Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

İŞTE, YOZGAT'TA GÖÇÜ DURDURMANIN REÇETESİ

Yozgatın son 10 yılının en önemli ve en tehlikeli sorunu hızla yoğunlaşan ve durdurulamayan göç sorunudur.Türkiyenin en çok göç veren 5 il arasında yer alan ve nüfus bakImından tıpkı ‘4.evre bir kanser hastası’ gibi erim erim eriyen Yozgat, son 13 yılda nüfusunun üçte birini yoğun göç sorunu yüzünden kaybetmiştir.

Öncelikle Yozgatı içten içe kemiren işsizlik sorunuyla ciddi bir mücadele başlatılmalıdır.Bu sorun ilimizde sadece bir “Göç Müdürlüğü” kurmakla önlemez
Bilindiği gibi,‘Göç’olgusunun birçok nedeni vardır ama göçün en önemli nedenlerini işsizlik ve vatandaşların olumsuz ekonomik koşulları oluşturur.
Eğer, bir memlekette yaşayan insanların karnı doymuyorsa,üniversiteyi bitiren oğluna, kızına kendi memleketinde iş bulamıyorsa,küçük esnaf her geçen yıl daha da küçülüyorsa ,nüfusuna göre istihdam alanları sınırlı ise o yörenin temel ihtiyaç ve yatırımları yetersiz ve de geciktirilerek gerçekleştiriliyorsa,devrin iktidar temsilcileri, vatandaşlar arasında ayırımcılık yapıyorsa yani kendi siyasal görüşüne uymayan insanlara sırtını dönüyor öteki vatandaş muamelesi yapıyorsa işte, o memlekette göç ,hem de yoğun göç kaçınılmaz bir sorun olarak sürüp gider.
Göçü önlemenin birinci yolu ,Yozgat’ta işsizliği giderecek yeni istihdama yönelik yatırımların ve imkanların oluşturulmasından geçer.

Peki,göçü durdurmak için Ak Partinin yeni iktidar döneminde neler yapmak gerekir.
İşte,Yozgatta göçü önlemenin 8 maddelik reçetesi..

1-Genel olarak baktığımızda ülkemizde il’ler arasında gelişmişlik ve kalkınma trafiği son derece dengesizce seyretmektedir.
Daha açık bir ifadeyle son 13 yılda Türkiyenin büyük ve gelişmiş il’leri daha büyüyüp gelişirken,Yozgat vb.gelişmeye aday iller ise ekonomik yönden hem gerilemiş ve hem de nüfus bakımından daha da küçülmüştür.İller arasındaki ölçüsüz ve dengesiz büyüme ve küçülme sorunu Ak Parti iktidarının öncelikle ele alıp çözümlemesi gereken meselelerden biri haline gelmiştir.
AK Partinin özellikle bizim milletvekillerimizin gündeme alması gereken ilk iş,iller arasındaki bu olumsuz gidişatı dengelemek adına Yozgat gibi hızla küçülen, gerileyen ve Türkiyede en fazla göç veren azami 5 ili kapsayacak, Kobilere ve istihdama yönelik sanayi,tarım ve hayvancılık projelerini teşvik edecek, yeni yatırım ve istihdam alanlarını oluşturacak GÖÇÜN YOĞUN OLDUĞU YÖRELERE ÖZGÜ yeni bir TEŞVİK YASASI hazırlanıp yasalaştırılmalıdır. Yozgat’ın mevcut teşvik kapsamındaki 5.bölgedeki konumunun

6.bölgeye kaydırılması istihdam yönünden ilimize umulan faydayı sağlamayacaktır.
Sözünü ettiğim göçü önleme amaçlı yeni bir teşvik yasası ile Yozgat gibi teşvik kapsamına alınacak illerde KOBİ’lere ve istihdama yönelik yeni yatırım ve istihdam alanlarının yaygınlaşması mümkün olabilecektir.

2-Türkiyenin büyük kentlerindeki lojistik amaçlı büyük askeri birlikler, ’Yozgat’ gibi özellikle küçük esnafının tükenme aşamasındaki yoğun göçlerin yaşandığı küçük il’lere nakledilmeli ve ayrıca Milli Savunma Bakanlığının bundan sonra projelendireceği savunma sanayi yatırımları da yine nüfus erazyonun yaşandığı Yozgat vb. illerde kurulması proğramlanmalıdır.

3-Dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 seçimlerinde Yozgat Cumhuriyet meydanında halkımıza vaadettiği “ Marka şehir” projesi AK Parti iktidarının yeni döneminde içi doldurularak bir an önce hayata geçirilmelidir

4-Ak Parti iktidarının Yozgat bölgesinde ötedenberi gerçekleştirmeye çalıştığı hızlı ulaşım hizmetlerinden Hızlı Tren, Havalimanı ve il düzeyindeki duble yol projelerinin daha da geciktirilmeden tamamlanması çalışmalarına hız verilmelidir.

5- Yozgatın kırsal alanlarında tarım ve hayvancılığın daha da geliştirilmesi amacıyla TKDK’dan Yozgata yatırım ödenek payının daha da artırılması temin edilmelidir.

6-Geçen dönem Adalet Eğitim merkezi ,Adli Tıp Kurumu ve Diyanet Eğitim Merkezi projelerini Yozgata yatırım proğramı dışında kazandıran Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ,bu yeni hükümet döneminde de kentimize yine proğram dışı yeni projeler kazandırmaya devam etmelidir.Ayrıca TESKOMB Başkanı ve Yozgat milletvekili Abdulkadir Akgül de Yozgatı Türkiyenin en büyük esnaf örgütü olan TESKOMB’un imkanlarından yararlandırılmadır.

7-Yozgat’ta yüksek öğrenim öğrenci potansiyelini daha arttırmak amacıyla Bozok Üniversitesi bünyesinde yeni fakülteler ve yeni bölümler ile yeni Meslek Yüksek Okullarının da bütün ilçelerde açılmasına olanak sağlanmalıdır.

8-Bilindiği üzere Yozgatta işsizlik had safhadadır.İŞKUR’un uyguladığı TYP projesi Yozgattaki işsizliğe bir nebze çare olmaktadır.2015 seçim yılında Yozgatta yaklaşık 2500 kişi TYP ile 6 ay da olsa iş olanağına kavuşturulmuştur.Bu nedenle göçü önleme adına Yozgat için TYP’nin yıllık ödeneklerinin arttırılarak daha fazla işsize iş imkanı sunulmalıdır. Ayrıca Merkez Belediyesi ile İl Özel İdaresi bundan sonra kentte istihdam yaratacak projelere de yönelmelidir.
OKUR YORUMLARI
Ahmet KOÇ
23.12.2015 11:51:00

Değerli Osman Hakan Kiracı Bizlerinde temennisi sizlerin yazmış olduğu temennilerdir;
Yozgat Gelişmiş Üniversite Öncülüğünde; Eğitim Seviyesi Yükselmiş, Bilim Ve Teknoloji İle Bütünleşmiş, Eğitim Ve Sağlıkta Dünya Standartlarına Ulaşmış, Çağdaş Bir Yozgat.
Tarımsal Arazileri Modern Tekniklerle İşlenen, Üretimi İle Dünya Pazarlarına Entegre Olmuş, Kaynaklarını Etkin Ve Verimli Kullanabilen, Tarımsal Sanayinin Merkezi, Doğal Kaynaklarını Ve Kültürel Varlıklarını İyi Pazarlayan, Enerji İhtiyacını Kendi Potansiyeli İle karşılayan, Termal Turizmde ülkemize öncülük Eden Ve Sürekli Kendini Geliştiren, Yenilikçi Bir Yozgat.
Çevre Ve Yerleşim Problemi Olmayan, toplam alanlarının yüzde yirmi beşi orman olan, dört organize sanayi bölgesine ve modern ulaşım araçlarına sahip, Hızlı Treni, Havaalanı, Doğu-Batı ve Güney-Kuzey İstikametinde Bölünmüş Yolu Olan Bir Yozgat.
Göç Vermeyen, Sosyal, Kültürel Ve Sportif Tesislere Sahip, Uluslararası Etkinliklerin Yapıldığı, Yaşam Kalitesi Yüksek, Kişi Başı Gelir Seviyesi 15 Bin $ Üzerinde, Ferah Bir Yozgat.
Kendi Kendine Yetebilen, Huzurlu, Mutlu Ve Güler Yüzlü İnsanların Yaşadığı Sıcak Bir Yozgat temennisiyle saygı ve selamlarımla
AHMET KOÇ
YOZGATLI DERNEKLER FEDERASYONU
GENEL BAŞKANI

B.Yozgatlı
30.11.2015 13:39:00

sayın osman kiracı yazılarınızı takip ediyorum yozgatın sorunlarını yazıyosun doğruda yozgatlı seni anlamıyo gazetete kömür alamayan aileler geceden sıraya giriyolarmış hani yozgat marka şehir olacaktı acaba markaşehir vadedenler haberlerinizi okuyorlarmı bukadar yoksulu olan bir il marka şehir olurmu olsa olsa oy deposu olur yazacak çok şey var ama bukadar yeter

Adınız ve Soyadınız
26.11.2015 21:08:00

Sayın Osman Hakan Kiracı Yazılarınızı yıllardır okurum.Yozgatlıların mesalelerini bilen,öneriler sunan,çözüm yolları bulup bunları gazetesinde hemşerileri ile ve de Türkiyedeki okurları ile paylaşan yapıcı eleştirilerini hiç çekinmeden yapan aydın bir kalem olarak sizleri kutluyorum.gerçek konulara değinmişsiniz.Baştan sona hepsine katılıyorum.Duygularınız duygularımdır.Kutlarım,sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.Selamlar sevgiler ve saygılar sunarım.Durak Turan Düz.Yozgatlılar Birlik ve Dayanışma Vakfı(YOBİDAV) Başkanı-Ankara

Kamil Torkan
26.11.2015 09:43:00

Sayın Kiracı, Yozgatın geleceğine yönelik yapmış olduğunuz pozitif görüş ve değerlendirmelerinize karşılık, yorum yapan hemşehrilerimizin bu kadar ümitsiz ve negatif olmaları ilgiye ve dikkate muhtaç bir durum. İnsanlarımızın inanmaları önemli, devlet teşvikleri de kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bizim çözümümüz "proje sahibi ve fedakar" siyasetçilerdir.

halit yagiz
25.11.2015 20:44:00

slm valla yozgatin kalkinmasi icin turkiye butcesinin yarisinida verseniz kalinmaz niye cunku yozgatlida ticari kafa yok bir ikinciside saat dokuzda kalkacaksin iki saat kahvalti edcieksin hemen ardindan ogle yemegi ve aksam kahveden cikmiyacaksin sonrada yozgati kalkindiracaklar oylemi avrupada millet saat sabah beste kalkiyor 8 saat calisiyor ve birde mesai yapiyor emekli olanlar desen hakeza80 yasina gelmis bir seylerl yapmiya calisiyor milli gelire katkimolsun diye ha bizdeki yozgatlilari once ilk okuldan itibaren egiteceksin ihdiyarlari ve susuturacaksin gencleri tesvik edeceksin yani ilk once egitim sart helede din bilgisi sifirdan yeni bir nesil yetistireceksin ki yozgata bir seyler olsun yoksa dokme suyla degirmen donmez be hocam bizde bu kafa varken devletin tesvigini alir antalyay goceriz yozgat niye gocuyor deriz sen can damarini kes ve kan kaybindan oluyorlar diye bagir olacak seymi abi evet yinede cikmadik canda bir umit vardir sizlerin de cabalari ile belkide bir nebzede olsa duzelir ama sonuc cok karanlik yozgat icin bilmem belkide yanlis dusunuyorumdur insallah

GÜL
25.11.2015 19:35:00

Sayın kiracı,Yozgat için düşüncelerini senelerdir beğeni ile izliyorum ama ne yazıkki Yozgat ın geleceği ile ilgili önemli bu görüşleriniz yetkililer tarafından pek hatta hiç dikkate alınmıyor.Bu durum ise yozgat ve yozgatlı için çok acı bir durum ve acı bir gwrçektir.Siz yinede düşüncelerinizi açıklamaya devam edin,belki birgün anlayan,dikkate alan ve değerlendiren olacaktır.Bundan hiç kuşkum yoktur.

süleyman erdem
24.11.2015 10:56:00

Osman Bey Öncelikle Merhaba,
Ben uzun zamandır sizin Yozgat'ın dünü bugünü ve geleceği hakkındaki yazmış olduğunuz yazıları devamlı okur ve takip ederim.Aslında sizin düşüncelerinizin benim düşüncelerimle aynı olduğu kanaatindeyim.Bununla beraber, çabalarınızın,maalesef beyhude olduğunu düşünmekteyim.Nasıl olsa hizmet vermeden,karşılıksız seçilen 4 milletvekili var Yozgatta.Bence bu beylere Milletvekili değil aslında vekil demek lazım,aslolan bizleriz aslında.
Ben bu gidişle en fazla onbeş yıl içerisinde Yozgat'ın yakın bir vilayete bağlanacağı düşüncesindeyim.Fakat inanın o zaman bile Yozgatlı hiçbirşey,hiçbir hizmet almadan desteklediği bu insanları yine seçer ve TBMM'ne gönderirler.Nasıl şehrin takımı Süper ligden şuanda Amatör lige düştüyse, şehirde aldığı hizmet payındada Türkiyede süper ligden bölgesel lige düşmüştür aslında,Peki soruyorum şimdi bu vilayeti bölgesel lige düşüren siyasiler, aynı insanlar değilmi? Ne değişecekte bu şehir yeniden Süper lige dönecek siz buna inanıyorsanız eğer,ben artık başka bir söz söylemem.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ