Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Hastanenin yer seçimindeki hata düzeltilmeli

Duymayanlar veya bilmeyenler için bir kez daha haber veriyorum.
Yozgatımızın en önemli tedavi kurumu olan Yozgat Devlet Hastanesi birkaç yıl sonra yeni ve modern bir binaya kavuşturulacak.
Kent merkezinde zaman içerisinde nüfus artışınına parelel olarak artan hasta sayısındaki yoğunluk nedeniyle Hastanenin fiziki yapısı ve şartları , Sağlık Bakanlığını yeni bir binanın yapımına zorlamıştı.
Sağlık Bakanlığı bu amaçla geçen yıl ,Yozgata yeni bir devlet hastanesinin yapımını planlayıp proğrama aldı ve çalışmalarına yer tesbiti ve ardından da arsa alımıyla başladı.
Bakanlık ,gerekli ve isabetli bir iş yapmaktaydı.
Ancak,hastanenin inşa edileceği yer seçimi isabetli olmadı.
Açıkcası, yer seçiminde yanlış bir tercih yapıldı..
Yozgat Devlet hastanesinin kurulacağı alanı kim veya kimler hangi gerekçelerle seçmişti?
Bilmiyorum ama yer seçimi tek kelimeyle bir gafletin sonucu olmalıydı.
Hastanenin yerini duymayan ve bilmeyen okurlarıma tekrar hatırlatayım;
Yeni hastane binası, Tapu Bölge Müdürlüğünün yeni binası örneğinde olduğu gibi kentin ücra bir köşesine hem de Esentepede ana yola uzak bir bölgeye kurulacak.
Başka bir tarife göre, Esentepe Muslubelen rampasına parelel DSİ binasının solunda belirlenen alanda yer alacak yeni hastane binası..
Diyeceksiniz ki yer seçimi neden yanlış ?
Bu kentte yaşayan hemşehrilerimizin bildiği gibi, Esentepe kentin rakımı en yüksek bölgesidir.Muslubelen rampası da olumsuz karakış şartlarında ulaşıma ve araçlara geçit vermez.
Bu sebeple acil vak’alarda kent merkezinden hastaneye yetiştirilmesi gereken hastalar,olumsuz kış şartlarında hastaneye ulaştırılmakta hayati anlamda ciddi sorunlar yaşayacaktır.Hatta Esentepe yolunda geçit vermeyecek soğuk kış günlerinin acil hastaları belki de muslubelen rampasında hayatını kaybedecektir.
Sözün özü,hastanenin o bölgeye yapılması risk demektir ve isabetli bir tercih değildir.
O halde ne yapmalı ?
Her ne kadar Hastane binasının arsası Hazineden Sağlık Bakanlığına devredilmişse de henüz iş işten geçmemiştir.
İnşaata başlanmadığına göre, Sağlık Bakanlığı yer seçimiyle ilgili yanlış kararından dönebilir.
Şimdi de diyeceksiniz ki ;
Peki,yeni hastane en uygun tercihle nerelere kurulabilir ?
İlk akla gelebilecek yerleri hemen söyleyeyim:
Mesela Toprak Mahsullerinin veya Karayollarının bulunduğu bölgelere yeni hastane binası kurulsa fena mı olur?
Her iki kurumun yerleşim alanları genişlik bakımından yetersiz değildir.
Gerek TMO’nun ve gerekse Karayollarının şehrin merkezinde bulunması çok mu gereklidir?
Hem hububat depolarının şehrin merkezinde bulunmasının ne yararı vardır ?
TMO’ni veya karayollarını yeni hastane için tahsis edilen alana taşımak,hastaneyi de çeşitli sağlık kurumlarının yeraldığı en uygun bölgede inşa etmek daha mantıklı bir iş ve en doğru bir karar olmaz mı?
Bence bu konu Yozgatta yaşayan tüm insanlarımızı yakından ilgilendirmektedir.
Yeni Yozgat Valisi sayın Necati Şentürk’ün kentin her tür sorunlarının çözümüne yatkın bir yönetici olduğu bildirilmektedir.O halde Yozgat devlet hastanesinin yer seçimindeki yanlışlığı düzelterek ilimizdeki olumlu icraatlarına başlangıç yapabilir.
Yeni kurulacak hastane binasını sağlık kurumlarının yoğunlaştığı TMO bölgesine, TMO’ni de hububat depolarıyla birlikte Esentepedeki yapımı planlanan hastane sahasına nakletmek ,isabetli bir iş olur diye düşünüyorum.
Sayın Vali’nin ve sayın milletvekillerimizin Bakanlıklar arası gerçekleştirebileceği takas usulü yer değişimi ,olayın çözümünü mutlaka sağlayacaktır.
Tüm ilgili ve yetkililere sesleniyorum.
Hastanenin yer seçimindeki yanlışı düzeltmeye ne dersiniz ?

(29.06.2010)
OKUR YORUMLARI
Mehmet koyunbaşoğlu
09.10.2013 11:23:00

sızın dusuncenız de yanlıs.. yozgat yerköy arasında hastanenın yapımını fazlasıyla karsılayacak uygun yerler var...

Adnan
04.08.2010 11:41:00

Hastane şuan engüzelyerinde diyer fikirlere katılmıyorum

Ahmet PINARCI
01.08.2010 11:22:00

Sayın Osman Hakan KİRACI değerli yazılarınızı devamlı olmasa bile her fırsatta okuyorum herzamanki gibi olumsuzlukların üzerine gidiyorsunuz D.Hastanesi için çok iyi araştırma yapılmalı çünkü hayati bir önemi var seçilen yerin en uygun yer olduğu söylenemez ama sizinde bildiğiniz gibi Yozgatın gelişimi o istikamette yakın bir gelecekte çalatlı,köçekkömü,fakıbeyli ve yakın çevre köyler yozgatla birleşecek gibi gözüküyor hatta bir tıranvay hattı ile sorgun bile birleşebilir.İleriye dönük iyi bir seçim diye düşünüyorum.
Yozgat ili en çok göç veren illerden biri nüfusunun katbe kat il dışında yozgatlı var ben tahmin ediyorumki yakın bir zamanda bu göç sermayesiyle geri dönecek bence bunun teşviki ve altyapısı ile ilgili düşünce ve çağrıları sizin gibi değerli yazarların ve siyasetçilerin yapması gerekiyor birçok il bizden küçüktü şimdi bizi on misli geçtiler.Durumu birde bu açıdan değerlendirin teknoloji çok ilerledi yolda ölümler artık olmaz şehir dışına yapılan eğitim kurumları şehrin gelişimi ve ilerlemesi için elzem olan şeylerdir.Ben uzun yıllar istanbul'dayım geldiğim zaman yeni yeni kabuğunu kıran bir yozgat görüyorum dar alanda paslaşmaları bırakalım artık.Selam va saygılar

Adınız ve Soyadınız
12.07.2010 17:19:00

sayın kiracı,gaztenizin bu günkü başlığında sayın cemil çiçeğin şehit cenazeleriyl ilgili bir açiklaması var soruyorum size yan komşunuz her gün şizin camınızı cerçevenizi kırsa sakinlerinize zarar verse siz veya sayın cemil çiçek ne yaparsınız ıraktan teröristler hergün sınırı geçip benim askerimi öldürecek bunada sayın cemil çiçeğin hükümeti seyirci kalacak sonra bu vatan evlatlarının cenazesine türk milleti sahip çikacak o da bundan gocunacak ..beyler bana bakın güneydoğda askerlerimize saldıran pkk lıların geberiklerini sizler elinizle ailelerine teslim etmiyormusunuz sonrada bu köpek sürüleri geberiklerne cenaze merasimini sizlerin hükümetini belediye cenaze arabaları ile apo intikam yazılı afişlerle sizin bulunduğunuz hükümmete ve türk milletine türk silahlı kuvvetlerine sayın cemil çiçeğin hühümetine postaları kayarken sayın bakan herhalde bu canileri alkışiarken kendi şehidine sahip çıkan türk milletinden rahatsızlık duyuyor

servet
13.07.2010 11:36:00

bence yenı hastane mevki olarak güzel bir yerde. şimdiyi değil geleceğide hesap etmeli. bahsi geçen yerlerde zaten hastane var bunuda hesap edin bence

salim
08.07.2010 15:51:00

Hastaneyi muslubelen mevkiine yapmayı düşünenlerden allah razı olsun bir o çilemiz eksikti onuda reva ettiler mi tamam artık.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ