Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Eğitimde iyi ki çıtayı yükseltmişler!

Geçenlerde bir dost meclisinde Yozgat için çok önemli bir sorunun tartışmasına tanık oldum.

Konu, Yozgat Milli Eğitiminin başarısı ya da başarısızlığı üzerineydi..
Kimi dostumuz, Fen-Anadolu ve Öğretmen Liselerinin bulunduğu Yozgat kent ve bazı ilçe merkezlerinde özel dershanelerden de yararlanan öğrencilerimizin LYS sınavlarında başarı grafiğini giderek yükselttiklerini söylüyordu.

Kimi arkadaşımız, Yozgat’ta Milli Eğitim yönetiminin ilimizin kronikleşen eğitim sorunlarına karşı “gamsız” bir tutum ve icraat sergilediklerini.. Yozgat’ta deneyimli öğretmen kalmadığını, yabancı öğretmenlerin görev süreleri dolar dolmaz burada çalışmak istemeyip kentimizinden ayrıldıklarını , Yozgatın eğitim-öğretim sorunlarını kanıksar hale gelen mevcut öğretmen kadrosunun bir kısmının da dinamizmini ve çalışma şevkini kaybetmiş eğitimcilerden oluştuğunu ileri sürüyorlardı.

Meclisteki diğer hemşehrilerimiz ise yıllardanberi Yozgat’ın eğitim sorununu ciddiye almayan ve Yozgatta eğitim sorunlarını çözecek kapasitede etkin ve yetkin bir yönetim kadrosunu oluşturamayan siyasi iktidar temsilcilerinin,çocuğunun eğitimiyle ilgilenmeyen velilerin ve dersine düzenli çalışmayan öğrencilerin de Yozgat eğitiminin başarısızlığında pay sahibi olduklarını vurguluyorlardı.
¨ ¨ ¨
Ama öbür tarafta Yozgat Milli Eğitimi ne düşünüyor ve ne söylüyordu bu konuda.
Bakın Yozgat Milli Eğitim Müdürü sayın Sebahattin Gamsız , yerel basına yaptığı bir açıklamada Yozgat’ın başarı seviyesinin başka il’lerle kıyaslanmasının doğru bulmadığını belirterek özetle ne demişti :

“Biz çıtayı oldukça yükselttik : Bunu iyi mi ettik bilmiyorum ama bunu birden yükseltmek başımıza sıkıntı getirdi gibi.İşte bu hedefin altına düşmemek için koşturuyoruz.”

Benim bildiğim kadarıyla Yozgat kamuoyuna göre, Yozgat’ın eğitim durumu hala sorunludur. Eğitimde başarı çıtası hayli düşüktür.

Ama Milli Eğitimi yönetimine göre, Yozgatın eğitiminde işler tıkırında gitmektedir ve Milli Eğitim Müdürü sayın Gamsıza göre de Yozgat eğitiminin başarı çıtası yükseltilmiştir.

Yozgat Eğitiminde her yıl edinilen başarı grafiği ,kamuoyunun algıladığı gibi mi ,yoksa Milli Eğitim müdürünün söylediği gibi midir?

Peki, Türkiye ölçüsünde il’lerin başarı veya başarısızlığının kriteri ve göstergesi nasıl belirlenmektedir ?

Elbetteki ÖSYM’nin yaptığı LSY sınavları ile..

LSY sınav sonuçları, il’lerin eğitim ve öğretimde ulaşabildikleri sonucun karnesi değilmidir ?

Yozgat’ın sonuç olarak eğitimdeki başarı durumunda doğru bir sonuca ulaşabilmek için önce LYS karnesine bakmak gerekir.

Ünlü düşünür Farabi der ki; Önce doğru bilinirse yanlış anlaşılabilir.Ama önce yanlış bilinirse doğruya ulaşılmaz
¨ ¨ ¨
Bu konuda doğru bilgiye ulaşmak için ‘ösym.gov.tr’ye girip 2011 yılı ÖSYM lisans yerleştirme sonuçlarını inceledim. İnternette yaptığımız incelemelerde Orta Anadoluda yer alan 10 il’in 2011 yılı LYS karnesindeki notlarını belirledim. fiimdi, sıkı durun.

İşte,sizinle paylaşmak istediğim ÖSYM’de 10 il’in başarı notları:



Siz de gördünüz değil mi, Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitimde çıtasını yükselttiği Yozgat’ın 10 il arasındaki yerini…

Yozgat, Orta Anadoluda komşu illeri içerisinde 9.sırada..
Yozgat’ın Türkiye genelinde ise yine iyi bir yerde olmadığı bilinmekte.
Halen 75 bin nüfuslu bir vilayet merkezinde ikili eğitimin sürdürüldüğü Yozgatın eğitim-öğretim karnesi işte maalesef böyle..

Aradan yıllar geçse de Yozgat’ın temel eğitim sorunları çözümlenemediği için eğitim-öğretim karnesinin notları da bir türlü iyileştirilemiyor.
¨ ¨ ¨
Evet, ne demişti, Yozgat Milli Eğitim Müdürü sayın Sebahattin Gamsız :
“Biz çıtayı oldukça yükselttik.”
İyi ki çıtayı yükseltmişsiniz sayın Gamsız..
Ya çıtayı yükseltmeseydiniz ..
Hali nice olurdu Yozgat eğitiminin !


HÜZÜNLÜ ARALIK

2011’in son günleri hüzünlü dolu geçti benim için..
Önce sevgili kardeşimiz Erdoğan Budak’ın annesi İhtibar hanımı kaybettik.
Yaşlı sayılmazdı İhtibar hanım. 55 yaşında idi.. Ansızın rahatsızlandı ve ani kalp krizi onu bu dünyadan koparıp toprağın merhametine bıraktı.

İhtibar hanım öylesine iyimser ve erdemli bir insan, öylesine hümanist bir anne ve özverili bir kadın olmalı ki o sadece ailesini değil, komşularını ve tanıdığı bütün insanları derin acılar içerisinde bırakarak ebediyete göçüp gitti.

Aslında merhume İhtibar hanım için yazılacak çok şey var ama özetle söylemek gerekirse o, baki kalan bu kubbede hoş bir seda bırakarak aramızdan ayrıldı.

Başta eşi sayın Hüseyin Budak ve sevgili Erdoğan olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağolsun. Cenab-ı Mevla rahmet eylesin..
¨ ¨ ¨
Ve İhtibar hanım’ın cenazesinin birkaç gün sonrasında da gazetemiz yazarı değerli hocam sayın Yılmaz Göksoy’un muhterem eşi Gülşen Göksoy’u da kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık.

İfade etmem gerekiyor ki; Yılmaz hoca bu memlekette uzun yıllar ilköğretim ve merkez ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış, Yozgat’ın tarihine ışık tutan eserler bırakmış, ”Yozgat’ın canlı tarihi” sıfatıyla anılmakta olan kentimizin son nesil mümtaz şahsiyetlerinden biridir.

Gerçi cenaze töreni kalabalıktı, taziye için evine geleni gideni de çoktu.
Ama , Yozgat’a malolmuş değerli bir şahsiyetin eşini kaybettiği bir günde Yozgat il yöneticilerinin, siyasi parti temsilcilerinin, özellikle AKP’lilerin ve bazı Yozgat’lı STK yöneticilerinin cenaze törenine katılmamaları doğrusu beni ve birçok hemşehrimizi üzdü. Milli Eğitimden sadece Kocabeyoğlu ve Belediyeden de başkan yardımcısı Açıkgöz vardı. Sanıyorum onlar da hemşehrilik vecibesiyle törendeydiler. Valilikten, Milli Eğitimden, Belediyeden resmi yetkili yoktu maalesef..

Bereket, karagün dostu hemşehrileri Yılmaz hoca’yı yalnız bırakmadı.Merhumeye Allah’tan rahmet, ”Göksoy “ailesine de yeniden sabır ve başsağlığı diliyorum.
OKUR YORUMLARI
OSMAN PALABIYIK
23.02.2012 11:49:00

İYİKİ VARSIN OSMAN ABİ ÇARPIKLIKLARI DİLE GETİRİYORSUN. SİZİN GİBİ ABİLERMİZDE OLMASA BU MEMLEKETİMİZ İNSANININ BİRŞEYE TEPKİ KOYACAK HALİ KALMAMIŞ.GIRTALAGININ ARASINA SIKIŞMIŞ.YEMEK VERMEZLER KÖMÜR VERMEZLER DİYE ONURUNU KİŞİLİĞİNİ KAYIP ETMİŞ İNSANLARIMIZIN HADDİ HESABI YOK SVASTAN SAYGILARIMLA

mustafa peker
08.02.2012 08:49:00

merhaba osman bey ben sıvaslıyım dort ay yozgatta kaldım ve boylesıne guzel bı sehrın neden bukadar gelısıme uzak bırakıldıgını bır turlu anlayamadım saygılarımla yozgat asıgıyım bunuda eklemeden gecemıyıcem

Nezih KÖKSAL
25.01.2012 22:15:00

Yılmaz GÖKSOY hocamdı muhterem eşine ALLAH rahmet eylesin. Agbisi Hüseyin Hocam yaşıyorsa ALLAH uzun ömür versin ellerinden öpüyorum. Bütün yakınları ve ailesine baş sağlığı dilerim.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ