Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

SEÇİMİN ‘YOZGAT’ SONUÇLARI ÜZERİNE

7 Haziran 2015 seçimlerinin üzerinden yaklaşık 40 gün geçmesine rağmen seçim sonuçları hala tartışılıyor.
Medya ve kamuoyu araştırma firmaları hem 25.dönem seçim sonuçlarını,hem de olası erken seçime ilişkin tahmin ve araştırma sonuçlarını yorumlamaya devam ederken parti genel merkezleri de milli iradenin 7 Haziran kararından gereken dersleri çıkarmaya çalışıyorlar.
Ve öyle anlaşılıyor ki; 45 gün içerisinde yeni bir Hükümet kurulamazsa ufukta bir erken seçim gözüküyor.
7 Haziran seçimlerinin Türkiye sonuçları yeterince irdelendi.Partiler olası erken seçim staratejilerini belirleme çabasında..

Peki,7 Haziranın sonuçları Yozgatta parti organlarınca değerlendirildi mi ?
Kentimizde 7 Haziran seçimlerinde yarışan partilerin hiçbirinin sonuçları değerlendirdiğine dair bugüne kadar basına hiçbir haber yansımadı.
Hükümetin nasıl kurulacağının dışında konuşulan bir şey yok.
Açıkcası Yozgatta partiler, 7 Haziran seçim sonuçlarını henüz masaya yatırmış değil..
Yozgatta 7 Haziranda hemen hemen bütün partiler neden hayal kırıklığı yaşadı ?
Ve olası bir erken seçimde partiler Yozgatta ne yapmalı,hangi önlemleri almalı ve nasıl bir strateji izlemelidir ?
Şimdi, dilerseniz bu soruları yanıtlamaya çalışalım.
Öncelikle de 7 Haziran seçimlerinin Yozgat sonuçlarını kısaca hatırlayalım..
¨ ¨ ¨
Ak Parti bu son seçimde Yozgatta da Devletin bütün imkan ve gücünü kullanmasına,seçim kampanyasını partinin Yozgat Teknik Direktörü Bekir Bozdağ’ın nezaretinde yürütmesine ve listebaşı adayı Abdulkadir Akgül, binlerce lira harcamasına rağmen yaklaşık % 8 oranında 30 520 oy kaybetmiştir. Adalet eski Bakanı sayın Bozdağ ile listebaşı adayı,milletvekili Akgül, seçimin üzerinden geçen 40 içerisinde AKP’nin Yozgatta bu son seçimde neden 30 bin dolayında oy kaybettiğinin gerekçelerini parti kurullarına ve siyaset kamuoyuna henüz açıklayamamışlardır.
7 Haziranda Yozgat’tan 2 milletvekili kazanması beklenen MHP 2011 milletvekili seçimine göre, 47 bin olan oyunu 67 bine çıkararak yaklaşık 20 bin artırmış,ancak geçen yıl yapılan il genel meclisi seçiminde edindiği 81 bin oydan 14 bin fire vermiştir. MHP Yozgatta 2 milletvekilliğini çıkaramadığı gibi,bir önceki seçime göre oy kaybederek Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi umulmadık bir düş kırıklığı yaşamıştır.MHP genel başkan yardımcısı ve Yozgat milletvekili Sadir Durmaz ise partisinin Yozgatta 7 Haziranda edindiği sonucu önemli bir başarı olarak yorumlamıştır.
Yozgattaki 2011 seçimlerinde 28 171 olan oyunu 6545 kayıpla 21 626’ya düşüren CHP 7 Haziranda milletvekili adayı ve teşkilatlarla birlikte ‘şok’ bir üzüntü yaşamıştır.2007 ila 2011 seçimleri arasında 1500 oy kaybeden CHP’nin AK partinin çok yıprandığı bir döneminde 6500 oy daha kaybetmesi ana muhalefet partisinin Yozgatta ciddi biçimde erimekte olduğunu göstermektedir.
Bu son seçimin hemen ardından internet gazetemizde yayınladığımız manşet haberimizde de vurguladığımız gibi, “Yozgatta 7 Haziran’ın galibi yoktur”
¨ ¨ ¨
Şimdi de gelelim 7 Haziran seçim sonuçlarının nedenlerine..Yozgattaki partilerin bundan sonrası için nasıl bir politika izlemesi gerektiği konusuna..

AK PARTİ
Benim görebildiğim kadarıyla Yozgatta “Ak Parti”demek “Bekir Bozdağ” demektir. Çünki, Ak Parti iktidarının özellikle son 2 döneminde Yozgata ilişkin her türlü icraat,atama ve tasarruflar çoğunlukla bu beyefendinin öneri ve onayı ile gerçekleştirilmiştir.Yozgatta bu partiyi 1.derecede temsil ve karar yetkisi Bozdağ’ın üzerinde yoğunlaştığı için ben ona ” Ak Partinin Yozgat Teknik Direktörü” diyorum. Bozdağ ,3 dönem Yozgat seçmenlerinden aldığı güçle girdiği parlemantoda kendini geliştirme ve makam yükseltme çalışmalarında son derece başarılı olmuş,ancak aynı hassasiyeti ve performansını Yozgatı geliştirme ve kalkındırma konularında göstermemiştir. Bozdağ’ın hükümranlığı ile geçen 12 yıllık süreçte Yozgata, birtakım yatırımlar getirilmekle beraber gelen hizmetlerin yetersizliği nedeniyle Yozgat, İç Anadoludaki bütün vilayetlerin gerisine hatta Doğu ve Güneydoğudaki bazı il’lerin de gerisine bile düşmüş ve Yozgat son 10 yıl içerisinde çevre illere göre geri kalmışlığı nedeniyle de yaklaşık 200 bin göç vermiştir.
Sayın Bozdağ, yine 12 yıllık Ak Partinin kudretli dönemlerinde başta il teşkilatı olmak üzere ilçe teşkilatların çoğunun oluşumuna karıştığı gibi, son 2 dönem milletvekili aday listelerinin hazırlanmasında ve Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde etkin rol oynamış, Yozgatta görev yapacak bürokratlar onun onayıyla atanmıştır. Ayrıca vatandaşlar arasındaki ayırımcı politikaları yani partizan yaklaşımları Ak Partili olmayan vatandaşları üzerinde tedirginlik yaratmıştır.
Özetlem söylemek gerekirse Ak Partinin Yozgat cenahında Bekir Bozdağ’ın yerleşik vesayeti,12 yıllık süreçte Yozgat’ın komşu illerinin gerisine düşmesi ve göç sorunun giderek yoğunlaşması,Bozdağ’ın teşkilat seçimlerine karışması,Belediye ve Milletvekili aday listelerine müdaheleleri,vatandaşlar arasında ayırımcı politika izlemesi,sürekli akraba ve yandaşlarını koruyup kollaması,Başkentteki Yozgatlı bürokratlara sahip çıkmaması ve daha bir sürü nedenlerle Ak Parti Yozgat boyutunda ciddi anlamda oy kaybetmiştir.

Ak Parti önümüzdeki seçimlerde Yozgatta daha fazla oy kaybetmemesi için öncelikle sayın Bekir Bozdağ’ın vesayetinden kurtulmalıdır.Ak Parti delegeleri bundan sonra teşkilatlarını hür iradeleriyle seçebilmeli,Partinin Belediye Başkanı ve milletvekili adayları vesayet tarafından değil,halkın eğilimlerine göre ve hizmete muktedir kişiler arasından belirlenmeli,bürokrat atamalarında da görevler ehline verilmelidir.
Ak Parti bu yeni dönemde İç Anadoludaki komşu illerin gerisinde kalan Yozgatta hızlı tren,şehir hastanesi ve Hava limanı projelerinin yanı sıra özellikle göçü durdurmaya yönelik önemli projeleri planlayıp gerçekleştirmelidir.

Parlemantoda 2007-2011 döneminde yani çıraklık döneminde Yozgat halkına umduğunu veremeyen Ak Partinin 25.dönem listebaşı milletvekili Abdulkadir Akgül,bu ustalık döneminde gece gündüz çalışarak Yozgatı ayağa kaldıracak projeleri ve hizmetlerin gerçekleşmesini sağlamalıdır.
Ak Parti sadece Ak Partililere değil,aynı zaman Ak Partili olmayan seçmenlere de hizmet vererek vatandaşlar arasında ayırımcılık yapma alışkanlığını terk etmelidirler.AKP milletvekilleri de bundan böyle Başkentteki Yozgatlı bürokratlara sahip çıkmalıdır.

MHP
Yozgatın ana muhalefet partisi için fazla bir şeyler yazmak istemiyorum.Çünki,MHP hem Türkiye,hem de Yozgat siyasetinde yerini ve işlevini belirlemiş durumda.
MHP,”Ben koalisyona katılmak istemiyorum.13 yıldanberi olduğu gibi bundan sonra da yine muhalefette olmak istiyorum.Gerektiğinde erken seçim isterim”diyor.
Seçimden önce BBP ve SP’nin ittifak önerisini barajı aşma sorunu olmadığı gerekçesiyle reddediyor.Bu 2 sağ partiyle ittifak yapmayarak ancak HDP kadar milletvekilliğini kazanabiliyor,TBMM başkanlığını Ak Partiye armağan ediyor,açık ve net bir şekilde muhalefet alışkanlığını sürdüreceğini söylüyor.
Şimdi böyle bir parti hakkında ne dersiniz?
Yozgatta Ak partinin sıkıntılı döneminde yani 30 bin oy kaybettiği halkın gözünden düşmeye başladığı 7 Haziran seçimi öncesinde iktidarın 12 yıldanberi Yozgatta sergilediği yetersiz icraatlarını ve birtakım yanlış uygulamalarını halka yeterince anlatamayan, geçen yıl yerel adaylarıyla katıldığı il genel meclisi seçimlerinde Yozgatta edindiği 81 bin oyunu koruyamayan Türkiyede iktidar, Yozgatta da birinci parti olmak gibi bir derdi bulunmayan ve haklı eleştirilere tahammül gösteremeyen MHP için bilmem ne söylenebilir ki..
Eğer MHP, bundan sonraki seçimlerde en azından mevcut oyunu korumak istiyorsa, seçimin olmadığı zamanlarda da sahaya inerek daha çok seçmene ulaşıp taban politikası yapmalıdır.
MHP üzerinde de maalesef genel merkez vesayeti vardır. MHP de genel merkez vesayetinden kurtulmalıdır.Bu çağda artık parti içi demokrasiyi çalıştırması gereken MHP Türkiye için önemli kararlar alırken teşkilatların ve tabanın sesine kulak vermelidir.Yerel ve genel seçimler öncesinde Milletvekili adaylarını halkın beklentilerine ve kamuoyu araştırma sonuçlarına göre belirlemelidir..

CHP
Bir zamanlar yani 1970’li yıllarda Yozgatın birinci partisi olan ve merkez Belediyesini 3 dönem üst üste yöneten CHP’nin kötü gidişatı sanıyorum Yozgattaki bütün sosyal demokratları kahrediyordur. CHP Yozgatta her seçim döneminde aldığı şok sonuçlarlarla sarsılıyor.İşin garip tarafı Yozgat kent merkezinde CHP’de sorumluluk alması gereken sosyal demokratlar partilerine sahip çıkmadığı gibi, bu partinin tabanı da CHP’de yaşanan bütün olumsuz gelişmelere kayıtsız kalıyor.
7 Haziran seçiminde görüldüğü üzere Yozgat’ın Arslan’ı ( listebaşı milletvekili adayı Arslan Nurdoğdu ) maalesef kampanya boyunca kükreyemedi. Bundan sonraki seçimlerde de kükreyemeyeceğe benziyor.. CHP teşkilatları da 7 Haziranda topyekün maalesef ikmale kaldı.
Bu nedenle CHP genel merkezi Yozgata acilen bir neşter atarak buradaki örgütlerini A’dan Z’ye en kısa zamanda yeni jenerasyon gençlerden oluşturmalıdır. Eğer, bu partide kan değişikliği yapılamazsa CHP yoğun kan kaybından dolayı Yozgattaki varlığını can çekiştirerek sürdürecektir.
¨ ¨ ¨
Bence her seçim seçmenin partilerin özellikle birinci derecedeki sorumlularına, milletvekili adaylarına ve parti teşkilatlarına “karne” verdiği dönemlerdir.
Bu açıdan AKP, MHP ve CHP’nin yetkin ve etkin tüm sorumluları önümüzdeki dönem gözüken muhtemel erken seçime “7 Haziran” karnelerine bakarak hazırlanmalıdır.
Aksi halde..
7 Haziran sonuçlarından ders çıkaramayan partilerimizin ve siyasetçilerimizin yeni hüsranlar yaşaması mukadder olacaktır..
¨ ¨ ¨
Bayramınız kutlu olsun.



VALİ HAZRETLERİ BÖYLE İSTİYOR

Yozgatta olup bitenlere ilgi duyuyorsanız sanırım traji-komik “Sorgun Fen Lisesi”projesinin akıbetinden haberiniz vardır.
Eğer haberiniz yoksa ve 16.sayfadaki haberimizi okumamışsanız hemen özetleyeyim.
Bundan 16 ay önce Yeni Çeltek İşletmesi Genel Müdürü ve Ak Parti Yozgat eski milletvekili sayın Osman Coşkun, Sorgunu modern bir Fen lisesine kavuşturmak için işletmenin 2 milyon Tl’nı yönetim kurulu kararıyla valilik emrine takdim ediyor.

Ve o tarihte Valilik ile Yeni Çeltek arasında hazırlanan bir törende “Sorgun Fen Lisesinin “protokolü imzalanıyor.
Aradan günler, haftalar, aylar geçiyor.

Ama Sorgun fen lisesi inşaatının yerinde yeller esiyor.
16 ayın sonunda sayın Osman Çoşkunun sabır taşı çatlıyor. Yerel medya aracılığıyla Vali bey hazretlerine hatırlatıyor..

“Lisemizin en kısa zamanda temelinin atılmasını istiyoruz” diyor.
Anlaşılan o ki; Sorgun Fen Lisesi projesi 16 aydır sümen altında muhafaza eden Yozgat Valisi sayın Yazıcı nihayet bir açıklama lütfunda bulunarak endişelenecek bir durum olmadığını ve Sorgunun güzel bir eğitim yuvasına kavuşacağını söylüyor.

Projeye ne zaman başlanacak,ne zaman tamamlanacak belli değil.
Ne traji – komik bir vak’a değil mi ?
Bence burada üzerinde durulması ve öğrenilmesi gereken konu şu:
Sayın Vali,Sorgun Fen Lisesi projesini neden ve niçin hayata geçirmek istemiyor.
Yozgat Milli eğitimi adına esefle ifade etmek gerekirki; ilimizin valisi, nedenini ve niçinini bilmediğimiz garip bir anlayışla parası hazır eğitim projesini hayata geçirmemek için adeta direniyor.
Türkiyenin hiçbir vilayetinde hiçbir Vali parası olan bir eğitim projesini böyle keyfi tutumla 16 aydır geciktiremez.

Anladınız mı şimdi..
Bu garip memleketin nasıl keyfi olarak yönetildiğini...


16.07.2015
OKUR YORUMLARI
Akif Asım
27.07.2015 10:46:00

Ayrıca seçim çalışmalarının en çalışkanı kim diye sorun bakalım 2002 de 5. sıradan giren bozdağ 2007 de 2. giren bozdağ 2011 de 1. sıradan giren bozdağ 2015 de listede olmayan bozdağ vardı doğrusu budur bence.son olarak siyasette kimse arkadan iş yapmaya çalışmamalı bence.herkesin diğeri hakkında söylediklerinin yayılması insanların kulağına gitmesi 1 saati geçmiyor onun için siyaset uğruna birbirini kirletmeye çalışanlardan olmamak lazım.Onların ne zaman kazandığı görülmüş ki zaten.

Akif Asım
27.07.2015 10:41:00

Bekir Bozdağ a karşı ayıp ediyorsunuz.Ak Parti nin kapatma davasının savunmasını hazırlayan 367 krizinde en ön safta duran gezi olaylarında Türkiye için çalışan karşı duran Paralel ile mücadelede en önemli görevleri başarıyla yerine getiren.Ak Parti ve ülke için önemli bir siyasidir.Yozgatlı siyasiler şunu unutmamalı ki Bekir Bozdağ a laf söylemek kimseye kayıp dışında başarı getirmez.Mütevazi çalışkan bir adam.Kimse eğirmeye çalışmasın doğru söyleyin.Yozgat a yapılanlar tabiki daha fazlasını isteyeceğiz yapacaklar ama..Üniversite Hızlı tren Toki Şehir Hastanesi Duble Yol Sıcak Asfalt Adliye Binası Et Balık Kurumu Kızılay Tesisi Arama Yeri, Okul binalarının yenilenmesi Emniyet Binası ve ufak tefek bir çok proje onun döneminde geldi küçük projeleri söylemiyorum.Yozgat ta da en sevilen vekil boşuna o değil.Objektif olun biraz Çalışmaya tevazuya azme bakın Yok o şöyle o bizim ekipten değil lafı yapmayın Recep Tayyip Erdoğan ın yakınında ve yanında dik duran Bekir Bozdağ a vesayet ile mücadele ile geçen siyasi ömre sen vesayet kuruyorsun demek ayıptır.Yozgatlı gerçeği biliyor.

hasan baycan
20.07.2015 10:21:00

sayın kiracı çok güzel özetlemişsiniz ellerinize ve yüreğinize sağlık bu kadar güzel bir yoruma söylenecek ve de ilave edilecek pek bir şey yakışıksız olurdu onun için bu kadarla yetinip geçmiş bayramınızı kutlar uyarıcı yazılarınızı beklerim.selamlar

Mehmet
25.07.2015 20:50:00

Anlamaz mıyız Sayın Kiracı herşeyi anlıyoruz da elimizden birşey gelmiyor maalesef. Bu Bozdağ vesayetinden nasıl kurtulacağız? Hiçbişey yapmadığı halde yapışıp kaldı üzerimize. Başka birşeyle meşgul olsa iyi olur. Ama "hakkı" söylemek gerekirse, Yusuf Başer de memleketimiz için hiçbirşey yapmadı. AK Parti İl Başkanlığı da hiçbirşey yapamıyor Yozgat ve Yozgatlılar için. Ama verdikleri pozlara bakarsanız keyifleri yerinde. Sanki Yozgatı sahipsiz bırakan bunlar değilmiş gibi. Geçen Bayramda memlekete yol alırken, el insaf dedim, bu kadar yıldır iktidardalar bi yolumuzu yapıp ortaya koyamadılar. Hepsine hakkımızı helal etmiyoruz.

Elinize beyninize sağlık, Hakkı söylemekten çekinmeyin.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ