Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

MHP’NİN 31 MARTTA YAŞADIĞI ‘ MERKEZ ‘ VAK’ASI

MHP, 31 Mart seçiminde Yozgat il düzeyinde oylarını artırırken,kent merkezinde Belediye Başkanlığı seçiminde kelimenin tam anlamıyla şok bir sonuçla karşı karşıya kalmıştır.

Önce MHP’nin yakın bir geçmişten bugüne değin edindiği oy potansiyeline bir göz atalım.

İşte,son üç seçimin MHP oyları :

1 Kasım 2015 il geneli : 30 373 Mrk. İlçe ( köyler dahil ) : 8 878

24 Haziran 2018 “ : 63 404 “ “ : 17 679

31 Mart 2019 “ : 73 981 “ “ : 14 965

31 Mart 2019 BLD. BŞK : 7214 Mrk.Belediye meclisi : 12 929

Yozgat,hatırlayacağınız üzere bir zamanlar ülkücülerin kalesi ve MHP lideri başbuğ Türkeş’in milletvekili seçildiği bir vilayetti.

Ama son 2 seçimde il genelinde oy artışlarına karşın kent merkezinde dikkatlerden kaçmayacak kadar oy kaybediyor.

MHP’nin geçen yıl merkezdeki oyu 14 427 idi. Bu rakam % 100 kayıpla 31 Martta 7 214’e düştü.

Cumhur ittifakının ortağı MHP’nin merkezde bu kadar oy kaybedeceğini partili-partisiz hiç kimse tahmin ve telaffuz edememişti.Seçimden 2 gün önce Yozgat Gazeteciler Cemiyetine mensup arkadaşlarımızla seçim sonuçlarına ilişkin olası varsayımları tartışırken bile hiçbirimiz MHP’nin merkezde 7200 dolayında oy kaybedebileceğini tahmin edememiştik.

Çünkü; “MHP ne de olsa ideolojik bir partidir.Merkezde kemikleşmiş 14 bin oyu vardır.Seçim öncesinin kamuoyu anket sonuçları da Erdemir’i umutlandıran orandadır.Dolaysıyla fazla fire veremez”diye düşünmüştük.

Yozgat merkezde 31 Mart seçiminin en şaşırtıcı sürprizi MHP’de yaşanmıştır.MHP hem kamuoyu anket sonuçlarının ve hem de tahminlerin ötesinde kan kaybına uğramıştır.

Seçimden önce Yozgat kulislerinde MHP’nin mevcut oyunu koruyacağı ve sayın Mehmet Erdemir’in sağlayacağı katma değer oylarıyla Ak Partinin oy kaybına parelel olarak aradan sıyrılıp seçimi kazanacağı ileri sürülüyordu.Oysa 31 Mart akşamı tam tersi bir durum yaşandı. MHP Belediye Başkanlığı seçiminde ağır bir yenilgi aldı.

**

Bu sonucun elbette bir takım nedenleri vardı.

Neler mi..

Şimdi size tesbitlerimi sıralıyorum:

1-MHP’nin Belediye Başkan adayı sayın Mehmet Erdemir,Yozgattan ayrıldığında o tarihlerde yeni doğan çocuklar bugün Yozgatın genç seçmenlerini oluşturuyordu.Erdemir’i tanımıyorlardı.Bu yüzden genç seçmenlerin 31 Martta Erdemiri tercih etmekten kaçındıkları anlaşıldı.

2-Seçimlerden önce Yozgat merkezde MHP’nin özellikle eğitim camiası tabanındaki ülkücü öğretmenlerin oluşturduğu bir küskünler gurubunun varolduğu ve 31 Mart seçimlerinde MHP’ye destek vermeyecekleri söyleniyordu.Nitekim merkezdeki bütün küskünler seçim kampanyasında sahada görülmediği gibi,Sandık başında da MHP’ye destek vermedikleri de belli oldu.

3-MHP’li hanımlar,seçim kampanyası boyunca sahada yoğun tempoda çalışırken,il ve merkez ilçe ile diğer teşkilatların aynı performansta aktif etkinlikler içerisinde olamadıkları gözlendi.Ayrıca parti içerisinde de bir iç çekişmenin,dağınıklığın yaşandığı, Belediye ve İl Genel meclisi aday listelerinin parti tabanında eleştirildiği konuşulmaktaydı.Bu arada MHP teşkilatlarında ve tabanında yer alan ülkücülerin ideolojik anlamda geçmiş dönemlerde hatırladığımız particilik ruh ,heyecan ve reflekslerini de izleyemedik.

4-Kim ne derse desin sayın Mehmet Erdemir,Belediyenin geçmişteki kıt imkanlarına rağmen Yozgata bir takım hizmetler vermiş bir başkandı.Bedeli Yozgat Belediyesine çok ağır bir faturaya malolsa bile “ Beset Et ve Süt “fabrikası MHP’nin eseriydi.Bahçeşehir mahallesini kurup orada yaşayan yüzlerce aileye çok ucuz konut sahibi olmalarına imkan sağlayan,bundan yaklaşık 30 yıl önce Yozgatsporu amatör ligden önce 3.lige,sonra da 2 lige taşıyan Mehmet Erdemir’di.MHP,özellikle Bahçeşehir mahallesi seçmenlerinden ,Yozgatspor taraftarlarından ve Et entegre çalışanlarından 31 martta sonucu olumlu etkileyecek oylar bekliyordu.Ama ne hazindir ki; Bahçeşehir sakinleri,Yozgatspor taraftarları ve Et Entegre çalışanları Erdemir’e sahip çıkmayarak MHP camiasında hayal kırıklığı yaşattılar.

5-MHP’nin 31 Martta Belediye Başkanlığı seçiminde 7 214, Belediye Meclisi seçiminde ise 12 929 oy edinmesi oldukça manidar bir durumdu.Belediye meclisi üyeleri, Başkan adayından 5715 oy fazla almışlardı..Demek ki;MHP’nin Belediye Meclisi üye adaylarının da ( istisnalar hariç ) kendilerine öncelik vererek Erdemire tam destek veremedikleri anlaşıldı.

**

Gelelim MHP’nin merkezde yaşadığı garip ve çelişkili seçim sorununa.

MHP’nin 014 yerel seçiminde kent merkezindeki oyu 17 519 ‘du.. 2018 seçiminde MHP’nin il genelindeki oyu 63 404’e yükselirken kent merkezindeki oyu 17 519’dan 14 439’a geriledi.31 Mart 2019 seçiminde ise il genelindeki oyu 63 404’den 73 980’e yükselirken şehir merkezindeki oyu da 14 427’den 7214’e düştü.

Netice itibariyle MHP için şunu söylemek istiyorum. MHP son 2 seçimde il genelinde oylarını artırırken,merkezde oy kaybediyor.İşte işin bu tarafında ciddi anlamda bir gariplik ve bir çelişki sözkonusu.

Bu nedenle MHP’nin milletvekili,il ve merkez ilçe teşkilatları merkezdeki sorun veya sorunları acilen masaya yatırıp kendine özgü anlaşılması zor ‘ saat kulesi ‘politikasını irdeleyip gereğini yapmalıdır.

YARIN : Bağımsız aday Kazım Arslan’ın kaçırdığı fırsat…

08.04.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ