Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

SORGUSUZ, PROJESİZ ,VAADSİZ SEÇİM

Seçimler, halkın temsilcilerinin belirlendiği,ülkemizin,kentimizin ve halkımızın kaderine etki edecek tarihi milatlar olduğu gibi,kampanya dönemleri de daha önce seçilip denenmişlerin sorgulandığı ,halka hesap verdiği ve bütün adayların vaadlerini seçmene anlatmak zorunda kaldığı demokratik platformlarda yarışan tüm siyasetçilerin sınav günleridir.
1 Kasım seçimine yaklaştığımız bugüne değin iktidar partisi milletvekili adaylarının sorgulanabildiğini, halkımıza hesap verebildiğini ve yeni döneme ilişkin vaadlerini duyduğumuzu söylememiz mümkün mü?
Siz,bu seçim kampanyası boyunca iktidar milletvekillerinin herhangi bir yerel medya organında sorgulanabildiğini gördünüz mü ?
Veya Ak Partinin Yozgat merkez ve ilçelerinde düzenlediği halka açık toplantılarının herhangi birinde iktidarın Yozgattaki 1 numaralı sorumlusu Bekir Bozdağ ile diğer milletvekillerinin Yozgat’ta 13 yılda başta göç sorunu ile birlikte yapamadıkları veya tamamlayamadıkları herkesce malum icraatlarıyla ilgili seçmenlerimize hesap verdiğini duydunuz mu ?
Ya da yine halka açık herhangi bir toplantıda hangi hemşehrimizin Bekir Bozdağ’a “Sayın vekilim 13 yıllık iktidarınızda Yozgat gerilediği için 200 bin göç verdi.TÜİK’in raporlarına göre,2023’de Yozgatın nüfusu 306 bine düşecekmiş. Yozgat’ta bugüne kadar göçü niye önlemediniz.Bundan sonra Yozgatın daha da küçülmesini engellemek amacıyla göçü acilen durdurmak için ne yapacaksınız,hangi projeleri uygulayacaksınız,bu konuda bize ne vaad ediyorsunuz”diye sorular yönelttiğine tanık oldunuz mu ?

* * *
Şu bizim garip Yozgat’ın bugünkü ahvaline bir bakarmısınız ?
Tıpkı, 4.evre ‘kanser’ hastası gibi..
Her yıl ortalama 11 bin göç vererek küçülüyor ve göz göre göre vahim bir akibete doğru sürükleniyor.
Sorunun sorumluları, Yozgatın bu kötü gidişatını melul melul seyrediyorlar.
Hatırlarsanız, 7 Haziran seçimlerinden önce Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu,partisinin açık hava mitingine katılmak üzere Yozgata gelmişti.
Davutoğlundan önce söz alan hemşehrimiz sayın Bekir Bozdağ,önceki mitinglerdeki gibi yine Yozgatın hiçbir sorununu ve ihtiyacını dile getirmeyerek Yozgatı sanki güllük ve gülüstan bir vilayet olarak takdim etmişti.
Başbakan Davutoğlu ise milli şairimiz Arif Nihat Asya’nın “Ey güler yüzlü şehir” şiirini okuyarak Yozgatlının ruhunu ve duygularını okşayan bir konuşma yapmış ama Ak Parti iktidarının heybesinden Yozgatlıyı sevindirecek hiçbir müjde ve vaad vermemişti..
Oysa eski seçimlerde dönemin Başbakanı sayın R.Tayyip Erdoğan,Bozdağ ona da memleketimizi güllük gülistanlık göstermesine rağmen Yozgat için yağdırmasa da gürlerdi.”Marka şehir” vb.vaadlerle Yozgatlıyı umutlandırarak sevindirirdi.
Yozgat,bu yılki seçimlerde bir anlamda umutlarını da yitirdi.
7 Haziranda Yozgat’ta 30 bin oy kaybeden Ak Parti iktidarının ben 1 Kasım seçimi öncesinde ilimizdeki bütün icraatlarını gözden geçireceğini ve Yozgatlıyı sevindirecek yepyeni müjdeler verebileceğini düşünmüştüm.
Ama yanılmışım.
Geçen gün evimizin kapısına bırakılan Ak Parti iktidarının ön kapakta Davutoğlu’nun,arka kapağında ise Yozgatın 4 milletvekili adayının fotoğraflarının yer aldığı “Hep birlikte Yozgat’ başlıklı seçim broşünü inceledim.
Düş kırıklığı yaşadım.
Çünkü;broşürde sıralanan bütün vaadler iktidarın genel hizmetlerine ilişkindi..
Yozgata dair tek satırlık bir müjde yoktu.
Oysa,Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu,geçen hafta Çankırı’da 520 milyon dolar harcanarak yapımı tamamlanan ve tam kapasite çalışmaya başladığında 2000 Çankırılıya iş olanağı sağlayacak büyüklükteki lastik fabrikasının kurdelasını kesmişti.
Üç gün önce de partisinin Gaziantep mitinginde vatandaşlara seslenen sayın Davutoğlu “Antebimize hiç boş gelirmiyim,şimdi sizlere Ak partinin heybesinden müjdeler vereceğim “diyerek vaadlerini bir bir sıraladıktan sonra Amanos dağlarını delip Antebi İskenderuna bağlayacaklarını ilan etmişti.

* * *

Ama diğer yanda Yozgatlılar 13 yıllık dönemde içerisinde yapılan bütün seçimlerde Ak Partisine inadına tam destek sağlamış ve Yozgat Türkiyede en çok oy veren 10 il arasında sürekli yer almıştı.
Hatta Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi evladı sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’na % 33 oy verirken ,sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da tam 2 katı % 66 oranında oy yağdırmıştı.
AKP iktidarında Hükümetin ve Parlamentonun en önemli makamlarında ,TBMM Başkanlığında,Başbakan Yardımcılığı,Adalet ve Enerji Bakanlıklarında Yozgatlı siyasetciler görev yapmıştı.
Ama ne hazindir ki , Yozgat 13 yıllık süreçte Ak Parti iktidarının “Yozgat nasıl olsa çantamızda kekliktir” yaklaşımından kaynaklanan ihmali ve yetersiz icraatları nedeniyle gelişmişlik endeksinde İç Anadolunun hatta Doğu ve Güneydoğudaki bazı illerin gerisine düşmüş ve bu iktidar tarafından hiçbir önlem alınamadığı için nüfusunu da 200 bin kaybederek küçülmüştü.
Yani sizin anlayacağınız, Yozgat’ta yıllardanberi yaşanan göç sorununa karşı iktidar,etkin bir çaba göstermemişti.
İşin daha da dramatik tarafı ,AK Parti iktidarının Yozgattaki 1 numaralı sorumlusu ve 1. sıra adayı Bekir Bozdağ,13 yıllık Yozgat icraatlarının hesabını ve büyük projelerin gecikme gerekçelerini izah edemediği gibi,önümüzdeki dönem Yozgat için Yozgatlıyı umutlandıracak ve heyecanlandıracak yeni vaadlerde bulunamadı.
2007-2011 yasama döneminde Yozgata 4 yıllık vekilliği sürecinde dişe dokunur hizmetler kazandıramayan Ak Partinin zengin ve iddialı milletvekili adayı ve TESKOMB genel başkanı Abdulkadir Akgül de Bozdağ gibi önümüzdeki döneme dair Yozgat seçmenine herhangi bir vaad söyleyemedi..
Seçmenlerine sadece şunu vaadedebiliyordu :
“Yozgatı için elimden geleni yapacağım”
Anlaşılan o ki; Akgül 2007-2011 yasama döneminde TBMM’de Yozgat için elinden ne geldiyse yeni dönemde de o kadarını yapabilecek..
AKP’nin 3.sıra adayı Dr.Ertuğrul Soysal’ın bugüne değin Yozgat için ne yaptığını ve hangi vaadin sahibi bulunduğunu bilmem anlatmama gerek var mı ?

* * *

Yozgat’ta bu seçim öncesinde kamuoyuna vaad sunan tek parti MHP oldu.
MHP Genel başkan yardımcısı Sadir Durmaz,Yozgattaki bazı STK’ temsilcilerinin beklentilerine ilişkin Yozgat’ın mevcut teşvik uygulamasında 6.sıraya kaydırılması,Yozgata askeri birliğin getirilmesi ,ihtisas hayvancılık OSB’lerinin kurulması konularındaki yıllardanberi dile getirdikleri taleplerini vaad proğramına koyduğu gibi, MHP olarak öngördükleri “ Orta Anadolu Projesi” ile Yozgatı tarım ve hayvancılık başkenti yaparak göcü tersine çevireceğini ileri sürdü.
MHP 1 Kasım sonrasında olası bir koalisyon hükümetine katılır mı,katılırsa Yozgatta göçü iddia ettiği gibi tersine çevirir mi ?
Onu bilemem ama Yozgatta seçim yarışındaki bir partiden Yozgat yararına iddialı vaadler duymak doğrusu kulağımızı okşuyor.

* * *

CHP adayları yılın her 2 seçiminde de Yozgata özel yeni projeler ve yeni vaadler yerine kendi kişiliklerine ilişkin slogan üretebildiler.
CHP’nin 7 Haziran milletvekili adayı Aslan Nurdoğdu Yozgat seçmeninin huzuruna “Yozgat’ın Aslan’ı”sloganıyla çıkarken 1 Kasım adayı Onur Kaytan da “Onurlu Yozgat,Onurlu gelecek “sloganıyla Yozgatlıları selamladı.
Ama her ikisi de Yozgat için seçmene herhangi bir proje sunamadılar.
Ve açıkcası CHP’nin Aslan’lı ve Onurlu adayları , Yozgatın geleceğine yönelik vaad ve proje üretiminde tıpkı iktidar milletvekili adayları gibi ikmale kaldılar.

* * *

Bağımsız aday Lütfullah Kayalar’ın durumuna gelince..
Onun vaadi ve hedefi oldukca büyük.
Geleceğe yönelik yeni bir genel başkanlık ve Başbakanlık hayali ile yola çıktığını ilan ediyor.
Yozgatlıyı birlikte “tarih “ yazmaya davet ediyor.Kısacası diyor ki ;
“Ey Yozgatlım,beni seçip TBMM’ne gönderirseniz Ankarada merkez sağda yeni bir parti kuracağım,genel başkanlığını yapacağım partiyi de iktidara taşıyarak Anavatan Partisi döneminde olduğu gibi,Yozgata yine büyük hizmetler getireceğim”
Ayrıca bu seçimde kullandığı “Farkı hizmeti “ başlıklı sloganıyla yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır”derken sanki proje vaadine gerek görmüyor.
Sayın Kayalar, geçmiş yıllarda da aynı türden büyük hayallerin peşinde koşmuştu.
Anavatan Partisinde önce genel başkan,sonra ülkemize Başbakan olmak istedi.
Ancak,Anavatan Partisinde liderlik yarışında stratejik hataları yüzünden genel başkan olamadı.
2007 yılında CHP’nin Yozgat listesinden önce milletvekili ,sonra da Cumhurbaşkanı adayı olmak istedi.
Hatırlarsanız o dönem seçim kampanyasında “Abdullah mı,Lütfullah mı ?”afişlerini kullanmıştı.
Ama parlamentoya giremeyince Cumhurbaşkanlığı hayali de suya düşmüştü.
Şimdilerde ise merkez sağda bir parti kurma niyet ve hayalinde..
Kuracağı partiye medya desteği bulabilecek mi ?
Türkiyenin en zengin politikacılarından biri ama kuracağı partinin finansmanını kendisi karşılayacak mı ?
Ve hepsinden önemlisi merkez sağdaki boşluğu dolduracağı bildirilen o partinin kurulmasına Recep Tayyip Erdoğan nasıl müsamaha gösterecek ?
Tabii bütün bu soruların yanıtını 1 Kasımdan sonra birlikte öğreneceğiz..
Ama şurası bir gerçek ki; Kayalar,2007 seçimlerinde CHP’den Yozgat milletvekili adayı olması nedeniyle kaybettiği siyasi itibarını bu seçimde Yozgat’tan bağımsız milletvekili seçilse de seçilemese de 1 Kasımda elde edeceği hatırı sayılır oy potansiyeli sayesinde tekrar kazanmış olacak.

* * *

Evet,Kayalar en azından itibarını kazanacak ama bu seçime vaadsiz ve projesiz hazırlanan iktidarın milletvekili adayları başta Bekir Bozdağ Ak Partiye ne kadar oy kaybettirecek?
Ve MHP ile CHP 1 Kasımda nasıl bir sürprizle karşılaşacak?
Doğrusu, ben de öncelikle bu seçimin ‘Yozgat’sonucunu oldukça merak ediyorum.
Bu nedenle de 1 Kasımı iple çekiyorum.

* * *

DEĞERLİ OKURLARIMA TEŞEKKÜR NOTUM : Geçen hafta kaleme aldığım “Yozgat’ta Ak Parti ile geçen 13 yıl” ve “Yozgatta bugün seçim olsa”başlıklı yazılarım ile önceki seçim yorumlarımın sosyal medyada da ilgiyle izlendiğini,her gün elektronik gazetemizde köşemde yayınlanan bu yazılarımın her birinin ayrıca gazetemizin facebook ve twitter sayfalarında da toplamda yaklaşık 4 bin okur tarafından takip edildiğini gözlemlemiş bulunmaktayız.

Bu nedenle internet gazetemizin okurlarının yanı sıra sosyal medyadaki takipçilerime de seçim yorumlarımıza gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederim..Bu vesileyle Yozgat içindeki,dışındaki ve yurt dışındaki değerli hemşehrilerime ve okurlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum.

Osman Hakan Kiracı

25.10.2015
OKUR YORUMLARI
hasan baycan
26.10.2015 16:50:00


sayın o.h. kıracı bu yazınızda belirttiğiniz olgu yazgatın Yozgatlı ile imtihanıdır. gerçekleri 2 kasımde ğörecegiz.saat kulesinin yan tarafında ayakta durarak çamlığa seslenmek yozgatlılık değildir.anlayan herkese selamlar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ