Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

HADDİNİ BİL, AÇIKGÖZ ALİ…

“Yozgat Haber” Gazetesi’nin köşe yazarı Ali Açıkgöz, 19 Şubat 2019 tarihindeki yazısında; benim yarım asırlık gazeteciliğime dil uzatarak; hakkımda bühtan ve çeşitli ithamlara yönelik eleştirel bir yazı kaleme almış.
Açıkgöz’ün yazısından önceki gün haberdar oldum.
Ben, aslında her ne sebeple olursa olsun basın mensuplarının birbirlerini refüze etmek amacıyla kişisel meselelerini köşelerine taşımalarını ve kamuoyunu ilgilendirmeyen şahsi konularda yazılar yazarak okurlarını meşgul etmelerini ve kendilerini de küçük düşürmelerini doğru bulmam.
Bu yüzden şahsıma yönelik nadiren yapılan sataşmalara yanıt vermemeye özen göstermişimdir.
Ama ne var ki; Ali Açıkgöz’ün haddini aşan, "Şıltak"türü (TDK lügat anlamıyla; suç atma,karalama) amaçlı yazısını yanıtlamam gereği hasıl olmuştur.
**
Öncelikle, O’nun yazısına konu olan haberimizi okurlarımızın bilgisine sunmak üzere bu makalemin peşinden bir kez daha yayınlıyorum.
Geçen hafta, Ak Parti içerisindeki bazı kişiler tarafından, Ak Parti teşkilatlarınca hazırlanan ; Belediye ve il genel meclisi üye aday listeleri bilinçli ve maksatlı olarak yerel basına sızdırılmış ve bu listeler de gazetelerde yayınlanmıştı.
Biz de Ak Parti’deki taslak aday listelerinin basına yansımasının ardından parti bünyesinde oluşan ve gazetemize yayınlanması ricaları ile ulaştırılan tepkilere ilişkin olarak hazırladığımız bu haberi 16 Şubat 2019’da “Ak Parti’de Belediye Meclisi aday listesi sıkıntısı” başlığı altında manşetten vermiştik.
Yerel gazeteler, okurlarının şikâyet ve tepkilerini dile getiren yayın organlarıdır.
Biz ne yapmıştık?
Gazetecilik görevimiz gereği Ak Partili bazı okurlarımızın hissiyatını ve tepkilerini gazetemize yansıtmıştık.
Söz konusu haberimizin yayınlanmasından sonra, Ak Parti içerisindeki aday listelerini yakından takip eden okurlarımızdan teşekkür telefonları aldık.
Ama öbür yanda, aynı haber Ali Açıkgöz’ü hayli rahatsız etmiş olmalı ki; köşesinde “Osman Hakan bunu hep yapar” başlığıyla haksız ithamları kapsayan bir yazı yazıp yayınladı.
**
Oysa Ali Açıkgöz, haberimiz üzerine; bizi "karalama" ve "suç atma" telaşına kapılmadan, ya aday listesinde yerine oturduğu özverili Ak partililerin eleştirilerine saygı duyup susması veya kendisine yönelik diğer eleştirileri yanıtlaması gerekmez miydi?
40 yıllık partisinden hangi nedenlerle ayrıldığını, yıllardır köşe yazılarında icraatlarını eleştirdiği Ak Parti’nin saflarına sürpriz bir şekilde ve hem de seçim öncesinde Belediye meclisi kontenjan adaylığı için mi iltihak ettiğini veya varsa başka sebeplerini köşesinde kamuoyuna anlatması daha düzeyli bir davranış olmazmıydı ?
MHP gemisini terkederken; haberimiz nedeniyle bizi itham edeceğine, geçmişte kendisini MHP listelerinden Yozgat İl genel meclisine, Belediye meclisine ve Belediye başkanlığına taşıyan dava arkadaşlarından hiç değilse köşesinde gidiş gerekçelerini açıklayarak “helallik” istemesi gerekmez miydi ?
**
Ama meseleyi başka yöne sevketme çabasına girdi Ali Açıkgöz !
Ak Parti içerisinden basına liste sızdıran ve ayrıca Ak Parti’ye sessizce transferinden rahatsızlık duyan Ak Partililerin tepkilerine açıklık getireceğine, kırk yıllık partisini terkediş gerekçelerini açıklayacağına, konuyu başka bir mecraya sürüklemek için şunları yazıyordu:
“Osman Hakan yıllardır gazete çıkartır ama gerçekleri değil hep aklındakileri yazar. Kafasında bir senaryo kurar sonra da bu senaryoyu gerçekmiş gibi gazetesine taşır. Eğer sıkışırsa bu senaryosunu güçlendirmek için yine kendisi, başkaları söylüyormuş gibi takviyeler yapar.”
Yani, bir nev’i ‘şıltak’ kurnazlığına başvurmuştu Ali Açıkgöz ..
Sanki ,bu şahsın Ak Partiye transferi, partinin emektarı olan diğer belediye meclisi üye adaylarını hiç rahatsız etmemişti. Sanki, onlardan hiçbiri Ali Açıkgöz’ün Ak parti başkan adayı Celal Köse’nin paraşütüyle listenin ilk sırasına indirilmesine karşılık tepkisel nedenlerle listeleri bilinçli olarak yerel basına sızdırmamışlar ve ardından gazetemize ulaşıp tepkilerini dile getirmemişlerdi. Sanki, Ak Parti’nin, belediye meclisi üyeliği aday adaylarının tamamı bu tarihi transferden son derece mutluydular.
…ve ben de durduk yerde onun aleyhinde hayali bir senaryo kurgulamıştım!
Şimdi bu durumda Ali Açıkgöz’e sormak lazım.
Ortada hayali bir senaryo varsa; bunu sen mi, yoksa ben mi üretmiş oluyorum?
**
Ali Açıkgöz yazısının son bölümünde de diyor ki; “ben hiçbir zaman sizler gibi hiç kimseyle kapalı kapılar arkasında bir takım pazarlıklar içerisinde olmadım.”
Tabii, sen 40 yıllık partini, davanı,ideolojini terkedip yerel seçimlerden önce sessiz sedasız Ak Partiye transfer olurken kapalı kapılar arkasında bir takım pazarlıklar içerisinde bulunmadın. Kontenjandan 1.sıra belediye meclisi üyeliğini sen istemedin!
Ama Ak Partili belediye başkan adayı, sen istemediğin halde belediye meclisi üyeliği mazbatasını yan cebine koydu öyle mi?
**
Ali Açıkgöz!
En hafif tabiriyle; “o talihsiz yazında” bana, lakayt bir üslupla, “Osman Hakan” şeklinde hitap etmişsin.
Ben de sana nasıl hitap etsem ki?
Acaba Ali mi, Ali Açıkgöz mü, kurnazlığın nedeniyle “Cingöz Ali mi” desem?
Ben en iyisi “Açıkgöz Ali” dersem daha usturuplu bir tanımlama olur sanırım.
*********
Evet, Açıkgöz Ali!
Şimdi gelelim aklınca rendice etmeye çalıştığın benim gazetecilik kariyerime!
Sana öncelikle benim gazetecilik verilerime dair birkaç bilgi veya hatırlatma yapayım.
Yarım asrı aşan gazetecilik hayatımda Yozgat’ta yazıları, yorumları veya haberleri tekzip edilemeyen bir gazeteci olduğumu bildiğini sanıyordum.
YOZGAT gazetesi, yayın hayatında 12 Eylül döneminin Valisinin TEKZİBİ’ni bile bir üst mahkemeye itiraz ederek yayınlamayan, sütunlarında tekzip görülmeyen yani bugüne kadar yazdığı haberleri yalanlanamayan ciddi bir gazetedir.
..
Dahası var Açıkgöz Ali!
Eminim unutmamışsındır.
2014 seçimlerinde MHP’den Belediye Başkanlığı yarışını Ak Parti adayı sayın Yusuf Başer karşısında farklı bir skorla kaybettiğinde asli işine dönmüştün.
Hani o, sadece 'gazete okuyucusu' olduğun dönemden bahsediyorum!
Bugünlerde sahibini küçümsemeye çabaladığın YOZGAT gazetesinde sana; “AÇIK GÖZLE” başlığı altında bir köşe açtığımı da hatırlıyor olman lazım.
12 Ekim 2007 tarihinden 22 Haziran 2011 tarihine kadar yaklaşık 4 yıl boyunca köşe yazıları yazdığın gazetemize, yani büroma sıkça gelip gittiğin o günlerde, biz AK Partili rakibin olan dönemin Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer’in icraatlarını yoğun tempoda eleştirirken; büyük bir iştahla kalemime övgüler yağdırdığın gazeteciyim ben!
Dahası; “Bu memlekette dürüst bir gazeteci var, o da sensin.Çünki gerçekleri korkmadan cesurca yazıyorsun.Belediyenin yolsuzluklarını senden başka yazan yok.” dediğin gazeteci !
İşin garip tarafı dönemin Belediye Başkanı ise bugün tıpkı senin bana yönelttiğin gibi, “Yalan haberler yazdığım ve iftira ettiğim” iddiasıyla beni suçluyordu. Hatta aynı gerekçeyle savcılığa bile başvurmuştu.Sonuç itibariyle savcılık doğruları yazdığımın tespit edilmesinin akabinde hakkımda takipsizlik kararı vermişti.
O günlerde, rakibin AK partili Belediye başkanının icraatlarını konu alan haberler ve eleştirel yorumlar yazarken, hatta belediyenin icraatlarına ilişkin senin açıklamalarını manşetlerden yayınlanırken, ben “Dürüst, gerçekçi ve cesur gazeteci” ama bugün Ak Parti’ye transferinden rahatsız olanların eleştirilerini yayınlayınca da “yalan senaryolar üreten gazeteci” oluyoruz.
Karşısında seçim kaybettiğin rakibinin aleyhinde yazılar yazınca “Dürüst gazeteci” iltifatı, sana yönelik sadece tepkisel bir haberi yayınlayınca “senaryo için başkalarını konuşturan gazeteci“ yakıştırması..
Bu nasıl bir çelişki, kabul edilemez hadsizlik ve densizlik değilmidir Açıkgöz Ali?
*********
Daha bitmedi Açıkgöz Ali!
Biliyorsun ama bir kez daha hatırlatmak zorundayım.
Benim yarım asırdanberi Yozgat basınında mesleki başarılarla dolu kentimizin basın tarihine geçecek bir gazetecilik geçmişim vardır.
67 yıllık hayatımın 50 yılını Yozgat basınına adamış onurlu bir gazetecilik mazisi...
Bu şehirde yıllarca yürüttüğüm ulusal AJANSLARIN ve HÜRRİYET gazetesinin 17 yıl süren Yozgat muhabirlikleri...
Türk basının en yetkin kurumlarından Yozgat basınına kazandırdığım 20 basın başarı ödülü...
Ankara hariç “Orta Anadoluda en çok ödül kazanan gazeteci” ünvanı.
Hakkında "yalan” haber iddialarıyla açılan onlarca adli davaları ya takipsizlik veya beraatla sonuçlanan bugüne değin basın meslek ve ahlak ilkelerine bağlı "tertemiz" bir gazetecilik sicili..
Bu şehirde 45 yıldır yayım hayatını sürdüren YOZGAT gazetesine son 23 yılda matbaanın kazancından ve bazen de emekli maaşından sübvanse ederek soluk veren özverili bir gazetecilik örneği...
*********
Benim boyumu-posumu, kaşımı-gözümü beğenmeyebilirsin!
Yozgat basınındaki yarım asırlık gazetecilik kariyerime saygı da duymayabilirsin.
Bundan rahatsız olmam Açıkgöz Ali!
Ama benim Yozgat’ta tam yarım asırda kanıtlanmış ve kamuoyunca onaylanmış ilkeli, seviyeli ve gerçekci gazeteciliğime "senaryo haber yazar"yakıştırmalarıyla dil uzatmana izin vermem!
O talihsiz yazında büyük bir gaf daha yaparak diyorsun ki;
“benimle de ilgili defalarca yazılar yazdı ama ben Osman Hakan’ı ciddiye almadığım için yazılarına da cevap vermedim.”
Hayırdır inşaallah Açıkgöz Ali! Galiba sen, “halüsinasyon"görüyorsun..
Hafızanda bir sorun mu var?
Öncelikle şu gerçeği bil ki; ben bugüne kadar seni köşemde muhatap alıp, bırak defalarcasını, hakkında bir kez dahi sana özel, itham edici eleştirel bir yazı yazmadım.
Senin bu söylemine ne denir bilir misin?
Halüsinasyon sendromu... Daha açık ‘sözlük’ anlamıyla; “uyanık bir kişinin, kendi dışında var sandığı ancak gerçekte olmayan olguları algılaması, yaşaması” denir.
Geçmişte yıllarca kapısını aşındırdığın, sahibi olduğu gazetesinin sütunlarında yazılar yazdığın, kendi köşesinde sana hitaben, hiçbir makale yazmayan Yozgat medyasının bugün itibariyle yaşayan en emektar gazetecisini ‘ciddiye almıyorum’diyerek küçültmeye çalışmak senin haddine midir Açıkgöz Ali ?
**
Haddini bilmeliydin Açıkgöz Ali!

Rivayet odur ki bir İslam Alimi “İslam’ın şartı 6 olsaydı; o 6. şart haddini bilmek olurdu” der ve bu cümle, her meslek mensuplarınca edep-erkan düsturu olarak kabul görür.

Sana tavsiyem,bundan böyle sakın haddini aşma..
Haddin bilmek edeptir.Haddi aşmak ise edepsizlik..

Demem o ki; haddini bil Açıkgöz Ali…

**
OKURLARIMA NOTUMDUR:
Ben yazılarında kendini anlatmaktan ve “ben”demekten rahatsızlık duyan bir insanım.
Ama üzülerek ifade etmek isterim ki, gazeteciliğime dair bir takım değerlerimi bu şahsa hatırlatmak için 50 yıllık mesleki kariyerimi anlatırken kendimden bahsetmek zorunda kaldım.
Yazımda sıkça “Ben” demek zorunda kaldığım için tüm okurlarımdan özür dilerim.

*********************************************************************

İşte, Açıkgözü telaşlandıran haber :

AK PARTİDE BELEDİYE MECLİSİ ADAY LİSTESİ SIKINTISI / 16,02.2019 / wwwyozgatgazetesi.com

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Kürşat Kılıç:
AK PARTİ BELEDİYE VE İL GENEL MECLİSİ SÖZDE ÜYE ADAY
LİSTESİ TAM OLARAK GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR

Önceki gün Ak Parti içerisinden bilinmeyen partililer tarafından medyaya servis edilen ve ardından yerel basında yayınlanan Ak Partinin Yozgat merkez ilçe Belediye meclisi ve il genel meclisi üye aday listesi hem Ak Parti camisında ,hem de Yozgat siyaset kamuoyunda geniş tepki ve yankı uyandırdı.40 yıllık MHP’li ve Yozgat Belediye eski Başkan vekili Ali Açıkgöz’ün Belediye meclisi,Ak Parti merkez ilçe eski başkanı İskender Nazlı’nın da il genel meclisi üye aday listelerinin ilk sıralarında yer aldığı aday listeleri, meclis üye aday adayları ile parti camiasında çeşitli eleştirilere yol açınca Ak Parti Merkez ilçe başkanı Kürşat Kılıç konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak “Ak Parti Belediye ve il genel meclisi sözde üye aday listesi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır.”dedi.
LİSTEDE KİMLER VARDI ?
Ak Parti içerisinden yerel basına ve kamuoyuna yansıtılan aday listelerinde şu isimlere yer verilmişti :
AK PARTİ YOZGAT MERKEZ BELEDİYE MECLİSİ KONTENJAN ADAYLARI :
1-Ali Açıkgöz,2-Sermin Eroğlu, 3-Hasan Erol
BELEDİYE MECLİSİ ASİL ÜYE ADAYLARI :
Eyüp Yiğit, Muazzez Binici ,Mustafa Çıtak, Erdal Bilge Sadef ,Hasan Yarar ,S. Süleyman Sarıca, Avukat Esra Şahiner ,Yasin Gönül ,Osman Erdem,Oğuzhan Okur,Sumeyya Nur Akbulut ,Nuri Tinel ,Mustafa Doğan,Yaşar Taşdemir ,Fahri Bulut,Haşan Alataş, Alparslan Akyuz, İlknur Gezginci ,Orhan Ekinci, Eray Yıldırım ve İhsan Dalgıç
MERKEZ İLÇE, İL GENEL MECLİS ÜYE ADAYLARI :
1-İskender Nazlı 2- Ekrem İlker 3- Şuayip Yılmaz 4- Mehmet Gönül 5- Mehmet Zafer

MERKEZ İLÇE BAŞKANININ AÇIKLAMASI :
31 Martta yapılacak yerel seçimlerde Ak Parti merkez ilçe belediye meclisi üye aday listesinin yerel basında yayınlanmasının ve listedeki bazı isimlere de tepki gösterilmesinin ardından Ak Parti Yozgat merkez ilçe başkanı Kürşat Kılıç yazılı bir açıklamada bulunarak konuya ilişkin kısaca aynen şunları ifade etti :
"Yozgatta bazı yayın organlarında Ak Parti Belediye Meclis üyeleri ile İl Genel Meclisi adayların sözde listesi diyerek yayınlanan isimler tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır.
Bilindiği üzere partiler YSK’ ya Belediye için 25 Asil 25 yedek ve 3 Kontenjan Adayı belirlenmesini ister. Partimiz bugüne kadar il genel meclisi ve belediye meclis üyeliği için ciddi bir teveccüh çok sayıda başvuru almıştır.
Yayınlanan liste 21 aday ve bir takım boşluklar bu listesinin gerçeği yansıtmadığının delilidir.
AK Parti Merkez İlçe Başkanı Kürşat Kılıç”
Ak Partide Belediye ve il genel meclisi sözde üye aday listesi tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır.
AK Parti Merkez İlçe Başkanı Kürşat Kılıç”
AK PARTİLİLER NE DEDİ ?
Bu arada merkez ilçe başkanı Kılıç’ın ‘sözde aday ‘listesi olarak adlandırdığı Ak Partinin merkez Belediye Meclisi taslak aday listesi konusunda gazetemize ulaşan Ak Partili ve MHP’li bazı vatandaşlar listedeki isimler hakkında eleştirilerini dile getirdiler :
Yozgatta Ak Partiye uzun yıllar emek veren bazı Ak Partililer, Merkez il genel meclisi üye aday listesinin başında partinin eski merkez ilçe başkanı İskender Nazlı’nın bulunmasını takdirle karşıladıklarını belirterek konuya ilişkin şunları söylediler :
“Sayın Nazlı partimizin yıllardır başarısı için ter akıtan değerli bir hemşehrimizdir.Partimizde unutulmayacak hizmetleri vardır.Onun liste başında olması partimiz yararına isabetli bir tercihtir.Ama Belediye meclisinin 1 numaramasına baktığımızda adeta şoke olduk.Partide tecrübeli ve akil arkadaşlarımız yokmuş gibi, MHP adayı Mehmet Erdemir’in başkanlıktan ayrılırken başkanlık vekaletini bıraktığı MHP’li Ali Açıkgöz’ü liste başına koymalarına ne demek lazım. 16 yıldır Ak Partinin Yozgattaki hizmetlerini beğenmeyen,hükümetimize ,partimize,milletvekillerimize,adaylarımıza her fırsatta muhalefet eden,31 mart seçimi öncesinde 40 yıllık partisinden dahi beklentilerine karşılık bulamayan muhalif bir siyasetçiyi Belediye meclisi listesinin başına koymak Ak partinin felsefesiyle nasıl bağdaştıracağız.Bizim partinin emektarı fırıncı Ali Açıkgöz’ün kabahati Ak Partili olmakmıdır.Caminin içindeki arkadaşlarımız dururken dışardan Ak partinin muhalifi birinin Belediye meclisi üyeliğine tayin etmenin sebebi nedir ? Ayrıca geçen dönem Belediye meclisinde başarıyla hizmet veren arkadaşlarımız yeni listede değerlendirilecek mi ? bilemiyoruz. Bizim bu seçimi kazanabilmemiz için sayın başkan adayımız Celal Köse’nin belediye meclisi listesini çok dikkatli bir şekilde hazırlayıp hata yapmaması lazımdır.”
Ak Partide gerek geçen dönem Belediye Meclisinde görev yapan bazı meclis üyeleri ile yeni dönemde Belediye meclisine aday olan Ak Partililer ise konuya ilişkin “merkez ilçe başkanımız Kürşat Kılıç’ın dediği gibi ,gazetelerde yayınlanan liste inşallah gerçeği yansıtmıyordur.Listede gerçek ak partililer ve partiye katkı sağlayanlar yer almalıdılır.”dediler.
Öte yandan gazetemize ulaşan bazı MHP’liler ise “ MHP sayesinde geçmişte Yozgatta il genel ve belediye meclisi üyelikleri ile ayrıca Yozgat Belediye başkan vekilliği yapan bir ülküdaşımızın koltuk uğruna kapalı kapılar ardında Ak Partiye transfer olmasını kendisine yakıştıramadık. MHP’ye yar olamayanlar ,Ak Partiye nasıl yar olacaklardır.Zamanla göreceğiz.”şeklinde konuştular.

16,O2.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ