Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Milletvekillerimize tarih yazdıracak düzenleme fırsatı

Bundan 6 yıl önce   istihdamı ve yatırımcıyı teşvik amacıyla çıkarılan 5084 sayılı yasa Yozgattaki mevcut işletmelerin sadece  % 10’nun tutunduğu tek dal idi.

Çünkü; Ak parti hükümetince geçen yıl Türkiye genelinde uygulamaya konulan teşvik yasasında 4.bölgede yer alması gerekirken 3.bölgeye bırakılan Yozgat,teşvikler konusunda  büyük bir haksızlıkla karşı karşı kalmıştı.


İşte,bu nedenle başta sayın Başbakan Erdoğan olmak üzere Ak partinin yetkili kişileri,son teşvik yasasında yapılacak yeni düzenlemelerle haksızlıkların giderileceğini söylemişlerdi.


Evet,”5084”,son teşvik yasasında umduğunu bulamayan Yozgattaki538  işletme için sağladığı bazı avantajlar bakımından oldukca  öneme haizdi.


Aslında bu yasa kendi içerisinde de çelişkiler ve haksızlıklar oluşturuyor olsa da hiç değilse sigortalı işçi çalıştıran işletmelerin azınlıkta kalan bir bölümüne  hayat veriyordu.


Bu açıdan bakıldığında  5084’ün süresinin 2009 ‘da olduğu gibi,bu yıl da  uzatılması gerekiyordu.


Aksı durum,Yozgat için yeni iş krizlerini ve birçok işletmelerin iflasını beraberinde getirecekti.


* * *


2009 yılının sonlarında ve içerisinde bulunduğumuz  2010 yılının da başlarında da bu yasadan yararlanan esnaf ve işadamları “ 5084 acaba yine uzatılacak mı “diye merakla beklerken,konuya ilişkin açıklama  nihayet Ak parti il başkanı Yusuf Başer’den geldi.


Sayın Başer,Yozgat iş dünyasını da yeniden umutlandıran müjde gibi bir açıklama yaptı.


Başer,5084’ün süresinin uzatılacağını kesin bir dille açıklamakla kalmadı daha da önemlisi ve işin güzel yanı,üzerinde çalışmaların yapıldığı yasanın rutüşlendiğini de müjdeledi.


* * *


Aslında,5084 sayılı yasa Yozgattaki sigortalı işçi çalıştıran bütün işletmelere avantaj sağlamıyor..


Yozgat’ta SGK il müdürlüğünden edindiğim son bilgilere göre,Yozgatta 5160 işletmede toplam 31000 sigortalı eleman çalışıyor.


Ancak,ne varki,SSK işveren payının devletce karşılandığı  5084 sayılı yasanın avantajlarından  Yozgat’ta 5160 işletme değil,bu işletmelerden sadece % 10’nu yani 538’i  faydanabilmekte…31000  sigortalının da sadece 2300’ü5084 kapsamında..


Neden mi ?


Çünki,bu yasa istihdam yaratma ve yatırımları teşvikte adil  hükümlere sahip değil.


Bu konuda size birkaç somut örnek vermek isterim.


Yozgat’ta 10 kişinin altında sigortalı eleman çalıştıran bazı işletmeler 5084 sayılı teşvik yasasının avantajlarından yararlanabirken bazı işletmeler de aynı imkandan yararlanamıyor.Yozgatta 1.4.2005’den sonra kurulan işletmelere teşvikten istifadeleri için en az 10 kişi çalıştırma mecburiyeti getiriliyor.


Dahası, Yozgatta  10 kişinin altında sigortalı eleman çalıştıran işletmelerin azınlıkta olan bir bölümü yine 5084 sayılı yasadan faydalanmakta ama ne  gariptir ki;çoğunluğu ise çeşitli nedenlerle aynı yasadan faydalanamıyor.


Bu haksız ve çelişkili uygulamalar sonucunda da   5084 sayılı yasadan Yozgattaki5160 işletmeden sadece 538’i faydalanabilmekte.


***


Madem 5084 sayılı yasanın süresi uzatılacak.


Madem bu yasa üzerinde Ankarada çalışmalar  ve rutüşler yapılıyor.


O halde  Yozgat’ın Başkentteki Akparti temsilcilerine  büyük bir fırsat doğmuş  bulunuyor.


Geçen yıl çıkarılan genel teşvik yasasında haksızlığa uğratılan  Yozgatta kötü giden piyasa koşulları nedeniyle can çekişen işletmeleri soluklandırmak  ve istihdamı özendirmek için 5084’ün avantaj  kapsamı genişletilebilir.


Yozgatta firmasında az-çok kaç kişi çalıştırırsa çalıştırsın sigortalı eleman istihdam eden bütün işletmeler, 5084’den  yararlandırılsa  n’olur ?


5084 sayılı yasanın çelişkili ve haksız uygulamaları nedeniyle  bugüne kadar aynı yasadan faydalanmayan işletmeler rahat bir nefes alır,Yozgatta yeni yatırım alanları açılır ve istihdam daha da teşvik edilmiş olmaz mı ?


İnanın Yozgat’ın iş dünyası ve piyasası çok kötü günlerini yaşıyor.


Fabrikalar,işletmeler sancılı...


Yozgat esnafı bugünlerde adeta ölüm kalım  mücadelesi vermekte..


Yozgat’ın müzmin istihdam sorunu hızla yoğunlaşmakta…


***


Eğer,bu iktidarın milletvekilleri Yozgat’a daralan ve bunalan iş ve ekonomi dünyasını genişletmek istiyorsa ..


İşte,tarihi bir fırsat ..


Lütfen,İl başkanının verdiği bilgiler ışığında üzerinde çalışılan ve rutüşleri yapılan 5084  ile yakından ilgilensinler. 5084’ünYozgattaki bütün işletmelerin yararlanacağı şekilde düzenlenmesi konusunda hassasiyetlerini,gayretlerini ve siyasi iradelerini esirgemesinler.


5084,tüm işletmelere  genelleştirilerek redakte edilirse eğer..


İşte, o zaman Yozgat piyasası rahatlar..


Yozgat milletvekilleri de Yozgatın ekonomi geleceğine dair inanın tarih yazar..


Evet,sayın vekillerimiz..


Yozgat’ın yatırımcısı,sanayicisi,işadamı,esnafı,işsizi sizden bu konuda  bir yeni yıl müjdesi  beklemekte..


Haydi, size kolay gelsin..


(09.01.2010)
OKUR YORUMLARI
halit yagiz
24.01.2010 19:09:00

selamun aleykum osman abi her zamanki gibi sizler yozgatin gozu kulagi oluyorsunuz fakat millet vekilleri yozgata gelince veya ankarada yozgatin geleceginimi dusunuyorlarki yada yozgatta birseyler yaziyorsunuz bunun asli ne ne yapabiliriz diye sizlerden fikir almiyorlarki onlar kendilerini alkisliyan poh poh luyan insanlarin yanina geliyor onlarda (yasa varol) dan baska birsey demedikleri icin yozgat hep ayni kaliyor yada goc veriyor yalanmi eger bu zamana kadar (82) kisi yozgata millet vekilligi yapti hepsi kendi çapında rişe dokunur iş yapsalardı yozgat kalıkınırdı. nerde hani bunlari toplayip hangi partili olursa olsun yozgat milletvekili degilmi sonucta dertleri konusmak lazim onlarinda dusunmesi lazim sonucta onlarda yozgatta yasamadimi bu gune kadar ankaraya gidince unutuyorlar yada gucleri yetmiyor yatirim yaptirmaya yoksa vakitlerimi yok onlara oy veripde oraya getiren insanlari dusunecek herkese selam ve saygilarimla

Yasin Ali ER
15.01.2010 10:58:00

Milletvekillerimizin bu konuya çok duyarsız kalabileceklerini sanmıyorum. Yaptırım ve inisiyatif kullanabilme kaabiliyetleri hakkındaki tereddütlerin bir nebzecik izalesi ile nihayet atabilecekleri somut bir adıma dair, kullanabilecekleri bu önemli seçim malzemesini kazanma imkanı da doğmuş olacaktır... Ancak özellikle vekillerimize bu konuyu, o çok hoşlandıkları toplantılar veya yanında boy göstermeye çok meraklı oldukları ekabiruun ile birlikte olduğu dem ve dönemlerde, meslek teşekkülerinin ve basınımızın dikte etmesi de aynı önemi haizdir.
Sizin yazınızın örnek teşkil etmesi temennisi ile saygılar sunarım.

harun
10.01.2010 09:38:00

osman bey,telkin ve tavsiyeleriniz çok mükemmel,ama 5084ün kapsamını genişletecek kapasitesede yozgatın milletvekili var mı? boşuna yazmışsınız bunlar bi şey yapamaz.5084 uzatılırsa bilinki bunların dahli ile uzamaz.hükümet politikası sebebiyle hatta öbür vilayetlerin hatırına uzatılır.Bu şimdiden böyle biline..

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ