Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Kandil dibine yeterince ışık vermiyor

Zaman ne kadar da çabuk geçiyor.
Herşey sanki ‘ dün’ gibi..

Türkiye yeni bir seçime hazırlanıyor.

Fazla değil , 6 ay kaldı 14 Haziran 2015 genel milletvekilliği seçimlerine..

Yeni bir seçim öncesinde şöyle bir geçmişi,yani bir önceki seçimde olup bitenleri hatırlamak istedim.
12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından 30 Ağustos 2011 tarihinde bir yazı kaleme almışım.
Makalemin başlığı : Yozgatın son tarihi şansı..

Bakın yazımın son bölümünde neler yazmışım :
¨ ¨ ¨
“…………………………
Türkiye, bugünki ortamında çok partili siyasi hayatında en güçlü bir iktidarın işbaşında bulunduğu bir dönemi yaşıyor. Yani, Ordunun, Yargının, Medyanın iktidara karşı artık hizaya getirildiği, iktidarın hemen hemen tüm kurumlara egemen olduğu yeni bir dönem yaşanıyor Türkiye’de..

61.Hükümet,ülkemizde gelmiş geçmiş hükümetler içerisinde en güçlü ve en muktedir bir iktidar olarak görev yapıyor.

Ve bu hükümetin başında Yozgat’ı gerçekten seven bir Başbakan, Yozgata hizmeti ibadet kabul eden ,parlemantoda muhalefetin bile saygı duyduğu Yozgat’lı bir TBMM Başkanı, Ortadoğu’nun en karizmatik lideri ve Türkiyenin en güçlü Başbakanı sayın R.Tayyip Erdoğan’ın dört yardımcısından biri olan ve “Size hizmet etmek bizim borcumuzdur”diyen Yozgatlı aktif bir politikacı ve onlarla birlik yeni, iyiniyetli ve gayretli iki milletvekili var.. Ve üç milletvekilimizin üçü de her fırsatta birliktelik fotoğrafı veriyor..
Bir kere daha altını çizerek vurgulamak isterim ki…

Yozgat’ın geleceğini aydınlatmaya muktedir Ak parti iktidarının Yozgatlı en yetkili ağızlarından çıkan altın sözler Yozgat için umut vaadediyor..

Yozgat’ın son 3 seçim sonucunda siyaseten edindiği itibar-i değeri..
Hemşehrimiz TBMM başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ ve 2 milletvekilinin aralarında oluşturdukları birliktelik..

Gerçekten kayda değer pozitif gelişmelerdir.
Milletvekili Soysal’ın dediği gibi,yeni iktidarın başında Yozgatsever bir Başbakan ile kabinede 2 Yozgatlı bakan ve TBMM meclis başkanlığında ise Yozgat’lı profesyonel usta bir politikacının olması Yozgat için gerçekten tarihi bir fırsattır.

Belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yakalayabildiği çok önemli bir fırsattır.
Çünki, 2 yıl sonra sayın Erdoğan muhtemelen köşke çıkacak.

Sayın Çiçek ve sayın Bozdağ Ak Parti iktidarında 3.dönemi yani parlamentoda son dönemlerini geçirmekteler. Ak Parti’nin malum 3 dönem siyaset yasağı nedeniyle tekrar aday olamayacaklar.
Bundan sonraki dönemlerde başka bir Yozgat’lı politikacı bir daha TBMM Başkanı,bir başka politikacımız da sayın Erdoğan gibi kudretli bir Başbakanın 4 yardımcısından biri olabilir mi?
Ben şahsen tahmin edemiyorum.

İşte, bu nedenlerle Yozgat’ın bu tarihi fırsatı mutlaka kullanmasından başka da umudu ve çaresi bulunmamaktadır.

Eğer, 2011 seçimleri öncesinde başta sayın Erdoğan olmak üzere sayın Çiçek, sayın Bozdağ ve sayın Yozgat milletvekillerinin Yozgata özel vaadleri ve anlamlı sözleri, gerçeğe dönüştürülebilirse Yozgat o zaman daha da vakit kaybetmeden ayağa kalkacak,kalkınacak ve bir marka şehir olacaktır.”
¨ ¨ ¨
İşte ,bu yazımın üzerinden bir seçim takvimi geçti.

Şimdi,dilerseniz Ak Parti iktidarının Yozgatta 12 yıldanberi süregelen vaadlerine ve 2011 seçimlerinden bu yana gerçekleştirmeye çalıştıkları icraatlara bir göz atalım.

Bu hükümetin ülke genelinde en başarılı icraatı “duble yol”projeleridir.
Yozgatta aynı başarıdan söz edebilirmiyiz?

Yozgat’ın karayollarında 12 yıl sürdürülen duble yol çalışmalarının en önemli ayağını oluşturan Kırıkkale-Yozgat arasındaki duble yol bitirilebildi mi?

Dönemin Ulaştırma Bakanı sayın Binali Yıldırım Yozgatta bir törende ne demişti :
“Merak etmeyin duble yolunuz 2013 yılı sonuna kadar beton asfalt olacak”
Hani nerede ?

2014 sonunda bile yani 12 yıldır Yozgatın duble yol projeleri tamamlanamadı..
¨ ¨ ¨
Yine eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 21 Nisan 2012’de Yozgat’ta müjdelediği hava limanın inşaatına başlanamadığı gibi , etüd ve fizibilite çalışmaları da karınca adımıyla yürütülmekte.
Ak Parti iktidarı Iğdır havaalanı projesini bitirdi.Hakkari havaalanını tamamlanmak üzere..Şırnak havaalanının inşaatı devam ediyor.

Yıl 2015..
Yozgat havaalanın inşaatına başlanacak..
Ne zaman biter dersiniz..

Sizi bilemem ama tarih konusunda ben bir tahminde bulunamyorum.
¨ ¨ ¨
Yozgat halkının hiç şüphe yok ki; merakla izlediği ve yapımını sabırlar beklediği bir proje malum Yozgat Şehir hastanesi projesidir.

Bundan 7 yıl önce Sağlık eski Bakanı sayın Recep Akdağ’ın vaat ettiği ve şimdiki sağlık Bakanı sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun 2013 yılında temelini atıp 2015 yılında bitecek dediği Şehir Hastanesinin temel hafriyat çalışmaları tamamlanıp inşaatına henüz başlanabilmiş değil.

İktidar temsilcilerinin açıklamalarına göre,Yozgat şehir hastanesi 2,5 yılda yani 2017 yılı sonuna kadar tamamlanıp hizmete girecekmiş.(!)
¨ ¨ ¨
Ak Partinin ilk iktidar olduğu dönemin Yozgat milletvekillerinin en geç 2012 yılında hizmete gireceğini müjdelediği Yozgat Hızlı Tren Projesi de henüz tamamlanamadı.

Hükümet, Eskişehir ve Konya hatlarındaki Yüksek Hızlı Tren Projelerini planladığı ve vaadettiği süreçlerde hizmete sundu ama ne hikmetse Yozgat Ankara-Sivas HTP ‘ni bitiremedi.
Yozgat bölgesinde maalesef Hızlı Tren Projesi de ağır aksak gidiyor.

İktidarın takvimi 2017 ama bu tempoda giderse Yozgat hızlı trene ancak öbür seçimde kavuşacak.
¨ ¨ ¨
Bilindiği gibi, Ak Parti ilktidara geldiği günlerde eski milletvekili Mehmet Çiçek tarafından Yozgatın jeotermal enerji kaynaklarına ilişkin büyük bir araştırma çalışması başlatılmıştı. Projeye göre, yapılacak yer altı sondaj ve araştırmalar sonunda Yozgatın il düzeyindeki jeotermal kaynakları değerlendirilerek yatırıma dönüştürülecekti. Bu amaçla Yozgatın çeşitli bölgelerinde sürdürülen jeotermal enerji kaynaklarıyla ilgili sondaj çalışmaları için yaklaşık 10 yıllık süreçte Özel idare ve devletin diğer kaynaklarından milyonlar (trilyonlar) harcandı.

Jeotermal kaynak arayışlarında sadece il merkezinde Yukarı Nohutlu bölgesinde 600 metre derinlikte 32 derecelik sıcak su bulundu.Valilik burada sadece kadınlara yönelik Termal Aquapark ve spor kompleksi kurmaya karar verdi.

2005 yılında Yozgat il merkezinde bulunan 32 derecelik jeotermal suyun değerlendirilmesi için yapımı planlanan kompleksin inşaatına ne zaman başlanacak biliyormusunuz ?
Bu sıcak suyun bulunduğu tarihten 10 yıl sonra.. Yani 2016’nın baharında..

Ve öbür yanda il düzeyinde jeotermel kaynaklara harcananan milyonların (trilyonların) hesabı ve rakamı da bilinmiyor.
¨ ¨ ¨
Yazımın başında 2011 seçimlerinin ardından Yozgat’ın tarihi bir fırsat yakaladığını vurgulamıştım.
Ama ne hazindir ki;Yozgat bugün hala 81 il içerisinde kamu yatırımlarından en az faydalanan 10 il arasında ,iller arası gelişmişlik endeksinde 70.sırada, yaşanabilir kentler arasında 72.sırada yer alıyor.
Türkiyede bugün bütün iller kentsel dönüşüm projelerini tamamlama yarışında.

Ama bizde öyle mi? Kentin tam orta yerinde ayıplı bir fotoğraf gibi duran,Yozgatın ilk kentsel projesi konumundaki Sanayi sitesinin inşaatına henüz başlanamadı bile..

Bugün “otopark”sorununa ciddi çözümlerin üretilemediği kent merkezindeki insanlar su ihtiyaçlarını 30 yıldanberi kanserojene neden olduğu bildirilen asbest borularla karşılama riskiyle iç içe yaşıyor.
Yozgat’ın merkez Belediyesi su abone faturalarına her ay için 4 lira zammı düşünecek kadar finansal sıkıntı içerisinde..
¨ ¨ ¨
Diyeceksiniz ki;
Ak Parti Hükümetinin Yozgata yaptığı hizmet,icraat,yatırım yok mu ?
Olmaz olur mu ?
Elbette var..
Mesela yapımı 2 yılda tamamlanacak Ak Saray benzeri Türkiyenin en konforlu valilik binası Yozgatta inşa ediliyor.

Gazetemizin diğer sayfalarında yayınladığımız gerek Adalet Bakanı sayın Bekir Bozdağın ve gerekse milletvekilimiz sayın Yusuf Başer’in açıklamalarına bakılırsa hükümetin Yozgatta gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeye çalıştırdığı bir takım icraatları var.
Amma velakin diğer tarafta da Yozgat’ın her yıl göçen 11 bin insanı ve devam eden nüfuz erazyon sorunu var.

Demek ki; Ak Parti iktidarının Yozgata 12 yıldır sunduğu ve Yozgatlıya gecikerek getirdiği hizmetler yeterli değil..
Demek ki; hemşehrilerimizin Yozgatta barınmasına ve yaşamını sürdürmesine imkan sağlayacak olan temel ihtiyaçların yetersizliği nedeniyle Yozgatlı yurdunu, yuvasını terketmek zorunda kalıyor.
¨ ¨ ¨
Demek ki; Yozgat’ın Başkentte göz kamaştıran kandilleri her ne hikmetse dibine yeterince ışık vermiyor, veremiyor.

Yozgatlı siyasetçilerimizin en muktedir oldukları dönemlerde bile ele geçen altın fırsatlar değerlendirilmiyor veya değerlendirilemiyor.

Sonuçta benim 30 Ağustos 2011 tarihli yazımda altını çizerek vurguladığım son tarihi altın fırsat da ziyan edilmiş gözüküyor.
¨ ¨ ¨
Bilmem daha ne desem ki;
Ah bize.. Vah bizimkilere..


01.01.2015
OKUR YORUMLARI
Gülhanim ceylan
19.03.2015 01:55:00

yazınızı beğendim kalemine saglik

ALİRIZA KARACABEY
04.03.2015 10:38:00

AH.. OSMAN BEY AH.. BUNLARIN NE MAL OLDUĞU BAŞTAN BELLİYDİ DE ULUSLARARASI GÜÇLER,BİZE BAKIRI ALTIN DİYE YUTTURDULAR.BUNLAR 17/25 ARALIK İÇİN PROGRAMLANMIŞLAR..

avni daştan
02.03.2015 12:12:00

osman beyin görüş ve düşüncelerine yürekten katılıyorum ve işte önümüze bir fırsat daha geldi artık denenmişleri birdaha denememek için önümüzdeki bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım siyasette yeni yüzler yeni simalar olaması lazım herkesde yozgat sevdalısıdır onun için artık yozgatımızın daha güzel olması için aklıselim düşünerek hareket etmesi gerekir kendine laik olanı seçmesi lazım ahbap çavuş ilişkileri şahsi menfaatları birtarafa bırakıp yozgatın menfatini düşünerek hreket etmemiz lazımdır işte fırsat haydi yozgat yeniden şahlan ve yeni simalarla siyaset yapmak için ayağa kalk canım yozgatım hepinize sonsuz saygı ve selamlarımı arz ederim

hasan baycan
19.02.2015 14:25:00

sayın kıracı sizin bir sözünüzle başlamak istiyorum söylesem etkisi yok konuşmasam vicdanım rahat etmiyor.
projelerim var diyerek aday olan adaylara soruyorum bugüne kadar Yozgat a ne yaptınız somut projeleriniz nedir soyut projelerle vatandaşı oyalamayın daha önceki seçilenlerin verdiği sözleri tekrarlayarak gündemi doldurmayın aday olacak tüm partilerin aday adaylarını bir arada birlikte Yozgat ın sorunlarına ne kadar hakim olduklarının tartışıldığı bir açık oturum yapa biliyormusunuz
sahsınız için değil Yozgat için ön görülerinizi ve projelerinizi bekliyoruz ankara ya gelince unutmamak şartıyla herkese bol vaatlerle ankara dan selamlar

mustafa yozgatlı
19.02.2015 11:46:00

Değerli siyasilerimiz proje üretmelilerdi.yozgat2a yönelik projeler yapmalı yozgatı yatırımcılara açmalılardı

mahmut erdem
11.02.2015 12:51:00

selam hocam, HİZMETMİ ,YOZGAT HIII, ANLAŞILDI

ÖYLE BİR ŞEYMİ YAPMIŞLAR.???.

ALİRIZA KARACABEY
09.02.2015 10:25:00

YOZGATA İSTİHDAM YARATICI YATIRIMI RAHMETLİ TÜRKEŞTEN BAŞKA KİMSE YAPAMADI.BU 17 25 ARALIKÇILARMI YAPACAK..YOZGAT DAHA ÇOK BEKLER..BU KAFAYLA DEVAM.. SELAMLAR..

Ahmet Torbacı
05.02.2015 22:43:00

10 numara bir yazı. Ama kim anlayacak, kim dinleyecek.
Lütfen devam Yozgatın artık kandırılmasına izin vermeyelim.

yucel Dağıstanlıoğlu
03.02.2015 13:37:00


DEĞERLİ DOSTUM,

SANIRIM YANILIYORSUN,ÖNCE ADALET SARAYI YOZGATIMIZA YAPILDI
BU İŞSİZLİĞİ BİR NEBZEDE OLSA ÖNLEDİ.DÜN GAZETELERDE OKUDUK
YENİ VALİLİK KONAĞIMIZDA YAPILIYORMUŞ BUDA TAMAMLANINCA SİZİN DÜŞÜNDÜĞÜNÜZÜN AKSİNE GÖÇÜ DEĞİL, GERİ DÖNÜŞÜ SAĞLAR SANIYORUM.SEN BİZİM SEÇTİKLERİMİZDEN DAHA MI İYİ BİLİYORSUN,ONLARIN YERİNE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK İŞ YERLERİ AÇSALAR İSTİHDAM MI SAĞLANACAK..
YANIDIĞINA BİR KEZ DAHA İNANDIN DEĞİLMİ.SELAMLAR

A.yozgatlı
12.01.2015 09:54:00

Her eçimlerde yozgata gelip meydanda konuşmalar yapılır sonunda konuşanlar sorar yüzde kaç oy verceksiniz.. tabi hiç şüpe yok yüzde yüz diye tabi o insanlar bırakır gider.. tabi bizimkiler 0/0 77 verir,sonuç bu kadar basit niye hizmet olsunki ..

süleyman erdem
06.01.2015 10:11:00

Osman bey ve sevgili okurlar Yeni yılın ilk günlerinden herkese MERHABA,
Osman bey, yıllardır Ankara'da yaşayan ve zaman, zamanda Yozgat'a giden 50 yaşında bir Türk vatandaşı olarak söylemek istiyorumki,Yozgat artık bence VİLAYET konumundan çıkmış,çıkartılmış. Yozgat adeta 1950'li yılların gelişmekte olan kasabalarını andırıyor.Özellikle son 13 yılda Yozgat'ı bu hale getirenler utanacağı yerde, birde insanlarla dalga geçer gibi vilayetin ismini değiştirmekle, eski ihtişamlı günlere dönüleceği olgusunu milletin kafasında uyandırmaya çalışıyorlar.Önemli olan vilayetin ismini değiştirmek değil,önemli olan, vilayetten göçü engellemeye yönelik tedbirleri alıp,bunları hayata uygulamaktır.
Unumuz var,şekerimiz var,yağımız var.Fakat Ustalarımız olmadığı için maalesef helva yapamıyoruz.İnsanımızı helva yapamadığımız için doyuramıyoruz,göç ediyoruz, devamlı küçülüyoruz.Üstelik bu çağda diğer vilayetler ellerindeki malzemelerle her tadta değişik helvalar üretirken, biz malum birileri tarafından helvasız bırakıldık.Bizi helvasız bırakanlar ALLAH'ından bulsunlar.Selamlar,saygılar

hasan baycan
03.01.2015 14:12:00

sayın o.hakan kıracı bey
sizde olmasanız Yozgat ın gerçeklerini hatırlamayacız
çünkı yozgatı temsileden insanları özellikleri olduğu için değil az talapleri olduğu için yetkili makamlara getiriyorlar onun için degişen bir şey yok bu gidişle böyle devam edeceğe benziyor.
tüm okurların yeni yılını kutlar sağlık mutluluk temennisiyle selamlar.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ