy kredibilitesiyle sürekli kendisini yükseltirken,belki de Bakanlık görevleri sırasındaki yoğunluğu nedeniyle Yozgatın Ak Parti iktidarından yeteri ve hak ettiği kadar yararlanmasına imkan sağlamadı veya sağlayamadı.
Ama diğer tarafta da ‘hatıra’ kabilinden proğram dışı birkaç hizmeti de Yozgat’a kazandırdığını belirterek ‘bir hakkı’ teslim etmek isterim.
Sayın Bozdağ,Başbakan yardımcısı iken Diyanet İşleri Başkanlığının proğramında olmadığı halde Yozgata Diyanet eğitim merkezini, Adalet Bakanlığı görevini sürdürürken de Adli Tıp merkezi ile Personel eğitim merkezi olmak üzere 3 projeyi Yozgata kazandırmayı planlamıştır.Halen yapımları devam eden bu 3 proğram dışı projeler tamamlandığında Bozdağ’ın Yozgat’ta adını hatırlatacak eserler olacaktır.
Evet,eğer bu günlerde Bekir Bozdağ,size de uğrarsa önce 13 yıl boyunca iktidarın Yozgatta yapamadıklarını,geciken icraatlarını,Yozgata dair veballerini ve 1 Kasım vaadlerini sorgulamak ama proğram dışı Yozgata kazandırmaya çalıştığı 3 projeden dolayı da teşekkür etmek gerektiğini düşünüyorum.
Ve son söz olarak diyorum ki ; Yozgatın sorunlarına önce seçmenleri sahip çıkmalı ki; adaylar da parlamentoya gidince Yozgatlının beklentilerine duyarsız kalmasın.

20.10.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ