Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Hizmetin en önemlisi; Üniversite hastanesi

Yozgat’ın en önemli sorunlarından birisi de hiç şüphe yok ki halkın sağlık sorunlarıdır.

Yozgat’ta yıllardanberi ağır hastalar ve trafik kazalarında ağır yaralananlar hep büyük kentlere gönderilir.

Hastaya teşhis konulamazsa, tahlil sorunu yaşanırsa, daha bilge ve deneyimli uzman tabibe ihtiyaç duyulursa çözüm adresi bellidir.

Adres genelde Ankara ve Kayseri’deki Üniversite hastaneleridir.

Evet, Yozgat’ta teşhisi, tahlili, tedavi ve ameliyatı yapılamayan hastalarımızın yıllar yılı Ankara veya Kayseri’de hastane kapılarında çektiği çileler,hep ömür törpüsü olmuştur.

Ve geçmişten düne kadar hep merak etmişimdir; Bu garip Yozgatlı, kendi şehrinde ne zaman dört dörtlük tedavi hizmetlerini görecek ve sağlık sorunlarının çözümü için büyük kent hastanelerinde ne zamana kadar ömür törpüleyecek diye düşünmüşümdür.

Özel sağlık kurumları Yozgat’ta faaliyete geçtiğinde de doğrusu çok umutlanmıştım.

Özel sağlık sektörünün Yozgatlı’nın zaman içerisinde bütün sağlık sorunlarına derman olabileceğini sanmıştım.

Ama, zaman içinde yanıldığımız ortaya çıktı.

Hastaya öncelikle ‘müşteri’ mantığı ile yaklaşan özel sağlık kurumları, bizi yanıltmaktan da öte şaşırttı.

Devlet hastanesindeki izdihamlardan bunalan vatandaşlarımızın, daha iyi hizmet umuduyla özel hastaneye gittiklerini ama ilaçla tedavi olacakları yerde sıkca ameliyat masalarına yatırıldıklarını duyuyorduk.

Ve kısa zamanda anlaşıldı ki; Yozgat’ta sağlık kurumları özellikle Özel Şifa Hastanesi de Yozgatlı’nın sağlık sorununa tam anlamıyla şifa olamamıştı.

Bir tarafta koridorlarında kuyrukların uzadığı ve yoğun hasta trafiğinin yaşandığı Devlet hastanesi…

Diğer yanda kapısından içeri giren çoğu hastaya ameliyat önerilen özel hastane..

¨ ¨ ¨

“Herhalde bu gidişle Yozgatta halkın sağlık sorunları çözümlenemeyecek” diye tasalanırken Üniversite rektörü Sayın Prof. İnci Varinli’den sevindirici ve son derece “güzel” bir haber geldi.. Şimdi bu harika müjdeyi sizinle paylaşmak istiyorum:

“YOZGAT TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA ve UYGULAMA HASTANESİ BU YIL EYLÜL AYINDA HİZMETE AÇILIYOR”

¨ ¨ ¨

Bilindiği gibi,Üniversitemizin Tıp fakültesi araştırma ve uygulama hastanesi için Yozgat girişindeki Yimpaş Holding’in eski binası hazırlanıyor.

Tıp fakültesinin idari binası Holdingin önceki binasına yerleşecek.

Hastane ise yine Holdingin sonraki binasında ( rektörlüğün ilk binasında ) hizmet verecek.

Holding ve rektörlük binası olarak kullanılan hastane binası yeniden düzenlenecek.

Yani, A’dan Z’ye hastane binası olarak dizayn edilecek.

Binanın onarım,bakım ve yeniden dizayn işini hayırsever işadamımız Mustafa Koç üstlenmişti.

Binanın hastane binasına dönüştürülme işleri 2 ayda tamamlanacak.

Daha sonra 90 yataklı modern üniversite hastanesinin malzemeleri karşılanacak.

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof.Dr. sayın İnci Varinli’den edindiğim bilgilere göre,bugüne kadar 4 profesör ile 4 doçent’in atandığı hastanenin tüm branşları için gerekli yeni ve yeterli profesör, doçent ve uzman doktorları ile her birime sağlık personeli istihdam edilecek.

Prof.Varinli’nin belirlediği takvime göre de Allah izin verirse Eylül 2009’da Yozgat, tarihinde ilk kez üniversite hastanesine kavuşacak…

¨ ¨ ¨

Her branşta hizmet veren profesörlerin, doçentlerin, uzmanların görev yaptığı son sistem cihazların bulunduğu üniversite hastanesinin Yozgat’ta hizmet vermesinin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü ?

Yozgat; artık, Ankara’da ve Kayseri’deki üniversite hastanelerinin işlevini yapacak bir üniversite hastanesine kavuşmuş olacak.

Yozgatlı hemşehrilerimiz karnı ağrıdığında hemen bıçak altına yatırılamayacağı ciddi bir üniversite hastanesi ile tanışacak.

Yozgatlı’nın ağır hastaları ve ağır yaralıları kısmen artık büyük kentlerin üniversite hastanelerine sevkedilmeyecek.

Çok ağır hastalara, anında müdahele yapılabileceği için yolda can vermeyecek.

Gurbet ellerinde hastane kapılarında çile çekmeyecek.

Bana göre,Yozgatlı’nın sağlığı açısından Yozgat’a kazandırılacak en önemli ve en kutsal hizmet üniversite hastanesidir.

Bu nedenle Yozgat Bozok Üniversitesi’nin kuruluşuyla birlikte Yozgat’a Tıp Fakültesi’ni öngören ve onaylayan bugünkü siyasi iktidara,YÖK’e ve tüm emeği geçenlere Yozgatlılar ve okurlarım adına teşekkür etmek istiyorum.

Ve özellikle Yozgat Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin bir önce faaliyete geçmesi için rektörlük binasını bile hastaneye devrederek bu konunun üzerinde ciddiyetle durduğunu her çalışmasıyla kanıtlayan ve böylelikle Yozgat halkının sağlık sorununa neşter atan üniversitemizin değerli rektörü sayın Varinli’ye de yine Yozgatlı hemşehrilerim adına şükranlarımı sunuyorum.

¨ ¨ ¨

Evet, Geçmişten bugüne tam 40 yıldanberi hep ‘üniversite” türküleri söyledik.

Hep birlikte ve her fırsatta “ üniversite kurulsun”dedik.

Niye ?

Çünki,üniversitelerin bulunduğu yörelere eğitim ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra çok yönlü katma değerlerinin olacağını ve etkin hizmetleri beraberinde getireceğini biliyorduk.

İşte size hem çok önemli ve hem de çok yararlı insan odaklı sağlık hizmeti.

Ve bence Yozgata kazandırılacak hizmetlerin en önemlisi..

Yozgat Tıp Fakültesi araştırma ve uygulama hastanesi Yozgatımız’a şimdiden ve cümleten hayırlı olsun.

OKUR YORUMLARI
İlhan
22.05.2009 18:21:00

ŞİFA hastanesi meselesini çok kısa geçiştirmişsiniz, halbuki hastane hakkında kulağımıza gelen dedikoduları araştarmanız ve yazmanız gerekirdi. Şifa hastanesi personeline çok, çok, çok , sayıda yaptırılan tetkikler, tahliller, gene çok sayıda yapılan ameliyatlar vs.vs.. insan sağlığı üzerinden ticeret yapılmamalıdır.. Yozgat kamuoyunda Şifa ile ilgili konuşulanların yazmanızı rica ediyoruz. Dikkatli olmalı…
Yazınızda bahsettiğiniz gibi yozgatta başta şifa hastanesi dahil bütün özel sağlık kuruluşların derdimize derman olmadı.. ama devlet hastanesine alternatif olmadılar mı?

Erkin
03.05.2009 12:42:00

Şifa hastanesi doktorları trafik kazası geçirince şifa da tedavi altına alınmadı, hemen Ankara ya sevkedildi. Kendi doktorlarını tedavi edemeyen bir hastane başkalarına şifa olmazda. Hakkaten yazdıklarınıza yüzde yüz katılıyorum, üniversite hastanesi bizim derdimize neşter olacak.
Müjdenize sevindik
Teşekkürler, saygılar..

YÜCEL DAĞISTANLIOĞLU
29.04.2009 09:32:00

SAYIN KİRACI,
ELE ALDIĞINIZ KONU YALNIZ YOZGAT İÇİN DEĞİL TÜM YURDUMUZ İÇİN ŞÜPELER UYANDIRMAKTA.HER NE KADAR ALINAN TEDBİRLERLE SAĞLIK KONUSUNDA İLERLEMELER OSLA DAHİ,SAĞLIĞIN GİT GİDE PARASI OLAN İLE, OLMAYAN ARASINDA FARK YARATACAK,HATTA UCURUMLAR YARATACAĞI HİSSİ VERMEKTE.BU KONUDA YANILMIŞ OLMAYI AMA ÇOK ARZU ETMEKTEYİM.BUNUN SON ÖRNEĞİ BU KADAR GELİŞMİŞ HASTANE VE GÜZİDE DOKTORLARIMIZ VARKEN SAYIN MALİYE BAKANIMIZ VAHİ GELMESİ İLE ABD DE AMALİYAT OLDU.
ANCAK BİZİM KONUMUZ YOZGAT;BENCE ORADA SORUN BİRAZ FARKLI,YOZGATTA GÖREV YAPTIĞIM SÜREDE ÇOK DEĞERLİ VE BECERİLERİ OLDUKCA İYİ OLAN DOKTORLARIMIZ VARDI,HAKEZA ŞİMDİDE VARDIR.ANCAK BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YOZGATI ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞIP PARA KAZANILACAK BİR YER OLARAK GÖRMEKTE VE HASTANIN MADDİ OLANAKLARI İYİ DEĞİLSE BÜYÜK ŞEHİRLERE HAVALE EDİLMEKTELER.BU SADECE BİZİM İLMİZ İÇİN GEÇERLİ DEĞİL TÜM TAŞRA İÇİN GEÇERLİDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
BUNA RAĞMEN İLİMİZİN SANAYİDE SÖYLEDİĞİM GİBİ ANKARAYA VE HAVA ALANINA İKİ SAATLİK BİR MESAFEDE OLMASI DOKTORLARIMIZ İÇİNDE GEÇERLİ OLAN BİR OLANAKTIR.
OLAYI BİRAZ FAZLA UZATTIM,UMARIM SAĞLIK KONUSU YUKARIDA BAHSEDİLEN VE KONU ETMEDİĞİMİZ BİR ÇOK PROMLERİN ÇÖZÜMLENDİĞİ,TÜM GELİŞMİŞ ÜLKELER GİBİ SAĞLIK SİGORTALARI HALLEDİLE BİLİR ÜLKELER DÜZEYİNE ULAŞIR, YOZGATIMIZADA TIP FAKÜLTESİ KURULUR.
SAYGILARIMLA

Haydar Varol
14.04.2009 16:41:00

Saygıdeğer Osman Ağabey;Halka hizmet, hakka hizmettir.;
diye bitirmiş olduğunuz yazınız gerçekmi...yoksa bir seçim şakasımıolduğunu anlayamadım.Geçengün bir aile toplum bilgisi almak için nüfus müdürlüğüne gitmek için valilik binsına vardımki, yıllarca değişmeyen giriş kapısı binanın batı cephesine taşınmış.Bir yozgatlı olarak bu beni çok etkiledi.;Benim vali beye anlatacak bir derdim var;diyen engelli vatandaş valilik binsına gelmek istese engelliler için giriş kapısı varmı.Engelli vatanaşların şeçimden şeçime hatırlanmasını iştemyorum.Devletin varoluş sebebi ve asli görevi; halkına böylesine en iyi ve en süratli hizmetleri vermektir , diyorsun.....inanayımmı...sygılar sunuyorum.

irfan BÖLÜKBAŞI
13.04.2009 15:40:00

SAYIN OSMAN AĞABEY, SİZDEN SİZE VE MİSYONUNUZA UYAR BİR GÜZEL HABERİ VE GELİŞMEYİ YİNE SİZİN ARACILIĞINIZLA SEVİNÇLE ÖZLENENİ DUYMANIN KEYFİNİ YAŞATTINIZ ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN VAROLUN SAĞLIKLICA VE UZUNCA: ÖNCE YOZGATTA BİR TIP FAKÜLTESİ SONRA BUNA BAĞLI BİR İLERİ TEKNÖLOJİ İLE TANZİM EDİLMİŞ UYGULAMA HASTANESİ BU MUHTEŞEM BİR OLAY, BİR SÜRE ÖNCEDE BİZ TRENİN HAYALİYLE YANIP TUTUŞURKEN HIZLI TREN GÜNDEME BOMBA TESİRİYLE DÜŞMÜŞTÜ. BURADAN RAHMETLİ ABBAS SAYARIN YOZGAT VAR YOZGATLI YOK TESBİTİNİN YERİNİ YOZGATTA VAR YOZGATLIDA VAR DEDİRTEN BİR SÜREÇ BAŞLAMIŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR . İNŞAALLAH BU HAYIRLI TEŞEBBÜSLERİN DEVAMI GELİR, YOZGAT IN MAKUS TALİHİ YENİLİR .YOZGAT VE HALKIMIZ BUNU FAZLASIYLA HAKETTİ BENCE ,ÇİLEKEŞ HEMŞEHRİLERİMİZ İKLİMİN MAĞDURU, VATAN SAVUNMASINDAKİ VERİLEN KAYIPLARIN(ŞEHİTLER)MAĞDURU,KAYNAKLARIN ADİL OPLMAYAN DAĞILIM ININ MAĞDURU OLARAK DAHA FAZLASINI HAKETMİŞTİR.İNŞ BU GÜZEL GELİŞMELER YOZGATI LAYIK OLDUĞU YERE GETİR. SAYGI VE SELAMLARIMLA İRFAN BÖLÜKBAŞI 13.04.2009 ANKARA

Memduh Arslan
06.04.2009 17:53:00

Sayın kiracı, yazınız gerçekten umut vaadediyor. ama ben size şunu sormak istiyorum... Sizin de sık sık yazılarınızda değerlendirdiğiniz gibi Yozgattan büyük bir göç var.. Beyin göçünden tutun da işçisine yoğun bir şekilde Yozgat terk ediliyor...

Sizce böyle bir şehire söylediğiniz doktorlar gelir mi? .. Gelen olsa bile o doktorların kalitesi ne olur ?..

Saygılarımla..
Memduh Arslan

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ