Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

YIKILAN KIZ MESLEK LİSESİ BİNASI VE…

Yeni jenerasyon onu hatırlayamayabilir.

Ama bizim jenerasyon özellikle 68 kuşağı onu yakından bilir ve her zaman saygıyla hatırlar.

Kimden mi söz ediyorum ?

Kentimizde geçen hafta yıkılarak yok edilen Kız Meslek Lisesi binasında tam 10  yıl yöneticilik yapan  sayın Gülseren Özdöl’den bahsediyorum.

Gülseren müdüre ,Yozgat’ta binlerce ‘ideal ev’ hanımlarını yetiştiren sayın Türkan Bora’dan sonra Yozgat Kız Meslek Lisesinde gerçekleştirdiği etkin hizmetleriyle adını Yozgat Milli Eğitimine altın harflerle yazdırmış müstesna bir eğitimcimizdir.

Gülseren Özdöl  hanımefendi aynı zamanda da bu ülke için birbirinden değerli  biri  profesör Çağdaş Özdöl ,diğeri ise Doçent Dr. Çağatay Özdöl  olmak üzere  Tıp alanında 2 bilim adamını yetiştirmiş yetkin bir annedir.

Ve Yozgatın yetiştirdiği kıymetli  ve beyefendi portrelerinden memleket sevdalısı  sayın Dursun Özdöl’ün de 52 yıllık eşidir.

Gülseren hanım,önceki gün el yazısı ile kaleme aldığı bir mektup yolladı bana..

Mektubun konusu yıkım enkazı bugünlerde kaldırılmakta olan Yozgat  Kız Meslek lisesi  binasına ilişkindi.

10 yıllık yöneticilik sürecinde acı- tatlı hatıralarını hafızasında taşıdığı Tarihi binanın yıkımı onun içini sızlatmış,yüreğini dağlamış.. İşte bu yüzden duygu ve düşüncelerini mektubuna dökmüş..

Bakın Gülseren hanım mektubunda duygularını nasıl dile getirmiş..

Değerli kardeşim Osman bey,

Bizi içten hüzünlendiren aldığım bir haber sizinle paylaşma isteği uyandırdı. Şu bir gerçek ki, saygıyla andığımız Abbas Sayar’ın dediği gibi “Yozgat var .Yozgatlı yok”..

Özveriyle yaşamınızı sürdüren sayılı kişilerden biri olarak sizlerle gururlanıyoruz.

Kız meslek lisesi binasının yıkılmakta olduğu haberini ilk önce öğrencilerimden aldım. Yurtiçi ve yurtdışından telefon eden öğrencilerim “Öğretmenim okulumuzu yıkıyorlar” diye ağlayarak isyan ediyorlar.

Kütüphane yapılacakmış nereden çıktı? Bu memlekette geçmişte, şehir merkezinde en çok yararlanıldığı dönemde hizmet veren kütüphane boşaltılmıştı.

Meslek liselerinin zaten içi boşaltıldı, bir işlevi kalmadı tamam ama neden yıkıyorsunuz? İlkokul yapın,Lise yapın, üniversite yapın, öğrenci yurdu yapın, amacına uygun kullanılsın. Çevrede bir tepki var mı merak ediyorum, gerçi tahmin ediyorum bir zamanlar ilimizin tek fabrikası yüzlerce ailenin ekmek kapısı olan “Tekel bira fabrikası yıkıldı. Bir tepki oldu mu?”

Yozgat’ın en merkezinde ve geniş bir alana oturan kız meslek lisesi yerine kütüphane yapılacakmış! Hangi amaca hizmet ettiği zaman içinde ortaya çıkacak elbette…

Kız meslek liselerinin kuruluş amacı ‘ ideal ev kadını’ yetiştirmek diye özetlenir. Çok uzun yıllar il-ilçe ve köylere kadar uzanan bir zincir içerisinde çok büyük hizmetler verdi.

Genç kız ve kadınlarımızı meslek sahibi yaparak üreten, aynı, özgür bireyler olmasını sağladı.

Türk kadını zekidir, çalışkandır, üretkendir, vericidir sabırlıdır. Ailenin bütün yükü üzerindedir. Başta başöğretmen gazi Mustafa kemal Atatürk ve eşi latife hanım ve cumhuriyet hükümetleri kadın-erkek eşitliği konusunda çaba harcadı ise de erkek egemenliği kadının aydınlanmasına hep karşı çıkmış baskılamıştır. Gerçek neden bence kadının pek çok yönden kendinden üstün olmasını sindirememiş, kabullenmek yerine her türlü baskı ile sindirme yolunu seçmiştir.

Her türlü şartlar altında kadın kişiliğini koruyarak Tanrının ona verdiği güçle dimdik durmayı başarmış evlat olmuş, ana olmuş ,eş olmuş. İnanıyorum ki aydınlanma kadınlarımız ve gençlerimiz yoluyla gerçekleşecektir.

Yozgat kız meslek lisesini ilimize kazandırmak için ne büyük emek harcadığımızı heyecanla, özveriyle, yurtseverlerle Elele olduğumuz  günlerimizi anımsıyorum, içim bir daha sızlıyor…

YIKMIŞLAR, NASIL KIYMIŞLAR !!!

Size ve öğrencim olan eşinize selam ve sevgilerimle.

Gülseren Doğan ÖZDÖL”

**

Evet,Yozgat’ta kurulduğu günden bu yana binlerce genç kızımızı ‘ideal  ev hanımı’ ve aynı zamanda  meslek sahibi olarak yetişmesine olanak sağlayan  kentimizin simgesel  bir eğitim yuvasının yıkılmasından dolayı  tıpkı Güseren hanım gibi ,68 kuşağı Yozgatlılar olarak hepimiz üzüntü duyduk..

Ama yerine inşa edilecek projenin geniş çaplı ve çağdaş bir kültür yuvası  olarak planlanmasından dolayı bir tesellimizin olduğunu da vurgulamakta yarar var.

Tesellimizin nedeni şu:

Eski Defterdarlık binasıyla birlikte tarih olan Kız Meslek Lisesinin yerine  100 bin kitaplı ve mimarisi kitap görünümlü ,bir benzeri Eskişehirde bulunan modern bir Kütüphane ,daha doğrusu bir ‘Kültür Sarayı’  inşa edilecek..

Yozgat Kültür Müdürü sayın Hüseyin Çiftçi ,bu projenin Yozgat’ta klasik kütüphane hizmetlerinin çok ötesinde, kültür, sanat, tarih ve edebiyat merkezi özelliğini taşıyacağını ve Cumhuriyetimizin 100.yılında da hizmete sunulacağını ifade ediyor.

Beklentimiz ve temennimiz o dur ki; Yozgat’ın yeni Kültür Sarayı inşallaah başta Gülseren hanım olmak üzere tüm Yozgatseverlerin  sızlayan yüreğini ferahlatacak bir proje olarak inşa edilir..

 

OKUR YORUMLARI
Cafer oguz6
09.10.2022 10:21:58

Mehhaba Osman Hakan abi Iyi ki varsiniz Yozgat in hafızası siniz Yazık çok yazık bu bina en azından müze olarak degerlendirilebilirdi Selâmlar

Mustafa Çağlayan
07.10.2022 09:49:17

Yapilacak yorum var ama yaptigin her yirumun arkasindan siz Ankara da yaşıyorsunuz yozgat hakkinda görüş bildiremezsiniz yozgattan çıkıp yozgat i begenmiyorsunuz diye eleştirilip hakir goruluyoruz sanki yozgatta yozgat lı varmış gibi

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ