Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Neydi vali Çiçek'in suçu da merkeze aldınız ?

Önce bir noktaya açıklık getirerek yazıma başlamak istiyorum.
Geçen hafta sonu kararnameyle merkeze alınan Yozgat Valisi sayın Amir Çiçek’le  benim aramda ne bir özel dostluk, ne de özel bir hukuk vardır.  Yozgat’ta görev yaptığı 44 aylık süreçte  vali-gazeteci ilişkisi çerçevesinde toplasam 5 veya 6 kez görüşmüşlüğüm vardır.Yani,kendisiyle samimiyete varan dialoğum bile sözkonusu değildir.
Sayın  Valinin tüm icraatlarını  dikkatle önce bir Yozgatlı duyarlı bir vatandaş,sonra da deneyimli bir gazeteci olarak izlemişimdir.
Bundan sonra da bir merkez valisinden  herhangi bir beklentim söz konusu olamaz.
Beni tanımayan okurlarıma demek istiyorum ki,bu satırların kaleme alınmasının ötesinde veya berisinde özel bir neden düşünülmemelidir. Bu yazıyı yazmamın  nedeni, hem Yozgat kamuoyunun da merak ettiği bir sorunun yanıtını öğrenmek ve  hem de bu vesile ile Yozgat’ta gerçekten güzel hizmetler sergileme başarısını gösteren bir bürokratın hakkını teslim etmektir.
Evet,Yozgat Valisi sayın Amir Çiçek de her vali gibi, Yozgat’a geldi, 3,5 yılı aşkın bir süredir çalıştı,sonra da devlet memuru olmanın doğal sonucu Yozgat’tan atandı.
Vali Çiçek,elbette diğer valiler gibi,Yozgat’ta uzun yıllar kalamayacak ve elbette görülecek lüzum üzerine  Yozgat’tan atanacaktı.
Buna bir itirazımız yok…


Peki  “niye bir başka ile atanmadı da merkeze alındı ?
Şimdi şu soruya yanıt arayalım..
İl vali’leri niye merkeze alınır ?
İktidar partisinin karşıtı partilerin zihniyetini taşıyorlarsa .
Hükümetle uyum problemi yaşamışsa.
Tembelse,beceriksizse,verimsizse,başarısızsa..
Vilayetin sorunlarına çözüm aramıyor veya  bulamıyorsa..
O il’de  halkın  huzur ve asayişi sağlanamıyorsa ..
Fakire,fukaraya,gurebaya,engelli garibina sahip çıkmıyorsa..
Halka tepeden bakıyor ve  gününü gün ediyorsa..
Vatandaşlar arasında ayırımcılık yapıyorsa..
Veya yolsuzluk dedikodularına adı karışıyor, yolsuzluk iddialarını örtüyorsa ..
İşte,bu gerekçelerden herhangi biri nedeniyle  o vali bir anlamda  cezalandırılmak ve dinlendirilmek amacıyla aktif Valilik görevinden uzaklaştırılarak merkeze alınır..
Ve sözün burasında da bir soruyu daha iktidarın Yozgat’taki vicdan sahiplerine sormam gerekiyor:
Yukarıda sıraladığım gerekçelerden hangisi,sayın Amir Çiçek için geçerlidir?”


Oysa,Yozgat kamuoyunun da yakından gözlemlediği gibi, sayın  Çiçek’in 44  ayda Yozgat’ta ortaya koyduğu icraatlarının  bir bölümü hatırlanmaya  değerdir.
O,Yozgat’a geldiğinin ilk yılında hiçbir Vali’nin yapmadığı bir iş yapmış, Devletin en yektin uzmanlarına Yozgat’ın kalkınmasında gerekli olan yol haritasını hazırlatmıştı.
Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarını Yozgat'a davet etmiş, DPT’nin en yetkin uzmanları ile  Yozgat’ın bütün sivil toplum örgüt liderlerini, kanaat önderlerini , yerel yönetim temsilcilerini  ve yerel basın mensuplarını buluşturarak günlerce süren toplantılar sonucunda Yozgat’ın temel sorunlarına parelel olarak  ilimizin geleceğine yönelik  bir kalkınma stratejisinin belirlenmesini sağlamıştı.
Yozgat’ta çoğu kimsenin gözden kaçırdığı bu tarihi toplantıda Yozgat’ın  kalkınmasıyla ilgili yol haritası  “2023 gelişim vizyonu” projesi  olarak  önce kamuoyunun bilgisine sunulmuş, sonra da il düzeyinde uygulamaya konulmuştu.
2023 Gelişim vizyonu” kapsamında bence müteşebbislere girişimcilik ruhunu aşılamak maksadıyla çok önemli bir projeye daha imza atmıştı sayın vali..
Yozgat’ta  yatırım yapmak isteyen yatırımcının önündeki  bürokratik engelleri kaldırmak  amacıyla  kentimizde ilk defa “PROJE UYGULAMA  ve KOORDİNASYON MERKEZİ’ni”kurarak bu  kapsamda oluşturulan “Tek  adımda yatırım ofisi ”nin  yatırımcı işadamlarına rehberlik hizmeti vermesine  olanak sağlamıştı.
Ardından iletişim ve etkileşim projelerinin yanı sıra yaşlı ve engelli vatandaşlar için “Tek adımda hizmet” bürosunu, vatandaşın her türlü istek, dilek ve şikayetlerini Yozgat bürokrasisine  hızlı biçimde telefon ya da internet hattından iletilmesi  için” Bize ulaşın bürosu”nu hizmete sunmuş ve Yozgat’ta insana  hizmet odaklı çağdaş projeleri ilk defa o,hayata geçirmişti.
Sadece  Vali Çiçek mi ?
Öğretmen eşi sayın Hülya Çiçek de Yozgat’lı hanımların özellikle eğitim sorunlarına ilişkin projelerin sıkı bir takipçisiydi.


Sayın Çiçek,44 aylık görev süresinde göz ardı edilemeyecek önemli çalışmalara da  imzasını atmıştı.
Evet,projeci valiydi;
Özellikle Yozgat’ın AB projelerinden kaynak aktarımı konusunda proje çalışmalarına öylesine ivme kazandırdı ki,Yozgat’ın İç Anadoluda Avrupa Birliği kredilerinden en çok faydalanan il’ler arasında yer almasını başardı.
Çalışkandı;
Bildik devlet hizmetlerinin ve 2023 gelişim vizyonu projelerinin dışında Yozgat’ın hayrına olacak işlerin peşinden de  koştu.
Bozok Üniversitesi Vakfı başkanı sıfatıyla  İstanbul’daki hayırsever Yozgatlı işadamlarıyla üniversitemize katkı sağlayan bir dizi toplantıların organizasyonuna öncülük etti.
Yurt dışındaki Yozgatlı sermayedarları Yozgat’a getirebilmek için yüksünmeden Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan Yozgatlı işadamlarıyla da bir dizi görüşmeler yaptı.
Kısa adı KÖYDES olan Köye Hizmet projesinin Yozgat’taki tüm köylerde başarıyla uygulanabilmesi amacıyla gecesini gündüzüne katarak il’de dolaşmadık köy ve kasaba bırakmadı.Bu nedenle de Bakanlıkca KÖYDES projesini il’inde en başarıyla uygulatan valiler arasına girdi.
Yozgat’ta gerekli hizmetlerin gerçekleştirilebilmesi konusunda her şeyi devletten beklemedi.Yozgat-Çalatlı arasındaki 14 kilometrelik duble yol ile Üniversite yolunu özel idarenin imkanlarıyla ve karayolları ekiplerini de seferber ederek tamamlattı.

Halkın valisiydi..

Yozgat’ta  halkın dertlerinin dinlediği “Halk günleri” toplantılarını  merkezden ilçelere taşıyan ilk vali o,oldu..
İlçelerde hem halkın dertlerini dinledi,hem de  “2023”gelişim vizyonunun projelerini yakından takip etmek üzere toplantılar düzenledi.
Yozgat’ta fakirin,fukaranın,gurebanın,engelli  vatandaşların bile cep telefonundan direk görüşebileceği valiydi..Mütevaziliği ile kendini herkese sevdirdi.
Bundan 2,5 yıl önce internet gazetemizde düzenlediğimiz “Yozgat Valisinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz ?” başlıklı anketimize  katılan binlerce  Yozgat okurunun % 65’i  ona olumlu puan verirken  aynı ankete gönderilen yüzlerce okur mail’lerinde  Valinin hizmetlerinin kamuoyunca beğenildiği  dile getirildi
Çalışmaları Yozgat dışında da başarılı bulundu. Ankara’da bir eğitim kurumu tarafından geçen yıl, “Yılın Valisi” seçildi.

O da Yozgat’ı sevmişti.

Yozgat’ı tanıtmak için albümler,kataloğlar, Yozgat türkülerini nesilden nesile ulaştırmak için CD’ler,Yozgat’ın  ünlü değerlerini  örneğin bir Abbas Sayar’ı ölümünün 10.yıldönümünde  yadetmek için proğramlar hazırlattı.

Dürüsttü..

Bugüne kadar henüz bir ev sahibi dahi olamayan bu vali  yolsuzlukların üzerini örtmediği gibi,bütün soruşturmaların takipçisi oldu.


Sayın Çiçek’in  merkeze gönderilmesinin  başka bir nedeni olabilir mi ?
Mesela,”Hükümetle uyum sorunu yaşadı”denilebilir mi ?
Aksine Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın  çalışkanlık ve üretkenlik anlamında tarifine uyan bir valiydi.
Peki ,daha başka hangi nedenle merkeze  alınmış olabilir ki ?

Yozgat’ta Ak parti iktidarı öncesinde bir vali vardı.
Sayın Hüseyin Önal’dan bahsediyorum.
Çalışkan,aktif,mütevazi,titiz,gayretli ,üretken,vatandaşlar arasında ayırımcılık yapmayan ve tıpkı “ Çiçek “gibi dürüst ve namuslu bir devlet adamıydı.
Ama,Ak parti iktidara geldiğinde ilk kararnamede  onu  merkeze almıştı.
Neden mi ?
Başka  bir partinin sempatizanıydı.. Açıkcası,siyasi görüş olarak MHP’liydi.Ve bu yüzden başarılı bir vali olduğu halde merkez valiliğine atanmıştı.
Sayın Önal’ın suçu,günahı belliydi.
Oysa,Sayın Çiçek hakkında  aynı gerekçeden söz etmek mümkün mü ?
O halde niye görevden alınıp,haksızlığa uğratıldı ?
Bu işin içinde bilmediğimiz bir bit yeniği olmalı..
Yoksa onun bütün suçu,günahı;
Yozgat gibi hizmete aç ve hizmete en muhtaç bir il’de en çalışkan ve en aktif,hizmete en heyecanlı ,en projeci,en dürüst,en mütevazi,en sevilen bir vali olmak mıydı ?
Evet,tüm bu vasıflar sayın Çiçek için kızağa çekilme sebebi değilse herkes gibi ben de  cevabını merakla bekleyerek Ankara’daki zat-ı muhteremlere sormak istiyorum ?
Neydi vali Çiçek’in suçu da merkeze aldınız ?

(18.05.2010)
OKUR YORUMLARI
bahri
23.05.2010 13:17:00

yozgat nerden nereye geldi.çalışan vali gönderiliyor,kimsenin tepkisi olmuyor.hiç değilse siz bi hakkı bari teslim ediyorsunuz.iyi ki varsınız.saoğlun.

Adınız ve Soyadınız
22.05.2010 18:26:00

selamun aleykum abi yillardir yapilmayanlari yazip aydinlatiyorsunuz milleti sukur.ama yozgata bu gune kadar 82 kisi milletvekilligi yapti yozgata yaptiklarini bir siralayiniz birde sayin c o mirkelem valiyi kiyaslainiz simdiki valilerde oyle zaten valilerimizde olmasa yozgat kaderine terkedilmis bir ilce gorunumunde olurdu iyi durust ve calisani bizim halk birazda kendi cikarina olmazsa hemen siyaseten gondermeyi iyi beceriyor isi yapmayi degil bir ornekde ben vereyim sarikayada bir fransizca dersi ogretmeni vardi 1968-1969 ogretim yilinda tayini cikartildi kim tarafindan sarikaya halki tarafindan kim zarar etti sarikaya niye bir kac kisinin isine gelmedi ve 1978 yilina kadar brans ogretmeni gelmedi sarikayaya butun ogrenciler kaybetti sonuctada yine bizler agliyoruz cocuklar universite kazanmadi diye brans ogretmeni olmassa ek derse giren ogretmen ne verebilir allah askina ogrenciye is yapan insanlara sahip cikmayi becermedik bir turlu yozgat icin calisan kim olursa olsun lazim hepimize yanlismi acaba herkesten bir tugla koymasini istiyoruz yozgat icin bir tugla kirani degil saygilarimla

ugur
21.05.2010 23:18:00

hepinizin atladıgı birşey var vali bey ergenekon davasından yargılanan albay dursun çiçekle akraba olması bir sebep olabilirmi

oğuz
21.05.2010 10:49:00

çalışkan valinin yozgatta ne işi var.yozgata milletvekillerini,siyasileri ve parti teşkılatlarını memnun edecek vali lazım.yani idarei maslahatca vali lazım.çalışkan valiye gerek varmı?

semih
20.05.2010 21:34:00

hiç kimse bu sorunun cevabını veremeyecek.çünki,hiçbiri bu tayinin vebalini üzerine alamayacaktır.

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
19.05.2010 12:26:00

Değerli valimiz sayın Amir Çiçek beyefendinin Yozgat'tan alınması bir brokratik işlemdi.Yozgat'a bu kadar hizmet etmiş ve hatta kendinide Yozgatlı saymış sayın Çiçek'in durup dururken tayinin çıkmasını doğrusu çok yadırgadık.Ama bu kadar faal bir insanın motive edilmesi gerekirken merkeze alınmasını daha çok yadırgadık.Bu konuda Yozgatlı hemşehrilerimiz acaba ne gibi bir tepki gösterecekler diye beklerken sayın Osman Hakan Kiracı'nın,sayın Amir Çiçek Beyefendi ile ilgili ve onun Yozgat'taki 3 yıl 8 aylık muhasebesini tek tek dile getirdiği makalesi içimize biraz su serpti.Her makalesinde olduğu gibi bu makalesinde de hislerimize tercüman olduğu için sayın Osman Hakan Kiracı'ya teşekkür ederken,kalbinin yarısını Yozgat'ta bırakacağına inandığımız değerli valimizi bizde kalbimizin bir köşesinde saklayarak her zaman minnet ve şükranla anacağımızı bilmesini en derin saygılarımızla arz ederiz.

cemil
19.05.2010 09:12:00

yozgata halka hizmet edecek değil,ak partililere hizmet edecek adam lazımdı.amir bey de herhalde ak partililere şirin gözükmediki adamı merkeze postaladılar.yozgata yazık oldu..

rasim
19.05.2010 00:18:00

vali bey hakkaten yozgata çok çalıştı,merkez valiliğine müstehak değildi..biri bunu böyle güzel bir şekilde anlatmalıydı.Bu yazınızla yozgatlının vefasını ve takdirini dile getirmişiniz bizim adımıza..teşekkürler,saygılar

mehmet siirt
29.05.2010 11:39:00

sayın valiniz ığdıra atandı gözünüz aydın
sizede siirtimizin babacan valisi geldi
onada yozgat hayırlara vesile olur umuduyla
size gelen yeni valiniz çok dürüst çok akıllı içinde allah korkusu olan yaradılanı yaradandan ötürü seven ahlakıyla sizinde gönlünüzü fethedeceğine inanıyorum
kimsesizlerin kimsesizi makam kapısını sonuna kadar herkese açan lider vasfı taşıyan vali neceti şentürk yozgatınıza huzur barış kardeşlik bol kazanç getirmesini yüce rabbimden
diliyor ve sayıın valinin yozgatan sonra ki durağı çok çok üstün bir makam olmasını rabbimden diliyorum

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ