Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

HİSARCIKLIOĞLU'NUN ÇAĞRISI VE UYARISI

Ticaret ve Sanayi Odalarının yüklendiği ve yaptığı işlerin başında öncelikle o yörede geliştireceği ortaklık kültürü sayesinde sermayeleri bir araya getirerek üretime ve istihdama yönelik yatırımların gerçekleşmesini sağlamak gelir.
Bir başka ifade ile Ticaret ve Sanayi Odası o ilin ekonomik yönden gelişmesinde ve kalkınmasında lokomotif görevi yapar. Ve ticaret odaları önemli bir sivil toplum örgütüdür.
Bilindiği gibi, bundan 6 ay önce yapılan kongrede Yozgat Ticaret odasının yönetimine adına “Yeni oluşumcular” denilen genç bir ekip getirildi.
Yeni oluşumcular o günden bu güne bir dizi etkinliklere imza attılar. Düzenledikleri çeşitli toplantılar ve seminerlerle özellikle kredi konularında üyelerin bilinçlenmesine yönelik çalışmalar sergilediler. Bu anlamda kendilerini kutluyorum.
Ama Yozgat ticaret dünyasında “ortaklık kültürünün” oluşumu için herhangi bir etkinlikte bulunabildiler mi?
Ortaklık kültürünün oluşumuna öncülük yapmak veya oluşuma örnek olmak için kendi aralarında ticari anlamda bir ortaklık kurabildiler mi?
Kurullarında yaklaşık 35-40 kişinin görev yaptığı Yozgat Ticaret Odasının yöneticileri ortaklık kültürünü geliştirmek adına neden hala organize olamamakta?
Yozgat’ta ticari anlamda birliktelik olgusu maalesef oluşmamıştır. Sadece ticari anlamda değil, Yozgat’ın hemen hemen her alanında varolan tek ve ortak zihniyeti “Küçük olsun ama benim olsun.” felsefesidir.
İşte bu felsefe süregeldiği içindir ki Yozgat’ın zengini, işadamı, tüccarı, esnafı bir araya gelmemekte ve dolayısıyla da Yozgat’ta üretime ve istihdama yönelik dişe dokunur yatırımlar gerçekleştirilememektedir.
¨
Geçen hafta Boğazlıyan Ticaret Borsası binasının açılışı nedeniyle Boğazlıyan ‘a gelen ve davet üzerine Yozgat’a uğrayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Çamlık Otelinde düzenlenen törende güzel hem de çok güzel bir konuşma yapmış. Yozgat’taki ticaret erbabının kulağına küpe olacak türden öğütler vermiş… Ve bakın özetle neler söylemiş Sayın Hisarcıklıoğlu:
“Bugün Türkiye’deki şirketlerin yüzde sekseninin ömrü 20 yılın altında. Sizden sonra çocuklarınızın şirketleri ortaklık kültürü içerisinde devam ettirebilmesi için mutlaka şirketlerinizi kurumsallaştırın. Son 5 ay içerisinde Türkiye’de 45 bin bakkal dükkanı kapandı.Bu bütün sektörler için geçerli. Bunu önlemenin tek yolu da güçleri birleştirmekten geçiyor.
Gücümüzü birleştirmekten maksat sermayemizi birleştirmekten bahsediyorum. Ortaklık kültürünü geliştirmek durumundayız. Eğer ortaklık kültürünü geliştiremezsek ve eskiden olduğu gibi “küçük olsun benim olsun” prensibiyle çalışmamıza devam edersek bu global dünyada hepimiz yok oluruz. Hiç birimizin sermayesi çocuğumuzun hayatın idame ettirmeye garanti değil.”
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ihracatçılar ödül töreninde yaptığı konuşmasında Yozgat’ın iş ve ticaret dünyasına altı çizilecek uyarı niteliğinde mesajlar vermiş.
Ne demiş…
“Gücünüzü, sermayenizi birleştirin. Ortaklık kültürünüzü geliştirin.”
Hisarcıklıoğlu’nun mesajı anlamlıdır ve öncelikle bir diğer adı Yozgat’ın zenginler kulübü olan Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine verdiği sözlü bir talimattır.
YTSO yönetimine “Yozgat’ın makus talihini yenmek” iddiasıyla gelen yeni oluşumcular Yozgat Ticaret Odası ve hatta Yozgat ‘taki diğer oda yöneticilerine örnek olmak için vakit geçirmeden sermayelerini ve güçlerini birleştirerek Yozgat’ta ortaklık kültürünün oluşumuna öncülük yapmalıdır.
YTSO yöneticileri;Yozgat’taki işadamına “Şirket kurun, ortak olun, yatırım yapın.” , Yozgat dışındaki müteşebbise de “Yozgat’a gelin, yatırım yapın.” demek yerine “Bakın biz bir araya gelip şirket, fabrika kurduk. Daha da büyüdük. Siz de birleşin, büyüyün…” demelidir.
Önce örnek olmak sonra da yol göstermek en etkili ve akılcı yoldur.
Tabii, etkili olmak için Hisarcıklıoğlu’nun sözlerini Yozgat’ta hayata geçirmek gerekir.
Yozgat ticaretindeki ve ekonomisindeki olumsuz gelişmeler tüccarı, esnafı yok olmaya sürüklüyor. Yozgat’ın iş dünyasının yok olmamak için ortaklık kültürünü geliştirmekten ve birleşmekten başka da çaresi kalmamıştır.

Tarih : 24.10.2005
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ