Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

MHP'DE DEĞİŞİM ŞART

MHP ya Bahçeli ile yoluna devam edip önümüzdeki seçim barajın altında kalma riskini yaşayacak..
Veya Meral Akşener’e sahiplenip yeni bir kadro ile baraj altında kalma korkusundan uzaklaşarak gelecekte iktidar ortağı olabilme şansını yeniden yakalayabilecek..
Görünen o ki; sayın Meral Akşener , MHP için yeni bir şans ve yeni bir umuttur.

Yozgat bir zamanlar Türk siyasi literatüründe ”Ergenekonun başkenti “ ve sonrasında da “MHP’nin kalesi”diye anılırdı.
MHP, kurulduğu 1970’li yıllardan 2000’li yıllarına kadar Yozgat’ta sürekli büyüyüp gücüne güç katarak altın dönemini yaşamıştı.
Ve 1999 seçimlerinde büyük bir patlama yapmıştı sandıklarda..
104 bin oy ile ‘Yozgat’ kalesinde 3 hilalli bayrağı dalgalandırmaya başlamıştı.
¨ ¨ ¨
1999 seçiminin ardından Anasol-D hükümeti kurulmuştu.
MHP’nin de katıldığı o hükümette sayın Devlet Bahçeli Başbakan yardımcısıydı.
Hatırlayacağınız üzere o dönem 2001 krizi patlamış, birdenbire sarsılan Türk ekonomisi Kemal Derviş tarafından onarılmaya başlanmıştı.
Ve seçimlere 2 yıl vardı..
Bu sırada Anasol-D hükümeti ve muhalefet, MHP liderinin sürpriz ve haşin bir önerisiyle karşı karşıya kaldı.
İşbaşındaki hükümet ülkede istikrarı sağlamaya ve ekonomik krizin yaralarını sarmaya çalışırken sayın Bahçeli ,hangi akla hizmet etmek istemişse TV ekranlarından o sert üslubuyla bütün partilere haykırıyordu:
“Haydi buyurun..Hodri Meydan..3 Kasımda erken seçime”
2 yıl erkene alınarak 3 Kasım 2002’de yapılan genel milletvekilliği seçimi, sistemin o günkü siyasi partilerinden Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve hatta Doğruyol partisinin ciddi manada kan kaybına yol açtı.
3 Kasım 2002 seçimi aynı zamanda erken seçim kararının mimarı Bahçeli’nin partisi MHP’yi de % 10 barajın altına bıraktı.
MHP’nin 2 yıl önce Yozgatta kazandığı 104 bin oy 3 Kasım 2002 ‘de tıpkı 1 Kasım 2015 seçiminde olduğu gibi 31 bine düşmüştü.
AKP 3 Kasım 2002’de Yozgat kalesinin bayrağını da MHP’den resmen devralmıştı.
MHP lideri Devlet Bahçeli ne yazık ki;tepkiler üzerine 3 Kasım 2002 akşamı açıkladığı “istifa” sözünde durmadı.
Ve böylelikle 3 Kasım sayın Bahçeli’nin önerisiyle o dönemin koalisyonunu oluşturan partilerin sonunu getirdiği gibi,partisini de barajın altına sürükledi ve R.Tayyip Erdoğan ile Ak Partisini iktidara taşıyacak yolu açmış oldu.
¨ ¨ ¨
2002’den 2015’e giden siyasal süreçte Türkiye 4 genel milletvekilliği seçimi geçirdi.
MHP Yozgatta ağır ağır toparlanmaya başlamıştı.
Oylarını 2007’de 44 bine, 2011’de 47 bine ,2014 yerel il genel meclisi seçiminde 81 bine ve 7 Haziran 2015’de de 67 bine yükseltti.
O günlerde Ak Parti iktidarına karşı tepki oylarının bir bölümü MHP’de adres bulmuştu.
Seçim öncesinde ise Ak Parti-MHP koalisyonu senaryoları yazılıyordu.
¨ ¨ ¨
Derken 7 Haziran akşamı tarih, bir kez daha tekerrür etti.
MHP lideri Bahçeli ,seçim sonuçları açıklandıktan hemen sonra TV ekranlarından kamuoyuna bir kere daha kükreyerek seslendi.
“Milletimiz bize muhalefet görevi vermiştir. AKP hükümeti CHP ile kurmalıdır.Hükümet kurulamazsa Kasımda erken seçime gidelim.”
Bahçelinin öngörüsü üzerine Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan tarafından akıllıca hazırlanan erken seçim senaryosu 1 Kasım 2015’de gerçekleştirildi.
Ama seçmen 7 Haziran sonrasındaki koalisyon görüşmeleri kapsamında Bahçeli’nin beyan ve uzlaşmaz tavrı nedeniyle MHP’yi 1 Kasımda ağır bir şekilde cezalandırdı.
7 Haziranda kan kaybı yaşadığı ve erime sürecine girdiği anlaşılan Ak Parti, Bahçeli’nin erken seçim önerisi ve koalisyon görüşmelerindeki yanlış stratejisi yüzünden 1 Kasımda yeniden hayat buldu.
Evet, tarih bir kez daha tekrarlanmıştı.
Devlet Bahçeli nasıl ki; geçmişte ülkeyi erken seçime sürükleyip Ak Partiye 3 Kasım 2002’de iktidar yolunu açmışsa 14 yıl sonra 7 Haziran akşamı yaptığı “Kasımda erken seçim” önerisi sonucunda bu kez Ak Partiyi koalisyon kıskacından kurtararak 1 Kasımda tek başına iktidara taşıdı.
MHP lideri, 1 Kasımda partisinin ağır bir yenilgi almasına ve AKP’ye hayal edemeyeceği oranda tek başına iktidarı kazanmasına katkıda bulunmasına rağmen istifa etmediğine, bundan sonra da istifa etmeyeceğine göre,önümüzdeki günlerde MHP’de lider ve yönetim değişikliği olmadığı takdirde bu partinin bundan sonraki süreçte ayağa kalkabilmesi ve toparlanması mümkün gözükmemektedir.
Bu arada sözün burasında aklımıza gelmişken bir gerçeği vurgulamak gerekirse Yozgat eski milletvekili değerli hemşehrimiz Mesut Türker’in MHP’de yıllardan beri Devlet Bahçeli ve ekibine karşı sürdürdüğü başkaldırısında ne kadar haklı olduğu bugün bir kez daha net bir şekilde anlaşılmıştır.
¨ ¨ ¨
Gelelim MHP’nin 1 Kasımda Yozgat’ta yaşadığı hezimete …
Kentimizde seçim öncesinde MHP oylarının 40 bine kadar düşeceğini ileri sürenler,tahmin edenler vardı.
Ama MHP’nin eski kalesinde 3 Kasım 2002’de barajın altında kaldığı dönemdeki 31 bin oyun aynısını alacağını hiç kimse tahmin edememişti.
MHP’nin oylarını % 54 oranda yani 36 bin dolayında kaybederek oy dağılımında dip yapmasında en büyük neden Bahçeli’nin yanlış politikalarının seçmenler üzerine bıraktığı olumsuz algılardı ama MHP’nin genel başkan yardımcısı ve Yozgat sorumlusu Sadir Durmaz’ın da bu ağır yenilgide hataları vardı.
Eğer, Sadir Durmaz’ın seçim bölgesi olan Yerköyde 2011 seçimlerinde MHP’nin kazandığı 8093 oyu 7 Haziran 2015’de 7354’e, 1 Kasımda 2015 ‘de de 4131’e düşmüşse MHP’nin Yozgat cephesinde yaşanan hezimette partinin milletvekilinin de mutlak payı ‘ var’ demekti.
İşte bu nedenle MHP’nin Yozgat kaptanı Durmaz, 4 yıllık görev sürecindeki izlediği Yozgattaki taban politikalarını, teşkilatlarıyla bağlarını, Yozgat seçmenleriyle iletişim ve dialog sorunlarını ile seçim kampanyalarındaki performans yetersizliklerini ve stratejik hatalarını mutlak gözden geçirip değerlendirmelidir.
¨ ¨ ¨
Ülkücülerin partisi MHP’yi önümüzdeki dönemde hem ülke genelinde ,hem de Yozgatta zor günler beklemektedir.
Yozgatta siyasi kamuoyunu ve parti tabanı ,parti tavanının aksine MHP liderinin artık değişmesi ve parti vitrininin de gençleştirilmesi gerektiğini düşünmektedir.

Yozgattaki MHP’lilerin bir bölümü partinin başında Yozgat eski milletvekili Mehmet Ekici’nin damadı Sinan Ogan veya Meral Akşenir’i görmek istemektedir. Ancak,MHP yönetiminin sayın Sinan Ogan’a kurultayda seçime sokmayacağını da düşünen Yozgattaki ülkücüler,sayın Meral Akşeneri partinin geleceği için favori isim olarak değerlendiriyorlar.
Yozgattaki ülkücü taban ayrıca DYP’den sonra 2000 yılının başlarında Ak Partinin kurucular kuruluna ısrarla davet edilmesine rağmen iktidara alternatif partiyi elinin tersiyle geri çevirip yuvasına dönen sayın Meral Akşener’e MHP yönetiminin son seçimde yaptığı liste haksızlığını da bir türlü hazmedemiyorlar.
Yozgat delegeleri kurultayda ne yapar bilemeyiz ama Meral Akşener’in MHP’nin Yozgat’ta da seçmen tabanında hüsn-ü kabul gördüğü ve sevildiği bilinen bir gerçek..
Dediğimiz gibi, MHP’yi zor bir viraj bekliyor..
Ya Devlet Bahçeli ile yoluna devam edip önümüzdeki seçim % 10 ülke barajının altında kalma riskini yaşayacak..
Veya Meral Akşener’e sahiplenerek yeni bir lider,yeni ve yepyeni bir kadro ve yeni bir vizyonla baraj altında kalma korkusundan uzaklaşarak gelecekte iktidar ortağı olabilme şansını yeniden yakalayabilecek..
Görünen o ki; sayın Meral Akşener , Ak Parti karşısında sürekli gerileyen MHP için yeni bir şans ve yeni bir umuttur.

OKUR YORUMLARI
Kamil Torkan
06.11.2015 06:58:00

Doğru söze ne denir? Sadece İlkelerle siyasi başarılar elde edilemeyeceğini MHP nin çok iyi anlaması lazım. Strateji, taktik ve diplomasi gibi şeyler bileceksiniz, ilkelerinizin yanına mutlaka halkın gıda ve kömür ihtiyacını karşılayacak politikalar ekleyeceksiniz! AK Parti ilkeleri olan bir parti değil. Cilalanmış projeler, beylik laflar, islamın siyasi olarak kullanılması ve bunların yanına bir de gıda ve kömür yardımı koydun mu Yozgattan 14 yıl sonra bile %65 oy alırsın, Bu kadar sürede Yozgatın herhangi bir sorunu çözüldü mü? Hayır. Bu sorunların çözülmesi Milletin çok umurunda mı? Elbetteki hayır. Zaten Umurunda olsaydı bu kadar oy alamazdı AKP. Dolayısıyla, MHP nin milletin ne istediğini iyi anlaması lazım, sadece ilkeler karın doyurmuyor, kışın ısıtmıyor. MHP bu ülkenin var olması gereken bir partisidir, o yüzden aklını başına toplamalıdır. Çağrınızı çok yerinde buluyorum,

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ