Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Gazetecilikte 45 yıl YOZGAT ile 40 yıl

Yıllar nasıl da akıp gitmiş zaman tünelinde..
Yozgat’ta 1968 yılında başlayan ve tam 45 yıl süren gazetecilik hikayem.
Ve 1974 yılından bu yana Yozgat gazetesi ile geçen 40 yıl..
Yozgat için Yozgat gazeteciliğine adadığım bir ömür..
¨ ¨ ¨
Batılı bir düşünür der ki :
Aslında hayat yaşayamadığımız “belkiler”
Yaşadığımız “keşkeler”
Ve içimizde sakladığımız
Neyse’lerden ibarettir.
Benim 40 yılı YOZGAT gazetesiyle devam eden 45 yıllık basın hayatımda umutlanarak yaşamak istediğim “belkiler’, pişmanlık duyduğum ‘keşkeler’ ve halen sıkca hayıflandığım ‘neyse’lerle’ doludur.
¨ ¨ ¨
Evet, Ta 70’li yıllarda demokratik şuurun oluşmadığı, gazetelerin toplumsal işlevlerinin öneminin kavranmadığı ve basın sektöründe özellikle özel ilan ve baskı işlerindeki ilkel rekabetin hüküm sürdüğü bir şehirde “belki “diye diye YOZGAT gazetesini yayınlamaya başlamıştım.
“Belki zamanla bu şehirde demokratik şuur oluşur, gazetelerin önemi kavranır ve sektörümüzdeki ilkel rekabet son bulur ” diye düşünmüştüm.
Ama aradan 40 yıl geçtiği halde üzülerek ifade etmeliyim ki beklentilerim maalesef boşa çıktı.
¨ ¨ ¨
İşte, biz o eski sıkıntılı günlerde yine de yolumuza devam ettik.
Kararlıydım YOZGAT gazetesi ile yine yılmadan.. Tüm olumsuz koşullara rağmen sabırla ,inatla yolumuza tam gaz devam etmeye.
O yıllar,gençlik heyecanıyla Yozgat basınında aktif çalışmalar sergiliyorduk.
YOZGAT gazetesinin yayımının ardından Yozgat Gazeteciler Cemiyetini de kurmuştuk..
İstanbul, Ankara, İzmir ve Adanadan sonra Türkiyede 5.kent olarak Yozgat’ta yayınladığımız BAYRAM özel sayılarımızla Türk basını arenasında ses getiriyor, haftalık özel sayılarımızla Yozgat’ta gündem belirliyorduk.
¨ ¨ ¨
Ve bir gün.
1980 yılının 12 Eylül sabahı ihtilal düdüğü ile uyandık.
1982’de Yozgat Valiliğine atanan emekli bir general vali, sıkıyönetim yasalarıyla 3 yıl kentimizde gazetecilik yapmamızı engellediği gibi anamızdan emdiğimiz sütü burnumuzdan getirmişti..
Bizim 12 Eylül günlerimiz ya garnizon ya emniyet odalarında veya mahkeme salonlarında geçiyordu.
Bir defasında hapishanenin kapısından dönmüştük.
Yozgat gazetesi de iki kez kapatılmıştı.
İhtilal yönetimi başımızdan gittikten sonra tekrar işimize koyulduk.
90’lı yıllara geldiğimizde Yozgat basın sektöründe bir ilk’i gerçekleştirerek gazetemi yaşatmak için kurduğum matbaamı “Gutenberg” teknolojisinden ofset teknolojiye ve masa üstü yayıncılığa geçirmiştim.
YOZGAT gazetesinin kurumlaşma hedefine giden yolda işlerimiz artık rayında gitmeye başlamıştı.
¨ ¨ ¨
Sonrasında Siyaset ve Yimpaş kapımızı çaldı.
1993’de ANAP il başkanlığına seçildim.
6 yıl süren yoğun ve fırtınalı bir siyasi mücadelenin sonunda..
Hem de iktidarın il başkanı iken Yozgat siyasetinden çekildim.
“Keşke siyasete girmeseydim” dedim ama ne fayda.
Siyasete girerken günlük yayınlanan gazetem, siyaset yaptığım yıllarda haftalığa dönüşmüştü.
Yani YOZGAT gazetesi, hedefine giden yolda makas değiştirmişti.
¨ ¨ ¨
1999 yılında da davet üzerine büyük proje ve umutlarla Yimpaş’a gitmiştim.
1,5 yıl süren Yimpaş seyahatimin sonunda..
“Keşke gitmeseydim“demiştim ama ne fayda.
Yimpaş’a giderken haftalık yayınladığım gazetem Yimpaş sonrasında bu kez 15 günlüğe dönüşmüştü.
Bu nedenle de YOZGAT gazetesi yayın hayatında yeni bir makas değiştirmek zorunda kalıyordu.
Siyaset ve Yimpaş serüvenlerimiz gazetemizin yayın süreçlerini olumsuz yönlendirmişti ama bereket imdadımıza internet gazeteciliği yetişti.
2005 yılından itibaren internette yayınladığımız www.yozgatgazetesi.com sayesinde hemşehrilerimizle elektronik ortamda günlük olarak yeniden buluşma olanağına kavuştuk.
¨ ¨ ¨
Sevgili Yozgat okurları,
‘Keşke’ veya ‘Neyse’ diyerek ..
40 yıl sürecimizin son 16 yıllık bölümünde resmi ilan almaksızın ..
Yozgat gazetesini ve de internet sitemizi matbaa gelirleri ve emekli maaşımızdan sübvanse ederek gerçekten büyük özveriyle neden yayınladığımızı hiç düşündünüz mü ?
Bunun 2 nedeni vardır.
Birincisi Yozgat’a karşı içimizde yürekten duyduğumuz sevgi ve sorumluluğumuz..
İkinci de bu gazetenin değerli arkadaşımız Siyami Yozgat’ın 1.sayfada çizdiği karikatüründe ifade ettiği gibi, 40 yıldanberi 3 kuşak tarafından okunuyor olması ..
Gazetelerin hayatiyetine soluk veren okurlarıdır. Eğer bir gazete hemşehrileri tarafından satır satır okunuyorsa hele de nitelikli ve özverili bir yazar kadrosuna sahipse yıllara ve zorluklara rağmen yayımını sürdürür.
Söz, yazar kadromuzdan açılmışken 40.yayın yıldönümümüz vesilesiyle gazetemizdeki yazar arkadaşlarımıza dair bir hakkı teslim etmem gerekmekte.
Gerek kağıt baskılı gazetemizde ve gerekse internetteki elektronik gazetemizde birbirinden değerli eli kalem tutan 16 arkadaşımız Yozgat’a olan sevgileri ve Yozgatlı’nın konularına gösterdikleri ilgi ve sorumlulukları nedeniyle Yozgat’tan hiçbir çıkar ve bizden de ücret beklentisi olmaksızın yıllardanberi sizler için yazılar yazmakta..
Bu değerli yazarlarımız sayın Ali Demirdağ, Abdulkadir Çapanoğlu, Celal Kapusuzoğlu, Dursun Erkılıç, Erdoğan Budak, Fevzi Öztürk, Habip Coşkunsoy, Kadim Doğan, Mehmet Sanal, Prof.M.Öcal Oğuz, Mustafa Topaloğlu, M.Akif Ozan, Nesrin Masarifoğlu, Sürur Öztürk, Süleyman Sökmen ve Yılmaz Göksoy’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkürlerimi sunmayı bir borç biliyorum.
Bu arada Gazetemizin 40.yayın yıldönümü mutluluğumuzu anlamlı yazılarıyla paylaşan Türk medyasının birbirinden değerli duayenlerinden başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkanı Nazmi Bilgin, Bilgi Üniversitesi İletişim fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr.Haluk fiahin, Maltepe Üniversitesi iletişim fakültesi öğretim görevlisi Nail Güreli, Prof.İsa Kayacan, Bam teli proğramı yapımcısı Tayfun Talipoğlu, Hürriyet Haber Ajansı yazıişleri eski müdürlerinden Yalçın Bingöl,Hürriyet Haber Ajansı Ankara bürosu eski şefi Sezai Bayar, Hürriyet gazetesi Ankara yazıişlerinden Doğan Bulgun ve Oktay Özeskici ile merkez valisi Refik A.Öztürk ve ayrıca Yozgat Hakimiyet gazetesi yazı işleri müdürü Kenan Yılmaz, karikatürist Siyami Yozgat ,Yeni Ufuk Gazetesi genel yayın müdürü Muammer Karadeli ve Sorgun postası gazetesi genel yönetmeni Doğan Özmen’e şükranlarımı arzediyorum.
¨ ¨ ¨
Belkiler’le ,keşkelerle ve neyseler’le ulaştığımız Yozgat gazetesinin 40. ve www.yozgatgazetesi.com’un 8.yıldönümü hepimize kutlu olsun..
Nice yıllara birlikte ve engin sevgilerimle…


05.03.2013
OKUR YORUMLARI
mehmet sulayıcı
15.07.2013 15:16:00

Osman bey ile kısa süre tanışıklığımız olsa da ondan hayata dair pek çok şey öğrendim.Başarılarınızın devamını diliyorum....

CELALETTİN SARGIN
12.07.2013 02:52:00

Osman Hakan Kiracı kardeşime başarılarının devamını diliyorum.Azim,inat ve MEMLEKET SEVDASI dolu ömrüne nice sağlıklı yıllar temennisiyle sayğı ve sevğilerimi iletiyorum.

Nuriye Er Salman
07.07.2013 21:29:00

Başardınız..Bundan sora da başarılarınız devam etmesi dileğiyle..

Tahsin Polat
20.06.2013 23:24:00

Sevgili Osman Abi; Her sabah bilgisayarımı açtığımda Yozgat Gazetesi ile Yozgat haberleri ile ve Yozgat'ın kokusu ile güne başlamak gurbette başka güzel oluyor be Osman Abi.Saygılar ve Başarılar.Gazetemiz hep yaşasın.Nice kırk yıllara...

Ekrem YILMAZ
20.05.2013 09:55:00

sAYIN oSman Hakan KİRACI son günlerde Cumhuriyet meydanında ardı arkası kesilmeyen bir çadır furyasıdır aldı başını gidiyor. Yardımlaşmak elbetteki güzel bir olgudur ancak kentin göbeğinde kermes adına kurban bayramı öncesi hayvan pazarlarına kurulan içerisine büyükbaş ve küçükbaş hayvanların bulunduğu çadırları bir çadır gitmeden öbür çadırı meydan yerine kurarak içerisinde gayri sıhhatsiz biçimde ve imkanı olmayıpta nefsi çekenlerin uzaktan baktığı kermes çadırlarını kurmak şehrin merkezini ÇADIR MEYDANIna çevirdi adeta. Oysaki bizim kültürümüz çok naif ince düşünürdü yardımlaşma olgusunu ve sağ elin verdiğinden sol elin haberi olmayacak der.

mahmut erdem
07.04.2013 12:49:00

Selam sayın osman hocam, bir başkasını bilmem ama benim dileğim sizlerin ve,de gazetemizin, uzun ömürlü olmasını haktan niyazeylerim.başarılı ve sağlıklı nice yıllara,mahmut ERDEM.

YÜCEL DAĞISTANLIOĞLU
25.03.2013 11:43:00

DEĞERLİ DOSTUM,

SENİ , GAZETENİ VE ÇALIŞANLARINIZI KULAR,NİCE YILLAR
DİLİYORUM.
SEVGİ VE SAYGILARIMLA

ihsan yeşillik
17.03.2013 11:27:00

sevgili osmsn abi CFNABİ ALLAHTAN daha nice 40 yıllar dilerim hayırlı olsun
yalnız sizde sık yazmıyorsunuz çok bekletiyorsunuz
ALLAHA EMANET OLUN

Ömer Faruk AKYOLLU
14.03.2013 16:53:00


sayın osman hakan kıracı;
yozgatımızın sesi ''YOZGAT GAZETESİ'' nin 40 yıllık serüveninin yakın takipçisi bir yogatlı olarak sizi ve ekibinizi canı gönülden kutluyorum..
Babanızın bakkal dükkanının arkasındaki küçück mekandan:bu günlere meşakkatli serüveninize selam olsun... canım kardeşim...
yoluma devam..Yolun açık olsun .kalemine sağlık selamlar...

H. Hami ÖZALAN
07.03.2013 17:54:00

Sayın: O. Hakan Kiracı
Yozgat Gazetesi
Yozgat Gazetesi’ nin 40. yılını kutlar, başarılı çalışmalarınızın bundan sonrada devam etmesini diler, saygılar sunarım.

Ahmet USLU Sorgun Eski Belediye Başkanı
06.03.2013 20:49:00

Sayın Osman Hakan KİRACI,
Gazetecilikte 45. Yılınızı Gazetenizinde 40. Yılını Kutluyor ve Memleketimizin Dert, Meramlarını ilgili makamlara ve Yetkililere Cesurca Duyurduğunuzdan Dolayı Sizi
Tebrik Ediyor Gazetenizin Uzun Ömürlü Olmasını Diliyorum

ahmet nedim erkekli
06.03.2013 18:36:00

NİCE 40 YIL DİLEKLERİMLE...
Yozgatın,yıllarca gözü,kulağı,sesi olan yozgat gazetesi ve Osman abim.Daima kalemin elinde olsun,kalemin sağ olsun.
gönül dolusu selamlar.

şakir
06.03.2013 10:34:00

osman bey siz hakkaten vefakar bir insansınız.40.yıl gastenizde gördüm.aranızdan ayrılan arkadaşlarınızı yıllar geçsede unutmayarak vefa örneğini göstermişsiniz.Vefa imandandır.Siz her zaman kendinize yakışanı yapmışsınızdır.Örnek insan olmak öyle kolay değildir.hürmetler

hasan baycan
05.03.2013 18:09:00

iyiki varsınız biz yozgat dışında yaşamak zorunda olan yozgatlılar olarak yazılarınızdan yozgatla ilgili haberleri alıyoruz ellerinize ve yüregine saglık,başarılı, nice mutlu yıllar dilerim selamlar.

Yasin Ali ER
05.03.2013 16:05:00

Yayın organları da insanın kendi hayatı içinde görebileceği gibi inişler ve çıkışlar arz eder. Bu ifadenin tam karşılığını 40 yılın özetini yaparken aynen yansıtmışsınız.
"Gazetemiz"in 40'ncı yaşını kutluyor ve hayatımdaki hengamenin; elimle aklım arasındaki yolu bir türlü buldurmayışı nedeniyle bir yazı kaleme alarak coşkunuza iştirak edemeyişimin üzüntüsünü ifade etmek istiyorum.
Bağışla "usta"m!
Hem gazeteme ve hem de başta şahs-ı âliniz olmak üzere tüm emek verenlerinize uzun ömürler diliyorum.
Allah yüzünüzü her zamanki gibi ak etsin.
Saygı ile...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ