Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

İktidar avantajını kullananlar ve kullanamayanlar

Yozgat Belediyesinin parasal darboğazda olduğu gerçeği, ÇEDAŞ’ın geçen ay yaptığı operasyonda bir kere daha ortaya çıktı.

Çedaş, Belediyeden toplam 12,5 trilyon lira olan alacağının taksitlerini tahsil edemeyince Arapseyfindeki ana su artelinin elektriğini kesmiş,Belediye ise kentin susuz kalmaması için borç taksidinin birini yatırabilmek amacıyla 250 milyar lirayı temin etmekte zorlanmıştı.

Çünki,Belediye dün olduğu gibi bugünlerde ekonomik yönden sefilleri oynuyordu.Bu gidişle bundan sonra da borç batağında yüzmeye devam edeceği biliniyor.

Defalarca yazdım.Şimdi bir kere daha yazıyorum.Galiba bundan sonra da yine yazacağım.

Hazineye, Çedaş’a, SSK’ya, Emekli Sandığına, Maliyeye vb. kurumlara 100 trilyonu aşkın borcu bulunan ve borcuna her yıl trilyonlarca da faiz eklenen Yozgat Belediyesinin parasal imkansızlıklar içerisinde bu şehrin temel sorunlarını çözmesi mümkün değildir.

2004 yerel seçimlerinde gerek kürsülere ve gerekse ekranlara çıkarak Yozgat kenti halkına modern bir şehir vaadeden AKP’li parlamenterlerinin , Belediye Başkan adayının ve AKP üst düzey yöneticilerinin Yozgat Belediyesinin mali sorunlarına ilgisiz kaldıkları gün gibi ortada.

Hükümet,Türkiye genelinde Belediyelerin borçlarını vadeleri uzatarak enflasyona göre yeniden yapılandırdı.Sonra da İller Bankası katkı payı kesintilerinin oranını düşürdü. Hepsi o kadar.

Seçim kulislerinde AKP’nin Yozgat Belediyesinin borçlarını sileceği ve Yozgat’a hükümetce büyük destekler sağlanacağı söylenmişti.

Et entegre tesisinden dolayı faizi düşürülen ve vadesi uzatılan borç sarmalının silinmesine ilişkin ciddi bir çalışma gözlenmedi.

Halen PINAR Anadolu A.Ş’nin işlettiği Belediye et entegre tesisinin Hükümetce yeniden devletleştirilen Et Balık Kurumuna devredilmesine ilişkin önerimiz kaale bile alınmadı.

Yozgat Belediyesi de ağır borç sorunu yüzünden kentte rutin ve gündelik işlerle baş başa bırakıldı.

¨ ¨ ¨

Ama öbür yanda.

Yeteneklerini,beyinlerini ve vizyonlarını seçim bölgelerinin sorunlarının çözümüne ve kalkınmasına adayan politikacılar ise tek başına iktidarda bulunan AKP hükümetinden azami oranda yararlanabilme başarısını gösterdiler.

Örnek mi ?

İşte,bunun son örneğini AKP Gaziantep milletvekilleri ve Belediyesi sergiledi.

Gaziantep Belediyesinin Yozgat’ın tam 10 katı olan Hazineye 900 trilyon Tl.tutarındaki borcu yeniden yapılandırıldı.

Nasıl mı?

“Sıfır faiz ve 135 yıl vade anlaşması Gaziantep Belediyesi ile Hazine arasında imzalandı.”

Hükümetin Gaziantep’e torpili sonucu, kanunun öngördüğü enflasyon koşulu uygulanmayarak sıfır faiz desteği verildi.

Yani,sizin anlayacağınız Yozgat Belediyesi yaklaşık 90 trilyon liralık borcuna karşılık enflasyon artışı oranında her yıl trilyonlarca faiz ödemek durumunda iken Gaziantep Belediyesi de 900 trilyon borcunu 135 yıl faiz ödemeden taksitlendirme imtiyazına kavuşturulmuş oldu.

¨ ¨ ¨

Bir yandan Gaziantep Milletvekillerinin ve Belediye Başkanının girişimleriyle Gaziantep’e kazandırılan iktidar avantajı.

Öbür yanda hiç değilse borç ödeme konusunda Yozgat Belediyesine iktidar avantajını yeterince kullanamayan AKP’nin Belediye başkanı ve Yozgat milletvekilleri..

¨ ¨ ¨

İşte,size somut iki örnek..

Daha fazla söze ne hacet.





Kayalar hangi partiye



Geçen gün bizim büroda Yozgat eski milletvekili Kayalar’ın neler yaptığı anlatıldı.

Onu yakından tanıyanlar Kayalar’ın açık alanı 20 bin metrekare,kapalı alanı ise 7 bin metrekare olan Ankara Gölbaşındaki dev Mobilya fabrikası ve Başkentte gayrimenkul alım işleriyle uğraştığını, özellikle Ankaranın Gölbaşı, İncek ve Eskişehir yolu güzergahında nerede boş arsa bulursa hemen kapattığını konuştular.

Kayalar,ne de olsa Türkiye’nin serveti gizli-saklı en zengin mülti trilyoner eski milletvekillerinden biridir.

Kızılayda bir cafede molotof kokteyl patladığında ancak o cafe işyerinin Kayalar’a ait olduğu tesadüf sonucu duyulur.

Onun gayrimenkulde Türkiyenin en zenginleri arasında yeraldığını ancak TV haberlerinden öğrenmek mümkündür.

Yozgatta hiçbir yatırımı yoktur.Özellikle tüm gayrimenkul yatırımları Ankara, İstanbul, İzmir ile Türkiyenin en önemli turizm merkezlerindedir.

Yozgat’a ticari yatırım için değil, seçim yatırımı ve adını Yozgat siyaset gündeminde sıcak tutmak için gelir gider.

Gelir gider ama hangi partiye gideceği de mevcut Yozgat milletvekilleri dahil tüm siyasetciler tarafından merak edilir.

Erkan Mumcu’dan yüz bulamadığı için ANAP’la ilişkilerini koparan, barajı aşamayacağı endişesiyle DYP ile dirsek temasından vazgeçen, AKP kanadında Adalet Bakanı Cemil Çiçek ağbeyi ile yakın dialoğlarını sürdüren ve bu arada MHP’ye göz kırptığı bildirilen Lütfullah Kayalar’ın önümüzdeki günlerde Devlet Bahçeli ile gizlice görüşme masasına oturacağı iddia ediliyor.

Öbür yanda 1995 seçimlerinde onun ANAP listesinden milletvekili yaptığı İsmail Durak Ünlü’nün de Kayalar’ı BBP’ne davet ettiği konuşuluyor.

AKP genel merkezinin kapalı kapılarının ardında Yozgat milletvekillerinin ismine sert tepkiler koyduğu bildirilen Lütfullah Kayalar’ın MHP’ye olmazsa CHP lideri Baykal’ın merkez sağdaki politikacılara yaptığı çağrıyı da değerlendireceği rivayet ediliyor.

Kayalar partilerden birine iltihak etmezse ne yapar ?

Aslında bu soruyu Kayalar’ın kadim dostu Murat Bayar’a sormak gerekir ama ben yine de tahminimi söyleyeyim.

Bağımsız aday olur.

“Mevcut milletvekillerinin hepsi bir Lütfullah Kayalar etmez” dediği Yozgatlı seçmenlerin oyları, dostlarının dualarıyla tekrar mebus olur.

....

Öyle değil mi sayın Murat Bayar ?



Tarih : 20.06.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ