Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Köprüden önce son çıkış yolu

Bundan yaklaşık 2 ay önce VATAN gazetesi, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre ,Cumhuriyetin 100.yıldönümünde yani 2023 yılında il’lerin nüfus durumlarını yazmıştı.
Bizim yakın geçmişte TÜİK verilerinden hareketle 2015 yılı sonunda “Türkiyenin göç şampiyonu” ünvanını edinen Yozgat’ın 2023 yılında il nüfusunun 306 bine düşeceğine ilişkin defalarca yazdığımız haberi VATAN gazetesi de teyit etmişti.
Ardından bundan bir ay önce partisinin bir dizi etkinliğine katılmak için Yozgata gelen BBP lideri sayın Mustafa Destici düzenlediği basın toplantısında Türkiyede kişi başına düşen milli gelirin 9000 ,Yozgat’ ta 5000 bin dolar, yine Türkiyede % 11 olan işsizlik oranının ise Yozgatta % 20 dolayında seyrettiğini söylemişti.
DÜNYA gazetesi de geçen hafta 26 Aralık tarihli nüshasının ekonomi manşetinde “OSMANİYE yükseldi,YOZGAT 8 sıra geriledi” başlığı ile yayınladığı bir haberle TÜİK’in tesbitlerine göre,Yozgat’ın 2004 ila 2014 yılları arasında kişi başı milli gelir sıralamasında en fazla gerileyen il’lerin başını çektiğini açıkladı.
DÜNYA gazetesinin Türkiye istatistik Kurumunun illerin gayrisafi milli hasıla verilerine dayanarak yayınladığı haberde Yozgatımızın ekonomik durumuyla ilgili oldukca şaşırtıcı bilgiler vardı.
Türkiyenin 81 ilinden 76’sı 10 yıllık sürecin milli gelir dağılımında ekonomik potansiyenlerini en az 2 katına çıkarırken aralarında Yozgatın başını çektiği sadece 5 il bu hızı yakalayamadıkları gibi hayli gerilerde kalmıştı.
Osmaniye Türkiyede en yoğun ekonomi gelişim sıralamasında 12 basamak atlayarak Türkiye şampiyonu olmuştu.
Bizim gariban Yozgat ise aynı ekonomik gelişim kategorisinde büyük ölçüde hız kaybedip 2004 yılındaki yerinden 8 basamak geriye düşmüş ve GSMH bakımından ülke düzeyinde ‘en fazla gerileyen il’ konumuna düşmüştü.
Başka bir ifadeyle Türkiyede göç şampiyonluğundan sonra kişi başı milli hasıla sıralamasında adeta “gerileme şampiyonu” olmuştu derbeder Yozgatımız..
¨ ¨ ¨
Artık,halen yaşadığımız göç faciasının yol açtığı Türkiyede üzerimize yapışan “göç şampiyonluğumuz”, % 20’lere ulaşan işsizliğimiz ,il’ler arası kişi başı milli gelir maratonundaki “gerileme şampiyonluğumuz” ve birbiri ardına sıralayabileceğimiz daha nice sosyal,siyasal ve ekonomik sorularımız ,bize gösteriyor ve diyor ki ; Yozgat, hem bugünü ve hem de yarını itibariyle sözün bittiği yerdedir.
¨ ¨ ¨
Yozgat şehir hastanesi,Diyanet eğitim merkezi ,adli tıp merkezi ve yeni cezaevi kampüsü vb. yeni projeler kapsamında yaklaşık 3– 4 bin kişiye istihdam sağlamakla Yozgatta yoğun göç trafiği gereken düzeyde durdurulamaz.
Yozgat’ta yeteri kadar yeni üretim ve istihdam yatırımları gerçekleştirilemediği için işsizlik sorunumuz giderilemez,kişi başı milli gelirimiz yükselemez.
Yozgat’ta ötedenberi süregelen siyasi iradenin,bürokrasinin,üniversitenin ve Belediyenin koordinesiz kendi başlarına buyruk yürüttükleri bireysel yönetim anlayışları ve çabaları ile kamu hizmetlerinde yeterli verimlilik sağlanamaz.
¨ ¨ ¨
Bundan sonrasında Yozgat için iki alternatif bulunmaktadır.
Ya ‘Bırakın bu memleket küçüldüğü ve tükeneceği yere kadar gitsin” demek veya acilen radikal bir çıkış yolu bulmak.
‘Göçü,işsizliği ve ekonomik gerilemeleri en etkin bir şekilde durdurarak Yozgatı acilen nasıl kurtarabiliriz’ derseniz onun formülünü ve çıkış yolunu 5 Temmuz 2016 tarihli gazetemizin manşetinde ayrıntılarıyla açıklamış ve Yozgatın önüne tarihi bir fırsat çıktığını söylemiştim.
Yozgat’ı kronik sorunlarından arındırmanın ve genel anlamda ayağa kaldırmanın tek bir yolu kalmıştır.O da; Ak Parti hükümetinin önce Doğu ve Güneydoğudaki terör mağduru 19 ili geri kalmışlıktan kurtarıp kalkındırmak amacıyla hazırladığı daha sonra Erzurum,Erzincan,Bayburt ve Gümüşhane il’lerini dahil ettiği 23 ile cazibe merkezli özel teşvik paketinin kapsamına Yozgatı da aldırmaktan geçer.
Evet, Doğu ve Güneydoğudaki 19 il terör mağduru oldukları gerekçesiyle teşvik kapsamı içerisinde yer almıştır.Ama malum 19 il kadar terör mağduru olmayan Erzincan, Başbakan sayın Binali Yıldırımın ve Erzurum Sağlık Bakanı sayın Recep Akdağ’ın hatırına teşvik paketine eklendiği herkesce bilinmektedir.
Ve Yozgat ?
Üzülerek bir kez daha ifade ediyorum ki; Yozgat, Türkiyenin hem göç şampiyonu,hem de en büyük göç mağdurudur.Ekonomik göstergeler bakımından teşvik kapsamı paketinde yer alan 23 ilin birçoğundan daha geridir.Hele hele Erzurumla mukayese edilemeyecek kadar geride kalmıştır.Son 15 yıl içerisinde nüfusu 680 binden 420 bine düşen ve milli geliri de 10 yılda 8 basamak gerileyen Yozgat’ın yeni teşvik kararnamesine girebilmesi en doğal hakkı olsa gerektir.
¨ ¨ ¨
Hükümetin kararnamesini çıkardığı yeni teşvik paketinde Doğu ve Güneydoğu illerinde bundan sonra hangi hizmetlerin gerçekleştireceğini biliyormuydunuz?
Sizleri yeniden kısaca bilgilendireyim.
Başbakan sayın Binali Yıldırımın açıklamasına göre,yeni teşvik paketi kapsamındaki illerde 4 yılda geniş kapasiteli en az 10’ar büyük fabrikalar kurulacak. Bu fabrikalarda ilk 4 yılın sonunda toplamda 200 bin vatandaşa iş ve aş imkanı sağlanacak.Teşvik süresince yapımı sürdürülecek fabrikaları özel sektör çalıştıracak ve bu fabrikalarda üretilecek malları devlet satın alacak.Ayrıca 298 yatırımcıya sıfır faizli yatırım ve işletme kredileri verilecek..Genç girişimler her yönden desteklenecek..
Yine o bölgede 351 adet sağlıklı yaşam merkezleri,67 bin toplu konut,15 Hastane,stadyumlar,karakollar inşa edilecek.Her il’de de fuarlar kurulacak.Ayrıca bölgeye her yıl 317 milyar liralık tarım,sulama ve hayvanclık destekleri sağlanacak..
Başka ?
Daha neler neler.. Saymakla bitmez.
¨ ¨ ¨
Şimdi hayal de olsa şöyle bir düşünelim.
Kapsamındaki bütün illeri ihya edecek teşvik paketine Yozgat’ın da 4 il gibi sonradan dahil edildiğini düşünelim.
4 yıl gibi bir sürede Yozgatta geniş kapasiteli fabrikaların kurulup üretime geçtiğini.Binlerce işsiz için yeni istihdam alanlarının oluştuğunu..
Yüzlerce yatırımcının ve genç girişimcilerin sıfır faizli ,uzun vadeli yatırım ve işletme kredilerinden yararlandırıldığını..
Bir tarım ve hayvancılık vilayeti olan Yozgata devletin tarım,sulama ve hayvancılık teşviklerini ve imkanlarını yağdırdığını..
O zaman ne olur Yozgat’ın durumu..
Yozgat ‘göç’ belasından,işsizlik sorunundan ve geri kalmışlıktan kurtulmaz mı ?
Sonra gelişip kalkınmaz mı ?
O zaman Yozgatlı seçmen Ak Parti iktidarına ömür boyu minnettar kalmaz mı ?
Aslında Yozgatımızın yeni teşvik paketine dahil edilmesi o kadar da zor bir mesele değildir.
Çünki,bu tür meselelere müdahele ve karar yetkisine sahip bulunan sayın Cumhurbaşkanımız Yozgatı ve Yozgatlıyı seven bir liderdir.
Vakit henüz geçmeden,yeni teşvik paketi uygulamaya geçirilmeden Yozgatı temsil yetkisine sahip biri veya birileri sayın Cumhurbaşkanının huzuruna çıkıp Yozgatın içinde bulunduğu vahim durumunu ve geleceğinin giderek karardığını anlatabilse ve hele hele onun 28 Mart 2016 tarihinde Sorgunda yaptığı tarihi konuşmada Yozgata ilişkin duygu,düşünce ve vaadlerini hatırlatabilse Yozgat kesinlikle teşvik paketinde yerini mutlaka alacaktır.
¨ ¨ ¨
Erzurumun,Erzincanın ve Bayburtun bile yararlandırılacağı yeni teşvik projesi Yozgat için köprüden önce son umut ve son çıkış yoludur.
Yozgatın son çıkış yoluna girebilmesinin çözümü de sayın Cumhurbaşkanmızın iki dudağının arasındadır.
Yeterki,Yozgatın sorunları bütün çıplaklığı ile anlatılsın.
Ben inanıyorum ki; sayın Cumhurbaşkanı Yozgatın dramatik gerçeğini ve vahim geleceğini görmezlikten gelmeyecek ve bu vilayeti himmetinden mahrum bırakmayacaktır.
Yozgat,yeni teşvik paketi fırsatından yararlandırılmazsa geleceğine dair umutlarını ve hayallerini de tamamen kaybedecektir.
Benden bir kez daha söylemesi…
Nice yıllara…

* * *

YAZIKLAR OLSUN SİZE !..

Olayı maalesef yeni duydum.
Önce,”Doğru olamaz” diye düşündüm.
Sonra araştırdım. Meğer doğruymuş..
Hayretler içerisinde kaldım.Çok garibime gitti böylesine kabul edilemez bir nezaketsizlik..
Niye mi şaşırdım.Anlatayım..
¨ ¨ ¨
Çoğunuz bilir.Yozgat Ak Parti siyaset dünyasında Dr.Osman Coşkun adında bir hizmet elçisi vardır.Yozgat milletvekilliği görevini tamamladıktan sonra hemşehrimiz Enerji eski Bakanı sn. Taner Yıldız onu Sorgun Yeni Çeltek işletmesi genel müdürlüğüne getirmişti.
Ne yapmıştı hemşehrimiz Coşkun görevi sürecinde ?
Yıllardır zarar eden işletmeyi görevinin ilk yılında kara geçirmiş ve şirket karının bir bölümünü de önce Sorgunda,sonra da Yozgatta birbirinden hayırlı hizmet ve eserler için kullanmıştı.Yöremizde sürekli kalıcı hizmetlere imza atmaktaydı.
Onca hizmetleri arasında Sorgun ilçesinde Yeni Çeltek adıyla modern bir okul yaptırmıştı. Sorgunu zaman içerisinde ekonomik yönden şaha kaldıracak EKO-PARK adıyla da muhteşem bir proje başlatmıştı.
Hizmetlerine,projelerine tam gaz devam ediyordu ki ; beklenmedik bir operasyonla ansızın görevinden uzaklaştırıldı..
Tabii ,bu uzaklaştırma apayrı trajik bir olay..O konu ayrı bir köşede duruyor zaten..
¨ ¨ ¨
Gelelim yazı konumuza..
Sorgun Yeni Çeltek okulu 19 Eylül 2016 tarihinde törenle hizmete açılmıştı.
Okulun açılış töreniyle ilgili ne olmuş biliyormusunuz?
Bu okulu yaptıran eski genel müdür Dr.Osman Coşkun’a ve Yeni Çeltek ekibine davetiye gönderilmemiş..
Adam okulun sadece mimarı değil,aynı zaman Ak Partinin sorumlu bir yöneticisi..Genel merkez AR-GE genel başkan yardımcısı olduğu halde..
Açılış törenine davet edilmemiş.
Ne hazin bir nezaketsizlik değil mi?
Aslında ‘Hep küçük hesaplar ya da vefasızlığımız’ hala kanayan yaramızdır.
Ama bu olay, aynı zamanda ibretlik..
Ve de ayıplanacak bir olaydır..
Bu nezaketsizliği yapanlara en hafifinden ne denilebilirki ;
Yazıklar olsun size.


02.01.2017
OKUR YORUMLARI
ali-sahingoz@hotmail.com
03.02.2017 12:21:00

SAYIN O. HAKAN KİRACI BU KONULARI YILLARDIR DEFALARCA DİLE GETİRDİNİZ BİZLERDE SEVE SEVE BİRAZDA ÜZÜLEREK OKUYORUZ; AMA MAALESEF YETKİLİ MAKAMLARDAN BİR SES GELMİYOR. ÜLKEMİZİ ON BEŞ SENEDİR YÖNETEN İKTİDAR PARTİSİNİN İL VE İLÇE BAŞKANLARI VE YİNE İKTİDAR PARTİSİNİN İL VE İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI BU ŞEHRİN OYLARI İLE B.M.MECLİSİN DE TEMSİL HAKKINA SAHİP KİMSELER SÖZCÜ HEYETLER KOMİSYONLAR OLUŞTURUP BAŞBAKAN VEYA CUMHURBAŞKANINDAN YOZGAT' IN SORUNLARI İLE İLGİLİ GÖRÜŞME TALEP ETİLERDE GERİ Mİ ÇEVRİLDİLER KABUL MÜ EDİLMEDİLER? BİR SÖZ VARDIR AĞLAMAYAN ÇOCUĞA MEME VERMEZLER DERTLERİMİZİ SORUNLARIMIZI ANLATMA YOLLARINI MAALESEF BECEREMİYORUZ. RAHMETLİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI SALİM KORKMAZ GİBİ TUTTUĞUNU KOPARABİLEN KOPARANA KADAR DA PEŞİNİ BIRAKMAYAN BAŞKANLARA BU ŞEHRİN İHTİYACI VAR. HİZMET, DESTEK VE MADDİYATLA OLUR; BİZLERİ TEMSİL HAKKINA SAHİP OLAN KİMSELER GAYRET VE ÇABALARI YETERSİZ GELMEKTEDİR DEVLETTEN HİZMET BEKLİYORSAK, BU TEMSİLCİLERİMİZİN GAYRETLERİ İLE OLACAĞI KANISINDAYIM.SELAM VE SAYGILAR

Ahmet
16.01.2017 11:13:00

Sayın Osman Hakan KİRACI bey kardeşim,
Senelerdir bu gazetede yazılarınızı,görüş ve önerilerinizi büyük bir dikkatle ve zevkle tokip etmekteyim.Yozgat için gayretleriniz,düşünceleriniz takdire şayandır.Kuşkusuz görüş ve öneriler çok önemlidir ama ondan da önemli olan bu görüş ve önerilerin yetkililerce dikkate alınmasıdır sanırım.
Anadolu nun sahipsiz görünen bu mazisi kahramanlıklarla dolu,insanları vatan,millet,bayrak ve Cumhuriyet sevdalısı bu diyarın kaderi midir geri bırakılması? Bu vatan savunmasında tarihte olduğu gibi özellikle son otuz iki yıl pkk denilen zalim,kalleş,insanlıktan nasibini almamış terör örgütene karşı verilen amansız mücadelede hep Yozgat lı daima en önde olmuş ve sayısız şehitler vermiştir.(Diğer illerde ki şehitlerimize saygımız sonzuzdur)
Vergisini zamanında veren,vatanına,milletine,Bayrağına daima sahip çıkan,Devleti ile hiçbir zaman sorunlu olmayan Yozgat insanımızın nasibine işsizlik,fukaralık,geri bıraktırılmış lık düşmemeli!Ne oldu da son yıllarda bütün doğumlara rağmen Yozgat ımızın nüfusu 240.000 geriledi.Bu tarihin akışına aykırıdır.
Senelerdir bizler hamasi nutuklarla avutulduk,hep sırtımız sıvazlandı ama yatırıma,eğitime,güvenliğe,istihtama gelince hiç akallara gelmedik.Aklın yolu birdir.Nüfus ve beyin göçünün önlenmesi için eğitim ve istihdam başta gelen koşuldur.Siyasilerin bizi sevdiğini söylüyorsunuz seven sevdiğini belli etmelidir.yiğidim,aslanım gibi sözlerle nutuklarla Yozgat lı sevilmemeli.Yozgat lı iş,evine götürecek ekmek-aş,kaliteli eğitim,ve sağlık hizmetleri istiyor.(Yozgat Hastanesi ayrı bi konu ve dert dışı sizi içi bizi yakıyor)
Öncelikle bu yörede hangi fabrikalar kurulabilir,turizme canlılık getirecek yörelerin tespiti,eğitim ve sağlık hizmetlerinin kaliteli ve adil bir şekilde değişik ilçe ve beldelere yayılması gibi konular ele alınmalı.Tarım arazilerinin sulanabilirliği dikkate alındığında salça,cips,un,şeker,bira-şaraf gibi fabrikalar acilen hizmete sunulmalı.Barajlarımızın olduğu yerlerde su ürünleri kooperatifleri kurulmalı,dentlenmeli moder şekilde balıkçılık geliştirilmeli.Bu baraj çevreleri turizm bölgeleri olarak ilan edilmeli insanların yiyip içmeleri,gezip dinlenmeleri için sosyal tesisler kurulmalı.Gençlerimizin gelişmesi için spor alanları acilen modern bir şekilde faaliyete geçirilmeli.Üniversiteye bağlı vakülte ve yüksek okulların sayısı artırılarak değişik ilçe ve beldelerde hizmet vermeleri sağlanmalı.Yozgat ta kazananların Yozgat tan kaçmamaları için teşvikler verilmeli,yeni yeni yatırım yapmaları için özendirilmelidir.Belediyeler bu güzelim beldemizi çevre düzenlemesi veb.gibi hizmetleri ile yaşanabilir bil il haline getirmeleri gerekir.Yöneticilerimizin Halktan kopuk olmamaları,sadece seçimden seçime hamasi nutuklarla bizleri avutmalarına son verip içimizden biri gibi olmalıdırlar.Kısır çekişmeler değil somut hizmetlerde,SEVGİDE,BARIŞTA,KARDEŞLİKTE Ortak değerlerde buluşmak dileği ile tüm YOZGAT ve İNSAN sevdalılarına selam olsun.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ