Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Hastanenin yer seçimindeki hata düzeltilmeli

Not : Bu makale yazarımız tarafından 2 yıl önce kaleme alınmış ve 29.06.2010 tarihinde bu köşede yayınlanmıştı. Hastanenin yeri konusu bugünlerde Yozgat’ın gündeminde tartışıldığı için bu makale yeniden yayınlanmaktadır.

---------------------------------------------------------------------------------------

Duymayanlar veya bilmeyenler için bir kez daha haber veriyorum.
Yozgatımızın en önemli tedavi kurumu olan Yozgat Devlet Hastanesi birkaç yıl sonra yeni ve modern bir binaya kavuşturulacak.
Kent merkezinde zaman içerisinde nüfus artışınına parelel olarak artan hasta sayısındaki yoğunluk nedeniyle Hastanenin fiziki yapısı ve şartları , Sağlık Bakanlığını yeni bir binanın yapımına zorlamıştı.
Sağlık Bakanlığı bu amaçla geçen yıl ,Yozgata yeni bir devlet hastanesinin yapımını planlayıp proğrama aldı ve çalışmalarına yer tesbiti ve ardından da arsa alımıyla başladı.
Bakanlık ,gerekli ve isabetli bir iş yapmaktaydı.
Ancak,hastanenin inşa edileceği yer seçimi isabetli olmadı.
Açıkcası, yer seçiminde yanlış bir tercih yapıldı..
Yozgat Devlet hastanesinin kurulacağı alanı kim veya kimler hangi gerekçelerle seçmişti?
Bilmiyorum ama yer seçimi tek kelimeyle bir gafletin sonucu olmalıydı.
Hastanenin yerini duymayan ve bilmeyen okurlarıma tekrar hatırlatayım;
Yeni hastane binası, Tapu Bölge Müdürlüğünün yeni binası örneğinde olduğu gibi kentin ücra bir köşesine hem de Esentepede ana yola uzak bir bölgeye kurulacak.
Başka bir tarife göre, Esentepe Muslubelen rampasına parelel DSİ binasının solunda belirlenen alanda yer alacak yeni hastane binası..
Diyeceksiniz ki yer seçimi neden yanlış ?
Bu kentte yaşayan hemşehrilerimizin bildiği gibi, Esentepe kentin rakımı en yüksek bölgesidir.Muslubelen rampası da olumsuz karakış şartlarında ulaşıma ve araçlara geçit vermez.
Bu sebeple acil vak’alarda kent merkezinden hastaneye yetiştirilmesi gereken hastalar,olumsuz kış şartlarında hastaneye ulaştırılmakta hayati anlamda ciddi sorunlar yaşayacaktır.Hatta Esentepe yolunda geçit vermeyecek soğuk kış günlerinin acil hastaları belki de muslubelen rampasında hayatını kaybedecektir.
Sözün özü,hastanenin o bölgeye yapılması risk demektir ve isabetli bir tercih değildir.
O halde ne yapmalı ?
Her ne kadar Hastane binasının arsası Hazineden Sağlık Bakanlığına devredilmişse de henüz iş işten geçmemiştir.
İnşaata başlanmadığına göre, Sağlık Bakanlığı yer seçimiyle ilgili yanlış kararından dönebilir.
Şimdi de diyeceksiniz ki ;
Peki,yeni hastane en uygun tercihle nerelere kurulabilir ?
İlk akla gelebilecek yerleri hemen söyleyeyim:
Mesela Toprak Mahsullerinin veya Karayollarının bulunduğu bölgelere yeni hastane binası kurulsa fena mı olur?
Her iki kurumun yerleşim alanları genişlik bakımından yetersiz değildir.
Gerek TMO’nun ve gerekse Karayollarının şehrin merkezinde bulunması çok mu gereklidir?
Hem hububat depolarının şehrin merkezinde bulunmasının ne yararı vardır ?
TMO’ni veya karayollarını yeni hastane için tahsis edilen alana taşımak,hastaneyi de çeşitli sağlık kurumlarının yeraldığı en uygun bölgede inşa etmek daha mantıklı bir iş ve en doğru bir karar olmaz mı?
Bence bu konu Yozgatta yaşayan tüm insanlarımızı yakından ilgilendirmektedir.
Yeni Yozgat Valisi sayın Necati Şentürk’ün kentin her tür sorunlarının çözümüne yatkın bir yönetici olduğu bildirilmektedir.O halde Yozgat devlet hastanesinin yer seçimindeki yanlışlığı düzelterek ilimizdeki olumlu icraatlarına başlangıç yapabilir.
Yeni kurulacak hastane binasını sağlık kurumlarının yoğunlaştığı TMO bölgesine, TMO’ni de hububat depolarıyla birlikte Esentepedeki yapımı planlanan hastane sahasına nakletmek ,isabetli bir iş olur diye düşünüyorum.
Sayın Vali’nin ve sayın milletvekillerimizin Bakanlıklar arası gerçekleştirebileceği takas usulü yer değişimi ,olayın çözümünü mutlaka sağlayacaktır.
Tüm ilgili ve yetkililere sesleniyorum.
Hastanenin yer seçimindeki yanlışı düzeltmeye ne dersiniz ?

İlk yayın tarihi : 29.06.2010
OKUR YORUMLARI
necip karan
08.07.2014 09:52:00

hakan beyin görüşüne katılmıyorun çünkü o eski kış yok artık iklim yumşadı ben taşradayım nereye yapılırsa yapılsın amma yozgatın görümün açısından yerinin çok güzel ve isabetli yozgatımız iki dağın arasından sıyrılıp genişleyerek büyümesini düşlüyorum yaniireiye dönük bir yatırımdır ihtiyarlarımızada yakın onların hastaneye yakın olmarı tam isabet yapılan hizmeti eleştiripde elimizden kaçırmıyalım bilakis destekleyerek işi hızlandırıp böyle bir fırsatı değerlendirelim tüm büyüklerimize sesleniyorum işi hzlandırırlarsa isabtli bir karar vermiş olurlar uğraşı verip yaptıaranlara teşekkürler

Yasin Ali ER
16.08.2012 12:49:00

Olmadı Sayın Kiracı...
Siz bunca yılın gazetecisi ve Yozgat'ta yaşananların en iyi gözlemcilerinden biri olarak kendinizi ve kaleminizi beyhude yoruyorsunuz.
Bakınız üsatdım bu iş şöyle yürür:
Hastane için tahsis edilen yere önce hastane yapılır.
Sonra elbette temenni etmiyorum ama sözünü ettiğiniz riskli bölgede bir çok insanın canı yanar.
Önceleri bir kaç cılız sesten başka kimse aldırış etmez!
Daha sonra günlerden bir gün "zat-ı muhtereman"dan herhangi birine veya bir yakınına, herhangi bir zeval olursa; hah işte o zaman "bıyyyy! yahu ve hatta yavvv biz hata ettik miymişmiyizdir mi acaba mı?" diye düşünmeye başlanır.
Bu arada bilirsiniz ki; culuklar ve kukumav kuşları bile düşünme ameliyesini bunlardan daha hızlı bitirir...
Aradan yıllar geçer ve kendi döneminde de kuruluş yeri dönemin şartları itibariyle yokuş sayılan doğum ve çocuk hastanesinde olduğu gibi, herkes duruma alışır.
En daha daha sonraki asırlardan birinde, en son yeni bir hastane daha icap ettiğinde; yine gazetelerde "ulancıklarım yıldız tepeye hastane mi yapılır?" diye soracaklardır.
Emin olunuz efendim. Emin olunuz.
O çoook çok ileriki dönemlerde yine benim dediğim olur.
Yıldıztepeye hastaneyi dikerler.
Giden gitmiyen belli olsun anasını satıyyymm.
Kalın sağlıcakla...

hasan bozan
09.08.2012 13:04:00

yozgat'ta geri kalmış bölge olarak görülmesi gereken esentepe bölgesidir diğer taraflarda yapısal yoğunluk ve engebeden köylere ulaşmak zordur ve yatırım olarak bence dengelidir.Yozgatın dar sıkışmış düzenlemesini çok rahatlatacak bir düşünce karar alıcıları kutluyorum.Osman beye katılmıyorum yeni hastane yapılınca sanki bir hastane kalacakmış gibi düşünemeyiz ÜNİVERSİTE hastanesinin büyüyeceğinide düşünürsek daha fazla hizmet istemek bizim ve sizin görevinizdir toplumsal baskıdır. 100 yıldır ihmal edilen Anadolunun BAĞRININ bir DUR deme zamanıdır.DAHA çok İŞ daha çok AŞ,daha çok eğitim memleketimin insanlarının HAKKIDIR.

Ali
13.07.2012 22:38:00

Hastanenin yapılacağı tek yer var; stadyumun olduğu alan, üstündeki evleri de istimlak ederek Yozgatın önümüzdeki 50 yılını göz önüne alınarak bir planlama yapılmalıdır, stadyum her yere yapılabilir, sağlık hizmetlerinin en önemli özelliği ulaşılabilirliğidir, Şehirde kökten bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var, yıkın kökten eskipazarı, şekerpınarı, tokinin dağ başlarında ne işi var, şehri kurtatma adına fırsat geldi, hala merkezde tuvaleti dışarda olan evler var, bunlatin tek tek elden gecirilmesi lazım..

Kamil
05.07.2012 11:48:00

Hocam yozgat ta yaşamak zor...kuralsız bir şehir hastanenin yerini şehir planlamacıları yapar bizde dükkan arsa ve ev sahipleri yapar......

Remzi ATAMAN
27.06.2012 20:49:00

Bu görüşe katılmayıp,çözümsüzlük getirecek açıklamalar yapmak bal üstüne turşu yemeye benzer.Yanlışın neresinden ve ne zaman dönülürse kardır.Bu yazı da bu yanlıştan dönmenin bir başlangıcı olur umudundayım.Yanlışdan dönmek ayıp değil,bilakis fazilet işidir.Yozgat ve Yozgat'lımızın geleceği için bu faziletin gösterileceğinden kuşkum yoktur."Yiğidin Harman Olduğu Bozok Diyarı" insanlarına yanlıştan dönmek,doğruda,güzelde birleşmek yakışır.Yozgat insanını ve tüm insanları seven dostlara selam olsun.

Remzi ATAMAN
24.06.2012 18:07:00

Değerli yazarımız Osman bey herzaman ki gibi Yozgat ve Yozgatlımızın geleceği ile ilgili görüşünü özgürce bertmiştir.Kendisini kutluyorum.
Yozgat'ı iyi bilen biri olarak hastahane yeri hakkındaki görüşü de tartışılmaz bir gerçek olsa gerek.
TMO zaten hububat alımını durdurmuş gibidir.Hele de kışın zaten böyle bir durum sözkonusu değildir.Karayolları ise yaptığı ve de yapacağı herhangi bir işi olmasa gerek.Sadece aksesuar olarak Yozgat'ımızı süslemektedir.En güzel kanıtı ise Atatürk yolu güzergahındaki Bozok Üniversiteler kombinesinin ortasında bulunan 1.400.Metre yolun 2 senedir yapılmayışıdır.O halde Üstadın belirttiği gibi Yozgat Devlet Hastanesinin kış koşulları da gözönüne alınarak TMOfisi ve Karayollarının bulunduğu alanayapılması en uygunudur.Hem Yozgatlı,hem hastalarımız,hemde hasta yakınlarımızın durumuna en uygun yerdir.Yetkililerimiz de uygun görür kanısındayım.
Haklı söze hacıbaba ne desin.Aklın yolu birdir.Tüm dostlara sevgi ve selamlar

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ