Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

HANİ, BAKANLAR MÜJDELER VERECEKTİ

Geçen yılın son günlerinde Ak Partinin Yozgatta düzenlediği İl Danışma Meclisi toplantısında Yozgat milletvekili ve TESKOMB genel başkanı sayın Abdulkadir Akgül, yaptığı konuşmada bakın özetle neler söylemişti:
“Yozgata her ay bir bakan getireceğiz.İlk önce ‘göç’ çalıştayına katılmak üzere Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmazı getireceğiz.O gün inşaallah önemli müjdeler alacağız. Ve ayrıca her Salı diğer milletvekili arkadaşlarımızla hemşehrilerimizin taleplerini, Yozgat’ın projelerini takip ederek değerlendireceğiz”
* * *
Akgül’ün bu açıklamasının hemen ardından önce Sorgun’da 14 Ocak tarihinde 2 gün süreli başta ‘Göç Müdürlüğü’ olmak üzere ilgili kamu kurum yöneticilerinin, Bozok, Gazi ve Erciyes üniversitelerinde görevli ilgili akademisyenlerin ve çeşitli STK temsilcilerinin katılımıyla ‘Yozgat Göç Çalıştayı” toplantısı gerçekleştirildi.
Ve 16 Ocak tarihinde de Yozgat kent merkezinde Kalkınma Bakanı sayın Cevdet Yılmaz ve Adalet Bakanımız sayın Bekir Bozdağ’ın katılımı ile “2016 yılı kalkınma vizyonu çalıştayı “düzenlendi.
* * *
Sorgun toplantısında Yozgattan göçün nedenleri ve önlenmesine ilişkin konuların tesbitine çalışılırken,İl Merkezindeki Yozgat toplantısında da her iki bakandan beklentilerin paralelinde Yozgatlıyı sevindirecek müjdeler çıkmadı maalesef..
‘2016 yılı kalkınma vizyonu’ çalıştayından hemen sonra Kalkınma Bakanı Yılmaz’dan sadece bir ödenek desteği çıktı.
Kalkınma Bakanı Yılmaz,Yozgat Valisi Yazıcı’nın Sarıkayadaki Roma Hamamının turizme kazandırılması için istediği parasal desteğe 7,5 milyon lira ödenek desteği ile karşılık verdi..Hepsi o kadar..
* * *
Yozgatta bundan 3 yıl önce 2013 yılının Mayıs ayı başında “2023 Kalkınma Çalıştayı “adı altında aynı türden benzeri bir çalıştay düzenlenmişti.
Yozgatta göçün önlenmesi ,Yozgatın kalkınması ve gelişmesine yönelik sorun ve konuların tartışılması ve tesbiti amacıyla yapılan 2023 kalkınma Çalıştayına da aynı bakanlar katılmış, Ak Parti iktidarı olarak Yozgata önem verdiklerini belirterek hemen hemen aynı minval üzerine konuşmalar yapmışlardı.
2013 yılında düzenlenen “2023 kalkınma çalıştayı”başlıklı toplantının üzerinden geçen 3 yıl içerisinde Türkiyenin her vilayetinde olduğu gibi Yozgatta da ‘İl Göç Müdürlüğü’ kurulmuş, ancak göçün önlenmesine ve Yozgatın kalkınmasına ilişkin somut gelişmeler gözlenememişti.
Özetle söylemek gerekirse 2023 Yozgat çalıştayında havanda su dövülmüştü.
Gözüken o ki ; 2016 çalıştayı da Yozgat’ın beklentilerine ciddi anlamda fayda sağlayamayacak.
* * *
Türkiye İstatistik Kurumu 28 Ocakta Türkiyenin ve 81 il’in 2015 nüfuslarını açıklayacak.
2014’de 432 bine düşen Yozgat nüfusunun 2015 sonu itibariyle yaklaşık 10 bin daha azalacağı bildiriliyor.
Demek ki; bu vilayette hızlı nüfus erazyonu önlenemiyor ve Yozgat maalesef geliştirilemiyor.
Çalıştayların semeresi de görülemiyor..
* * *
Hepimiz biliyoruz ki; Yozgat’ın 1 numaralı sorunu işsizliğin yol açtığı ‘göç’ sorunudur.
Göçün önlenmesi konusunda Yozgat’ın daha fazla zaman kaybına tahammülü yoktur.
İşsizliğin giderilebilmesi, göçün durdurulabilmesi ve yeni istihdam alanlarının kurulabilmesi için şu an yürürlükteki mevcut teşvik yasaları Yozgat açısından yeterli değildir.
2 Ocak tarihli gazetemizin “İşte, Yozgatta göçü önlemenin reçetesi “başlıklı manşet yazımda ayrıntılı bir şekilde anlattığım gibi ,Yozgatta göçü durdurmanın birinci yolu Yozgat ve benzeri iller’e özgü yeni bir teşvik yasasını çıkarmaktan geçer.
İşte o yazımdaki 8 maddelik reçete ‘Yozgat’ üzerinde uygulanabilirse göç erozyonumuz durdurulabilir ve Yozgatımız da zaman içerisinde gelişme ve kalkınabilme şansını yakalayabilir.
Aksi halde TÜİK verilerine göre akibetimiz bellidir.
Yozgatın 2023 ‘de nüfusu 306 bin, 2033’de de 200 bine gerileyecektir.
Bu acı gerçeği önemle, endişeyle ve teessürle herkese bir kere daha hatırlatıyorum.


23.01.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ