Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Egemenlik kayıtsız şartsız liderlerindir

Evet,geçen sayı bir yazımın sonunu şöyle bağlamıştım:

“Egemenlik kayıtsız şartsız liderlerindir.”

4 Haziran’da aday listeleri açıklandı ve..

Bu ülkede egemenliğin millete ait değil, liderlere ait olduğu gerçeği bir kere daha kanıtlandı.

Sonunda teşkilatların, delegelerin, halkın, vatandaşların dediği değil..

Liderlerin dediği oldu.

Bu ülkede “Cumhurbaşkanını halk seçsin” diyenler, milletvekili aday listelerinin belirlenmesinde halkın sesini dinlemedikleri gibi, kendi partisinin tabanına ve teşkilatlarına bile kulak vermediler.

Dün, gün boyu karşılaştığım hemşehrilerime aday listelerini nasıl bulduklarını sordum.

Seçmenlerin çoğu AKP’nin listesinin yanlış oluşturulduğunu, Kayalar’ın CHP’ye iltihakını yadırgadıklarını, DP’nin listesinin Ünsal Allıoğlu’nun sıralamadaki yeri hariç beklendiği gibi sonuçlandığını ve MHP listesinin ise diğerleriyle kıyaslanıldığında beğenildiğini söylediler.

AKP’DEN ŞOK ve SÜRPRİZ LİSTE

3 Kasım 2003 seçimlerinde teşkilat ve kamuoyu araştırmaları ile ilçe dengelerini dikkate alarak “en düzgün” listeyi yapan ve bunun sonucu Yozgat’ta 3 Kasımda seçim zaferi kazanan AKP, milletvekili aday listesini bu kez Yozgat’taki muhalefeti sevindirecek biçimde oluşturmuş.

AKP’nin liste üzerindeki yanlışlarına bakın.

Listede teşkilatları ve partiyi temsil eden hiçbir yerel politikacı yok.

Merkez’den sonra Yozgat’ın en büyük ilçesi konumundaki 50 bin seçmenli Sorgun’dan da hiçbir aday yok..

Teşkilat yoklamasında en çok oy aldığı bilinen isimler listede yok.

Ayrıca milletvekilleriyle birlikte teşkilat yoklamasına sokulmayan TEKK başkanı Abdulkadir Akgül listenin 3.sırasında...

Yine teşkilat yoklamasında en az oy alanlar arasında yer aldığı bildirilen iki aday listede bulunuyor.

Sorgun adayını DYP liste başına, MHP 2.sıraya yerleştirmiş ama AKP hiçbir Sorgun adayını listeye koymadığı gibi, Sarıkayadan 2 adaya listede yer vermiş..

AKP’nin listesinde Sorgun adayına yer vermemesi büyük bir gaftır. Gafletten de öte rahmetli İlyas Arslan’ın kemiklerini sızlatacak büyük bir hatadır.

AKP listesinde dikkat çeken önemli bir husus daha var:

Listenin ilk 4 sırasında yer alanlar,teşkilat yoklamasına ve genel merkez mülakatına alınmayan adaylar.

Listenin 5 ve 6.sırasında yer alanlar ise Kayseri ve Ankara ikametgahlı Yozgat siyaset kamuoyunun bile tanımadığı isimler..

Bana göre, AKP lideri veya genel merkezi, böyle bir sıralama yaparak teşkilat yoklamasına ve genel merkez mülakatına soktuğu 55 milletvekili aday adayına hem büyük bir haksızlık yapmış, hem de onların gururuyla oynamıştır.

AKP’de meraka değer bir durum daha var.

Teşkilat yoklamasında yüksek oy verdikleri teşkilat adaylarını listelerde göremeyen AKP teşkilatları ile sözde teşkilat yoklamaları ve genel merkez mülakatlarının gurur kırıcı sonuçlarıyla şok olan 55 milletvekili aday adayı ve onların taraftarları 22 Temmuz seçiminde hangi ruh haleti içerisinde AKP’nin başarısı için çalışacaklar?

AKP’nin listesi ,öncelikle aday adaylarını,teşkilatlarını özellikle “Sorgun”halkını, Belediye başkanlarını ‘şok’etmiş, kamuoyunda da ‘sürpriz’ bir liste olarak karşılanmıştır.

AKP, liste yanlışı yüzünden Yozgatta 22 Temmuz’da sandıkta bir sürprizle karşılaşabilir.

Ve şimdiden görünen o ki, AKP ,her ne kadar genel rüzgar lehine esse de 3 Kasım ve 28 Mart’ta Yozgat’ta topladığı oyları koruyamayacak ve mutlak oy kaybına uğrayacaktır.

MHP LİSTEDEN YANA AVANTAJLI

3 Kasım 2002 seçimlerinde 31 bine düşen oyunu 28 Mart 2004 il genel meclisinde de 62 bine yükselten MHP’nin diğer partilerle mukayese edilen listesi bu partinin 22 Temmuzda oyunu daha artıracağına ilişkin olumlu sinyaller veriyor.

Yozgat eski milletvekili ve Devlet eski Bakanı Prof.Dr.Şuayip Üşenmez, Yozgat eski milletvekili Mesut Türker ile Ahmet Erol Ersoy’u aday listesinden tasfiye eden MHP, Yozgatta seçmenin huzuruna yeni bir vitrinle çıkıyor.

Ancak, MHP genel merkezi ülkücü davanın iki önemli ismi avukat Armağan Gayretli ile ÜGD ve Almanya Federasyon eski Başkanı Abdulkadir Baran’ı liste dışı bırakarak yeni bir vefasızlık örneğini daha sergilemiştir. Yerköy ve Şefaatlı yöresinde büyük bir oy potansiyeli,Yozgat il genelinde de geniş bir çevresi bulunan Armağan Gayretli’nin listede yer almaması MHP adına önemli bir eksiklik olmuştur. MHP, yine de 22 Temmuz seçimlerine listeden yana en avantajlı parti olarak katılacaktır.

ALLIOĞLU, YİNE LİSTE MAĞDURU

Anavatan Partisi ile ipleri son anda koparan Demokrat Partide Milletvekili aday listesini kısmen yenilemiş durumda. DP’nin Sorgun’lu liste başı adayı Prof.Dr.Taner Demirer,partisine yeni bir ivme kazandırabilir.Yozgatta seçime katılan partiler içerisinde Sorgundan listebaşına oturan tek aday Demirer’dir.

AKP’nin Sorgun’dan hiç bir adayını listesine koymadığı bir dönemde Taner hoca’nın liste başı adayı olması DP açısından büyük bir avantaj.. Bu nedenle DP’nin Sorgun’dan artı oylar kazanması pekala mümkün.. Taner hoca’nın AKP’nin listesinde Sorgun adayı yokluğundan yararlanacak çalışmaları yapacağı dile getiriliyor.

Listesinde Mustafa Odabaşı ile Çınar Bacanlı’yı dışlayan DP, ömrünü partisine adayan Ünsal Allıoğlu’nu listenin sonuna koymakla yanlış bir değerlendirme yapmıştır. Bir anlamda gururu incitilen Allıoğlu da listedeki yerinden istifa etmek zorunda kalmıştır. Allıoğlu’nun istifası DP’ye merkezde sıkıntı verecektir.

CHP’NİN SON DAKİKA SÜRPRİZLERİ

Yozgat’ta 22 Temmuz seçimlerine katılacak partiler içerisinde AKP’den önce ilk sürpriz haber CHP’den gelmişti. Pazar günü ANAP Yozgat eski milletvekili Kayalar’ın CHP’ye transferi, Yozgattaki sağ seçmenler üzerinde rahatsızlık yaratırken, CHP teşkilatlarında da sürpriz bir haber olarak karşılandı.

CHP’nin aday listesinde partinin sembol ismi ve emektarı Ali Keven’in sıralama dışında bırakılması ve 2.sırada yer alacağı tahmin edilen Emin Koç’un ise 3.sıraya kaydırılması da CHP’lileri şaşırttı. Parti içindeki Ali Keven taraftarlarının listenin açıklanmasından sonra CHP’yi desteklememe kararı aldıkları ve CHP’nin özellikle merkez ilçede oy kaybedeceği ileri sürülüyor.

KAYALAR, SAĞ SEÇMENLERDEN HELALLİK İSTEYECEK Mİ?

Bu dönem mutlaka parlamentoya girebilmek umuduyla kendisine yıllardır parti arayan, ANAP dışındaki diğer partilerle aylardanberi flört eden, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan randevu alamayan, MHP lideri Bahçeli’nin “Partimize şartsız gelirsen kabul ederiz” önerisine yanaşmayan, DYP-ANAP birleşmesinin bozulmasından sonra barajı aşamayacağı endişesiyle DP’den uzaklaşıp geçen hafta sonu CHP’ye geçerek 1.sıraya oturan Lütfullah Kayalar’ın bu transferi Yozgattaki bütün sağ seçmenlerin ve ANAP’lıların tepkisine yol açtı.

Yozgat’ta aktif politika yaptığı 20 yıllık süreçte kendisini milliyetçi ve muhafazakar çizgide ilan ederek seçim meydanlarında ve kürsülerde sürekli CHP’yi ve Deniz Baykal’ı eleştiren ANAP’ın bir dönem potansiyel genel başkan adayı Lütfullah Kayalar’ın Milletvekili olabilme umuduyla 50 yaşından sonra sola ve CHP’ye iltihak etmesi “İlkesiz ve yakışıksız bir siyasi manevra” olarak yorumlandı.

Milletvekiliğini bağımsız kazanamayacağı için CHP’yi tercih ettiği bildirilen Lütfullah Kayalar’ın sağ kulvardan sola dönüş yapması nedeniyle seçim propoganda çalışmaları sırasında Yozgattaki sağ seçmenlerden ve kendisini 20 yıl destekleyip oy veren ANAP’lılardan helallik isteyip istemeyeceği ve 22 Temmuz’da CHP’nin oylarını ne ölçüde etkileyeceği merak ediliyor.

YOZGATTA OYU OLMAYANLAR MİLLETVEKİLİ OLACAK

Değerli dostum Ruhi Bacanlı, önceki akşamki sohbetimiz esnasında Yozgattaki partilerin milletvekili aday sıralamasını incelerken ilginç bir tesbitte bulunmuş.

Aynı tesbitini köşe yazısına da taşımış..

Diyorki Bacanlı:

“Yozgat’ın milletvekili adaylarınının kendileri ve eşleri Yozgat seçmeni değil.”

Listelere göz atıyorum. Gerçekten Yozgat’ta partilerin listelerinde seçilebilebilecek sıralarında yer alan ve muhtemelen parlemantoya gidecek milletvekili adayları Yozgat’ta ikamet etmiyor. Dolaysıyla Yozgat seçmeni değiller ve Yozgat’ta oy kullanamayacaklar.

Ne demek bu ?

“Yozgat’ta oyu olmayanlar Yozgat milletvekili seçilecek”demek bu..

Yozgat’ta seçmen olmayan milletvekillerimiz, Yozgata ve bütün Yozgatlı hemşehrilerimize şimdiden hayırlı olsun..


Tarih : 06.06.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ